Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rajzgép - Plotter
 
Témaindító: NZsolti, idő: Jún 27, 2006
Lapozás: OK   1 / 3
(#) NZsolti hozzászólása Jún 27, 2006 /
 
Egy haverommal egy elég komoly projekten dolgozunk, egy LPT-n vezérelt rajzgépen. A motorok megvannak(két bipoláris stepper), az elektronika iskolásan egyszerű már az is kész. Tervek vannak a mechanikai részhez is. Olyanok tapasztalatait, ötleteit várom akik készitettek hasonlót (rajzgépet vagy egyéb számítógéphez kapcsolt eszközt). Mindenféle hozzászólás nagy segítség lenne.:yes:
(#) mspike válasza NZsolti hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Hello, elsőnekifutásra azt kérdem, biztos ez maradjon a topic címe ? Én inkább "Rajzgép" címet adtam volna neki. Van valami konkrét kérdésed? Elektronika mivel lett megvalósítva ? Gyakorlatilag nem is tudom mit lehetne ide válaszolni... (fogalmazd meg másként szerintem)
(#) NZsolti válasza NZsolti hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Ha valakinek nem lenne elég világos mit is várok: ötleteket, tapasztalatokat! Ki mit hogyan csinálna egy rajzgépen? Minden érdekelne! így csinálnám az elektronikát... Így nézne ki a mechanika... Így vezérelném számítógépről... Ezzel a trükkel tudnád könnyebben... Ilyesféle tanácsokat várok!
(#) Báddzsó válasza NZsolti hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
heló!

nekem van egy plotterem, saját készítésű Luberth plottere alapján készült elektronika ami át lett alakítva később.
amiket tudok róla mondani: lassú a menetesszárak miatt, de pontos (0,01mm)..... lenne ha stabil lenne.... de sajnos az alu profil hajlik elég könnyen, hiába van egy fa léc beleütve. Tehát amire ügyeljetek az a stabilitás, és minél egyszerűbb legyen.
elektronika: óvatosan csináljátok, védő diódákat ne felejtsétek ki, nem árt az optocsatolós leválasztás sem az lpt portról. Ajánlom az L298 -as ic-t is a bipoláris motorokhoz.
Vezérlés: a fenti linken letöltető a Cstep, ami HP-GL (*.plt) fájlokat tud beolvasni és kiküldi az lpt portra a megfelelő utasítást, én is azt használom. (a régebbi verziót mert abban még benne van a motorok fázisos vezérlése). Létezik rengeteg ilyen vezérlő szoftver.

Nézzetek szét itt: HobbyCNC.hu

+egy kép a plotteremről....
egyébként matrica kivágásra használom, mint a kép is mutatja.

Plotter.jpg
    
(#) Satterhand válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Szia Báddzsó!

Látom benne vagy a témába rendesen nekem is kellene egy kis segítség de nekem igazán már csak az hiányzik hogy millen a vágókése, millen a foglalat.
A segítségedet előre is köszi!
Sati!
(#) Báddzsó válasza Satterhand hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
vágókés: utóbbim 1mm-es fúróbol van köszörülve, régebbi tűgörgőböl volt csinálva, az is jó volt....
A "foglalta" két minicsapágy egy fekete műanyag csőbe szorítva. abban van egy kis műanyag cső (hézagnak) ammibe beleszorul a kés. tehát a kés forog a menetiránynak megfelelően a cspágyakban.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
amit PÜ-ben megbeszéltünk...: a képen a fej egység van, bármilyen toll, ceruza, vágófejem befogható. Egy rossz cd olvasó fejmozgató mechanikája (két rúd, a fej el. nélkül). A két rúd van benne a fában függőlegesen. Felfele befőttes gumi húzza a fejet, lefele a motor feltekeri a madzagot és így leszorítja a fejet a lapra.
Előbbi képen látszi, hoyg hogyan van megoldva a fej mozása: egy anya van a fejegység egyik aluprofiljába rögzítve, így mikor tekeri a motor a menetesszálat akkor mozog az egész fejegység.
Egyebet nem tuok mondani... kérem kapcsolja ki...
(#) Gipszi Jakab 2 válasza NZsolti hozzászólására (») Okt 3, 2006 /
 
Helló !

Ez a plotter doldog engem is érdekelen

Van egy kis gondom nem találok síkágyas plottert sehol sem nincs valakinek eladó ?De a megvalósításon is erőteljesen gondolkodtam

Csak az a gondom hogy a csudába oldom meg hogy az a fránya plotter a Corelban megrajzolt dolgomat kivésse Cerkával papirosra !!!!


Az asztal mérete jó lenne ha a 600 X 12000 lenne

hogyez mi a manóval oldom meg ?????

Most légy okos kis gipszi Barát
(#) Báddzsó válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Okt 3, 2006 /
 
corelből kiexportálod hpgl (*.plt) fájlba onnantól kezdve bármilyen plotter működtető progival ki tudod rajzoltatni.
néhány hozzásolással lejjebb (/feljebb) minden kkérdésedre találsz választ!:yes:
(#) Gipszi Jakab 2 válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Helló !

Ugye e topic plotter építéséről szól na már most nekem itthon nincs ploterem azzal én is tisztába voltam,hogy a Corel *.plt kiterjesztésű fájlokat bármely plotteren megjeleníti.

Kérdés az az a plotter melyet az urak tervezne képes e Winfos alatt műxeni mivel a Corel szegényke Winfoso !
(#) Báddzsó válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
legtöbb plottervezérlő progi megy winről, (dosos is általában, nekem is az van.)
Idézet:
„azzal én is tisztába voltam,hogy a Corel *.plt kiterjesztésű fájlokat bármely plotteren megjeleníti.”

nem a corel, hanem egy plottervezérlő progi jeleníti meg a plotteren a *.plt....
(#) sprofan hozzászólása Szept 9, 2007 /
 
Hali
Lassan 1 év eltelt, de valaki csak válaszol
szóval ami Báddzsó képén van moci az ugye 4 kivezetéses vagyis bipoláris, de ezen a képen KÉP Mondjuk az x tengelynél 5 kivezetés van ugye: +/- de mi az a másik három:
5/3/4 ezeket hova kell bekötni mert a mocinak csak 4 kell. Hol tudok olcsón ilyen bipoláris léptetőmocit venni?
üdv
Sprofan
(#) lidi válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Hú, hát ez csoda hogy működik. Jóhogy nem stabil , összeragasztózótt falácek, meg fenetuja még mi. Elsőre persze jó. Én is építettem pár éve, nálam a csúszósinek régi A3 nyomtató köszörült rúdjai, bronz perselyen csúszik rajta a szán. Nálam nem menetes orsó, hanem vékony acélsodrony (bowden belső belseje) mozgatja. Keresztbe meg a nyomtató fogas gumiszíja.
(#) mokus hozzászólása Okt 1, 2007 /
 
Újból elővenném a plotter témát
Van itt nekem két Epson tintasugaras nyomtatóm amit szét tudok bontani, minden megvan belőlük.
Kérdésem, hogy ebből az alapanyagból érdemes elkezdeni (a fenti linken szereplő) vágóplottert építeni?

lidi, Báddzsó esetleg körbe tudnátok alaposan fotózni a mechanikát, hogy tudjak ötleteket gyüjteni a kivitelezéshez? Illetve lenne tanácsotok ötletetek, hogy mikét lenne érdemes megépíteni egy ilyen gépet?

Előre is köszönöm!

További kérdésem, hogy van egy HP csőtollas plotter, ami elvileg HPGL nyelven tud, ugye kitudom exportálni Corelből a HPGL filet, de hogy tudom ráerőszakolni a plotterre, hogy rajzoljon is?
(#) Stadi válasza mokus hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Idézet:
„kitudom exportálni Corelből a HPGL filet, de hogy tudom ráerőszakolni a plotterre, hogy rajzoljon is?”


Nem írtál pontos típust, de ha soros vagy párhuzamos porton csatlakozik a géphez, szerintem egy

copy /b {fájlnév} {port}

parancs elintézi. A fájlnév egyértelmű, a port helyére pedig LPT1: vagy COM1: menjen (vagy hasonló, attól függően, hogy melyik porton van a gép). A kapcsos zárójelek pedig értelemszerűen nem kellenek.
(#) mokus válasza Stadi hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Szia, köszi, ki fogom próbálni!

Pontosabban egy 7475A, sajnos nem az enyém. Egyik barátom egy selejtezésen jutott hozzá. "elviszed vagy kidobjuk" árban. Sajna tudja az értékét a gépnek így nemtudtam megbugázni tőle.
Ami még a hibája, hogy csak 2 db toll van hozzá a 6-ból, de majd csináltat hozzá adaptert amivel tűfilcet lehet befogni. Én csak takarítottam és szerettem volna életre kelteni.
(#) lidi válasza mokus hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Tintasugaras nyomtatókban szerintem nem léptetőmotor van. Hanem sima DC motor egy forgás jeladóval. Végülis ezzel is lehet kezdeni valamit, de kezdetnek talán egyszerűbb a léptetőmotor. Amit főleg mátrixnyomtatókban találni. Nemtudom mekkora gépet akarsz építeni, de egy kisebbhez pl jók az A3 as printer csúszósínjei.
(#) Stadi válasza mokus hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Idézet:
„"elviszed vagy kidobjuk" árban.”


Ennyiért nekem is kellene egy.

Ha a hp.com-on beütöd a keresőbe, hogy 7475a, akkor találsz hozzá mindenféléket. Soros portos.

A Vaterán lehet, hogy van is hozzá toll.
(#) Báddzsó válasza sprofan hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Idézet:
„ami Báddzsó képén van moci az ugye 4 kivezetéses vagyis bipoláris,”
nem, unipoláris és nem 4 hanem össz 8 kivezetéses, bárhogy be lehet kötni amotorjaimat (unipoláris, bipoláris), nálam unipolárisként van.
(#) Báddzsó válasza lidi hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Idézet:
„Hú, hát ez csoda hogy működik.”
hát igen, dicséretnek veszem, mert ugye ezt a csodát én csináltam!
(#) Báddzsó válasza mokus hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
ha matricát akarsz majd vagdosni, és nincs szükséged széles feliratokra, akkor az egyik nyomtató szerintem jó ki indulásnak, benne van a papirmozgató henger, egy stabil fej, aztán, hogy ezeket milyen motor mozgatja, az változó, lehet, h léptető, lehet, hogy sima dc, de még ha léptető is akkor is valószinüleg nem lenne elég pontos, úgyhogy azt mindenképp át kellene bütykölnöd (csere v áttételezés v stb). Ha nem elég neked a nyomtató szélessége, akkor vagy veszel egy rajzolóplottert, és átalakítod, vagy csinálasz egy az enyémhez hasonló szerkezetet. Mechanikát szerintem látni a képeimen, de nehogy nekiállj ilyen aluprofilokból, "összeragasztózótt falácek, meg fenetuja még mi"-kből mer "ez csoda hogy működik"..
(#) mokus válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Az helyzet, hogy két ősrégi epson 400-as nyomtató. Anno még a PCB nyomtató projecthez lett újítva, egyik fejét kinyírtam, a másik még akár működhetne is, de nem tervezem 4 tintás hátára az 5.-et is megcsinálni. Ezért gondolkodom a plotterben. Első sorban tömítéslapból (0,5-től 1mm vastagság) gondoltam vágni tömítéseket autóhoz, nem baj, ha több menetben is, nem fontos tényező az idő, csak ne kézzel kelljen. kb kartonpapír keménység. De ha ez nem megy neki, akkor betűkivágáshoz is jó lenne!

Alu profil alakd a garázsban pár méter, fúróm is van, csavar is akar, csak fejben nem tudom összerakni, hogy hogy is kellene kinézni a mechanikának. Gondoltam arra, hogy egy bútorlapra szerelem fel a mechanikát, az lenne az asztal. De hogy orsós legyen a sín vagy fogasszíjjas és csúszósín...

Motor: bizony ebben a nyomtatóban stepper van! Méghozzá ASTROSYN STEPPER és 2 db. Egy mozgatja a fejet és egy a lapot. Mindkettőhöz egy 4 eres szalagkábelszerűség megy.
Motorokon ez áll:
ASTROSYN STEPPER
p/n: EM-257
type: 17PM-K212-P1T
No: T7805-B1

Esetleg valaki meg tudná mondani, hogy ez jó lenne -e a projecthez, mekkora lehet a lépésköz?
(#) Medve válasza mokus hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Hello, pl igy lehetne megcsinálni, ennek a váza alu profilokból van. De rengeteg ötletet találsz a hobbycnc.hu-n A motor, ha kb fél kilós (idézve egyik fórumtársamat), akkor jó választás. Különösen ha 4 kivezetéses. Nehezebb hajtani, de nagyobb a nyomatéka.
A lépésköze valószínűleg 200 egészlépés/fordulat. Nincs rajta valami szögérték? 1,8deg/step?
-Bútorlapból könnyen lehet gépet készíteni, de azt mondom, hogy egy nagyságrenddel merevebbnek kell lennie a váznak, mint a megmunkálandó anyagnak. De van CNC kartonpapírból is...Hmmm...biztos szalvétát vág...
(#) mokus válasza Medve hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Elvben tudom én, hogy hogy kellene kinéznie, csak gyakorati átültetéshez némi vizuális tapasztalat is kellene. Szart nem akarok, szeretek más kárán tanulni nem a sajátomén ergó okosabbak tanácsait, meglátásait szeretem megfogadni.

Motor: sajna messze nem félkilós, sőt, sokkal kisebb. majd fényképezek. Sajna nincs rajta semmi értékjelölés, ezért is írtam be a típusát. Se feszültség, se áramerősség, se lépésköz. Bár a nyomtató alaplapjáról gyanítom, hogy 10 vagy 12V-ról ment.

Igazából már az is öröm lenne, ha rajzolni tudnék vele.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Jaj, a képek meg lemaradtak...Ha kicsi a motor, akkor jó csapágyak kellenek, de addig is elkezdheted a dolgot, csak készítsd úgy, hogy majd a nagyobb motort is rá tudd tenni. Nóproblem, lehet ilyeneket találni...

ui.: Azért említettem a csapágyat, mert a forgácsolóerőt még úgy-ahogy lehet csökkenteni az előtolással, de a 4 darab tefloncsapágy tud ám tapadni, főleg, ha magunk készítjük! De olcsó. jobb a lineáris csapágy, 8000/db, Kell belőle rossz esetben 12. Vagy bronzpersely, ha van eszterga, vagy dörzsár...
(#) mokus válasza Medve hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Ez azért már egy komoly home made marógép...

Én valami ilyen elkészítésében gondolkodom. Ez szerintem életszerűbb, hogy itthon a garázsbeli körülmények közt meg tudom csinálni, relatív ésszerű ráfordítással.
(#) lidi válasza mokus hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Hobbycnc -n nézz szét, onnan lehetötleteket meríteni.
Báddzsót -t meg nem akartam megbántani, de azt azért nem mondhatjuk hogy szép kivitelezés lenne.

Dehát ugye mindenki olyan anyaggal dolgozik, amihez hozzájut/meg tud fizetni. Én anno 2db A3 nyomtatót vettem 3000 ért, onnan szedtem az alkatrészeket.
A fel-le mozgás az meg egy 5.25 floppy alkatrészeiből van. Lényeg hogy mindenhol lötyögésmentes legyen, mert csak így lehet elvárni hogy pontos legyen. Ma már persze énis másképp csinálnám, pl bowden helyett inkább menetes orsót raknék.
(#) Medve válasza mokus hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Hát ezt erősre terveztem, de ha ilyen "pálcikásat"szeretnél, akkor arra jó lesz az a motor, amit mutattál!
(#) mokus válasza mokus hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
No írtam az Astrosyn-nak, kiderült, hogy nem Ők gyártották van egy hasonló nevű cég ami ugyan nem hozzájuk tartozik már a Minebea, Na ők követték el a motorokat. 1,8°/lépés, tehát 200 lépés/fordulat, max 2A hajtható, 12V-ról.
Segítőkészek voltak!
Mostmár megyek és kiszerelem.
(#) mokus hozzászólása Okt 6, 2007 /
 
No kibontottam és készítettem képet a két motorról.

Egy egerentyű csatlakozója látható a képen a méretarány szemléltetése végett.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem