Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rövidhullámú antenna a lakótelepen
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kismukk válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 23, 2019 /
 
Szia, a kis dobozban lévő toroid-gyűrűt hol szerezted be? Lehet-e csak szimpla lágyvas karika? Jó-e erre réz vagy alumínium is?
Egy tetszőleges hosszú (random long wire) drótra szeretnék 9:1-es un-un átalakítót...
(#) pucuka válasza kismukk hozzászólására (») Márc 23, 2019 /
 
Még az sem mindegy, hogy milyen a ferrit anyaga. A legtöbbnek (mangán ferriteknek) 1 - 2 MHz -en vége van, mint a botnak. 3 - 30 MHz között NiZn anyagú ferritet kell használni.
A lágyvas talán jó 100 Hz -ig, a réz, meg az alumínium nem ferromágneses anyag, csak az örvényáramú veszteséget növeli.
(#) Antennaman válasza kismukk hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
No mire válaszolok, Pucuka kifejtette a lényeget.
Én ezt a ferrit gyűrűt egy katonai long wire antenna illesztő dobozából vettem ki. kimondottan széles sávú. Sajnos nem tudom az anyagát de az biztos, hogy "jó fajta " Ferrit. Ahogy mértem hasonló lehet a régi magyar KŐPORC féle N200-N300 anyaghoz, ez az enyém amúgy Orosz gyártmány.
Előre jelzem, ha ilyesmit szeretnél készíteni akkor ne használj kapcsoló üzemű tápokból pl. PC tápból kiszedett vasmagot sem zavarszűrőből, annak pláne az elnyelés a feladata. Még ha esetleg sikerül is alacsony SWR-t mérned akkor sem sugároz jól az antenna legfeljebb hővé alakul a teljesítmény. Ha nem tudsz interneten vásárolni mert ugye ma már minden van, akkor rádiómagnók rádióiból kitermelt ferrit rúdra is tudsz 1:9-es illesztő trafót tekerni.
Ha tudsz akkor szerezz be pl. ami közkedvelt FT140-43 toroid magot ( Ferrit Toroid 1,4" külső átmérőjű 43-as anyag keverék)!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem