Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   90 / 90
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 29, 2020 /
 
Sziasztok!
Ilyen forrasztó állomással szeretnék 1206-os alkatrészeket forrasztani meleg levegővel.
Ez mennyire lehet alkalmas hozzá? Pasztát (forrasztó pasztát) honnét érdemes rendelni kevésbé horror áron, az SMD meleg levegős forrasztásához?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2020
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Azzal a fejjel állítólag sok baj volt, én inkább ezzel a meleglevegős fejjel vennék valamit, nekem olyan van, évek óta semmi gond nincs vele, mondjuk nem használom napi szinten. Itt is árulnak olyat, kintről meg talán még olcsóbb. Régebben volt valahol csak a forrólevegős fejű, páka nélkül, olyan 16 körül.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Szia, akkor ezt volna érdemesebb venni?
Első komolyabb SMD munkámra készülök, oda kellene inkább, van ugyan SMD páka állomásom is, de azzal elég macerás.
Pasztából esetleg valami ajánlás?
(#) patexati válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Én ha nem muszáj nem forrasztok pasztával..Jó eredményhez kell sablont is készíteni a nyákhoz úgy jó vele dolgozni..
(#) superuser válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
A 1206 az SMD-k között féltégla méretnek számít. Ezt lerakhatod bármilyen egyenes heggyel, de leginkább 1.5-2mm szélessel. Kb. 200 darab/órával lehet számolni, ha kellő gyakorlatod van benne.
Ha pasztával és hőlégfúvóval vacakolsz, akkor elérheted a 30-40 darab/óra sebességet is.
(#) Bartos77 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Szerintem csak BGA-t érdemes meleg levegővel forrasztani. Illetve alkatrészeket leszedni jó. Beforrasztani viszont minden mást lehet pákával is, legalább olyan jól... Fecskendős flux + páka + csipesz, meg izopropil + kefe a lemosáshoz... Ezek kellenek... Paszta nem kell...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) Bartos77 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Ja és inkább ventillátoros hőlégfúvóval szereltet vegyél. A pumpásnak olyan hangja van, mint a traktornak. Benne van a membrános pumpa abban a nagy dög fémházban. Rohadt irritáló hangja van. Meg ha megpurcan drágább is, mint a ventillátor. Szóval több gond van vele.

Van olyan is abban a webáruházban:

Occsóért ezt találtam: https://szerszamx.hu/forrasztoallomas-smd-134/yihua-digitalis-esd-f...ons-uj

Drágábban meg ezt: https://szerszamx.hu/forrasztoallomas-smd-134/yihua-digitalis-forra...n-tool

A második az azért szimpatikusabb nekem. Két kijelző is van rajta. Külön a pákának, külön a hőlégfúvónak. Kerámia betétes mozgásérzékelős páka, meg egy nagyon konfortos pákatartót is adnak hozzá. Hát az olcsóbb az gagyibb is, de feleannyiba kerül...
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget, sikerült egyenlőre meggyőznötök hogy maradjak kis iparban a páka mellet. Megpróbáltam az Ersa SMT unit 60A állomásommal forrasztani , és szuperül ment szerintem ahhoz képest hogy első ilyenem volt. Kb. 40 alkatrészt szórtam fel a vége felé nagyon gyorsan haladt a dolog.
(#) elektroncso válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
A hőlégnek kiforrasztáskor van mérhetetlen előnye. Én gyakorlatilag csak arra használom. Beforrasztáshoz hagyományos pákát (Ersa I-con) és a benne lévő 1,8mm-es véső alakú pákahegyet szoktam szinte mindig használni. Ezzel több száz 0402 méretű SMD-t és egy tucat QFN tokot felforrasztottam már (meg sok minden mást is) jó eredménnyel. Bizton állíthatom, hogy jó a technika, ugyanis a beültetett panelek egy része most is a világűrben van és már több mint egy hónapja kitűnően működik.
Ennél hegyesebb pákahegyet ritkán használok, mert a nagy teliföldek és a viák nagyok elvonják a hőt, kell a teljesítmény ha gyorsan akarok forrasztani (minél gyorsabban beforrasztok egy alkatrészt annál kisebb hősokkot kap). Flux, 0,5mm Sn62Pb37Cu1 ón és egy hegyes csipesz elég, otthonra nem kell több. Na jó, a panel lemosásához más is kell (fogkefe meg izopropil-alkohol).
(#) molnarp válasza regelek hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
KB 10 éve majdnem minden nap használok egy Aoyoue 968A+ -t, egyszer kellett fűtőszálat cserélnem.
(#) ecchphoto válasza patexati hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Én is ilyen alulról melegítésben gondolkodom. Én egy előre gyártott 5 soros, soronként 5 elemes PCB-t készülök így melegíteni. 3535-ös ledek mennek majd rá. Befogom a nyákot szépen vízszintesen elhelyezem rajta ledeket a masszával, aluról megkínálom 300 fokos hőléggel... s imádkozom. Egy ismerősöm azt mondta, hogy ezeke a ledmátrixokat gyárilag is kemencében olvasztják rá
(#) ecchphoto hozzászólása Márc 15, 2020 /
 
Ha a 3535-ös cree típusú ledeket mégsem hőléggal aluról pcb irányból melegítjük fel, akkor hogyan lehet megoldani hogy a led középső hűtőcsík is leforrasztódjon pákával? mert ha azt ott pákával melegítem oldalról, ugyanúgy melegszik át az egész. Főleg hogy az egy nagy hűtőfelület, és elviszi a hőt, nem fog alatta megfolyni. Vagy azt tudom még csinálni, hogy csak az érintkezőket forrasztom, és a közepén cseppnyi sima cpu hőpaszta. Csak hát az nem biztos hogy elegendő egy 12,25 m2 felületen leadott 3 és 5W teljesítmény mellett.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
(#) Kovidivi válasza ecchphoto hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Forró levegős állomással egy flux-szal megoldható amit akarsz (felülről is).
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
Következő: »»   90 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu