Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   28 / 104
(#) patexati hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Esetleg SMD led beforrasztása érdekelne ilyen módszerrel ha van valakinek bent tapasztalata! Én nem merek nekimenni hőlégpákával inkább alul melegíteném a nyákot és szépen beleolvadna a helyére a led (26 sima,másik project 32 RGB 0805-ös) a többi cucc mehetne utána.. A kiselejtezett vasalóval talán meg is próbálom ezt (szondával beállítom előtte a hőegyensúlyt) azt a talpa lesz a melegítőasztal..Valakinek ha van ilyen tapasztalata azt szívesen fogadnám mivel és sok ilyen ledes cuccot építgetek mostanság
(#) emmzolee válasza patexati hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Jó cucc lehet. Bár kicsit fura, hogy nem lehet vele előmelegítéssel dolgozni. Amit én használok, az jól felvihető a nyákra hidegen is. Csak nagyon nehéz kinyomni. Én is vastag orvosi tűt használok, csak lefűrészeltem a végét egyenesre.
(#) patexati válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia! Fel lehet vinni de ha langyos a nyák akkor tapad és terül kicsit.. lehet,hogy nem a leg otimálisabb a hőmérséklet a műhelyemben de majd ha rendesen megy a fűtés és jó idő lesz akkor lehet jó lesz ez is szobahőmérsékleten.. Nem értem rá még komolyabban tesztelni..
(#) patexati hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Sziasztok! Készítettem egy BGA sablonszerűséget de nem ez lesz amivel csinálni fogom hanem ezt használva sablonnak egy alumínium lemezre fogom még egyszer ráfúrni.. Amúgy ezzel is lehetséges csak a hőt nem szereti Ezzel szerettem volna magamnak bebizonyítani,hogy ki lehet fúrni ezt CNC és egyéb eszközök nélkül is.. Ha pasztával felgolyózom és leveszem róla még egyszer megmelegítve a kis golyók teljesen a helyükre igazodnak bár nem kell sokat mivel pontos a furatok távolsága..
(#) bbatka válasza patexati hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Gondoltál már arra hogy esetleg fotózásos marató eljárással készítenéd lemezből a sablont. Szerintem célszerűbb lenne.
(#) apanka hozzászólása Dec 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni azoktól, akiknek olyan SMD forrasztó állomásuk van (hőlég és/vagy sima páka) amin digitális kijelző is van, hogy a kijelzőn a mért hőmérsékletet is lehet látni vagy csak azt az értéket amit beállítottam? ( Van-e tényleges haszna a kijelzőnek?)
(#) greatman válasza apanka hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia! Nekem egy Aoyue 968 -am van, a hőlégnél lehet látni a beállított és a mért értéket is, a pákánál analóg a szabályzás, ott nincs kijelző. A másik pákaállomásomnál (saját építés) átkapcsolható a kijelzés.
(#) koczka hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Üdv

Belefogtam egy smd-s panel készítésébe, mondván mi az nekem? A 1206-os smd-ket nagy nehezen beforrasztottam na de most jönne a neheze egy TQFP32-es személyében és elgondolkodtam hogyan kéne nekiállni?

hogyan.JPG
    
(#) kRoy válasza koczka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Nézz meg a YouTube-on pár ehhez kapcsolódó felvételt, azok sokkal többet elmondanak, mint bármilyen szöveges leírás.

YouTube - TQFP Soldering
(#) kRoy válasza apanka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Nálam egy Pace ST50 szolgál, beállítás után a mért hőmérsékletet jelzi.
(#) pici válasza koczka hozzászólására (») Dec 26, 2010 / 1
 
Szia
Nem kell aggódni.
Én is így voltam az elején, amikor az első sima TQFP-t kellett forrasztani.
Nem is a páka profizmusa dönti el a sikeres forrasztást. Hanem a technika.
Azaz:
1 jó nyák legyen (pad/szigetelő)
2 folyasztószer kötelező.
3 ne félj, ha összefolynak a lábak (folyasztószer, esetleg ónszívó harisnya majd segít), sőt az még jó is, mert biztos elég ón lesz a láb alatt is.
4 biztos kéz.
Na és önbizalom.

Raktam fel egy képet, ezt a napokban forrasztottam. Egy LQFP128, azaz nagyon kicsi lábtávolságú (0,4 mm) ez közel 15 mill. ez azt jelenti, hogy kisebb lesz a vezető vagy szigetelő mint 8 mill...
És a 128 láb se kevés.
A páka hegye is látszik a képen, szinte lehetettlen 1 lábat forrasztani vel.

2 technika van.
Vagy bumszli pákád van és vastag ónod. Ilyenkor folyasztószer a lábakhoz, majd "telenyomod" ónnal és nem baj, ha összefolyik, ha kész vagy vele, akkor ónszívó harisnyával lehuzogatod a felesleget.
Másik megoldás, korrekt páka és nagyon vékony ón.
Most is kell folyasztószer. Majd a vékony ónt a lábak elé fekteted és szépen sorjában melengeted a lábak végén a lábakat és a padet egyszerre. Az ónt nem mozgatod, így pont ugyanannyi ón kerül a lábakra és nem folynak össze. Ha mégis, akkor ónharisnya...
Ezzel jól, gyorsan és szépen lehet haladni.

Persze gyakorlat teszi a mestert és tudom, hogy nem olcsó egyegy ilyen proci, de kell szerezni gyakorló anyagot... esetleg bontani

ssd-15mil.png
    
(#) vtsoftware válasza koczka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Én is be voltam tottyanva mikor először próbáltam, nehogy tönkre tegyem az IC-t.
De a lényeg hogy akármekkora hibának látszik először, elég egyszerűen helyre lehet hozni.
"pici" mindent leírt, de a lényeg hogy ne vastag pákával, és ón folyasztóval+ónszívó harisnya legyen a közeledben... akkor nem lesz semmi gond.

Amúgy én lehet ezt az IC-t forrasztottam volna be először...
(#) emmzolee válasza greatman hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Hello

De jó, hogy valakinek van Aoyue 968 forrasztó állomása.
Szeretnék kérdezni ha nem gond.
Kinéztem magamnak az INT 738 -as állomást, ami tulajdonképpen ugyanaz mint a 768-as csak nincs benne plussz egy tápegység. Ezt szeretném megvenni. Viszont a hozzá tartozék pákát valószínű nem fogom használni, mert attól sokkal jobb pákám van. Viszont ami jól jönne, az egy kiforrasztó páka. létezik az Aoyue kínálatában egy pár fajta.
Bővebben: Link Így néz ki.

Az lenne a teóriám, hogy a pákának a csatlakozója ugyanolyan, mint a kiforrasztónak, tehát a felfűtés megoldva. A vákum cső lenne a kérdés. Azt rá lehet kötni? Esetleg ismered ezt a kiforrasztót? Jó lenne egy kis infó róla. Az is érdekelne, hogy amikor meg nyomom a kiforrasztón a gombot, hogy szívjon, akkor mechanikusan nyitja meg a levegő útját, vagy elektromosan indítja a vákum motorját?
Ha valahogy ezt össze lehet hekkelni, akkor nem kéne 2 forrasztóállomást vennem. (Az egyik egy 908-as állomás, a másik meg egy 474-es állomás.)
(#) koczka hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Csak sikerült beforrasztani a
kicsikét.
A technika: folyatószerrel bekentem a forr-felületet és a lábakat, egy pötty ón tettem a páka hegyére odaérintettem és úgy végigfutott az ón, hogy öröm volt nézni. Mindennek a titka a folyatószer volt, ja és azt írják rajta hogy kis mértékben vezet!? ezt mire véljem?
(#) pici válasza koczka hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ez azt jelenti, hogy nem árt a végén picit alkohollal lemosni. (mármint nem engem )
A "kis mértékben vezet" az azt jelenti, hogy kis mértékben vezet
(#) koczka válasza pici hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nem szívesen pazarolnám el erre a drága alkoholt
Meg most kenjem össze a panelt?

Ja másrészről meg kismértékben a kerámia és az epoxi is vezet, szóval nem tudok igazán mit kezdeni ezzel a kismértékben vetettel?
(#) Gyuresz válasza koczka hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Szia
2 évet egy olyan cégnél húztam le ahól 1 műszakban 150 cd lejátszónak kellett lejönnie. Az ilyen dolgokat nem muszály locsolgatni, közönséges fültisztító pálcika, alkohólba mártva és letörőlgeted vele s csokolom. Vagy a körömlak lemosó is megteszi. Igaz a cégnél ipari alkoholt használtunk ... napjara kb 100L de mondom fültisztító alkohólba mártva s azzal törölgesd meg, ha meg le esik a forrasztott alkatrész akkor meg kell tanulni forrasztani, a jó forrasztásná tuti nem jön le . TAPASZTALAT!!!
(#) patexati válasza Gyuresz hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hát nem tudom de tapasztalatból lehet jó forrasztás hacsak nem egy automata gép végzi a forrasztást esetleg adagolást.. Pont most próbálkozok pasztás BGA golyózással egyre több sikerrel és ha eltalálom a kívánt sablonvastagságot és futatátmérőt lazán fogok golyózni pasztával egy sablonnal ( raszterre értve) és a nem kívánt golyókat a végén egyszerűen lesöpröm. Készítettem egy sablont mivel egy fajta BGA tökéletesen golyózható és készítettem egy sablont mi csak golyóval használható ez 40x40 tehát 1600 furat 0,8mmx1,27 ebben nem marad bent a golyó ha lepasztázom mert kiugrik a kis térfogat miatt! Pár videó és saját TAPASZTALT segítségével jutottam el ezekre a szintekre a házilagos BGA golyózással és nagyon sok mindent nem írok le mi a videókon nem látszik nem tűnik ki.. Ha eljutok a kívánt szintre ezzel szeretnék némi pénzt is keresni de ígérem megosztom minden tapasztalatom itt a fórumon! Gyári eszközökkel nevetségesen egyszerű egy 1,27 raszteres BGA felgolyózása . A kivétel és a beültetés már nem olyan egyszerű mert azt túl kell élni a félvezetőnek épségben és ehhez bizony kell tapasztalat! Kell persze a hőszonda meg egyéb de tapasztalat nélkül nehéz.. Az ember ránézésre meg tudja ítélni a BGA várható melegítési idejét hőmérsékletét ha már reparált pár alaplapot ezt nem lehet elméleti leírások adatlapok alapján kivitelezni az biztos mert rengeteg a buktató mi a gyakorlatban jön elő!
(#) Gyuresz válasza patexati hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Smd forrasztás első alapszabály, hőmérős forrasztópáka, hogy se a panel, se az alkatrész ne menjen tönkre. Valamint hőálló szivacs megvízezve hogy a páka hegyét tisztítani tudjuk!!!
Lehet folyasztó szerrel is, de a cégnél nem használtak , nem szerettük, van amelyik maró hatasu.
Ha ügyes vagy a közönséges bolti forasztó on aminek a belébe gyanta van azzal is lehet forrasztani , eleget csináltam, s csinálom. Ha forrazhidad olyankor jon a gyanta és megoldja, szépen felfut mindenki oda ahova kell ez 100%. Gépek után javítottunk eleget, hibás forrasztás, vagy kukás alkatrész miatt kellett leszedni valamit.
(#) regeszter hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
sziasztok!

Keresek forrasztásban gyakorlott bp-i jómunkást, aki (fizettség ellenében, garanciával) vállalkozik a routeremben ram cserére. A Linken van némi infó, hogy mire kell készülni (sajna van pár apró alkatrész a közelben, ami fokozza a nehézséget).

köszi
(#) accesid hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
es konkretan mit ertesz garancia alatt?
(#) regeszter válasza accesid hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Mondjuk dupla vagy semmi alapon, ha kér érte 5e Ft-ot, akkor ha elrontja a routert, akkor Ő jön ennyivel.
(#) andras97 válasza pici hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Hali!
Én még nagyon kezdő vagyok ebben a témában, ezért azt szeretném kérni aki tud, az küldhetne néhány tippet e-mailen.
az e-mail címem:turcsikandras@freemail.hu

kösz!!
(#) Gyuresz válasza regeszter hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Ezt a forrasztást 10 perc alatt egy hőlégfuvóval , és egy cinezőpisztollyal megenném... csak hát nem pesti vagyok.
Aki a ramot veszi le, az kőrbe ragasszon alufóliát ha hőlégezi, hogy ne fujja le körbe a többi cuccot, s akkor könnyen lejön.
(#) niedziela válasza Gyuresz hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Idézet:
„egy cinezőpisztollyal megenném...”

Az mi valami saját fejlesztésű hájtek?
(#) bbarna válasza regeszter hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Ha az 5000 ft ajánlat(a posta költség kb. 1000 ft,de ezt is beleértve), akkor mikroszkóp alatt egy ilyen "cinezőpisztollyal" megoldom, amennyiben a router most működő képes!
(#) emmzolee válasza regeszter hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
A routeredet nyilván nem tudja elrontani, mert te írtad, hogy ramot kell benne cserélni. Tehát most sem jó
(#) Norberto válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
A RAM-cserét szoftveres tuningolásnál szokták használni.
(#) regeszter válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
A routerben 32MB ram van és működik, én 64MB-ra való bővítést szeretném. Azért is kell bp.-i, mert helyben megvárnám, hiszen használom a routert és nem akarok napokra router nélkül maradni.
(#) Norberto válasza regeszter hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Én írtam privátot tegnap ezügyben amúgy, de nem olvastad el még.
Következő: »»   28 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem