Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sorba kötött kondenzátorok kisütése egyidőben
Lapozás: OK   1 / 2
(#) jtibor hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Sziasztok, arra szeretnék választ kapni, hogyan tudnám megoldani, hogy 10 darab kondit ami ::: 6800µF/50V ::: nos ezeket feltolteni és egy időben kisütni. Töltéshez az feszültség 12 Volt. A lényeg az az lenne, hogy ne párhuzamosan legyenek kisütve hanem sorosan, és ha jól számoltam így 10*12 / 120 Volt jelenne meg a kisülés pillanataban, csak hogy ha én ezeket sorba kötöm akkor nem tudom őket egy időben feltölteni. Csak úgy tudom őket egyidoben feltölteni ha párhuzamosan vannak kötve. Kisütést először tirisztorral terveztem, de úgy néz ki a dolog, hogy relével egyszerübb lesz számomra a dolog. Az lenne az optimális ha minnél gyorsabban tudnám őket tölteni majd kisütni ::: percenként úgy 2000 vagy 3000-szer. Még egy hülyégnek hangzó kérdést szeretnék feltenni, a kisülés pillanatában ha 120 Voltot számolunk lehet-e előre tudni mekkora lesz a kisülés pillanatában az áram erőssége ? Köszönet.
(#) zsoltee0001 válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
"a kisülés pillanatában ha 120 Voltot számolunk lehet-e előre tudni mekkora lesz a kisülés pillanatában az áram erőssége ?"

Elég nagy ahhoz, hogy hazavágja a relédet már az első tized másodpercben, de, hogy konkrétan mekkora, azt nem tudom, mindenesetre nem lennék a közelébe
Percenként 2-3 ezer kisütés?
Milyen brutál táp kellene már ahhoz??? Ha meg is oldható lenne, szerintem hamar kikészülnének a kondik.
Nem tudom mi akar ez a ketyere lenni, de ha rákeresel a coil gun-kulcsszóra bejön 1-2 topic ami kondenzátor bankokkal foglalkozik, bár ez a percenkénti 2-3 ezer kisütés akkor is hajmeresztő.
(#) abcdabcd válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
A kisütő áram a körben lévő ohm-os ellenállás segítségével számolható ki (gondolom a kondik esr-je is ide tartozik)ohm törvénye alapján, a kondi lekapcsolva a feszültségforrásról feszültséggenerátorként viselkedik, feszültsége a kondik feszültsége, és ez a feszültség csökken időben..., feltéve hogy nincs tekercs is a körben mert az tovább bonyolítja a dolgot...
(#) bankimajki hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Ebben tényleg vannak furcsaságok, "6800µF/50V" Ez az érték egy kondinak az adata, vagy a 10 sorba? Mert ha a 10 sorba, akkor valami iszonyat nagy kapacitásértékek vannak külön külön. Én arra gondolok, hogy valami olyasmit akarsz csinálni, hogy párhuzamosan egyesével feltöltöd mindet 12V-ra és valami kapcsolóval sorba kapcsolod őket (persze a töltés ekkor le van kapcsolva) És akkor a kim. a feszültséget összeadódnak. Ha ez lenne a terved, akkor azt ajánlom inkább a kapcsoló üzemű tápokkal bíbelődj, ha egyszer már megalkották, akkor használni kell. (DC-ből AC, ez nagyfrekin feltranszformálva, egyenirányítva és szűrve.) És láss csodát meg van oldva a problémád, már ha ezt akarod elérni. Ha nem ezt, akkor nem szóltam.
(#) jtibor válasza bankimajki hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
"6800ľF/50V" Ez az érték egy kondinak az adata, vagy a 10 sorba? - nem ez az ertek az egy kondinak az adata. - hogy párhuzamosan egyesével feltöltöd mindet 12V-ra és valami kapcsolóval sorba kapcsolod őket (persze a töltés ekkor le van kapcsolva) És akkor a kim. a feszültséget összeadódnak - igen ez lenne a tervem es erre kellene valami megoldas, valamilyen elektronika ami toltes kozben parhuzamosra kapcsolja oket a kisules elott pedig sorosra kotne oket.
(#) jtibor válasza bankimajki hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Elnezest ez lemaradt, DC-ből AC, ez nagyfrekin feltranszformálva, egyenirányítva és szűrve - igen csak ezt a problemat ugy probaltam meg meoldanbi, hogy DC-bol megprobaltam csinalni AC-t, de sajnos csak 230/12-es trafom van es ezt visszakotve a 12 Voltrol megint csak 230 Voltot kaptam, ha sikerulne valahogy ezzel a trafoval 230/12 volt-bol visszafele csinalni 40-120 voltot mar az is majdnem jo volna. Addig is koszonet.
(#) Collector válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
12V helyett ráadsz 6V-ot, és máris van 100VAC feszültséged. Jobb lenne, ha elmondanád, hogy mire kell, mert ennek nincs sok értelme.
A kisülés pillanatában nem az csak az ohmos, hanem az ohmos és induktív elemek együtt határozzák meg a maximális kialakuló áramot, elkók esetén a belső induktivitás jó nagy, így a csúcsáram nem túl nagy.
(#) bankimajki válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Mekkora teljesítményre kell? (Mekkora áram kell? Én a helyedben fognék régi TV-ben található hiperszil magot és arra megtekerném házilag. Nem olyan nagy feladat, ha nem kell hatalmas teljesítmény.
(#) proba válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Esetleg egy inverter 12/110v és ezt egy fettel szaggatva megkapnád a kívánt sebességet sokkal egyszerűbben.(netán stroboszkóp lenne?)
(#) jtibor válasza Collector hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Jobb lenne, ha elmondanád, hogy mire kell, mert ennek nincs sok értelme: ismerosom kert meg, csillagaszat, fenykepeszet es hasonlo dolgokkal foglalkozik, foleg kinti korulmenyek kozott szoval a 220 Voltos feszultsegforras nem megoldhato igy kellene 6 vagy inkabb 12 Voltbol 60/120 voltos jeleket produkalni. En szemely szerint mindjart a kondenzatoros megoldason kezdtem el gondolkodni, mert ez a legegyszerubb szerintem - am lehet, hogy tevedtem. Feszultseg adott 60-tol 120 volt-ig, aramerosseg 1 maximum 2 amper. Annyit tudok meg hogy elektromagnes/-nem rele- lesz a fogyaszto amit szaggatni kell.
(#) Sebi válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Nos, a kiindulási alap ezek szerint a 120V DC, max 2A-es terhelhetőséggel...
Ez a kondenzátorok párhuzamosan való töltése, majd soros kisütése (charge-pump) nem megoldás ekkora áramoknál, ill. jóval bonyolultabban kivitelezhető, mint egy kapcsolóüzemű tápegység, ami - mondjuk 200 ...500kHz-en kis veszteséggel képes a feladatra.

Azért röviden számoljunk utána: 120V 2A az 240W, ez a bemeneti (12V) oldalon - veszteségek nélkül - 20A áramfelvételt jelent. Ehhez - még percenként egyszeri használathoz is - ajánlatos egy 50-60Ah-ás akku, és még nem is kíméletes üzemmód neki...
(#) _BiG_ válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009 / 4
 
Szervusz!

Ez a "párhuzamosan tölt - sorosan kisüt" megoldás a Marx-generátor. De ezt eleve nagyfeszültséggel csinálják többnyire és szikraközzel - ennek átütéséhez kell a nagyfeszültség. Amúgy nem bonyolult szerkezet, lásd mellékelt ábrák. Működése: ellenállásokon keresztül párhuzamosan feltöltődnek a kondik, majd amikor eléri valamelyik szikraköz az átütési feszültséget (célszerűen a "legtávolabbit" érdemes erre beállítani), ott megindul a kisülés és a két szomszédos kondi máris sorba kapcsolódik. Ezek feszültége összeadódik és a többi szikraközt is átüti, összekötve az összes kondit sorba.
Hm, ha neked kisfeszültséggel kell mindez, akkor egy marék tirisztorral és megfelelő vezérléssel tán megoldható. De vedd figyelembe, hogy a töltőáram nem lehet akármekkora, azaz a másodpercenkénti kisülések számát ez korlátozza. Hm, érdemes a töltőelleállásokat is kapcsolóeszközzel helyettesíteni (mondjuk tirisztor) és a töltő tirisztorokat és a kisütő tirisztorokat felváltva vezérelni, kis "dead time" közbeiktatásával, mint a kapcsolóüzemű tápoknál a fetek vezérlésénél. Illetve egyszerűbben: a tirisztorok tartóárama alá kell esnie mind a töltő-, mind a kisütőáramnak és ennek az időállandója fogja megszabni a működési frekit. Tehát akár két 555-tel is megoldható a felváltva kapcsolás. Az a lényeg, hogy elég időt kell hagyni a töltéshez és a kisütéshez.

Vagy a kívánt feszültséget egy traszverterrel is előállíthatod...

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
A marx tipikusan egy egyszerűnek látszó készülék, ami mögött valójában megbújnak a láthatatlan nehézségek. Gondolok itt a korona veszteségre, és az elválasztóellenállásokra, ami ugye néha tekercs.
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Itt van még néhány pdf, elég nehéz összevadászni őket, mert mindenfelől registrációt meg lóvét akarnak. Még japán szövegű is van, bocsi De van benne képlet, hogy számolhass
Azt hiszem az ev4.pdf a legjobb infó. Bár ennek segedelmével te is kezdhetsz egy kis brózolást...

A mellékeltek szerint a töltést diódákkal és tekercsekkel oldják meg, így nem kell a feltöltést bekapcsolni. Csak a kisütést.
Mondjuk azt is olvastam a kotorászás közben, hogy lézereken kívül nukleáris reakció beindítására is használják az ilyen generátorokat.
Mit akar a barátod? Atombombát robbantani?

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szervusz!

Igazad lehet, de ebben az esetben nem nagyfeszültségről van szó...
Inkább a nagy áramimpulzusok izgalmasak.
De amit mondtál, megjegyzem, mert ha netán építek egy marx-ot (stílszerűen: ha meg lesz hozzá a tőkém ), akkor figyelembe veszem. Köszi!

Üdv!
(#) StMiklos válasza jtibor hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szevasz!
Van ehhez hasonlatos eszköz, úgy hívják: villanypásztor
Mit csinál? többféle tápellátású és teljesítményű létezik /hálózati és telepes/, történetesen a telepes a következőt teszi: 12V-ról egy inverterrel előállít ca. 550V-ot. Az 550 az szabályozott, amint ezt eléri, leáll az inverter, ha rossz, felszalad 850-re is. Amit tölt: olykor 32mikrofarad kondi, de az nem elkó! És akkor egy időzítő ca. 2 másodpercenként tirisztoron keresztül rásüti egy nagyfesz trafóra, szekundere megy a kerítésdrótba. Javításkor nyilván nekem kellet kisütni, iszonyatos hangja van, mindig összerezzentem, pedig tudtam, mi jön.
Az rezgőkörfélét képez, és amikor lezár a tirisztor, a kondin marad ca. 400V, ezt kell "visszatornázni" 550-re.
Már ehhez is szép teljesítmény kell, próbáld meg kiszámolni, hogy 100V 6800mikrofarad, teljesen lesütve, 50/sec.-nál "mit ér"? Csak gondolom, az elkó felejtős, ezt a strapát/melegedést/impulzusüzemet nagy valószínüséggel nem bírja.
Elnézést, ha hozzászólásom nem teljesen építő jellegű, csak a problémákat látja.
Üdv: StMiklos
(#) mex válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Idézet:
„avításkor nyilván nekem kellet kisütni, iszonyatos hangja van, mindig összerezzentem, pedig tudtam, mi jön.”


Muszáj a csavarhúzóddal végezni a kisütést?
Izzólámpát szoktam használni ilyen alkalmanként. Nem gyötri meg a kondit.
(#) bgsf hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Szerintem amíg nem tudjuk mire kell maga az áramkör addig felejtős téma. Ahány hozzászóló, annyi megoldás és olyan dolgokról folyik a vita ami egy lépéssel sem viszi előrébb a dolgot.
Nagyon sok olyan téma van itt a hobbin, ha a témanyitó két mondatban megfogalmazná hogy mire kell neki a kívánt áramkör, akkor durván öt válasz után már működne is neki valamelyik... Ehelyett van olyan hogy évek óta is csak még elméleti síkon agyalnak a tagok... megoldás meg nincs....
Bocs az OFF-ért....
Amúgy meg 10db 6800 mikrós kondi párhuzamosan kötve töltéskor igencsak megrángat minden tápot. Még egy is magában jelentős áramot vesz fel. Kisütéskor meg úgy is csak egy kondi árama a mérvadó (méghozzá a leggyengébbé) mivel sorba vannak kötve. Feltételezve hogy nem rövidzárral sütik ki, az áram a terheléstől függ.
Tehát most én is írtam de nem segítettem! Erre akartam kilyukadni az elején a mondandómnak....
(#) StMiklos válasza mex hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Aha! Szóval Te csavarhúzóval szoktad?, mert én azt nem írtam, meg nem is azzal csináltam /annyi csavarhúzóm nincs/.
De az ötlet jó. Kösz...
Üdv: StMiklos
(#) Pulyka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
"mivel nem árulja mire kell."

Én valami sokkoló félére szavaznék

"Az lenne az optimális ha minnél gyorsabban tudnám őket tölteni majd kisütni ::: percenként úgy 2000 vagy 3000-szer. Még egy hülyégnek hangzó kérdést szeretnék feltenni, a kisülés pillanatában ha 120 Voltot számolunk lehet-e előre tudni mekkora lesz a kisülés pillanatában az áram erőssége ?"
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Nem olvastátok végig rendesen, az ez utáni hozzászólásait olvassátok el 3-at 4-et, azokból ki lehet hámozni hogy mire kell. Ez és ezek utániak
Sőt ebben benne van a lényeg :A lényeg
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Akkumulátorból szeretne 60-120V-os egyenfeszültséget előállítani 1, vagy 2 A max. terheléssel. Valami tekercs meghúzásához kell. (Fontos hogy nincs hálózati fesz. ezért kell akkuról üzemelnie.) Remélem érthetően írtam
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Azt én is írtam hogy butaság, mert iszonyat nagy teljesítmény kellene, meg a kondik se bírnák. De ő ezt csak ötletként vetette fel. (Valóban hülyeség, de az elv az jó csak nem ekkora "frekvenciával".)
(#) enpesta válasza jtibor hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
"....percenként úgy 2000 vagy 3000-szer..." Ez ugye azt jelenti, hogy 30-50 töltést/kisütést kel megvalósítani másodpercenként. 6800 mikrofarádos elkót szerintem elég nehéz 0,01 mp alatt kisütni. Próbáld ki, feltöltesz egy ekkora kondit, egy pillanatnyi (mondjuk ez 0,01 mp) rövidzárral kisütöd, mérd meg, mekkora feszültség marad még benne. Legalább még egy szikrát (persze sokkal kisebbet) tudsz prezentálni! Tehát nagyon "0"-Ohmot kellene rákapcsolni. Az, hogy ilyenkor mekkora áram fog a rövidzárban folyni, a villamosságtanból ki lehet számítani. (bocs, de én már tényleg régen jártam iskolába, (durva) becslésem szerint azt töltésmennyiséget a 12V/6800 mikróból 0,01 másodperc alatt 70-80 A körüli árammal lehet eltávolítani. Feltölteni pedig hasonló nagyságrendben kell gondolkodni....egy darabot, és a 10-et?)
Viszont a kisütéshez visszatérve, ha Te ezekből a kondikból sorbakötsz 10 db-ot, ......gondolj bele; egyszázad mp alatt nem sül ki. Nem tudom mire kell, de szerintem ez így nem járható út.
(#) dobiedvin hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Nekem az lenne a kérdésem ,hogy ha van egy 9A-as és 1,2 Voltos góliát akkum akkor ha annak az áramával folyamatosan töltök 10db sorba kötött kondit akkor a végén 12V-t fog kiadni? és itt a kapacitást ugye nem kell figyelembe venni, mert minél kisebb annál hamarabb végigmegy rajtuk az áram? És a 9 A megmarad?
És ez vissszafele is igaz? tehát ha 12V-al töltöm akkor a végén az 1,2Vos akkum 1.2 V-t fog megkapni??
Köszönöm a választ előre is.
(#) Collector válasza dobiedvin hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Egy akku nem lehet 9A-es, legfeljebb 9Ah-s.
Ha 1,2V-al töltesz 10 sorbakötött kondit (amik tegyük fel hogy egyforma kapacitásúak), akkor a 10 kondi fog megosztozni az 1,2V-on, azaz kondik közt 120mV lesz mérhető a megosztás miatt.
A többi kérdésnek nincs értelme ezek tükrében.
(#) dobiedvin válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Akkor mikor él az, hogy a sorba kötött kondik feszültsége összeadódik?
(#) kadarist válasza dobiedvin hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ha egyenként feltöltesz 10 kondenzátort és utána sorba kötöd őket, akkor összeadódnak az egyes kondenzátor-feszültségek. Ugyanúgy, mintha ceruzaelemeket kötnél sorba.
(#) dobiedvin hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Szóval akkor olyat lehet hogy mind a tízre rákötöm az akksit, és közben sorba is vannak kötve egymással??
(#) dobiedvin hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
És így folyamatos áramot kapok vagy szagatottat a kondik feltöltésének ideje miatt???
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem