Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   81 / 93
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Ebben az esetben komoly javulást szokott okozni, ha az erősítő/előerősítő bemeneti csatlakozójára rákötök terhelésnek egy-egy 100-330 Ω ellenállást. Ez jelentéktelen igénybevétel a hangkártya kimenetének, viszont a szórt elektromos zavarokat igen hatékonyan nyomja el. Tégy vele próbát!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2018
(#) Mackrim hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Rendben! Van itthon 220Ω-os ellenállásom, holnapi nap folyamán meg is próbálom,és be is számolok a fejleményekről! Köszönöm a segítséget!
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Szia!

Megtettem amit mondtál, nem hozott eredményt. Kapacitást meg nem tehetek a bejövö analóg jel útjába, mert elviszi a hangot. 22 mikros, vagy annál kisebb kondival is próbáltam, azonnali hangváltóként viselkedik. A "D" osztályú földfüggetlen erősítőbe is behallatszik, csak olyan kis mértékben, hogy ez még nem zavar. Valószínűleg ez a rosszabbik fajta "D" osztályú erősítő, ebbe nem hallatszik be annyira. Az ST151 se egy csúcskategória, de nála egyből ki is bukott ez a probléma. Mondjuk hallatszik is a hangminőségi különbség, ég és föld.
Azért köszönöm a segítséget! Akkor elindulok a bejövő jel irányában, a számítógéphez.
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Amennyiben a kimenet terhelése nem hozott változást, jó lenne megszemlélnünk amit építettél. A 220 Ω ellenálláson szinte pontosan olyan tiszta jelnek kéne mutatkozni, mit amit a fejhallgatóban tapasztaltál. Földhurok, vagy árnyékolási hibákra vaktában lövöldözni túl sokára hozna eredményt.
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Rendben, mai nap folyamán lefotózom. ST151 V1.7 végfokpanel,transzformátor kb. 300W,60000 μF puffer ,DC +- 41,3V a végfok tápellátása. Előfokot, sub előfokot már lefotóztam. Az előerősítő szimmetrikus paneltrafóról megy, ami 2X17 voltot ad ki 234V hálózati feszültségnél. A stabilizálást az előerősítő panelja végzi, szimmetrikus,szűrt 2X15V-ra. A SUB előerősítőpanel egy PC tápegységről kapja egyelőre a tápfeszültséget, 1X12V, de a panelen is vannak elektrolit szűrőkondenzátorok,így onnan nem jön zavarjel, továbbá ez látja el a szellőzőventilátorok tápellátását is. Annyi fejlemény van azóta, hogy elég ha csak az RCA csatlakozó belső fele ér hozzá az RCA aljzat belső feléhez, már át is jön a zavaró zaj a számítógépből. Tehát a GND nem is ér hozzá az erősítőhöz semmilyen formában.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Ezek érdemi információk. Ha a bemeneti RCA test és jelvezetőjét rövidre zárod, akkor az erősítőnek kutya kötelessége teljesen csendben lennie, némi fehér-zajt és árnyékolatlanság miatt brumm-ot leszámítva. Egyre inkább földhuroknak látszik a jelenség, mint az első benyomás során.
A SUB panel szimmetrikus táp igényt mutat, ezt hogyan elégíted ki a PC táppal? Az említett táp le van választva az érintésvédelmi földről? Ha igen, az is baj, ha nem az is
Az összeállítás képe újabb kérdéseket vet majd fel, de reményem szerint elindulhatunk a megoldás felé.
(#) ozpecs válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Földelési probléma... mint mondtam DI box és megszünt a gond
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A SUB panel NE5532-ese csak 1X X volt betápfeszültséget kér,mert csak az egyik felét használja, a sztereóról egy csatornára fordítása ellenállás illesztéssel oldották meg, ha jól néztem, mert egy SUB erősítő kiszolgálására alkalmas, ami nekem elég is lenne. Ha rövidrezárom az erősitő RCA bemenetét, amit mérgemben 1 órája kb. megtettem, az erősítő elhallgat, teljes hangerőnél nagyon minimális fehérzaj jön a hangfalból (Eltax Century 100/200W 6Ω). Természetesen amelyik oldal RCA aljzatját zárom rövidre, az az oldal hallgat el. A tápegység betápoldala közös GND-n van a betáptranszformátorral. A tápegység dobozát egy + földvezetővel is összekötöttem, de eredménytelenül. RCA aljzatba ha nincs csatlakoztatva jelforrás, az erősítő alapzaja fehérzaj, brumm nélkül.
(#) Mackrim válasza ozpecs hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Rendben, megnézem azt is. Mennyire szól bele egy ilyen box a hangminőségbe?
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A SUB panel tápigénye az áramkör kialakításán múlik, független a csatornák számától. Esetleg a fotó tér el a valós paneltól. Ha működik akkor nagy hiba nem lehet.
Az erősítő bementi RCA csatlakozóján most rajta van a 220 Ω-os ellenállás?
A számítógéped, amiben az ominózus hangkártya van csatlakozik az érintésvédelmi földhöz?
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Integrált Realtek hangkártya + egy SoundBlaster Cinema 3 van rajta. A gépben alaplap, processzor, RAM csere volt,de ugyanezt csinálta az erősítő az előző gépnél is. Volt egy táphibás gépem is, az is ezt a hangot adta, illetve volt egy videókártyahibás gépem is, mindkettő esetben zavaróhangot adott ki a fejhallgatóra is, igaz az utóbbi folyamatos magasfrekvenciás volt. A mostani számítógép elkójai 1 hónaposak, az összes cserélve lett. De ez a hiba nem szűnt meg.
Az zavar leginkább, hogy ez a hang ütemtelen, szaggató. Azt is hallom, ahogy a winchester motorja felpörög. Ha fölhurok lenne, akkor nem folyamatosan kellene ezt a hangot hallatnia a gépnek, illetve az erősítőnek? A benne levő hangkártya nem tudom földelt-e, integrált volt mindkét esetben.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Kicsit elbeszélünk egymás mellett, de ez nem gond, igyekszem pontosítani.
Úgy következtetem, hogy asztali gépről van szó, ami alapértelmezett módon védőföldeléses dugóval csatlakozik szintén védőföldeléses aljzatba. Eddig stimmel?
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Igen, ez egy asztali számítógép. Közös aljzatba van csatlakoztatva a számítógép, és az erősítő. Volt hogy külön aljzatban voltak, de semmi változás nem volt. Az ellenállást már kivettem, mert nem hozott változást. Valószínüleg akkora a zaj, hogy nem oldotta meg. Egy 0,22 μF kondenzátorral zártam az RCA aljzatot, a zavaró zaj eltünt, de a kondenzátor levágta a magastartományokat is. Azt is hallom, ahogy egy weboldalt görgetek, az meg a középmélytartományból hallom.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 1
 
No, akkor csak tetten érhető egy szörnyű földhurok, mely az asztali gépben és az erősítőben lévő PC tápokat zárja össze az érintésvédelmi földön és jelkábel testvezetőjén keresztül.
Mint a kolléga is írta DI boxxal könnyedén feloldható a hurok.
A legtermészetesebb dolog, hogy az asztali gép érintésvédelmi test és az audió-kimenet között a galvanikus kapcsolat ellenére megjelenik a hardverelemek áramfelvétel-ingadozásából eredő zavarófeszültség. Az alapprobléma az erősítőben elhelyezett PC táp, mert az által jön létre a földhurok és annak leválasztása a védőföldről pedig szabálytalan lenne érintésvédelmileg.
A ventilátornak jó a kapcsolóüzemű tápegység, mert nem kell csatlakozzon a jelföldhöz, viszont a SUB panelt az előerősítővel azonos módon kéne táplálnod.
A bemenet lezárása 0,22 µF kondival teljesen értelmetlen, mint azt tapasztaltad is.
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Rendben! Akkor következő pihenőben ki is dobom belőle a PC-tápot, inkább szerzek egy normális trafót, akár egy 1x12V-os toroidot, ami ellátja a hűtést, későbbiekben az Arduinot, és a SUB panelt. A SUB panelre nem tudok rakni szimmetrikus tápot, mert csak 1x12V-os tápfeszültséget kér. Nincs rajta több tápcsatlakozási lehetőség! Szerintem az nem kér sokat, csinálok neki egy LM7812-ből egy tisztességes táppanelt, ahogy Ti szoktátok(vagy ahogy az interneten láttam, építkeztem már abból) , és meglátjuk. Köszönöm, így már értem a zaj eredetét a számítógépen belül. Sajnos megyek holnaptól melózni de a hétvégén beszámolok az eredményekről. Van még rajta munka bőven úgyis(hangszóróvédelem és hűtésvezérlés, tápfeszülségek figyelése Arduinoval, stb.)
Köszönöm reloop, hogy rávilágítottál a probléma forrásának legbelső magjára!
Ha az új módszer sem oldja meg, akkor marad a DI box, mint ahogy a kolléga is mondta valóban.
(#) ozpecs válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de asztali számítógép esetében nagyon sokszor nem tudod meguszni a DI boxot elég sokszor próbáltuk ritka amikor megy anélkül, pl az én egyik ipari gépemben nagyon jó hanggkari van szimmetrikus kimenetekkel ott ok.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) Mackrim válasza ozpecs hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Köszönöm a hozzászólásaidat!

Megpróbálom kideríteni, hogy megy-e DI box nélkül, mert a következő 7.1 csatornás házimozi erősítő ebből a végfokból lesz megépítve, nyílván akkor ebből tapasztalatot gyűjtve alapból máshogy állok hozzá. Teljesen amatőr vagyok, ez az első projektem, erre a hibára nem számoltam.
Szétszedem, átépítem, és meglátjuk. Addig utánajárok a DI box felépítésének és működésének, illetve a hangzásbeli hatásának.
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Két asztali gép is üzemel nálam saját építésű 2.1 erősítővel és mindkettő makulátlanul zajtalan.
Két fontos fogás van ebben: a már említett alacsony bementi impedancia és az az elrendezés, hogy a végfokok az előerősítő-hangváltóból kapják a jelföldet. A TDA7294 témában részletesen írok erről. Az általad használt ST151 NYÁK-terv partner ebben.
Ha elakadnál a táplálás-huzalozás megtervezésénél, linkeld be a SUB szűrő és az előerősítő eladási oldalát (a SUB képe valószínűleg egészen más panelé), igyekszem javaslattal segítenem a munkádat.
(#) zotya1983 válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
2 dolog lehetséges, vagy megszünteted a pc tápok közti galvanikus gnd kapcsolatot ( vagy Pe vezető elvág ez nem szakszerű és életveszélyes lehetőséget teremt), vagy di-boxot használsz, ilyen előfordult nálam is van egy harmadik lehetőség a külső hangkártya ott a megtáplálás miatt már le van választva... Az 5v os ág. Nálam zajtalan az összes erősítő pedig a beépítettet használom pc ről jelenleg és ugyanazon konnektoron 2 pc is lóg... D Class és AB végfok is.. Sehol semmi zaj...
(#) Mackrim válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A külső hangkártya is jól hangzik. Még jó hogy azért vettem meg az alaplapot, mert jobbféle hangkártya van rajta. Megpróbálom a fentieket, és ha nem marad más, akkor külső hangkártya.
(#) zotya1983 válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Egyébként egy ideig én is küzdöttem a problémával, van amikor egész egyszerűen nincs más megoldás minthogy di-boxot használj. A védőföld lecsípését jobb elkerülni...
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Az már tisztázódott, hogy nem kell külső hangkártya, sőt nem is hoz megoldást.
(#) Mackrim válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Próbából leválasztottam a védőföldet anno, halk brummolás lett a vége.Vissza van kötve. 2 gyerek mellett nem játszom el.
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Jövő hétvégén próba! Amit beszéltünk, szép sorban megcsinálom.
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Köszönöm! Informállak, hogy haladok majd. Tuti én rontottam el valamit! Amatőr vagyok. Jó hallani, hogy TDA7294-nél működik. Az ST151 végfokokat innen vettem a trafóval. Végre egy korrekt fórum, korrekt eladókkal, hozzászólókkal!
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Szia! Mostmár ott tartok, hogy az előerősítők, és a számítógéptáp is ki van iktatva az előerősítőben, közvetlenül az erősítő végpanele kapja meg a jelet az RCA-n, és ugyanolyan zajos. nemsoká elolvasom a TDA7294-es fórumhozzászólásaidat,ha lenyugszok.
(#) blasz válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Szia a végpanel minden jel nélkül zajos?A bemenet rövidre zárva persze.
(#) reloop válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Szia! A tanácsadáshoz elkelne néhány fotó az erősítő belsejéről.
(#) Mackrim válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Holnap újból szétszedem, és lefényképezek mindent, sőt, megpróbálok neked egy értelmes sematikus ábrát készíteni. Amúgy nagyon sokra haladtam azóta. Az RCA bemenet egy 10K logaritmikus sztereó potméterrel van szabályozva (Master volume). Az előerősítő ezután megy be, ott is van egy potméter, ami a fő hangerőt állítja. A hangerőt levettem az előerősítőn, és a főhangerővel, illetve a számítógéppel állítom a hangerőt. Szerintem nagyon túltoltam az előerősítést, mert így is teljesen kihajtja a hangfalakat, illetve a végfokokat, és a számítógép működési zaja nagyon redukálódott. Sőt! Fülelni kell, hogy halljam.
(#) Mackrim válasza blasz hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Abszolút zajtalan, nem brummos, nem gerjed, még akkor sem,ha nincs semmi az RCA-n.
Következő: »»   81 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem