Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép használati idejét mérő eszköz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szebence hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy barátommal csinálni szeretnénk egy eszközt a számítógéphez, ami a bekapcsolási idejét számolja a gépnek, mármint ameddig használva van. Egy HD44780-as 2x16 karakteres kijelzőre lenne kiírva az óra, amennyit eddig üzemelt a gép.
Hogyan lehetne ezt kivitelezni PIC16F628 (vagy most nem tudom milyen atmel-es vezérlővel)
Úgy gondoltam, hogy ha kikapcsolom és/vagy áramtalanítom a gépet, akkor se törlődjön az eddig eltárolt adat, ha újból bekapcsolom a gépet, akkor az előző adatokhoz adja hozzá az aktuálisat. 5 percenként frissítené és tárolná el. A kiíratás a következő képpen lenne: Eleinte amikor még alig ment pár percet a gép, akkor a következő képpen írná ki:
óra:perc majd ha már egy jóideje megy akkor:
nap:óra még több idő után:
hónap:nap:óra később pedig
év:hónap:nap:óra

Ez a programban lenne beállítva, hogy hol van az a köszöb, ahol egyik formátumból át kell váltani másikba.

Esetleg lehetne havonta összesítést csinálni, ami megmondaná, hogy adott hónapban hány órát ment a gép és mennyi volt az átlag. (Mint a hőmérőnél amit vicsys készített, ott is eltárolja a napi legkisebb és legnagyobb mért adatot, majd napi átlagot számol. Ez is hasonló lenne csak havi átlagot számolna)

A társam aki programozná a mikrovezérlőt nemrég kezdett el megismerkedni ezekkel a mikrovezérlőkkel. Tanácsokat, ötleteket várok
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Ha van a gépeden szabad USB port, arról lehet tápot adni neki, és az üzem figyelése meg is van oldva (csak akkor lesz kijelzés, ha be van kapcsolva a gép).
Prociban interrupt-os megszakítással és számlálgatással az 5 perces intervallum lejártakor belső EEPROM-ban felül kell írni a korábbi értékeket, illetve néhány összehasonlítás után eldönteni, hogy melyik kijelzési mód szükséges. Ezek, meg a statisztika, számolgatások kicsit talán megnehezítik a társad életét, ha még csak most kezdett ismerkedni a kontrollerek világával
(#) Szebence válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Jó ötlet ez az usb-s megfigyelés, előbb ezen gondolkodtam, hogy honnan kellene levenni a jelet

A másik, hogy kicsit továbbfejlesztve (USB kihagyásával) meglehetne csinálni, hogy bármire rá lehessen kötni, 3 kábel lenne pozitív, föld, jel. Így bármire rá lehetne kötni és 2 mikrokapcsolóval lehetne nullázni, mint azt az atme égetőt ami barátomnak van: "A" gomb lenyomása mellett "B"-t is lenyomva tartjuk, majd "A"-t felengedjük és a "B" kapcslót is, így lehet törölni a tartalmát... ezt meg így lehetne nullázni, hogy véletlenül ne történjen meg 1 gombnyomással

Olyan kérdésem van ezzel az egésszel kapcsolatban, hogy a PIC-en és a kijelzőn + (a két nyomógombon) kívül kell-e más alkatrészt felhasználni?
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
A "bármire rákötés" tulajdonképpen ugyanaz a panel, táp ugye mindig kell neki, USB-s esetén a jelet is a táp adja, egyéb alkalmazásnál meg lehet pl. állandó a táp, és jumper vagy váltókapcsoló kijelölheti a bemeneti vonalat.
A nullázás, ha EEPROM tárolja az üzemidőt, megint csak pár programsor, adott bemeneti kombinációnál kinullázza a memória megfelelő részét.
Előbb elfelejtettem mondani, hogy ha a tápvezetékről megy a számlálási engedély is, akkor vagy egy külső komparátoros áramkörrel, vagy belső komparátorral / feszültségcsökkenésre bekövetkező megszakítással (amelyik elérhető) esetleg gondoskodni kellene a "részidők" mentéséről is; ha ez nincs, csak az említett ötperces felbontással tudod a számlálást végrehajtani, kijelezni.
Procitól függ, hogy mi kell még köré, célszerű olyat választani, amiben megvannak a szükséges perifériák, és akkor tényleg csak pár kapcsoló, kondi, na meg (nem USB-s hajtáshoz) egy stabilizátor kell hozzá.
(#) proba válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Szerintem csak a kikapcsolásnál kellene menteni az EEPROM-ba,ha ilyen hosszútávra tervezed.Ezeknek korlátozott az írási számuk pár 10000 csak.Ez pedig néhány hónap alatt elfogy.Vagy a számítógepekben alkalmazott elemeket alkalmazod ,akkor még a pontos időt is tudhatja.
(#) kobold válasza proba hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Az a 10000 a programmemóriára vonatkozik, az adat EEPROM-nál 1 millió írás garantált, 10 millió meg tipikus érték (lsd. pl. 16F628 adatlap); igaz, hogy nem tesztelt paraméterek, de az igazság nem lehet túl messze tőlük. 5 percenkénti mentéssel, egymillió felülírás folyamatos üzem mellett 9.5 évnyi működést jelent, szerintem elég az
(#) proba válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Nem néztem utána nekem csak az adatvesztő Usb stickek (pedig még váltogatták is hogy melyik cellába írjon elvileg) meg a recsgő blaupunkt autórádió jutott eszembe (eepromba mentette a hangerőt amíg tudta szegénykém).
(#) kobold válasza proba hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Egy pendrive teljesen más dolog; az oprendszer állandóan kérdezgeti és frissíti a FAT-tábla információit, a csatlakoztatott eszköz gyakorlatilag folyamatos írás-olvasás alatt áll, ezért rövidül az élettartama.
A rádiónál talán másféle volt a chip, nagy volt a frissítési (azaz írási) gyakoriság, ki tudja. Adatlaphoz igazodó használat mellett nem nagyon hallottam még olyat, hogy egy PIC EEPROM-ja megadta volna magát.
(#) Szebence válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Ha mégsem lenne jó az 5 percenkénti írás, akkor 5 percről lehet 1 órára tenni az írást, ha a köztes értéket eltudja menteni.
Vagy még lehetne írás manuálisan is, gombnyomásra...
(#) deguss hozzászólása Márc 30, 2008 / 4
 
Uraim!

Nekem van egy LCD-s üzemóra mérő panelem, de az ügy nem ilyen egyszerű!
Ugyan is az USB 5V-os tápján a számítógép leállítását követően is van feszültség! Ugyan annyi, 5V, csak épp nem terhelhető több száz milliamperrel. A gép áramtalanítását követően szűnik csak meg a feszültség. Én az üzemóra-számlálómat a power-LED-hez kötöttem.
Ennek még egy előnye is van, ha standby üzembe tesszük a gépet (villog a LED) fele akkora idővel számol.

Az áramkör a szükséges teljesítményt a jelből veszi, kb. 1mA-t. Így a tápja pufferolva van majdnem 15mp-ig egy pár száz µF-os kondival.
Folyamatosan frissíti a kijelzést, de az értéket az EEPROM-ba csak 6 percenként írja, mivel a kijelzés sem pontosabb. (egy tized órára pontosan)

A végállása 99 ezer óra, azaz 11,4 év.

Remélem segítettem. Üdv. deguss
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem