Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1017 / 1121
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Már gondolkodom én is a raidon. Az egyik korábbi gépemhez volt/van is NAS, csak az már nem kompatibilis az ujabbakkal, igy csak szükség esetén használom. Persze nem kell mindig a hozzáférés minden TB-hez, igy csak azokat szoktam bedugni a gépbe amik a munkához kellenek. A többi meg szépen pihen.
Nem tudom valojában miért megy ez a HDD akkor, amikor ki van kapcsolva a PC. ( amikor be van kapcsolva a PC akkor elmegy szépen Standbyba és vár amig meg nem szolitja valamelyik program).
Hiszen amugy is külsö tápja van a kábele meg valamilyen kacifántos USB müszerkábel 2 extra kontaktussal ( ilyet még nem is láttam pedig az USB kábelek tucatjai vannak már a gyüjteményben). Az tény, hogy a külsö HDDbe belemenne a normális USB müszer kábel ( olyan mint az Arduino UNOba), de még nem probáltam. Egyelöre szépen lekapcsolgatom.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2022
(#) veroka válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Ez a standard USB3 kábel, semmi extra.
(#) Massawa válasza veroka hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Érdekes van egy sereg USB 3.0 kábelem, de ilyen még nem volt közöttük. Mindig tanul az ember. Közben már jeleztem a gondot a gyártonak, már dolgoznak rajta.
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
USB3 B kábel ez.
Ne cseréld másra, lassú lesz.
Ha nem akarsz előbb utóbb adatmentéssel idegeskedni, akkor nast építesz raid 1-ben, vagy hasonlóval.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Eszem ágában sincs cserélni a kábelt.
A NASt talán majd ujra kiépitem, de megint ugy vagyok, mint a WXP esetében. Kiépitettem a NASt, de ki kellett cserélni a WXP PC-t.
A jelenlegi nagyon jol bevált W7-es PC már nem müködik a legujabb videoeditorokkal, mert a fejlesztök kihagyták a legujabb video formátumok támogatását AVCHD+Dolby, mig ez a 6-7 éves gép minden gond nélkül elboldogul velük. Állitolag azért mert azokat az MS támogatja.
Szoval megint az van, hogy ehhez épitsem ki a RAIDot, vagy elöbb cseréljem ki ezt a gépet egy ujabbra.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Csak megfelelően válaszd ki a NAS-t és nem lesz ilyen problémád. Ha egy mostani jószágot veszel, vagy egy PC-ből alakítasz ki mondjuk OpenMediaVault-tal, akkor sokáig nem lesz vele gondod, mert tudni fogja az SMB2-3 és NFS protokollt is, s ezeket a W7-W11 mind szereti.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Majd akkor kérek valakitöl itt segitséget. De egyelöre nincs napirenden.
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
A NAS nem windows verzió függő és a legtöbb megoldás linuxhoz is jó. Millió opció van és elêg sok felhasználóbarát opció is akad.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Ebben nem vagyok biztos. A W XP-s NAShoz kapott SW környezetet nem lehetett a W7-re ( WD RAID ) telepiteni. Nem igen szorakoztam vele, mert annak a RAIDnak a kapacitása csak 2 GB, én meg akkor már sokkal nagyobb tárakkal dolgoztam.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2022
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Azért 2022-ben ne win XP kompatibilitás legyen a kérdés. Habár annak is mennie kéne alapból, de mindegy. Itt nem egy windowsos gépen alaplapi vezérlős raidről van szó.
Meg egy normálison nem windows az oprendszer, hanem valamilyen erre kitalált linux. Freenas, openmediavault vagy van fizetős opció is bőven. A raidből te semmit nem látsz windowsos gép felől, ha csak el akarod érni, olyan mint egy hálózati meghajtó. Megfelelő raiddel (mondjuk nem raid1 opcióval ) a sebesség is növelhető bőven HDD írás olvasás sebesség fölé. De mindegy milyen opciót választasz, úgyis lesz szívás vele az elején, nem mintha a mostani megoldásod átlátható lenne és az adatok biztonságban lennének egy rakás külső hddn elszórva.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Csak megjegyzem hogy win10-nél van "tárolóhely" ami home-tól elérhető raid módú tárakat készít.. (ha neked ez szimpatikus)
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Minden külsö HDD-re teszek egy tartalomjegyzéket aminem a másolata a PCn van igy aránylag könnyen elboldogulok a kereséssel. És egy akkora RAID, ami kellene, már egy kicsit kilog abbol a tartománybol amit a video studiora szeretnék költeni.

Nem a WXP komptibilitásrol beszéltem.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2022
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
A tartalomjegyzék egy dolog és megint egy másik elővenni egy fizikai lemezt, bedugni és üzem közben bármikor rázkódás érheti már csak a formája miatt is. Kikapcsolva parkolt fejekekl elég sokat kibírnak, de üzem közben könnyű kinyírni őket. Azért ne mond egy halom külső HDD sokkal olcsóbb, mint egy minőségi HDD-kből összerakott NAS. Persze ha úgy számolsz, hogy mint most, nincs semmi redundancia, akkor egy raid0 6TB-os új HDD-kből összerakva hardveraprós nagy eladóktól 40e alatt van, boltból meg 50 darabja. De ha 10TB-os HDD-t veszel, az 100e darabja és bármilyen hardverre rá tudod dugni (azért nem ajánlott így). Ha úgyis van egy rakás külső hddd már, akkor egy raid0 NAS és mellé a külső hddk backupnak nem egy elképzelhetetlen opció. ÉS akkor még a másik fizikai helyen tárolt másolatról szó sem volt, na ott már kezd drágulni bármilyen megoldás.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Számolni én is tudok, és a fontosabb dolgok több HDDn is elöfordulnak.
Tegnap nézegettem 4 vinyos RAIDokat hát még mindig joval drágábbak, mint ugyanannyi extra vinyo. De nem az ár a legfontosabb szempont, hanem sokkal inkább a rendszer használata. Annyi ismeretem nincs meg idöt sem akarok ilyesmire pazarolni, inkább használom azokat az eszközöket amik használata kézenfekvö és egyszerü, és nincs kitéve mindenféle IT kihivásoknak. A régi cégnél - részben IT piacokon ténykedett sokszor napokig álltunk, mert valami nem müködött ugy ahogy kellett. És ugyanez volt a vevöinknél is. Egszer Isztambulbol repültem haza, mert nem voktak képesek elindutani a rendszert, amint kiszálltam a géoböl már csörgött a telefon, higy már megy minden. Másnap repültem vissza. És azt megtanultam, ha gond van az IT-vel az napokig tarto koncentrált munkát jelent. Erre öszintén szolva nem vágyom.
(#) Doky586 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Egy zsarolóvírus a raidben résztvevő összes hdd adatát egyszerre semmisíti meg. A környékbeli villámcsapás is. Az aztalfiókba átmozgatott hdd-t viszont nem éri el.
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Mit gondolsz mire való a rendszeres mentés?
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Szerencsére egy NAS használata kézenfekvő, egyszerű és nem küzd IT kihívással. Gyakorlatilag felcsatolod, mint hálózati meghajtót és kész is vagy vele, használhatod. A hordozhatóság már más kérdés, ahhoz, hogy máshol érd el az adataid, ahhoz valóban kellhet kicsit játszani vele, így a hordozható lemezt nem feltétlen helyettesíti.
Az nagyon ciki, ha napokig kell állni valami miatt, nálunk fejek hullanának még akkor is, ha csupán a "nem vehetsz semmit, mert spórolunk a hivatalnak" hozzáállás miatt döglik be valami, amit "filléres" megoldani (pl. szerver merevlemezért hónapokig könyörgünk).

Ahogy már említettük, több opciód is van, nem feltétlen kell sokat költekezned. Ha veszel egy négy lemezes NAS-t, az egyszerű, viszont valóban nem lesz olcsó.
Ha előveszed egy régebbi (mondjuk 10 évvel ezelőtti i3-as) gépedet, amibe beleraksz négy lemezt, majd rárakod valamelyik ingyenes (viszont jó) NAS rendszert, akkor ott csak a lemezeket kell megfizetned. Szerencsére tudsz külföldiül, így biztosan elboldogulsz a tovább -> tovább -> befejez stílusú telepítőjükkel, amikhez angol leírás (esetleg youtube útmutató) van.

Mindezzel együtt én azt ajánlom neked, hogy használd azt, amit megszoktál és neked már kényelmes! Akkor gondolkodj el komolyabban a NAS beüzemelésén, amikor van rá ingerenciád, csak azért ne erőltesd a dolgot, mert mi szerintünk az jobb lenne.
Addig is, ha a saját összerakása mellett döntenél, ajánlm figyelmedbe az OpenMediaVault rendszert: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Öreg gépemböl több is van, mindegyikben legalább 2 lemez, de azok mérete szerintem ott korlátozva van. ( hol voltak akkor TB-s lemezek?). Az egyikben lenne hely több lemezre is de az alaplap a korabeli leggyorsabb 32 bites ize XPhez. Igy nem tudom, hogy abba lehetne-e nagyobb lemezeket rakni. Egy egy filmezésröl gyakran jövök haza néhány 100 GB anyaggal
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Hát ez az! Nem mindenkinél ugyanaz (raid) az optimális megoldás.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Ez a "méret korlátozás" általában attól függ milyen a csatolófelület (PATA vagy SATA),
az adatátviteli üzemmód (ATA1-ATA6), és a BIOS dátuma.
Az alaplaphoz tartozó kézikönyvben ezeknek utána nézhetsz, legalábbis az adatátviteli üzemmódnak biztosan.
BIOS szinten általában négy évszám a fontos, ezek a következők:

-1994 augusztus előtt, max 528MB -os
-1998 január előtt, max 8.4GB -os
-2002 szeptember előtt, max 128GB -os
-2011 január után max 2.2TB -os

merevlemezek támogatottak a normál (értsd ósdi karakteres) BIOS szinten.
Ha 2.2TB -nál nagyobb merevlemezt akarsz használni, oda már UEFI BIOS szükséges.

Tehát ha mondjuk van egy alaplapod, amihez van hivatalos 2011 január utáni BIOS frissítés,
azt a frissítés után jó eséllyel rá lehet venni, hogy kezeljen 4db 2TB -os HDD -t is a két PATA csatlakozón.
A SATA felület ha jól rémlik 2006 -ban debütált, tehát az elvileg alapból látja a 128GB -os HDD-t,
viszont nagyobb eséllyel van hozzá 2011 utáni BIOS frissítés amivel elérhető a 2TB is.

Az architektúra szempontjából ha 32 bites a vas, akkor max 2TB -ot fog látni, mert 32 bites NAS rendszert lehet csak telepíteni rá. Ha ennél nagyobb kapacitású lemez szükséges, oda már a 64 bites vas és rendszer szükséges.

Összegezve, ha egy ósdi 32 bites vasra beteszel 4 IDE meghajtót, és 2011 utáni BIOS-t frissítesz,
összekalapálhatsz egy 8TB -os NAS-t. De ha ez még mindig nem elég, tehetsz bele PCI-IDE,
vagy PCI SATA merevlemez vezérlő kártyát is, és máris pakolhatsz bele újabb HDD/SSD tárolókat,
csak legyen elég. Sőt ha keresgélsz, még olyat is találsz, amin van IDE és SATA port is.

Az átviteli sebességet pedig nem a HDD fogja korlátozni (min azt valaki említette), mert az alapból gyorsabb mint a hálózati adatátvitel, hanem a LAN port sebessége. Értelemszerűen régi gépekben 100Mbi/s ami 12MB/s, vagy 1000Mbi/s ami 125MB/s. Persze ha nincs benne alapból 1000Mbi/s LAN vezérlő, akár még azt is lehet tenni bele PCI bővítőkártyaként.

Ezt érdemes elolvasni a témával kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2022
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Nekem simán működik a 3TB lemezem a 2005 körüli gépben: (kép)
(#) antiktelefon válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Szerintem ha 30TB hddt veszek, akkor 30 ezerért legalább egy 4. generációs gépet érdemes venni, ahol ezek már nem jönnek elő és nem fogyaszt annyira sokat. De ésszel még egy 8. gen is összedobálható olcsón. Biztos nem használnék 3. gen alatti brmit nasnak, akkor lesz megbízhatatlan meg elavult hw miatt mindenféle korlátozás lesz.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Megoldodott a probléma , még a gyárto sem tudott semmit csinálni, igy holnap megy vissza oda ahonnan jött.
Az uraság elfelejtette a power managementet tisztességesen megoldani. Küldtek egy uj FW az majdnem kinyirta a PCmet ( kék képernyö), de azért sikerült rátölten a vinyora, sajnos csak rosszabb lett. Azota mindig forog, ha megszolitja a PC, ha nem.
Kb másfél orát büvészkedtünk a HDD-vel, ami kb 80 perccel több, mint amit egy ilyen HW-ra hajlando vagyok költeni. ( másik tucat tisztességen müködik mindenféle büvészkedés nélkül).
Most törölhetek rola mindent és vehetek egy másikat.
(#) Régi motoros válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Örülj neki, mivel az már SATA meghajtó, pontosan nem tudom az előzőekben leírt méretkorlátozások mennyire relevánsak számára. Úgy látszik, a nemtudom milyen BIOS gyártód már akkor gondolt a méretkorlátozási problémára, és előrelátó volt.

Vajon a BIOS is helyes méretet ismer fel?
Mivel a vas 32 bites kíváncsi volnék vajon AHCI módban üzemel?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2022
(#) Régi motoros válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Ez így van, én csak azért írtam, mert Massawa hulladékból "akart" dolgozni...
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Eszem ágában sincs hulladékbol dolgozni, itt merült fel, hogy az öreg gépekböl lehetne csinálni ( azt egy kicsit kétlem, igy nem is folytattam a témát).
Nekem néha már a FAT32 forma is gondot tud okozni. Az egyik kamerám gondtalanul gyárt 4-5 GB hosszu videokat, amik bemásolása több PCbe gondot jelent.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Ja azt hittem, te vetetted fel az igényt, arra válaszoltam. De lehet figyelmetlen voltam akkor.
Igen a FAT32 4GB fájlméretig jó.
De ha exFAT -ot megeszi a kamerád, akkor annál nincs 4GB fájlméret korlát, ha ez a probléma.
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Ez a gép még nem ismeri az ahci-t, csak IDE mód van (pontosabban enhanced mód). Sata1 és Pata van a déli hídon. Bios mindegy hogy mit ismer fel, az csak a boothoz kell. A win7 pedig jól kezeli adatlemezként a 3TB lemezt. Bootolni persze nem akarok róla. Az XP persze még adatlemezként sem kezelné (legfeljebb valami segédprogival).
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2022
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Nem a kamerával van a gond, az maga állitja be az SD kártyán amit akar, hanem a másolása. A multkor kollégának adtam a felvételt, de nem tudta átmásolni pedig legalább W8.1 futott a gépén. Az én W7Pro PCm meg gondtalanul kezeli már évek ota. De elöfordult már, hogy a fájltovábbito programok is összerogytak alatta. Nem tudom mi a gond. Én a video vinyokat NTFS-re formázom.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Idézet:
„azt egy kicsit kétlem, igy nem is folytattam a témát”
Ne kételkedj a szavamban. A 8-10 éves gép öregnek számít, viszont vígan futtatja azt a rendszert, amit hozzá említettem (tapasztalatból írom, i3-as 2012-es gép két merevlemezzel XPEnology NAS szoftvert úgy viszi, öröm nézni, 4K-s filmeket is simán lehet róla játszani hálón keresztül).

FAT32:
Jó lenne végre elfelejteni a maga 4GB-os korlátjával, de sajnos az eszközök még mindig ezt kívánják. Általában a biztos megoldás, ha a kamerára bízod a formázást, akkor szerencsés esetben exFAT lesz belőle és 4GB-nál nagyobb fájlméret is rámegy.

7 és 8.1 között volt váltás GPT partíció verzióban, s ennek örömére előfordul, hogy az új GPT-vel készült lemezeket a régebbi rendszer nem kezeli. Látja, hogy van ott valami, de kezelni nem hajlandó. Ez simán előfordul a frissen vásárolt 1TB+ méretű külső HDD-k esetében is, amiknek ki kell törölni a partíciós tábláját és újra elkészíteni régebbi rendszer alatt ahhoz, hogy működjön.

Fájltovábbításra ajánlom, hogy torrentet használj! Nem kell tőle megijedni, nem kell hozzá semmi illegális dolgot kötni, a technológiát kell használni. Én a uTorrent klienst használom, amikor meg akarom osztani barátaimmal a közös nyaralásokon készült fotókat-videókat (az is pártucat giga néha). A trükkje, hogy saját trackert kell indítani (egy pipa a menüben), s a routereden megnyitni neki egy portot, ahol beengeded a partnert. Ilyenkor nincs senki köztes fél köztetek, nem kell mindenféle weboldalra töltögetni, viszont az adatok könnyedén átmennek, ha meg hiba van közben, akkor újra próbálja a kliens automatikusan.
Következő: »»   1017 / 1121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem