Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1041 / 1121
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Chieftec GPS 700 A8 tapasztalatok: Egy "jó" van belőle, GTX 1070-et még elvisz, de a 12V bezuhan 11V alá is még a proci tápcsatlakozóján is, a videókártyánál meg 10,4V-ra, nagyon rosszul szabályoz és hatalmas a ripple, radeon vega (295W) alatt azonnal elhasal.
Több ilyen szériás hibásom is van, általában katasztrofálisan szétég az egész, volt egy, amiben csak egy fet szállt el, poénból kicseréltem, izzós indításról gerjed, pedig a fet kap meghajtó jelet, hulladék az egész.
A mostani teszt tápegységem egy EVGA darab, amit az első bányaszezonban elejétől végéig 110% terhelésen járattak. A sata moduláris aljzatokat ki kellett cserélni,mert elégtek, de semmi máshoz nem nyúltam, mai napig tökéletesen megy, pedig egy fél macska benne volt, amit csipeszel kellett kiszedegetni, mert olyan tömör volt, hogy a venti meg sem moccant... (hogy az említett fél macskát a videókártyákból hogy szedtem ki és azok mennyire bírták, az egy másik dolog, hardvereket illene pucolni...)
Bővebben: Link
A táp belseje meg...
Nem viccből mondtam, egy jóféle EVGA vagy Seasonic, esetleg FSP belsős táp éveket ráver ezekre, és sokra gyártói 5+ év garancia is van. Mostanában Delta belsős tápokat személy szerint nem láttam, de ha léteznek, az is jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) RockFonok válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
"RAM most 8 vagy 16GB stick 2db?"
32 GB

Használt cuccot sose akarok venni semmiből mert ki tudja a tulaj hogy bánt vele vagy hibásat add oda nekem, én meg nem utazók sehova.

Kérdésem meg az volt hogy érdemes lenne elvinni szervizbe?
De ha 3 hete semmi baja akkor nem lehet semmi baja a gépnek mert a táp időbe megvédte.

Nagyon gyors a gép és nagyon jól működik.
A rendszer is reklámmentes mert nem a Microsoft Windows van rajta hanem a Revision Windows.
https://www.revi.cc/

Volt már rossz minőségű tápom Windows 98 időben mikkor elkezdett nagyon büdös égett szag lenni (majdnem hánytam miatta) csipogott, meg volt HKC tápom is ami néha újraindult miatta a gép főleg nyáron, volt hogy kereget benne a venti és úgy működött a venti állt.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) antiktelefon válasza RockFonok hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Az a táp hulladék akkor is. Attól még mert éppen működik, bármikor elromolhat és ha megfut, minden adatod és hardvered bukod, ezen nem szabad pár ezret spórolni.
De mondom így akkor:
Ha veszel egy használt videókártyát és átvernek, majd veszel mégegy ugyanolyat használtan, akkor ugyanannyit költöttél, mint az újra és kétszer olyan erősöd van.
Használtan érdemes vásárolni, csak nem facebookról, hanem mondjuk hardveraprón, vannak kereskedők több ezer értékeléssel. De amikor én adok el, akkor gyakorlatilag örökgaranciát szoktam adni mindenre, mert tudom nem szemét.
De konkrétan monduk XFX GTS/GTR XXX RX580 és a Sapphire Nitro+ RX 580 olyan kártya, amit akármennyire széthajtasz bányászattal is akár, nem fog tönkremenni, mert aránytalanul jó hűtésük van. Ha meg használtan nem akarsz, akkor meg kell fizetni az új vásárlás prémiumát, ez a kártya a nevetségesen gyenge kategória egy ilyen gépbe.
Tápra meg feljebb írtam, EVGA, Seasonic, akárhogyan kínzod, nem megy tönkre, simán lehet használtan venni.
Nem tudom mit akarsz ezen szervizbe vinni, vagy letestelt valami csatlakozó vagy egy mlc kiégett, semelyiket nem fogják megtalálni.
A mindenféle babrált Windows isokat meg hagynám, de te dolgod mire bízod az adataidat.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) RockFonok válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ha cserélek egy tápot egy újat veszek pl: egy FSP-t akkor jól járok?

9 éves összerakott gépembe volt egy HKC de azt cseréltem egy FSP HEXA 400 Watt-ra mert már volt egy p4-es MAXDATA gépem is régen abba alapból FSP volt és megbízhatónak találtam, de nagyon tetszenek ezek a villogó cuccok a gépben ezért döntöttem most ennél a tápnál.

Videokártya meg tökéletes nekem mert Euro Truck Simulator 2 játéknak és 4K-s videókra jó.
(#) antiktelefon válasza RockFonok hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
FSPből is van jó meg kevésbé jó is, de ennél biztosan jobb. Továbbr ais EVGA vag ySeasonic amit kifejezetten javasolok, de FSP-ből is bőven akad jó design, illetve más gyártóknak is készítenek belsőket.
Arról meg nem fogsz meggyőzni Euro Truck Simulator megy egy 1630 kártyával jól, akkor az egy jó kártya, mert még egy GTX 1050 is veri, ami nálam a kéne mégegy videókimenet vagy dedikált hardver a virtuális gépnek, dobjunk bele valamit kategória.
Csupán arról van szó, hogy ez egy 2012-es játék, ami a mostani Ryzenes laptopom mobil RX kártyáján ugyanolyan jól fog futni, mint az asztali gépeden. Ha online elállási időn belül vagy, én azt mindenképpen korrigálnám. Ha félsz használtat venni, felőlem minősítek neked szervizdiagnosztikával egy kártyát és adok rá neked garanciát. De tudok konkrét embereket is ajánlani, akik tudom nem szemetet adnak.
Nem vicc, használtan vásárlással újhoz képest akár 50%-ot is lehet spórolni. Vagyis ha minden egyes alkatrésszel átvernek és veszel mégegyet, akkor is csak az új áránál leszel, és nyilván nem fognak mindennel átverni. Leginkább alaplapnál hiányzó m.2 csavar szokott bosszantó lenni, de én ilyenre fel vagyok készülve.
(#) FAZ1 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Számítógép tápom, és videókártya-hely a gépben
(#) antiktelefon válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Nem valami 8600-at írtál pivátban?
Amúgy látom a tápon nagyon halk van, nos a kártyán a venti az valahol az ipari ventilátor és a porszívó hangereje között lehet
Ez a táp is olyan, mint amit írtam, nézd meg a 12V raileket rajta:
156W és 180W, vagyis igazából csak 330W-os a tápod és abban is meg vagy kötve, hogy oszthatod el a terhelést. Kérdés a processzor fele a 135W vagy a 180W ág megy. Mondjuk én csak 1db 6 pint látok ezen. Nem szabályosan, de biztonságosan lehet 6 pinből 8 pint csinálni, de ez a táp a nagyon cserélni javasolt kategória szerintem, mivel egy 150W-os videókártyát raksz a gépbe, kb esélye sincs elbírja.
Régi, kínai 156/180W nem olyasmi, ami a fizika törvényei szerinti 150W-ot stabilan le fogja adni.
Úgy látom ma a topic kicsit melyik táp miért rossz témába fordult, de sokan nem gondolnak bele, ha megfut a táp és az összes hardver meghal és a HDDk SSDk kimúlnak, mekkora bajban lesz adatvesztés és másik gép vásárlás miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) villanyipi válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ez igazából kicsit felesleges szócséplés, akik rendszeresen szerelnek javítanak tudják mi a jó, akik kérdeznek és elfogadnak ők azok akik jót akarnak maguknak, és van aki 20 éve összerakott egy gépet és mindenkinél is többet tud mindenről, még sincs egy stabil normálisan használható jelen igényeket maradéktalanul kielégítő masinája!
Adatvesztés meg elkerülhető rengeteg alternatíva van már adatmentésre csak hát rengetegen a sátán művének hiszik a titkosított felhő tárhelyeket is, mint pár éve a rock and roll-t .
(#) FAZ1 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Nem hinném. Én is azt hittem, de valójánam mégsem.
Mellesleg - ez a tápom tényleg nagyon halk (általam cserélt Zelman venti van benne),
de gyakorlatilag a most belétett videókártya sem "ipari ventilátor vagy porszívó". Ez csak egy 1 GB-os NVidia GeForce GTX650Ti kártya, amely szintén nagyon halkan suhan.
Az említett NVidia NX8600GT-t épp ki kellett szednem, mivel az egyik elektrolitkondondenzátora szép kövérre felfúvódott. Valójában abban egyszer már cseréltem kondit, akkor csak egy kissé elkezdett "szemetelni" a kép, most azonban néha kissé "rángatózott", ami persze rögtön nagyon gyanussá tette.
Így ma ráadásnak a szétszedés mellé még video karesz-csere is volt ...
Utána meg persze a javítása.
Majd talán holnap délelőtt kipróbálom egyik pincei próbagépemben, mennyire jól sikerült a műtét?
(#) FAZ1 válasza villanyipi hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Na ja, az én gépem is valami régi Compaq számítógépházban van, ami üresen is több kilós.
De hely az van benne. Simán rá lehet ülni, nem fog összerogyni, mint a mai gépházak 80%-a.
(#) antiktelefon válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
A 970-re írtam a hangot. Több évre visszamenőleg a top 5 hangos kártyában biztosan szerepel nálam. Ha a kép szemetel, az VRAM vagy VRAM BGA hiba, mint a 970-en is.
(#) FAZ1 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Nálam - amikor szemetelt, ami után aztán kicseréltem a felfúvódott elkót, egyből megszűnt a probléma.
Mostanra pedig úgy néz ki, ismét egy hasonló kondi-csere kellett. Pedig Sanyo kondik voltak.
(De még nem próbáltam ki, hogy sikerült-e?)
(#) antiktelefon válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Attól függ, milyen elkó, elképzelhető olyan régi kártyán, már a 6-8 évvel ezelőttieken sem voltak kiszáradós kondik, így ma már kondit nem is kell ezeken mérni. A 650ti már GDDR5, aminél naagyon jellemző a RAM BGA hiba, ez hőterhelés/ mozgatás hatására hónapokra is eltűnhet ideiglenesen. De van diagnosztika rá, ami egyértelműen megmondja. Ha még ilyen lesz, amikor a 970-et intézzük vissza megmutatom.
(#) FAZ1 válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Közben kipróbáltam - a műtét sikerült.
(#) Skori hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
Jelen pillanatban egy ASUS vW195d monitor előtt ülök, ami egy régi, HP Core2 Duo PC-re van csatlakoztatva, az alaplapi vga csatlakozóra. Sajnos a kép nem túl jó, mert a monitor natív felbontása 1440x900, viszont a win10-ben nem tudok ilyen felbontást kiválasztani. Monitor.inf fájlt nem találtam hozzá a neten. Tud valaki megoldást (nyilván a hardver cseréjén kívül)?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ugyanilyen gondom volt régebben talán ugyanezzel a monitorral vagy a 193-assal már nem emlékszem. A win alapból nem fog ilyen beállítást felajánlani, mivel nem tudja hogy milyen monitor van rádugva. Én találtam annak idején hozzá inf fájlt de azzal együtt sem tudta. Fel kell telepíteni a gépben lévő VGA driverét, és az majd fel fog ajánlani akármekkora felbontást.
(#) compozit hozzászólása Dec 22, 2022 /
 
A laptopomon 32 bites win10 van. Az SSD nincs megosztva, tehát csak egy partíció van. Hogyan tudnám a 32 bites rendszert 64-re cserélni, de úgy, hogy ne sérüljön meg semmi adat, program? Lehet utólag még egy partíciót csinálni? Mennyire biztonságos ez?
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Az összes adatodat le tudod menteni külső diszkre. De valószínűleg újra kell telepíteni a 64 bites verzióval a gépet, és a megfelelő programok 64bites verzióját is újra kell telepíteni.
De tehetsz egy próbát. ( miután az összes adatot lementetted. ) Tegyél be egy 64 bites telepítő USB kulcsot, és működő rendszer mellett indítsd el a kulcsról a setup.exe fájlt.
Ki fogja írni a lehetőségeidet, de azt is, hogy ha ez az út így nem járható.
(#) Régi motoros válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Ugyan még nem próbáltam, de szerintem a 32 bites rendszer alól nem fog elindulni a 64 bites telepítője, ahogy Suba írta. Azért ha rápróbálod írd már meg legalább kiderül.
De ha mégis, jobban jársz ha egy tiszta telepítést végzel és nem rátelepítesz a meglévőre.
Persze ekkor majd a telepített programokat is újra kell telepíteni.

Különben lehet ketté particionálni, feltéve ha van elég hely, akkor van értelme. De mondjuk egy 32GB -os SSD -t nem vennék ketté, annyi azért nem árt C meghajtónak ugye. Ha alapból 64 vagy még nagyobb van benne, akkor meg ajánlott, úgy legközelebbi újratelepítésnél megmaradnak a másik partíción lévő adatok.

Ui.: Ja és még egy baráti tanács, 64 bitest csak akkor tegyél fel, ha van megfelelő erőforrás is, mert az alapból többet használ, mint a 32 bites. Az én tabletemben sajnos csak 1.6GHz CPU és 2Gb RAM van, de eszembe se jutna 64bites rendszert tenni rá, mert még a 32 bitesnek is kevés ez a nyamvadt 2Gb RAM.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Én még a 128GB-os diszket se bontanám két partícióra. Eleve a telepített rendszer, a programokkal, mindennel, a windows által őrizgetett rendszer fájlokkal együtt elérheti az 50-60GB méretet. Plusz SSD esetén kell egy csomó üres hely, hogy a folyamatos karbantartás helyigénye meglegyen, ami fontos a hosszú távú megbízható üzemhez.
256GB, vagy nagyobb SSD esetén viszont erősen ajánlott minimum 2 partíció létrehozása.
100-120GB a rendszernek, a többi az adatoknak.

De ha már egy meglévő diszket akarunk újra felosztani, akkor figyelni kell a betű nélkül létrehozott windows rendszer területeket is, hogy jó helyre kerüljenek. Pl. a közvetlenül a rendszer partíció mögött lévő kb. 5-600MB-os kis partícció.
(#) compozit válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Egy i5 4300M proci van benne, 8GB RAM, 120GB SSD. Pár éve vettem, mesésen olcsón, 3 órás akksival, de a display tartó kengyel (?) el, van törve, gondolom leejtették, tehát nehézkes lecsukni, meg szállítani. De nem használom, csak külső monitorral. A win 10 rajta volt már vásárláskor, sajnos csak egy partícióval, meg egy-két dolog hiányzott belőle, de valaki megcsinálta. Sajnos, csak 32 bites. A kedvenc szimulátor programom új verziója meg 64 bites és sokkal jobb, mint a régi. Állítólag. Emiatt gondolkozok rajta.
A Multisim meg mindenféléket kiír a win regisztereibe, amiket képtelenség kitakarítani. Hiába törlöm az egész programot, nem enged másikat telepíteni, kiírja, hogy már telepítve van. A 64-es verzió meg csak 64 bites oprendszeren fut. Szóval meg vagyok lőve.
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
A méret az egy egyéni kérdés, mindenki eldöntheti saját maga mennyit szeretne rendszernek és mennyit adatnak, ezen felesleges agyalni. Én például sose a win telepítőjére bízom a particionálást, tehát nem is készítek "rendszer partíció mögötti kis partíciót". Az a win szokása, hogy kisajátítja a felhasználótól némi helyreállítási partíció miatt.

Különben meg nem gondolnám, hogy egy tableten lenne valakinek az élete, hogy olyan nagy rendszerpartíciót kellene létre hozni, persze mint írtam, ezt mindenki döntse el saját maga szokásai szerint.

Ui.: Nekem a 128-as NVMe van ketté szedve, és képzeld elférek 30GB -os C meghajtón évek óta.
Ha hiszed ha nem, még szadab hely is van rajta ahogy kell. A másik fele adat, emellett még van bent SSD is. Persze az hozzá tartozik, hogy nem telepítgetek fel 666 féle programot ész nélkül a C -e, és a szemeteket takarítani szoktam róla. Ja persze én hetest használok, annak kevesebb hely is elég mint a tíznek.

A tíz az tudom, hogy lekap egyből 25gigát ha nem figyelsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) Régi motoros válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Először is azt találd ki, általában mennyi szabad helyed van a jelenlegi merevlemezeden.
Ha 75% -od általában szabad, akkor van értelme ketté osztani. Ebben az esetben 50-50% osztást használhatsz, így a rendszer lesz az első 25% és mellette 25% még szabad számára.
A másik 50% már lehet adat. Ha nincs 75% -od szabadon, akkor nem hiszem, hogy jól járnál vele,
mert a C-n szűkölködni fogsz. Annak megint nem látom értelmét, hogy ha alapból 60-70% a foglalt rész,
a maradék 40-30% -ot levágd külön. Úgy a C-n nem marad semmi. Ugyanebben a helyzetben 20-15% levágásnak megint semmi értelme, hogy akkor legalább a C-n is marad egy kicsi szabad.

Mindenesetre ha mész 64 bitre, tiszta telepítést javaslok, és ebben az esetben a particionálást is megcsinálhatod mondjuk a Gparted progival (én nem a winre bíznám). Ha megvan a telepítés, akkor meg nem árt letiltani a hibernálást, és a virtuális memóriát (na ezért biztos agyonvágnak hogy ezt írtam).
Ha mégis sír valami, hogy kevés a RAM, akkor vissza lehet kapcsolni a virtuális memóriát, de akkor is csak korlátozottan tenném, pl 1-2Gb -ra, ne a win kezelje, mert az rögtön lefoglal ezekre 1-1 RAM méretet tehát nálad kb 2x8Gb körül.

A döntés a tiéd.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Nem figyelsz!
Laptopról van szó, nem tabletről. Az, hogy te mit csinálsz, az engem nem érdekel igazán, én csak adtam pár infót, hogy én hogy szoktam, és hogy ez tetszik-e neked, azt le......
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Igen teljesen igazad van, a laptopot benéztem.
De az utolsó mondatodat én is osztom.
(#) Doky586 válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 / 2
 
Az utóbbi 7 évben 32 bites winnel használtad a 8 GB ramos gépet..?

Usb hdd re átmásolod az adataidat (képek, doksik, stb) utána gyalu és full tiszta reinstall minden partíció törlésével (ne formázgass, ne particionáld elő). Link
(#) compozit válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Hát nem 7, csak 3...4 év. Azt én is tudom, hogy nem lehet megcímezni 8 GB-ot 32 biten, de nem kellett a 8 GB. Nem játszom játékokat, filmezésre, levelezésre bőven elég, nekem csak a sebessége volt a lényeg a Multisim miatt. Ugye, nem baj ha villámgyors a szimuláció. Ezért kerestem i5-öt, legalább negyedik generációsat. A korábbiak nem igazán gyorsak.

Az ötletedet én is ismerem, csak abban reménykedtem, hogy valaki ért annyira a géphez, a win-hez, stb, hogy meg tudja mondani, hogyan kerülhetek el egy időtrabló másolást, aztán visszamásolást, hogy valahogy mégis lehet két particiót csinálni, persze felelősséggel. És mindjárt vállalkozik is rá... Az ötleted nagyon jó, de ez egy általános dolog, ennél többre van szükségem. Mindjárt egy pen drivera, amire 70 GB ráfér...
(#) Doky586 válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Egy 111GB-os ssd-t én nem particionálnék ketté, noha ez megtehető egyszerűen a tiszta telepítés után is a win beépített lemezkezelőjével: lezsugorítod a C -t majd a felszabadult helyen egy új alap partíciót hozol létre
Ennyi.
(#) Dióda válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Win 10 esetén sajnos csak újjratelepítéssel lehet válltani 64bit-re.
(#) antiktelefon hozzászólása Dec 22, 2022 /
 
Egy új 250GB SSD 10e, nem szórakoznék vele, csere, aztán a régi jó lesz másik régi gépet gyorsítani, hordozható ssdnek, optikai helyére be lehet rakni vagy teszt SSDnek.
Partíció zsogorítás, darabolás, átmásolgatás stb úgysem lesz jó és 120GB nagyon kicsi ma már windowsnak. (Persze elfér, ha kevés a program meg folyton üríted...)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
Következő: »»   1041 / 1121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem