Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Személyi mérleg és PIC illesztése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) car1 hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Vettem egy személyi mérleget azzal a céllal,hogy összekötöm pic-el de elakadtam.Olyan mérleget néztem ki magamnak aminek a négy sarkában nyúlásmérő bélyeg található.A bélyegek jelét kéne valahogy feldolgozható jellé tennem a pic számára.Vagy a saját elektronikájáról le tudnák venni esetleg valami használható jelet?
(#) potyo válasza car1 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Milyen kijelzője van? Ha hétszegmensű ledes, akkor arról le lehet lopni a jelet.
(#) car1 válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Nem rossz ötlet ez már nekem is megfordult a fejemben de
LCD kijelzős.
(#) car1 válasza car1 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
A terv az lenne,hogy nyúlásmérő jelét felerősíteni és analóg formában négy különböző AD bemeneten rákapcsolni a pic-re amit digitálisan összegeznék.De már az első problémám az,hogy nem találom a nyúlásmérő jelét.
(#) car1 válasza car1 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Most találtam erre a videóra. Bővebben: Link hasonlót szeretnék de én nem akarom pc-hez kötni.De ebből nem derül ki számomra egyértelműen hogy hogy illeszti a szenzort az AD620-hoz mert annak három kivezetése van.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Hmm…. Olvastam a témát, és csak nem hagyott nyugodni a dolog, ezért igyekszem hozzá szólni ha nem probléma. Látom vettél egy mérleget, akkor a mérőcellákhoz legalább sikerül hozzá jutnod. Ez lesz a mérleged lelke. Ezzel újat nem mondtam. A további kérdés az lenne, hogy milyen pontos mérleget szeretnél. Halál pontos legyen vagy csak technológiai mérleget szeretnél. Mekkora osztással dolgozzon. (a teherbírás ugye a meglévő celláid által már adva vannak.) Ha a 4db cellát nem külön szeretnéd használni, hanem egyként, hisz akkor megoszlik a teher, akkor nem kell 4 erősítőt építened. Pdf -ben mellékeltem, hogy akkor hogy kösd be egyként a 4 cellát. Vajon azok a cellák 1mV/V ? Van e rajtuk esetleg valamilyen típusszám, a későbbi fejlesztéshez ahhoz szükség lenne. Az AD620 bekötését szívesen mellékelem, ha kéred, de akkor szükségem lenne a cella belső ellenállására a számításokhoz.
Az AD620-al nem fogsz halálpontos mérleget kapni, ne várj tőle csodákat. Használj inkább valami sigma-delta A/D. Vannak már csak mérőcellákhoz kifejlesztett IC-k is. Ez azzal a nagy előnnyel járnak, hogy a speciális pontos tápot ők előállítják maguknak.(Nem neked kell bajlódni a mérőtáppal) Sőt a software-t is egyszerűbben meg tudod oldani, hisz ők rendelkeznek beépített kényelmi funkciókkal, (Programozható erősítés, Programozható szűrők. Stb.) A software nem lesz egyszerű mutatvány ha nagyok a követelmények. Nem mindegy a linearizáció sem, az osztás sem, és hogy mennyire legyen tehetetlen a mérleg, hisz ha pattog akkor érdekes lesz leolvasni, na és a tárázás. Nem elijeszteni szeretnélek, sőt nem is lehetetlen a dolog, írhatnék ide regényt is , hogy mi minek az összefüggése, és hogy mire kell odafigyelni. A mérleg építés mindig is egy érdekes dolog volt csak hát kérdés, hogy mennyire pontos legyen a mérleg, és megéri-e neked belefecölni a munkát.

Üdv: Korben
(#) car1 válasza Korben hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Először is köszönöm kimerítő válaszod.
A mérlegnek nem kéne halálpontosnak lenni. Az osztás 100g-os első körben elég lenne.A négy cellát egyként használnám ahogy javasoltad. Próbáltam mérni kivezetésein a feszt. de nem sokra jutottam,a cellák három kivezetésinek színkiosztása:
piros,fekete és középen a fehér.A fekete és a piros kivezetések páronként közösítve vannak,a fehér mindegyik külön van a panelon E+,E-,S+ és S- jelöléssel. Nekem az is megfelelne ha a mérleg elektronikájáról le tudnám venni valahogy a jelet,(mert ahogy említetted ebben akkor már lehet hogy megvan az általa előállított mérőtáp) A ellenállását megmérem mert típus számot nem találok rajta.
Viszont érdekelne még az általad javasolt IC , és ezekhez valami kapcsolás.
(#) Sebi válasza car1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Azt nézném meg elsőként, hogy az LCD kijelzőre hány vezetékkel csatlakoznak, ebből eldönthető, hogy multiplex-e, vagy nem.
Ha szegmensenként hajtják, akkor nincs lépcsőjel, tehát egy rakás kapuval leszedhető lenne a mutatott érték.
(#) car1 válasza Sebi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Helló!
13 vezeték megy az LCD-hez
(#) Sebi válasza car1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Kevés... Sajna ez MPX.
(#) car1 válasza Sebi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Köszi.
Akkor milyen megoldást javasolsz?
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia!

A panelon az (E+,E-,S+ és S-) jelölés a következőket jelenti:

„E+” Extcitation Táp+
„E-” Extcitation Táp-
„S+” Signal Jel+
„S-” Signal Jel-

Innen következtettetően a mérőcella vezeték szín kiosztásai adottak lesznek.
Az , hogy a mérőcelláknak 3-om kivezetése van 4 helyett az nekem furcsa de nem lehetetlen, ahogy a mellékelt ábra mutatja. Tényleg hmm.. a szétszedett mérlegről tudnál képet felrakni ide, illetve a mérőcelláról , és a nyákról is jó lenne egy közeli kép, mert így látatlanban nehéz segítenem. A cellákon van valami szám? Azonosítás céljából jó lenne.
A cellák kimenetén ,csak ingyom bingyom feszültséget tudsz majd mérni, a terheléssel arányosan. Mivel a cella bekötése kezd adott lenni így látatlanban, innen már nincs messze, hogy saját házi kis mérleged legyen. Ha az adott infókat sikerül mellékelned, akkor az alapján felrakom neked az AD620-hoz való illesztésről a kapcs rajzot. Remélem sikerül segítenem.

Ui: légy szíves a cella tápot mérd meg nekem ( E+ és E-) között.

Üdv:Korben
(#) car1 válasza Korben hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
A signal jel és a táp +,- hoz is fehér színű vezeték megy.
Megmértem a E+,- között a cella fesz. 2,06 V .
Tettem fel pár képet a panelról meg az érzékelőről(jobb minőségűt most nem tudok) .A piros és a fekete kivezetések oldalanként közösítve vannak.A többi érzékelőt még nem szedtem szét,hogy ugyanilyen színsorrendbe jön e ki belőle a vezeték,de nagy valószínűséggel igen.Még azt sem értem,hogy cella táp nem minden érzékelőnek kell? Valamint másik érzékelőtől jövő szintén fehér színű vezeték,hogy az S+,S- hoz megy?

Üdv.: car1
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Szia!

Na szóval a képek alapján a következőt mondhatom. Ez egy tipikus eset a spórolásra, és van benne valami logika is. Itt nem 4 db teljes értékű mérőcellát használtak a gyártás során. (Nem akartak pazarolni ) Hanem 2db fél hidas mérő cella tesz ki 1-et. Így valójában 4 fél cella van a mérlegben ami 2db teljes értékű mérőcellát tesz ki. Mellékeltem a rajzot pdf-ben. A táp 2V körüli, komolyabb doksit nem találtam a celláról. De szerintem 10-15V-ig menni kellene, így szerintem az 5V-ot el kéne tűrnie, és valahol 0,5mV/V körül kéne produkálnia magát. Igyekszem a látottak alapján megrajzolni az ígért rajzot.

Üdv:Korben
(#) car1 válasza Korben hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Köszi a rajzot !
Így már világos.
Ha tudsz mellékelni ezeknek az illesztésére akár AD620-al vagy általad jobbnak talált IC-vel kapcsolási rajzott azt nagyon megköszönném (akkor ott a pont).
Ha a rajzhoz, a mérlegről kell még egyéb infó akkor szólj.
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Szept 5, 2009 / 6
 
Szia!

AD620-ra mellékeltem neked egy rajzot , remélem megfelel. (Működik) Illetve egy második rajzot ami segít a konvertálásban, és így meg könnyíti a munkádat, a program készítése során. Ha bárminemű kérdésed van akkor kérlek jelezd nekem. Remélem tudtam segíteni.

Üdv: Korben
(#) car1 válasza Korben hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Köszönöm a rajzot!
A második rajzzal kapcsolatban lenne még egy kérdésem,mert az ADC0831 nem ismerem.
Ezt pontosan,hogy illesszem pic felé?
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia!

Csak kösd össze őket , és kész. Nem kell illeszteni. Max ha valami baj van akkor egy két felhúzó ellenállást raksz bele.

Üdv:Korben
(#) car1 válasza Korben hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
OK.
Kipróbálom.Ha esetleg valami kérdésem lesz jelentkezem.
Küldtem a pontot.
(#) Korben válasza car1 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm a pontokat igyekeztem segíteni.

Üdv:Korben
(#) Korben válasza Korben hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Szia!

Azért tanácsoltam neked külső ADC használatát mert. Minél rövidebb a mintavételi időtartam, annál pontosabb, élet hűbb az átalakítás. Természetesen szebb és jobb megoldás lenne egy Szigma-Delta (Σ − Δ) átalakítót használni pl: AD7710AN, 10Mhz-en pörgetve. De nem tudom, hogy te melyiket tudnád használni. A Pic AD bemenetével semmi baj, csak ez a megoldás segítene neked abban, hogy pontos könnyen elkészíthető mérleget készíthess. Szerintem nem mindegy mennyi interrupt (megszakítás) van a programba. A kijelzők meghajtására érdemes MC14489-et használni, helyetted megoldja a problémát. Melyik típus számú Pic-et szeretnéd használni? ADC0831 esetében az óra 10Khz-től 400Khz-ig terjedhet doksi szerint. Mellékeltem neked egy leírást amit az 51-dik oldaltól érdemes olvasni. Tudom basic-ben van, de elég pontosan és könnyen érthetően le van írva benne az ADC0831 használata, és a kommunikációs protokoll is. (Figyelj majd oda a kerekítési hibákra is majd, lesz majd mit osztani szorozni mikor a linearitást számolod)

Üdv:Korben
(#) Lucifer hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Látom Korben kolléga vágja ezt a nyúlásmérős dolgot. Egy 50 kg, 50g pontosságú mérlegnek kellene saját elektronikát gyártanom. A cucc egy ponton mér, 4 db. fél cella van benne. AVR-el szeretném megoldani. A kérdéseim a következőek:
A cellák tápfeszét nem tudom megmérni, mert döglött az elektronika. Milyen tartományban lehet vajon?
AVR-el szeretném megoldani dolgot. A belső 10 bites AD elég lesz?
A kóddal kapcsolatban lenne egy rakat kérdésem (mintavételi idő, mennyi mintát vegyek, mennyire kell szűrni a vett mintát, stb.).
Esetleg ha tudsz valami kész projektet a témában (akármilyen uC-vel), amiben van valami kód, akkor kérlek oszd meg velem.
Előre is köszönöm!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 28, 2013 /
 
Sziasztok
Kellene egy kis megerősítés.
5Kg-s cella
piros +5v
fekete -
fehér-kék mérőpontok.
Ha megterhelem kb 5kg-nyi súllyal 1,5 mV-ot mérek a kék-fehér kábelen.
Ez eddig ok? Jól kötöttem be?
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Sziasztok
Szerintetek, hogy tudom meghatározni, hogy max mekkora feszültséget köthetek egy cella bemenetére?
Amiből ki lett termelve 3 V-os elemről működött, feltételezem, nem ennyit kapott a cella.
Egy +-12 voltos táppal meg lehet hajtani?
Átfutottam az összes nyúlásmérős- mérleges topicot, de sehol nem találtam utalást a max feszültségre.
Joggal feltételezhetem, hogy nem fog tönkremenni?
(#) HiMen hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
Én is hasonló helyzetben vagyok. Egy konyhai mérleg nyúlásmérőjét olvasnám ki. E+ E- S+ S- kivetései vannak.
Az E+ és E- között 2,4 V -ot ad neki a készülék. Hogy kell kiolvasni az S+ és S- között ???
(#) Lucifer válasza HiMen hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
IMHO E == Excitation, S == Sense. (Az excitation-on feszültséget/áramot ad a hídra, S vezetékeken visszaméri, kvázi négyvezetékes ellenállásmérés).
(#) HiMen válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Igen, én is így gondoltam. De... Egyelőre a bélyeg be van kötve a mérlegbe és rendesen mér.
Az E+ és E- között 2,4 Volt van.

Elkezdem nyomkodni a villát miközben fogok egy multimétert és:
1. S+ S- között nem változik feszültség
2. S+ és S- között nem változik ellenállás
3. S+ és E- között nem változik feszültség
4. S+ és E- között nem változik ellenállás
5. S+ és E+ között nem változik ......... stb...

Akkor mit kell mérni és hol?
(#) HiMen válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Szóval akkor feszültséget vagy ellenállást kell mérnem? És melyik két vezeték között?
(#) AZoli válasza HiMen hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Feszültséget szerintem az S+ és S- között, de nagyon kicsit fog változni, valami kis ofszettű műveleti erősítő kéne oda.

Szerk.:
Már látom, itt folytattátok.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) Atielektro válasza HiMen hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Én régen ezzel a differenciális bemenetű Delta-Sigma AD-vel csináltam ilyesmit. Annyi volt a kiegészítés, hogy a cella és az AD közé még tettem egy differenciális erősítő fokozatot.

MCP3551_Apllication_Note

Az ellenállás változás mutatkozik meg feszültségváltozásban, hogy válaszoljak is a kérdésedre
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem