Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   7 / 125
(#) moele válasza ferro76 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Szia !
Ez egy rádiófrekvenciás, programozható, digitális szobatermosztát és hordozható is 50m-en belül érzékel.
Keringetőszivattyút is lehet vele vezérelni, de egy relé közbeiktatása szükséges a szivattyú elé és azt vezérelheti a termosztát. Valamilyen (omron 230V~2A, lehet dugaszolható is vagy forrasztható kivitel).
Innen pontosan lekövetheted a működést .
http://www.computherm.hu/letoltes/Q7RF.pdf
Üdv.: moele
(#) ferro76 válasza moele hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válszt!
(#) ferro76 válasza moele hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Szia! Tudnál küldeni egy linket a reléről?
Köszi!
(#) moele válasza ferro76 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Szia !
Itt van egy , de nagyon sok más fajta is van.
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/relay-my2240vac.html
Üdv.: moele
(#) stanley01 hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Új vagyok, és őszintén szólva nem olvastam végig az előttem érdeklődőket, csak átfutottam. Kérdésem a következő lenne: van egy Vaillant WUV 242/2-3 típusú cirkó, ami eddig 3 vezetékes termosztátról (gyári) üzemelt. Mivel az tönkrement vettem egy Siemens RDE 20.1 -es termosztátot. Annyit kiderítettem, hogy a cirkóból kikötöm a 7,8,9-es bekötést, és a 3,4- ből kiveszem az áthidalást, és annak helyére kötöm be a 2 vezetéket. De a termosztátban mit hová kötök??? Ott van Q11, Q14 és Q12 pont. Előre is köszönöm a válaszokat, és elnézést még egyszer, ha már egy megválaszolt kérdést tettem volna fel!
(#) moele válasza stanley01 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Szia !
Ezen az oldalon megtalálhatod a RDE 20.1 termosztát bekötését ! http://www.hotwire.co.nz/brochures/UTH%20Install%20Instructions.pdf
Üdv.: moele
(#) Nintaus74 hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Hatalmas porblémám van, ezért regisztráltam be ide, és szerintem ti tudtok segíteni termosztát bekötés ügyében, mert rengeteg jó tanácsot olvastam itt, de annyira nem értek a villanyszereléshez, hogy na... Az első oldal legalján valaki már tett fel hasonló kérdést és kapott is jó választ, szóval:
Teljes fűtéskorszerűsítés után a helyzetkép nálunk: BAXI Prime HT kondenzációs turbós lángmodulációs kazán a falon, radiátorok a helyükön, horror áron kéménybélelés, viszont a kéz szaki közül -aki a kazánt, meg a csöveket szerelgette, egyik se kötötte be a termosztátot, meg a külső hőmérséklet érzékelőt. Pedig mondtam neki, de siettek és egyéb kifogásokkal éltek. A termosztát 20 eFt-ba kerülő öntanulós SIEMENS REV24 típusú, az érzékelő meg SIEMENS QAC34 -es típus. Most ott tartok, hogy ezért nem hívnék villanyszerelőt, nem lehet ez akkora ördöngősség. A BAXI kazán papírjaiból kiderült, hogy a termosztátot M1-es sorkapocs 1-2 kapcsára kéne bekötni, most ez rövidre van zárva gyárilag. A hőmérséklet szondát meg az M2 kapocs 7-8 pontjára. Ez utóbbival semmi gond, egyértelmű. Gondolom tápot a kazántól kap. Viszont a termosztát bekötése számomra nem egyértelmű. A hátsó lapon, ami a falra kerül van egy kettes és egy hármas bekötési lehetőség. Nekem a hármas kell, a papírok szerint. A csatik jelzései: L, L1 és L2. Ahogy én elképzelem ( a leírás szerint), az L kap egy fix fázist, és a továbbiakban az L1-et meg az L2-őt kéne összekötnöm a kazán fent említett sorkapocs pontjaival? Minek a termosztátnak táp, ha két cerkaelemmel működik? Minek három vezeték, ha kettőn keresztül megy a ki- és bekapcs? Miért lángmodulációs a kazán, ha szimpla kapcsolgatással kell szabályozni? Ezek a dolgok kezdenek összezavarni. Az a termosztát, amit a kazánhoz ajánlanak 40 eFt-ba kerül (BAXI QAA73, de szerintem belül ez is Siemens cucc) szintén két ponton megy a kazánhoz, de ennek van egy interfészen keresztüli kapcsolata is a kazánhoz, így ez tud service beállításokat is módosítani. Szóval felmerül kérdésként, hogy az én termosztátomat, ne a gyári BAXI termosztát csatlakozópontjaira (M2 es sorkapocs 4-5 pontok) kössem be?
Hosszúra sikerült, KÖSZÖNÖM, ha elolvastátok, még jobban, ha valaki tud is segíteni. Mellékeltem pár fotót is.BAXI kazán szerelési útmutató
(#) Nintaus74 hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Van még három fotóm. Hátha segít nektek segíteni nekem.
(#) imretam hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Vettem egy computherm q7 rf termosztátot. C24 FÉG kombi cirkóm van. A kérdésem, hogy a három vezetékből ( kék,barna,fekete) melyik kettőt és hova kell kötni ( NO,COM) az új termosztátnál?
köszönöm a választ.
(#) mugab válasza Nintaus74 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Még mielőtt elrontanád.
A rövidzárat eltávolítva az L és az L2 kapcsokat kell bekötnöd.
A háromvezetékes bekötést (és a folyamatos szabályozást) általában csak a saját termosztátok tudják. A lángmoulációd így csak a vízhőmérsékletre lesz felhasználva.
A 230-ba meg se próbáld bekötni!!!
(#) mugab válasza imretam hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Én úgy látom hogy a 8-9-es kapocsra kell kötni a termosztátot, a szineket nem tudom...
Bővebben: Link
(#) xalmaz hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy a CT Q7 RF-es termosztátom megbolondult, egyik nap arra ért haza a párom, hogy a lakásban 27 fok van(19 helyett) és a kazán pedig fűt állandóan. Utána átmenetileg megjavult, de később meg nem kapcsolt be illetve amikor meg kapcsolt akkor később nem kapcsolta ki a kazánt. Úgy vettem észre, hogy a termosztát kijelzi a megfelelő jelet és talán küldi is, de a vevő nem reagál. Manuális kapcsolásnál teljesen jól működik. Elkeseredésemben elemet cseréltem benne és várom, hogy működik-e vagy nem. Van-e vkinek tapasztalata, ötlete? Köszönettel
(#) stanley01 válasza moele hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Köszönöm a választ, de én nagyon hülye vagyok ehhez. Csak azt látom, hogy elvileg a cirkón van 2 kivezetésem, a termosztáton meg 3 helyem, hogy a két "madzagot" bekössem. De fogalmam sincs hová! Azért köszönöm!
(#) moele válasza stanley01 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szia !
Nagyon egyszerű kipróbálni, hogy melyik bekötés a helyes a 3 pont közül. Van egy közös pontja a termosztátnak és egy záró és egy nyitó kontaktus. Tedd bele az elemtartóba az elemeket, a termosztátot ne szereld fel addig még ki nem próbáltad. Ha műszered nincs akkor fogsz egy zseblámpaelemet és egy izzót. A termosztátot beállítod pl. +5 -fokra, A három pont közül valamelyik 2-ponton világítani kell az elemmel sorba kötött izzónak. (ebben az állásban kéri a termosztát a meleget)Ezt a két pontot jegyezd meg. Beállítod a termosztátot pl. +20-fok-ra az izzónak el kell aludni , ha a termosztátot meleg helyre viszed ahol +20 fok van. ( ilyenkor éri el a beállított meleget és kikapcsol) Arra a két pontra kell kötni a kazán vezérlését amelyiket így leellenőrizted a harmadik pont üresen marad. (Vannak termosztátok amelyiknél a harmadik bekötési pont egy 5-fok süllyesztést tesz lehetővé "nap-hold" állás) ez nem ilyen. Ennél egyszerűbben nem tudtam leírni.
A kazánt áramtalanítsd mielőtt rákötöd a vezetékeket, mert lehet, hogy a hálózati 230V~ feszültséget kapcsolja. (van amikor gyengeáramú vagy törpefeszültség, vagy csak egy jelet kapcsol, kazánja válogatja) Remélem, hogy segítettem.
Üdv.: moele
(#) stanley01 válasza moele hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm a segítséget! Egy ELADÓ a boltban (azért a nagybetű, mert manapság ritka az ilyen) elmagyarázta, és fel is szereltem. Mint kiderült nekem a q11, és a q14 a lényeg. Kb 10 perce lettem kész, még tesztelek, de úgy néz ki jó lesz! Köszönöm még egyszer a segítségedet!!!
(#) monati hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Nemrég vettünk egy régi házat,rengeteg probléma mellett a fűtés sem úgy működik ahogyan szeretném.

Éti25-ös kazánt tudom-e vezérelni az egyik szobában lévő EBERLE (Typ 17 225 6129) termosztáttal?
Jelenleg csak a keringető szivattyút vezérli. 3 vezetékes bekötése van.

Esetleg a kazán mellett a szivattyút is rá lehetne kötni,vagy azt vezérelje a kazán egy csőtermosztáttal?

Válaszotokat előre is köszönöm! :smoke:
(#) Gabi válasza monati hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Most mit is vezérel a termosztát? A keringtető szivattyút? A kazánon mit akarsz vezérelni?
(#) moele válasza monati hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Szia !
Most akkor kettő keringető szivattyú van ? Vagy nem jól értelmezem. Két fűtőkör van ? Vagy ?
Üdv.: moele
(#) Gafly válasza moele hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Amennyire én értek hozzá (ami ugye kevés mert nem ez a szakmám) az ÉTI25 egy öntöttvas kazán kazántermosztáttal. Egyszer begyújtja az ember gyufával ősszel az őrlángot és ég tavaszig.
A kazántermosztát tartja a jó nagy hőtehetlenségű kazántestben a a beállitott hőfokot. A lakástermosztát pedig a konkrét fűtési igény alapján kapcsolgatja ki/be a keringető szivattyút. Azaz a kazánban mindig van forró viz, és a szivattyúval veszünk belőle ha kell fűteni (akár több külön független körrel/szivattyúval).
Persze forditva is működhet a dolog, azaz nincs szivattyú, gravitációs kerigetés és szobatermosztát. Mindkettőre láttam már példát.
Egyébként mi a konkrét bajod a fűtéssel (szerintem nálad az első változat van)?
Mármint a működési elv ismeretében
(#) monati válasza Gafly hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
A kazánon lévő tekerhető gyári potméterrel a vízhőfokot állítom be. A kazán,függetlenül a kinti és a házban lévő hőmérséklettől ezt a vízhőfokot próbálja előállítani.
Azt lehetne-e,hogy a szobatermosztát által beállított hőfokértéket vegye a kazán beállítandó értéknek,a keringető meg csak addig menjen míg a kazán fűt+még vagy 5 percig?
(#) Gafly válasza monati hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Az első mondatot értettem. Én is ezt próbáltam leírni.
A másodikat nem. Az öntöttvas kazán nem egy agytröszt az igazat megvallva
De mi az elképzelésed?
(#) moele válasza monati hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Van megoldás, csak akkor a kazán hőmérséklete leesik és kondenz víz képződik. Kikapcsoláskor a kazántól elvesszük a 230V~ feszültséget a termosztáttal, ekkor a keringető is leállna, de egy kis relével, időkapcsolós megoldással tovább működtetjük a keringető szivattyút a beállított ideig. A folyamat ismétlődik, de a gyártó nem ajánlja az ilyen működtetést a kazán meghibásodása miatt. Sok helyen ilyen megoldással működik évek óta a fűtés.
(#) monati válasza moele hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Erre gondoltam,szóval megoldható a bekötése. Köszönöm a segítségeteket! 1 vagy 2 évet ha kibírna így jó lenne,úgyis le tervezem cserélni, ha lesz egy kis lóvém rá.

A termosztát 3 kábele pedig: fázis,nulla és egy vezérlő fázis,ugye?
(#) moele válasza monati hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Attól függ melyik fajta termosztát ?
Ha régi fajta tekerős ,és süllyesztési lehetőség van rajta "hold-nap" akkor a bekötés az amit írtál, ha nem ez a típus akkor elég a fázis szál és az elmenő vezérlő. Esetleg, ha digitális akkor csak egy közbeiktatott relével oldható meg.
(#) monati válasza moele hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

:yes:
(#) Fabesz1 hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem kb 3 éve üzemel egy CT Q7RF termosztát. Eddig egyszer kellett elemet cserélni benne, amikor 27 fokra felfűtötte a lakást (nem kapcsolta le a kazánt). Az elem merülését nem jelezte, de a csere orvosolta a problémát.
A vevőt is kihoztam a lakás közepére a biztosabb vétel érdekében.
A probléma amivel az utóbbi hónapban szembesültem, hogy időnként, néhány másodpercre bekapcsolja a kazánt, de ahogy az begyullad, rögtön le is kapcsolja. Ilyenkor - erre a pár másodpercre - a kijelzőn egy másfél fokkal alacsonyabb hőmérséklet jelenik meg, majd visszaugrik az eredeti hőmérsékletre.
Mi lehet a probléma?
(#) s110l hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok!
CT Q7-es termosztátot szeretnék összekötni Féghterm c18 cirkóval. A régi termosztáthoz 2 vezeték volt, azokból a földet kihagytam és a másik 2 vezetéket bekötöttem az 1-2 pontokta. Sajnos nem indult el a cirkó. Ezután a cirkó kapcsolódobozán a 7-8-9-es pontokból kihúztam a termosztátról jövő vezetékeket és csak a 8-9esre kötöttem a fent említett 2 vezetéket, de így sem indul a kazán. Valaki tudna segíteni? Előre is THX!
(#) mugab válasza s110l hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Először is figyelmedbe ajánlom ezt (15. oldal)
Meg esetleg megnézném hogy a másik termosztátnál nem a földet kötötték e be valahová. Ugyanis gyakran előfordul, hogy aki köti nem nézi a szinjelölés szabványos értelmezését...
(#) mugab válasza Fabesz1 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Legelőször az elemtartó érintkezését nézném meg, aztán az érzékelő és környékén a forrasztásokat.
Ja, meg az elemeket sem árt....
Esetleg megmozgatnám a panelt, merthogy erősen kontakthiba gyanús a leírás.
(#) moele válasza s110l hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Szia !
Itt pontosan le van írva a termosztát bekötése !
http://www.computherm.hu/letoltes/Q7.pdf
Üdv.: moele
Következő: »»   7 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem