Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   51 / 53
(#) polonkaig válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Szia Márk! Na ebben a fejlesztésben benne lennék, mert én is ugyanilyet szeretnék. Most voltunk a Balatonon, és napnyugta után felhőként jöttek a szúnyogok.
(#) Bell válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Fél dollárért van kész táp. Bővebben: Link
(#) Unfi hozzászólása Júl 3, 2016 / 1
 
Helló mindenkinek!
Megépítettem én is a 12F683-as PIC-kel készült szúnyogriasztót. Ha annak nem is, de nagyon jól bevált az autóba besomfordáló menyétek ellen. Ismerősöm beépítette az autója motorterébe, azóta messze elkerülik az autóját. Előtte mindennapos volt a látogatásuk, de azóta mióta beszerelte, nem mászkálják össze az autót, nem rágják el a kábeleket, nem törik le az ablaktörlőt.
Viszont keresem azt a PIC-es programot, ami nem kattog váltáskor, 20KHz-től 60 KHz-ig lépked fel, és le. Nagyon sok verzió jelent meg, és nem tudom már melyik volt az igazán jó program.
Köszi mindenkinek: Zoli
(#) pjg válasza Unfi hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Ez engem is érdekelne, mert ugyan egy hete volt repülőgépes irtás, ma 5 perc alatt kb 35-40 csípést szedtem össze.
(#) pjg válasza Unfi hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Ez lehet az!

Valaki megírná nekem a PIC-et? PIC-em sincs. Természetesen állom a költségét.
(#) Directors válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 9, 2016 /
 
Szia!

Biztos hogy KEMO L10 piezo ? Nem KEMO L010 ? Csak mert L10-est nem találtam. Viszont a másikat igen és a szúnyogriasztós cikkben lévő hangszóró is a KEMO L010-re hasonlít.
(#) molnarp hozzászólása Júl 9, 2016 /
 
Van akinek ezek használnak? Nekem volt egy conrados felcsiptethető, az semmit nem ért.
Aztán egy Kemo-t teszteltem nyest ellen, 3 macska közül egyiket se zavarta. Egyik lefeküdt mellé a helyére, a másik odajött azt hitte kaja osztás van. Egyedül a harmadik nézte kicsit furcsán a falat ahonnan visszaverődött a hang.
Szúnyog ellen a legjobb az UV-s sütő, de csak zárt térben sötétben.
Egy ismerősömnek ultrahangos pókriasztója volt, na azzal annyit ért el, hogy csak a legnagyobb pókok jöttek amilyenek előtte sosem.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
(#) pjg hozzászólása Aug 1, 2016 /
 
Ez egy figyelemre való készülék.
De! Hogyan termeli a CO2-t?
"The titanium dioxyde coated surface pruduces CO2, which is irresistyble to mosquitos."
(A titán-dioxid bevonattal termel CO2-t, ami ellenállhatatlan a szúnyogok számára.)
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Talán így?
A titándioxiddal bevont felületet UV fénnyel megvilágítva CO2 és H2O termelődik.
(#) lgyk válasza pjg hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Sehogy. Titán-dioxid réteget UV fénnyel megvilágítva nem fog CO2 fejlődni.

A második hozzászólásban linkelt védőréteg a TiO2 fotokatalitikus hatását használja ki, gyakorlatilag a szerves felületi szennyeződéseket képes eloxidálni, ennek az egyik mellékterméke a CO2. Ezzel a folyamattal azonban csak elhanyagolható mennyiségű szén-dioxidot lehet termelni (több nagyságrenddel kevesebbet, mint amennyit egy ember kibocsát).

A Dynatrap néven futó készüléket korábban vizsgálták a Wisconsin Egyetem entomológia tanszékén, és nem fejlesztett mérhető mennyiségű szén-dioxidot.
(#) pjg válasza lgyk hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Köszi a választ.
Tehát ez is zsákutca. (átverés)
(#) csanyipal hozzászólása Okt 2, 2016 /
 
Nos, igen nehéz megtalálnom annak az ultrahangot sugárzónak a nevét, melyet a Conrad-nál megrendelhető helyett ajánlottatok. Megadja valaki a nevét? Hátha az aliexpress helyen megrendelhető?
(#) csanyipal válasza csanyipal hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Nah, kicsivel följebb olvasom: KEMO L10
(#) csjoki válasza csanyipal hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Szia! Én innen rendeltem Bővebben: Link
(#) csanyipal válasza csjoki hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Ez a link már nem működik. Magyarországon megvehető a KEMO L010 ultrahangos hangszóró máshol is?
(#) csanyipal válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Mindjárt válaszolok is magamnak:
http://www.metroman.hu/termek/kemo-l010-piezo-hangszoro-ultrahangos...ztohoz
Ez is KEMO L010, ugye?
(#) csanyipal válasza csanyipal hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Nos, a Kemo L010 hangszóró legalább szórja az ultrahangokat. Ma reggel macskán kipróbáltam. A macska feküdt a betonon, a háztömb mellett, tőlem 2-3 méterre. Mikor bekapcsoltam az általam elkészített riasztót, a macska hirtelen fölugrott, és szaglászni kezdett, hogy hol vannak az egerek? Aztán is csak figyelt. A készülékem pot gombját csavargatva változtattam a frekvenciát 20 és 60 KHz között, és néztem, változik-e a macska reakciója. Keresgélt, aztán csak ült bután, és figyelt feszülten. Hehe, a Kemo L010 -es Ultrahangszóró szórja az ultrahangokat. Szúnyogokat viszont nem zavarja el. Gondolom, talán túl egyhangú nekik a zene. Szerintem is a PIC-es változat a jó, az, amelyik váltogatja az ultrahang frekvenciáját. Még ha eltalálnánk a környékbeli hím szúnyogok zenéjét, az lenne az igazi. Azt hiszem, megépítem majd a PIC-es változatot.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) pjg válasza csanyipal hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Nekem szúnyoghoz nem vált be. Most kutyához kellene csináljak valamit. Mikrofon érzékelné a kutya ugatást és indítaná az ultrahangot pár másodpercre. Kb. 35-50 kHz közt kell sweeppeljen iszonyú hangerővel. Átok szomszéd kutya állandóan, mindenkire, eszeveszett módon üvölt.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) Attilawap válasza csanyipal hozzászólására (») Aug 7, 2017 /
 
2013-ban én is megépítettem ezt a PIC-es szúnyogriasztót, ami a cikkek között van. Rendeltem is Németből 2db Kemo L010-es piezo-t, a kapcsolás működött is, de akárhogy állítgattam a jumpereket a szúnyogok így is összecsipkedtek. Szerintem azért nem működött a kapcsolás, mert a kibocsátott jel nem volt sinus-os vagy hozzá hasonló. Szerintem az ultrahangnak sinus-osnak kell lennie. Most az a tervem, hogy rendeltem Ebay-ről ilyen kulcstartós ultrahangos szúnyogriasztót 450 Ft-ért, majd szétszedem és a kimenetét rákötöm a Kemo piezo-ra FET-en keresztül 12V-al meghajtva. Hátha így működik.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2017
(#) Bell válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Ezekkel a szúnyogriasztókkal az a baj, hogy a szúnyogok nincsenek felkészülve arra, hogy menekülni kell, ha az be van kapcsolva.
Vagy az érzékszerveik spektrális érzékenysége nem teljesíti az elvárt paramétereket, vagy Kemo ide, Kemo oda, nem zavartatják magukat, egyszerűen csak mennek a mohó ösztöneik után.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) pjg válasza Bell hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Akkor szív vért amikor szaporodni akar. Egy szaporodni akar férfiembert ki tart vissza.... ?
(#) granpa válasza pjg hozzászólására (») Aug 8, 2017 / 1
 
Annál rosszabb a helyzet; a nőstény szúnyog szív csak vért. Akkor meg pláne.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) scooby_ hozzászólása Aug 15, 2017 /
 
Sziasztok!

Én is össze raktam a cikkek közt szereplő szúnyogriasztót. Rakok fel egy NYÁK tervet. Picit át van dolgozva: jumperek helyett én DIP Switch-et használtam, így az összes bemenet fel lett húzva tápra 4,7-5,1k-s ellenállásokkal, a DIP Switch húzza le őket földre. A NYÁK kipróbált, működik. A HeStore-nál kapható Z10A nevezetű dobozba terveztem a panelt. A trafó pedig 9V/2,3VA EI30-18

Szerk.: Én 2,2K-s Drain ellenállást használtam. 680R-mal még zavaróan hallható volt a frekvecia váltás. Más ellenállás értékkel nem próbálkoztam. Esetleg még az 1K jó lehet. A hangszórót az elkóra illetve a trafóhoz ragasztottam "hőtakonnyal" (ragasztópisztoly).
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017

Szunyog.lay6
    
(#) Attilawap válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1
 
Szúnyogokon próbáltad az áramkört? Nehogy úgy járj mint én, hogy megvettem a műszerdobozt, meg mindent utána meg hiába volt bekapcsolva a gép, a szúnyogok csak röhögtek a markukba.
(#) scooby_ válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Én csak itthon próbáltam az áramkört. Bár eléggé így nyár végére lett kész, kicsit megcsúsztam vele. Viszont amíg be volt dugva, addig nem volt szúnyogom. Amint kihúztam, lett szúnyogom. Szóval lehet csak bebeszélem magamnak, - én sem vagyok biztos benne, meg hogy hatásos még így sem - de mintha működne.
(#) Attilawap hozzászólása Okt 8, 2017 /
 
Látom most egy kicsit leült a topic, de találtam egy érdekességet a szúnyogokkal kapcsolatban: Bővebben: Link
És a lényeg: Emberünk némi utánajárást követően kiderítette, hogy ezen apró vérszívókat az ember által nem érzékelt 16000-20000 Hz-ig terjedő hanghullámok kergetik az őrületbe, és meg sem közelítik azt a helyet, ahol ilyet hallani.
Na mármost a Whalaky féle PIC-es szúnyogriasztó 20Khz fölött is bőven sugárzott, ez részben megmagyarázza, hogy miért nem működött (vagy csak félig) sokunknak az az áramkör.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) _BiG_ válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Az a baj, hogy a 16000 Hz-et én még hallom (a TV sorkimenő sípolását is, ami ekörül működik), tehát engem tutira elzavarna, csak azt nem tudom, szúnyogmentes helyre-e
Egyébként sok múlik a hangsugárzón, amin ez a frekvenciatartomány már nem megy ki, azzal hiába is kísérleteznek, bármilyen áramkört kössenek is rá.
(#) pjg válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Legalább hallod, hogy működik a szúnyog riasztó. Nem kell rá LED.
(#) Unfi hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Nekem működik, igaz , hogy autóba menyétek ellen, de kiváló. A piezót fetes híd hajtja meg, még a szomszéd autóját sem közelítik meg.
(#) Attilawap válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
A TV-nk sorkimenőjét én is hallom . Ezzel a KEMO-s piezóval próbálnám ki. Szerintem az ideális freki 17-20khz lenne. Elkezdtem csinálni egy kapcsolást, ami majd úgy fog működni, hogy pulzálva (szirénázva) fog ultrahangot kiadni 17-20Khz között sinusos jellel, akkor elvileg nem fogjuk hallani a harmonikusokat. Sajnos már pusztulnak a szúnyogok, így csak jövő nyáron tudom majd kipróbálni. Addigra talán elkészülök. Majd még jelentkezem. Van egy honlap, amin meg lehet keresni azt a frekit, amit már nem hallunk, ennek a segítségével fogom beállítani Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Következő: »»   51 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem