Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telekom - Digitális átállás
 
Témaindító: petifly, idő: Szept 28, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 9
(#) petifly hozzászólása Szept 28, 2015 /
 
Sziasztok!

Van most a Telekom-nál ez a digitális átállás az analóg kábelszolgáltatásról.
Nekem a televízióm alkalmas a digitális tévézésre a leírása alapján! Eddig analóg jelet
néztem. A digitális csatornákat meg is találja, de viszont nem jeleníti meg, csak a "Nincs CI modul" hibaüzenetet. Felkerestem telefonon a tv gyártóját (LG) és azt mondták, hogy valóban alkalmas a típusom (M2250) a szolgáltatásra, de kell a CI kártya, amit a szolgáltatótól kérjek. A szolgáltató viszont nem tudd ilyesmiről. Tanácstalan vagyok, mivel a telekom szerint meg kellene vásárolnom a médiakonvertert. De én nem szeretném mivel anélkül is mennie kellene nálam az adásoknak digitálisan. Tudnátok e valami okosat mondani nekem ezzel kapcsolatban? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv. Horváth Péter
(#) Massawa válasza petifly hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Mindenképpen kell egy kodolo kártya ill az ahhoz tartozo CI modul ( a kettö neha párositva van azaz a kártya csak az adott ).
Elvben a családi csomag nincs kodolva a többi meg Conaxos, de ahhoz jelenleg nem adnak ki kártyát.
Ha IPTV formában jön a jel, akkor csak a külsö STB használhato - az dekodolja a jelet.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) Nemtudhatod válasza petifly hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
(#) hotib válasza petifly hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Tisztázzuk a fogalmakat. CI: Common Interface. Ez van a TV-ken, ebbe csatlakoztatható a CA (Conditional Access) Modul, röviden CAM. Általában "Kem" modulként emlegetik, hasonlóan a LED diódához...
A CAM úgy van kialakítva, hogy fogadja a kártyát, ami a jogosításnak (értsd: előfizetésednek) megfelelően kikódolja az általad nézhető programokat. Legjobb tudomásom szerint a T nem forgalmaz CAM-et, csak STB-t (Set Top Box) és ha minden igaz, azt sem sokáig. A DVB terméket ki kívánja vezetni, kizárólag IPTV platformon szeretné a digitális TV adásokat is továbbítani.
(#) Doky586 válasza hotib hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az előtted szóló kódolatlan adásról írt..
A kódolatlan adáshoz nem kell se CI se CAM...
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Viszont kell vagy DVB-C tuner, vagy ami rosszabb IPTV STB.....( az utobbi nem firdul elö semilyen TV-ben.)
(#) hotib válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ha szőrözni akarnék, azt írta Massawa: "elvben a családi csomag nincs kódolva"
Nos, törvény biztosítja, hogy az összes közszolgálati adást kódolatlan formában kell továbbítani (ebben az sem játszik szerepet, hogy annak minősége SD vagy HD) Ergo ezeket kell tudni nézni DVB-C vételre alkalmas készülékkel. Ez ráadásul csomag független, teljesen mindegy, milyen előfizetési csomagban vannak értékesítésileg elhelyezve. Ami kódolatlan, az nézhető, már amennyiben van DVB-C stream, és az nem csak IPTV.
Azt nem tudom, hogy a DVB mellett elfér-e az IPTV, ez utóbbihoz nem konyítok. De gazdaságilag nem sok értelmét látom.
Vissza kanyarodva az eredeti (topic nyitó) kérdéshez, abból csak azt szűrtem le, hogy nem kíván "média konvertert" vásárolni, mert szerinte anélkül is kell mennie a készülékén a digitális adásoknak. Ez a közszolgálati csatornák esetén igaz is, amennyiben DVB-C streamet talált a készülék, és valóban, a kódolatlan adások vételéhez nem kell sem CI, sem CAM.
Persze a közszolgálati adásokon kívül is lehetnek kódolatlan csatornák, de ez nem jellemző, hiszen jelen helyzetben a kábel szolgáltatók a továbbításból élnek.
(#) hotib válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az említett monitor-TV-ben (LG M2250) van DVB-C tuner.

Jav.: a linket először elírtam
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) ronin75 válasza petifly hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
A szolgáltató ingyenesen biztosít egy darab média konvertert, ha előfizető vagy. Ezt elvileg mindenkinek kiküldik postai úton. (Szüleim megkapták, tehát tapasztalat.)
(#) Massawa válasza hotib hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az szép és jo, csak Telekom egy más lora tett, igy a néhány kötelezö adáson kivül nem igen lesz DVB-C stream, azaz a TV-d nem fog találni más müsort ( azok ugyanis IPTV formában jönnek.).
(#) Doky586 válasza hotib hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
A Telekom oldalán írták hogy az eddigi kódolós gyakorlattal ellentétben a ktv előfizetőknél kódolatlanul nyújtja a Dvb-C szolgáltatást, akárcsak a DIGI.. (gondolom azért hogy kidobhassa az analóg cuccot az IPTV-re átállásig a meglevő koaxos hálózatán)
Így nem kell lapostévé mellé se STB, se CAM. És több TVn is nézhető..

Aztán hogy mi igaz ebből nem tudom. Értelmezd Te is a T közleményét..
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) hotib válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ezt természetesen nem tudhatom (nem a T-nél dolgozom, bár lehet még úgy sem tudnám) Ellenben gyanítom, hogy igazad van. De annak továbbra sem látom értelmét, hogy DVB-C és IPTV egyszerre legyen jelen ua. hálózaton (hálózati szakaszon)
Bár nem mindenben kell értelmet keresni, még az is lehet, hogy a törvény előírja a továbbítás mikéntjét. Ezt nem tudom.
(#) hotib válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ha azt írták... Tény, hogy az IPTV a favorizált.
(#) pucuka válasza hotib hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az IPTV a közönséges telefonhálózaton továbbítódik (ADSL) és nem kell hozzá külön koax hálózat. Ezáltal sokkal nagyobb területen lehet értékesíteni, nem kell hozzá külön hálózatépítés.
A törvénynek technológia semlegesnek kell lenni, és tudtommal az is.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Nem feltétele az IPTV-nek a telefonvonalon élő x/v/aDSL kapcsolat, a kábeles (koax) neten is van IPTV.
A T-nél van kavar, mint mindig. Pl. azt még sehol nem láttam leírva, hogy a DVB-C adásuk most épp MPEG2, vagy MPEG-4. Régebben is adtak, még az IPTV előtt, az analóg TV, a net és az IPtelefon mellett DVB-C-ben, de azok kódoltak voltak. Aztán bejött az IPTV, és a DVB-C eltűnt. Aztán most meg akarják szüntetni nálunk épp okt.1-től az analóg adást, ezért visszahozzák a DVB-C-n ugyanazokat a csatornákat szabadon. Az IPTV marad, bár olyat is olvastam, hogy év végétől már nem lehet új IPTV-s szerződést kötni...ki érti ezt?
Az is szép történet, hogy az olcsó DVB vevők csak földi sugárzást tudnak, a DVB-C-sek 14eFt-nál kezdődnek. Állítólag a T-nél vehető vevő meg csak 9eFT. Ja, mert az IPTV-seknek nem jár az ingyen DBV-C vevő az IPTV box mellé a további TV-khez.
Hopp...folyamatosan halasztanak, már okt. 31, volt ez még szeptember is...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Már nem tudtam módosítani, de
Nyilván az a cél, hogy minden lehető csatornán eljussanak az előfizetőhöz. A lényeg, hogy legyen TV előfizetésed. Az analóg kábel TV -nél is volt, van, mert különben nem kötik be. Ha be van kötve, van TV előfizetésed, és ha digitálisra váltják, nem kell kódolni, hiszen a státusz (előfizetés) nem változott. (az viszont tény, hogy hosszas keresés után sem találtam én sem, hogy a kódolás milyen)
Az IP telefon mellett külön előfizetés kell a(z IP)TV -re, ezért kódolták. (amíg nem volt IPTV, addíg kábelen volt DVB-C, de az sem volt ingyenes)
Egy előfizetésre egy hozzáférés jár, a többiért fizetni kell valamilyen praktikusnak látszó megoldással.
Egyébként ez a TV kérdés is érdekes. A DVB-T vétele a szabadon fogható csatornáknál alap dolog. De a különböző csomagok miatt kell(ene) lenni a TV-kben kártyafogadó hely, mert az reprezentálja az előfizetői jogosultságaidat. Mivel ilyen TV ritkán van, ezért preferálják az STB -ket. Azt a szolgáltató adja, és nyiván olyat ad, ami tudja amire szükség van. Ha egyénileg vásárolod, borzasztó körültekintőnek kell lenni a széleskörű variációk miatt.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Csakhát a nagy Matáv belement ebbe az agyrém projektbe és ök bizony a koax hálozaton ( docsis) is adsl szolgáltatást igyekeznek nyujtani.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Voltak az analóg időben tökéletlenségek. Hiába nem kértél TV-t (analóg), akkor is fizettetni akartak egy alap csomagot, mivel ezt kénytelenek voltak adni, nem tudták kiszűrni. Ha valaki sokat akadékoskodott és elég ügyesen magyarázta a tiltott árukapcsolást, akkor megúszhatta.
Most pl. egyébként egy olyan időszak van, ahol van analóg TV adás (már jól lecsökkentették a csatornaszámot), DVB-C-ben ugyanezek a csatornák szabadon, IPTV, internet, VoIP telefon.
Természetesen az IPTV fizetős, de mellette jöttek analógban a többiek, így a további TV-ken azokat lehetett nézni, ezt külön nyomatékosították is az előfizetéskor. 2015 van, akinek 2-3 TV-je van, azért már nem ördögtől való, hogy ezek is pár éves laposak legyenek, amiken csak át kell hangolni és ugyanúgy megy tovább. Tehát nem kell a továbbiakért külön fizetni most sem, max venni kell 1-2 plussz DVB-C vevőt. Tőlük pl. kettőt lehet előfizetésenként.
A legtöbb lapos TV-ben van kártyafogadó hely. Inkább az olcsóbb DVB-T vevőkben nincs.
(#) hotib válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Bocs, hogy csak most...

Idézet:
„az viszont tény, hogy hosszas keresés után sem találtam én sem, hogy a kódolás milyen”

Nem hiszem, hogy titkot árulok el, a DVB-C kódolása Conax. Még a TV is kiírja, a CI menüben megtalálható (ez pont egy Samsung TV)

Idézet:
„kell(ene) lenni a TV-kben kártyafogadó hely, mert az reprezentálja az előfizetői jogosultságaidat. Mivel ilyen TV ritkán van”

Ez nem egészen így van, meglehetősen sok TV-ben van már CI. Arra viszont nem tudok konkrét választ, miért nem ad CAM-et a T, csak STB-t.
(#) petifly hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Megvettem végül a humax médiakonvertert. Kb 20 csatorna àll rendelkezésre. A tv2 és az rtl benne sincs. Szerintem a telekomnàl egyàltalàn nem fogjàk tudni a digitàlis kàbeltv szóràst megjeleníteni az új lapos tv-k médiakonverter vagy STB nélkül. Ez így àtvàgàs a telekom részéről. A MinDig tv viszont jó mindegyik CI modulos tv re STB nélkül is!
(#) hotib válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Bocsáss meg, ez így leírva elég nagy marhaság...
(#) Inhouse válasza hotib hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
A DVB-C kódolásnál arra gondoltunk, hogy MPEG2, vagy MPEG4, ez nincs leírva sehol.
Mivel szabadon fogható adásokról van szó, nincs Conax. Ezért nem is adnak CAM-et, mert most épp nincs is kódolt adásuk. Nem kell hozzá...
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) Inhouse válasza petifly hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Benne kellene lennie a TV2-nek és az RTLKLubnak is. Keress újra!
Meg tudják jeleníteni a lapos TV-k, a környezetemben már többen így nézik.
Szabadon fogható adások, ezért a Telekom adásai CI modul nélkül is nézhetőek.
Lehetőleg ne terjesszünk rémhíreket, vagy fals információkat!
(#) petifly hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Ennyi csatornàt talált automatikusan. Édesanyám csöves tv-jéhez vettem a médiakonverter. Nincs több csatorna. Többször is ràkerestem. Nekem pedig hiàba van lapos tv-m, hiàba talàlja meg a csatornàkat, csak a hibaüzenetet jeleníti meg hogy nincs CI modul. A telekom javasolta a humax vàsárlását. Nem tudok màr mit csinàlni vele.
(#) petifly hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
De ha valaki megadja nekem a csatornàk frekvenciàit akkor manuàlisan megpróbàlom megkeresni őket.
(#) hotib válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Tehát: kódolás Conax, tömörítés pedig MPEG2 és MPEG4, ahogy a műsor készítőtől/forgalmazótól érkezik. Ez általában azt jelenti, hogy a HD adások MPEG4, a többi pedig MPEG2.
Persze transzkódolás lehetséges, ha oka van. Pl. régebbi STB-k csak MPEG2 megjelenítésére alkalmasak, ezért az MPEG4 tömörítésű streamet transzkódolják MPEG2-re, hogy ezeken az eszközökön is nézhető legyen. Ez egy lehetőség, nem tudom élnek-e vele?
(#) Nemtudhatod válasza petifly hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
(#) pucuka válasza hotib hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Igazad van, nem fogalmaztam pontosan. A "kódolást" valóban a tömörítésre értettem, nem a zárolásra. Hiba.
(#) teglascs hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Szerintetek ezzel az egységgel fogom tudni nézni a matávos kábeltévé adásokat a képcsöves tévéimen is?
(#) eyess válasza teglascs hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Nem valószínű .
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem