Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TGL 20675 generátor
Lapozás: OK   1 / 1
(#) atomrider87 hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Üdv!

Egyik ismerősöm tulajdonában van egy TGL 20675 típusú generátor, mely öngerjesztő ha minden igaz. 1500-as fordulaton kell forgatni, akkor adja le az üzemi feszültséget. Pontosabban csak adná le, mert 20 volt jön ki belőle. Forgási irány elvileg jó.
Valaki nem találkozott már hasonló generátorral? Esetleg valami tanácsot tudna-e adni, hogy mit nézzünk meg.

Találtam egy oldalt ahol egy hasonló generátor található, de nem tudtam kihámozni semmit belőle. Ez hátha ad valami támpontot.
(#) szakáll válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
A TGL 20675 nem a típusát jelöli!

Ez a jelölés a valamikori NDK szabványszáma, olyan mint nálunk az MSZ volt.
Keresni kellene valami más "gyári" típusszámot rajta.
A belinkelt oldalon is arra panaszkodik, hogy 20 V-nál nem jön le több róla. A képek alapján is egyértelmű, hogy NDK gyártmány. Szerintem gerjesztési gondok vannak.
(#) atomrider87 válasza szakáll hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Értem. Akkor keresek valami más azonosítót.

Gerjesztési probléma alatt mire gyanakszol?
(#) kadarist válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Ha tényleg nem lehet kívülről gerjeszteni, akkor azért nem ad le nagyobb feszültséget, mert lemágneseződött a forgórésze. Fel kell delejeztetni, és utána jó lesz.
(#) atomrider87 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Annyi eszembe jutott még, hogy VEM gyártmányú. Említett valami ilyesmit a gazdája, hogy lehet fel kell mágnesezni. Meg hogy el kell fordítani esetleg az állórészt valahány fokkal...
(#) kadarist válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Inkább VEB gyártmányú. Ez megint csak ilyen NDK-s ipari jelzés. Az általad linkelt oldalon vannak ellenállások meg egyebek. Azok meg vannak a generátorhoz? Én úgy látom a gép rajzából, hogy a tengelyen van egy gerjesztődinamó is (kommutátoros leszedővel), ami a generátornak ad gerjesztést, Ennek a dinamónak a sarkaira kellene egyenfeszültséggel kívülről gerjesztést adni, és így megfigyelni, hogy a generátor kimenőfeszültsége növekedik-e ettől. Vagy esetleg még közvetlenül a gerjesztőtekercsre is lehetne feszültséget adni.
(#) atomrider87 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Valóban VEB, nem tudom miért VEM-et írtam...
Csak maga a generátor van meg, a változtatható ellenállás nincs meg. Pedig a rajz alapján szükség lenne rá... Csütörtök-péntek felé megyek majd ismét az öreghez, akié a generátor, addig kutakodok a neten, hátha találok valami használhatót.
Majd jelentkezem.

üdv
(#) kadarist válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Rendben! Sikeres ellenállás-beszerzést!
(#) szakáll válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
VEB = Volkseigener Betrieb, magyarul: a nép tulajdonában álló vállalat, a keletnémet, állami tulajdonú vállalatok jelölése;
VEM = Volkseigener Maschinenbau, magyarul: a nép tulajdonában álló gépgyár.
(#) szakáll válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
A linkelt (holland) oldalon, a bekötési rajzot megnézve látható, hogy a gerjesztő áramkörből hiányzik a szabályzó ellenállás -nincs gerjesztés! A rajzon A és B/0 -val jelölt pont.

schema.JPG
    
(#) szakáll válasza szakáll hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Bocsánat, elnéztem!

A és C pont közé kell az ellenállás!!![/u][/b]
(#) atomrider87 válasza szakáll hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Hmm... Akkor nagy valószínűséggel ezért nem működhet a berendezés.
Így felvetődik egy újabb nagy kérdés: milyen paraméterekkel rendelkezhet az az ellenállás?! Lehet akkor bukott ez a projekt.
(#) kadarist válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Hátha lesz az "öregnél" ilyen ellenállás.
(#) bandras válasza atomrider87 hozzászólására (») Nov 29, 2010 / 4
 
Először megmérném, hogy a gerjesztő dinamó ad-e le valamennyi egyenáramot a B/0 és A kapcsok között. Ezután szabályozható DC tápegységről megtáplálnám a generátor gerjesztőtekercsét a B/0 és a C kapcsok között. A B/0-ban nem vagyok biztos, lehet, hogy e/0. Tápegységről történő gerjesztéssel ki lehet kisérletezni, hány A gerjesztőáram szükséges. A többi kiszámolható.
Üdv
(#) atomrider87 válasza bandras hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ez nem hangzik rosszul!

Szóval forgassuk meg a szükséges 1500as fordulaton, eközben tápláljam meg a gerjesztő tekercset. Amikor a generátor eléri a névleges feszültségét, akkor olvassam le, hogy hány amper kell ehhez a gerjesztő tekercsnél, és a jól ismert R=U/I számoljam ki a szükséges ellenállás nagyságát??
(#) bandras válasza atomrider87 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Így valahogy. Persze a gerjesztőáram meghatározását különböző terhelésekkel is el kéne végezni. Érdekes lehet az is mekkora DC feszültséget ad le a dinamó, amiben a szénkeféket és a kommutátort érdemes megtisztítani, kefék szabad mozgását biztosítani. Úgy látom a fényképen, hogy a kimeneti váltóáram a forgórészen keletkezik és a négy csúszógyűrűn és szénkefén keresztül jön ki. Jó bütykölést. Az a 10 kVA, amit le tud adni ez a gép, igen jól tud jönni áramszünetkor, vagy ahol nincs hálózat.
Üdv.
(#) atomrider87 válasza bandras hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Bizony, szép teljesítménye van és pont azért kellene, hogy a házat ellása ha nincs villany. Főleg télen, mert akkor fűtés se lenne, hisz áram nélkül nem megy a keringető szivattyú és volt sajnos olyan eset mikor emiatt szívás volt. Na meg ki a birtokra se lenne rossz, betonkeverőt is elviszi talán.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem