Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Úgy csepegteted az információt, hogy lehetőleg képtelenség legyen értelmesen válaszolni. Ez nem egy jó irány.
- Analóg (mutatós) műszereknek nem kell külön táplálás. - De a kapcsoláson lévő osztók értékeit 200 mV digitális mérőegységekhez számoltam ki. Tehát áramot és feszültséget is ugyanolyan digitális kijelzőn képzeltem el. - Ha mutatós "alap" műszert használt, akkor annak érzékenysége alapján át kell számolni az osztókat. - Ha eleve olyan műszert használsz feszültség mérésre, amiben már van osztó, akkor azt egyszerűen a kimenetre kötöd, és a panelen lévő osztókat nem ülteted be. - Ha az áramot is eleve árammérésre gyártott műszerrel méred (azaz benne van a sönt), akkor azt az áramútba kell bekötni, és ott sem kell használni a panelen lévő osztókat. - És már látom lelki szemeim előtt, hogy most majd kitalálsz még egy olyan mérési kombinációt, amit nem említettem.
Az jó mert még a műszerek meg vannak de infó nincs róluk nekem sajnos.
Le fotózom hogy mi van benne.. Ez alapján indulok ki én is. A hozzászólás módosítva: Szo, 18:52
Hello!
Ha kezedben a műszer, akkor meg tudod állapítani a paramétereit. Vagy is a belsőellenállását. Rá adsz a feszültségmérőre 30V-ot és megméred a felvett áramát. A kettőt elosztod. Ha nem a skála szerinti a méréstartománya, hanem egy alapműszer, akkor egy soros 10k ellenálláson keresztül adsz rá feszültséget nullától, pld. 10V-ig. Mikor végkitárásbe kerül, megméred az áramot és a műszer kapocsfeszültségét. Ha az árammérő is alapműszer, akkor ugyan úgy jársz el, mint afeszültségmérőnél. Ha tényleg 5A a végértéke, akkor pld. fogsz egy 12V60W-os gépkocsiizzót, sorbakötöd vele és reteszed egy akksira. Leolvasod a mutatott áram értéket és megméred a műszer kapocsfeszültségét. A feszültséget elosztod a mutatott árammal és már is tudni fogod a belsőellenállását. Ezekből aztán ellehet dönteni, hogyan, hova kell bekapcsolni. Ha a műszer 30V-os akkor egyszerűen a táp kimenetére kötöd. Ha az ampermérő, tényleg 5A-es, akkor a táp sönt-ellenállásával sorba kell kötni, természetesen ekkor vastag drótot kell használni. Hiszen ott fog folyni az 5A áram..
Feszültség mérő skálázásnak megfelelően mutatja az értéket.
Az amper mérő 1,25A mellet 1,25 mutat 19mV van a kapcsán.
Hello! Akkor a feszültségmérőt kötheted közvetlen a kimenetre. Az árammérőt pedig a söntellenállásokkal kellene sorba kötni. De ha 45mV feszültségesés megengedhető, akkor a táp és a kimeneti csatlakozó közé is kötheted sorba az ampermérőt. (1mm2-es vezetékkel)
Egyébként egy egyméteres, másfeles vezetéken, a fogyasztó és a táp között is eshet 70mV a 3A esetén. Úgy hogy nem oly nagy durranás. Analóg műszereden nem fogod látni.
Így áll most a tápom jobb oldalát már teszteltem balt még nem mert nem volt időm.
Közel negyed voltot csal a műszer 30V nál a analóg műszer 29.7 körűl mutat. Még vennem kell potmétereket. Köszönöm a segitséget. Még lehet teszek rá hővédelmet ha túl melegszik akkor le kapcsoljon.
Ez -1%-ot jelent, a műszerre pedig +-2.5% van írva..
Teszel egy ilyent a bordára és sorba kötöd a tranyók bázisával. Az a pont úgyis ott van a bordán. (Mondjuk a 100 ohm-ot át kellene helyezni a klixon mögé. mert lehet be fog sértődni.) A hozzászólás módosítva: Vas, 19:55
|
Bejelentkezés
Hirdetés |