Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   802 / 802
(#) Bakman válasza Rudiur hozzászólására (») Vas, 19:47 /
 
Tekercs. Lehet, hogy egy vagy több kondenzátort fordítva ültettél be, az (is) szokott túlterhelést előidézni.
(#) Rudiur válasza kadarist hozzászólására (») Vas, 19:58 1 /
 
Igen,arra külön nagyon figyeltem."Mindenki" a megfelelő értékű,"polaritás helyes".Képet is ad már,eddig az sem volt,illetve "remegett".
(#) vx500 válasza Sebi hozzászólására (») Hé, 7:32 /
 
hello! a huzalellenállást pótolhatom fémréteggel is??
(#) Stewe válasza vx500 hozzászólására (») Hé, 8:59 /
 
Ha a teljesítménye megfelelő akkor elvileg használható, bár a mérete valószínűleg nagyobb lesz.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Hé, 16:06 /
 
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni, hogy ez a cső mi lehet?
Illetve ez a zöld dobozkában lévő tekercs milyen készülékben lehetett? Az egyikre az van írva, hogy osc, a másik négyre pedig tr-1 től tr-4 ig.
Köszönöm!
(#) domi64 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Hé, 17:59 /
 
Az a cső egy elektroncső, másik nevén "varázsszem"! Működése a légritkított vagy gázzal töltött térben elektronok mozgásán alapszik. Az elektronok áramlása a katódról indul, a vezérlést az anód és a katód közé helyezett rácsnak nevezett elem végzi, a rajta átjutott elektronokat végül az anód fogja fel.
CRT (képcsöves) TV-kben is van, a képcső nyakán, vannak elektroncsöves erősitők, valamint nagyon régi, ősöreg rádiókban, TV-kben, régi oszcilloszkópokban is találkozhatsz elektroncsövekkel!
Valőszinűleg a másik 2 alkatrész valamiféle zajszűrő lehet!
(#) kaqkk válasza domi64 hozzászólására (») Hé, 18:09 /
 
A másik két alkatrész : tekercs az oszc jelzésű a rádió oszcillátor tekercse a tr jelzésűek pedig a kf (középfrekvenciás 470Khz) trafók ..
(#) kadarist válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Hé, 18:19 /
 
Az a cső egy kvarcrezonátor és nem varázsszem. A rezgési frekvenciája rá van írva: 55 kc, azaz 55 kHz.
(#) kaqkk válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 18:24 /
 
A csőre nem nagyítottam rá , így az én hozzászólásom is téves , valószínűleg akkor nem rádióból származnak a tekercsek sem . Valami mérőműszer lehetett a "donor"
(#) Stewe válasza domi64 hozzászólására (») Hé, 18:36 /
 
Miért érzem találgatásnak a válaszod?
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Hé, 18:43 /
 
Ha vallóban KF tekercs lenne egy szupreg vevőből, akkor inább 100 kHz körül működne, de egy tekercshez nem lehet frekvenciát rendelni, csak rezgőkörhöz, kapacitást viszont én nem látok rajta.
De a rádiókészülékekben nem csak hangolókörökben vannak tekercsek, beállítható csatolótekercsek a fokozatok között, és fokozaton belül visszacsatolások is működnek.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:50
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Hé, 18:49 /
 
Amint látod ezek "csőfoglalatos " tekercsek itt mivel nem rádió külön a foglalaton vagy a forrlécen lehettek a kapacitások , a foglalat talán éppen a tekercsek gyors cseréje (talán frekvencia állítás ?) kellett ,és most tényleg csak találgatok ...
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Hé, 18:53 /
 
Valóban egy tekercshez nem lehet frekvenciát rendelni, de egy 100 kHz körüli KF tekercsek szoktak nagyjából ekkora méretűek lenni, és jól árnyékolva. Persze attól még lehetnek illesztő trafók, mondjuk pont 55 kHz -re.
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 18:54 /
 
Akkor hogy segítsek találgatni:
Ezek valóban kifejezetten igényes kivitelű tekercsek, de ha cserélhetőek lennének, akkor biztosan rá lenne írva az azonosító, söt többnyire nagyon szép írással a villamos jellemzőket is ráírták volna.

Ahogy írtad ez inkább fejlett ipari kivitelre utal.
Most hogy belegondolok, drága, nagy sorozatban készülő nyugati rádiókban valóban voltak elöre juszírozirott, és foglalatba ültetett induktiv alkatrészek.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:00
(#) Stewe válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 19:10 /
 
Kilociklus.... de rég láttam ilyet!
(#) gkari válasza Stewe hozzászólására (») Hé, 21:33 /
 
Nekem is van egy ilyen kvarcom novál csőbúrában, 100kHz-es.
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Hé, 22:37 /
 
Nekem is van itthon ilyenem. Egy 50kHz-es és egy 1MHz-es. Illetve van több kicsi beforrasztós szubminiatűr, 14MHz körüli.
Tényleg ha már itt tartunk lenne egy kérdésem. Mire volt jó ezeket a kvarcokat üvegbúrába helyezni? Én olyanra gondolok (de ez szigorúan saját elképzelés csak), hogy mivel a vákuum rossz hővezető kevésbé érzékeny a környezeti hőingadozásokra az így tokozott kvarc, mint a hagyományos fémtokos társa (jó, tudom, hogy a vákuum tökéletes hőszigetelő lenne, de ugye a csövekben nem tudnak tökéletes vákuumot létrehozni, így azért ha lassan is, de átmelegszik, viszont a hirtelen hőmérséklet változást nem tudja lekövetni.). Illetve mivel a vákuumban nem terjednek a (hang)hullámok így a kvarc nem lesz mikrofóniás ami esetleg fontos lehet egy alacsonyabb frekvenciájú (ezáltal nagyobb fizikai méretű) kvarcoknál. Bár ez hülyeség mert akkor az elektroncsövekre sem lenne jellemző a mikrofónia, márpedig jellemző rájuk, bár a rezgés szerintem a fém lábakon keresztül jut be és nem a vákuumon keresztül.
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Hé, 23:02 /
 
Két indok.. Részben ez volt a technológia a csöves korszakban. Valamint van ahol használták a kvarcot levegő páratartalom mérésére.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Hé, 23:08 /
 
Idézet:
„Mire volt jó ezeket a kvarcokat üvegbúrába helyezni?”

Minden kvarcot búrába helyeznek. (nagyon régen, még a háború előtti időkben volt bakelit foglalatos, amit rugók szorítottak össze) Semmi vákum, vagy extra gáz, egyszerűen védi a környezettől, a levegő összetételének változása nem tesz jót a kristály paramétereinek. (oxidáció, páratartalom, meg könnyebb kezelni)
Nekem van 4 kHz -es, jó nagy darab kvarc kristály. Még berezgetni is kunsztos.
Következő: »»   802 / 802
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 23. Kedd
5:13:31
Jelenleg 82 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu