Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső bekötése
 
Témaindító: atya, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) kalmi.kalmi válasza user1914 hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
És ha a 1-2 , 3-4 kötném be ? Biztosan figyeli az átfolyó áramot. Nem akarnám a csövet ellőni.
Ma valamit kipróbálok.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2020
(#) kalmi.kalmi válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Kipróbáltam, sehogy nem működik.
(#) VIM válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Szia! Mérd meg a fénycsöved egyik végében lévő fűtőszál ellenállását és annak a dupla értéknek megfelelő ellenállást köss a 3 és 4 pontok közé. Az előtét a gyújtó feszültséget az 1-2 és 5-6 kapcsokon állítja elő. Azt nem tudom, hogy a szabadon maradt kapcsokra kell e szintén egy műterhelés, hogy beinduljon a "rezgőkör".
(#) ferci válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 19, 2020 / 1
 
Szia!
Ha nem nagyon drága egy hozzá való cső, vegyél még egyet és úgy próbáld ki.
Csak azért írom, mert a "van egy ..... előtétem" nem olyan infó, hogy a működőképes egyáltalán az előtét.
Ha úgy működik, tudsz esetleg valamit méricskélni és max lesz tartalék csöved.
(#) mhl hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy T8(G13)-as 15W-os UV csövem. És egy Helvar L15 A-P fojtóm ami 15W és 25W-hoz is jó. Hogy lehet jó mind a kettőhöz? Kondenzátorból max 4µF-ost írnak, nekem 3µF-os van itthon.
(#) kadarist válasza mhl hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Szia! A 25W-os cső elmegy kisebb áramról is, ezért jó ez a fojtó hozzá. Kondenzátor nem kell a működéshez, de alkalmas gyújtópatron mindenképpen kell.
(#) mhl válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Kösz! Van gyújtó 4-22W-os, csak elfelejtettem leírni. Akkor a fénycsőnek mindegy, hogy van rá kötve kondenzátor vagy nincs? És rá köthetem a 3µF-os kondenzátort?
(#) kalmi.kalmi válasza mhl hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
A kondi a meddő teljesítmény ellensúlyozására szolgál. Nem fogyaszt annyit a berendezés.
(#) mhl válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) ativagyok hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Sziasztok,

Adott egy Vossloh Schwabe gyártmányú elektronikus előtét, típusa: Elxe 258.525. Az adatlapja szerint 58W, vagy 2x58W T8-as fénycsövekhez való.
A burkolaton azonban szerepel egy 2G11-es fénycsőnek tűnő ábra is, 55W-os jelöléssel, amiből arra következtetek, hogy ehhez is használható. Valaki meg tudna ebben erősíteni? Semmi erre utaló jel nincs az adatlapján.
Csatoltam a képet a burkolatról.

Vossloh.jpg
    
(#) Tomi111 válasza ativagyok hozzászólására (») Ápr 17, 2020 / 1
 
Szia!
Jó hozzá az is. A T8-után a TC-L jelölés a 2G11 foglalatú csövekre utal.
Viszont az előtét nem éppen csőkímélő. A csövek egyik végén( a képen a jobb oldalon) csak az egyik pólus van bekötve. Ez az előtét nem fűti elő a csöveket, hanem azonnal gyújt. Ha sokat kapcsolgatod, hamarabb kiégnek. Ez akkor jó, ha egy bekapcsolás után több órát üzemel folyamatosan.
(#) ativagyok válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Köszönöm a választ, és a hasznos kiegészítést.
Növény világító fénycsövet szeretnék beüzemelni, naponta egyszer kapcsolna be 8-10 órára. Ezek szerint erre a felhasználásra teljesen jó.
Illetve van egy ilyen előtétem is a fiókban: Bővebben: Link. Ha jól látom, ez csak 40W-ig használható 2G11-es foglalat esetén. Mennyire egészséges egy 55W-os fénycsőnek, ha ezzel járatom? (Ha egyáltalán megtehetem)
(#) Tomi111 válasza ativagyok hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Napi egyszeri kapcsolásra tökéletes lesz az előbbi előtéted.
A másikat nem tudom. Ha működik vele az 55W-os(szerintem igen), akkor valószínű semmi baja nem lesz, legfeljebb kicsit kisebb fényerő és hosszabb cső élettartam. De az is előfordulhat, hogy érzékeli a nagyobb csövet, és nem is működik vele. (tönkre ekkor sem megy semmi)
(#) morhoon hozzászólása Ápr 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy fürdőszobai fénycső összeállításom, ami nem gyújt. Csövet és gyújtót cseréltem, ma már az előtétet is. A helyzet változatlan. Lenne valami ötletetek, merre tovább?

Köszi:
m
(#) kaqkk válasza morhoon hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Kapcsoló- biztosíték?
(#) didyman válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Ez nem egészen így van. Az alulhajtás ugyanúgy nem jó a fénycsőnek, mint a túlhajtás. A katódok eróziója magasabb és alacsonyabb üzemi hőmérsékleten is fokozottá válik. Körülbelül 5 % eltérést még jól tolerálnak, itt igaz az élettartam növekedése is, de aztán a növekedésből csökkenés lesz. A fényerőszabályzós előtétek ezért és a stabil emisszió miatt fűtik a csövet, ha leszabályozott üzemben vannak. Az előtétnek sem olyan jó ez. Ha tönkre nem is megy, az élettartama csökken, a nagyobb teljesítményű cső nagyobb gyújtófeszültséget kíván, ez fokozottabb stressznek teszi ki az ebben részt vevő kondenzátorokat, tekercset.
(#) VIM válasza morhoon hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Szia! Ha Te magad "építetted", kötötted be akkor elő szokott fordulni, hogy a szemben lévő foglatok érintkezőinél fordítva van bekötve a vezeték, sosem fog működni. Az itt bemutatottak szerint kösd be, ügyelve a foglalat helyes érintkező bekötéseire. Ha a csőfoglalatban van a gyújtó foglalata is akkor különösen oda kell figyelni a helyes bekötésre, mert megtévesztő lehet azok érintkezőinek "hovatartozása".
(#) morhoon válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Kapcsolót kikötöttem.
A biztosítéknak hol kellene lennie?

Köszönöm!
(#) morhoon válasza VIM hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Szia! Nem én építettem, gyári tükrös szekrény része, és évekig működött. Azért megnézem, amit küldtél. Van még egy kondi a rendszerben. Az esetleg okozhet ilyet?

Köszi a segítséget!
(#) VIM válasza morhoon hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Ha a zavarszűrőre gondolsz, azt ki iktathatod de nem tartom valószínűnek, hogy az volna a probléma. Valami triviális érintkezési hiba lehet a csatlakozási pontok valamelyikénél.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu