Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   6 / 507
(#) tillitomi hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy szeretnék építeni egy szélgenerátort csak kicsibe és azt a "álló" fajtát.
Generátornak egy 12 voltos kismotort(cd meghajtó-ból)
használok amit már kiprobáltam ráraktam egy áttételt és a kezemel megforgattam és termelt kb 5-6v-ot nekem ennyi böven elég lenne tölteni 3v-os ceruza akkukat csak az a baj hogy az akkumlátortól visszajövő árom meg elinditja a motort.Hogyan lehetne megcsinálni azt hogy egyeniránytva legyen vagy valami ilyesmi?És valami feszültség szabályozó is kéne hogy tiszta 3v-ot kapjunk mert a szél nem engyeletes (ezt kondik párhuzamos bekötésével meg lehet oldani?)

Válaszaitokat előre is köszi!
(#) lehar hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Ha egy 1N4001- 1N4007 diodát iktatsz a generátor és az akku közé töltö irányban,akkor nem lesz viszafolyó áram.A dioda után pedig tehetsz egy fesz szabályozot3,3voltra.Két féle lehetséges:1.Egy db 22ohm/2w ellenálás sorba,és utána 1 3,3voltos/1-2w-os ZENER diodát párhuzamosan.2. egy BD135-ös tranyoval megépitett kis feszültség stabilizátorral.Az utobbi valamivel hatásosabb.
(#) tillitomi válasza lehar hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
A feszültségszabályozást tranyóval szeretném megoldani de nem tudom hogy,hogy letudnád irni? és mitől függ hogy 3 v-ot kapjak mindig? Ha esetleg kapcsolást vagy rajzot tudnál küldeni azt megköszönném lehar!
(#) lehar hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Itt küldöm a kért rajzot.Painttal készitettem,azzal is nyitható.A feszültséget mindkét esetben a ZENER dioda határozza meg.A tranyos változatban 0,6 V-al nagyobb Zener dioda kell mint a kért feszültség,a B-E -n fellépö feszültség esés kompenzálására.Ezért az első esetben(tranyos)3,9 v-os Zenert,mig a másodiknál 3,3V-os Zenert alkallmazz.A kapcsolás egyébként nagyon egyszerű.A rajzot mausszal készitettem,ezért nem a legszebb,de remélem ez nem zavar.
(#) tillitomi válasza lehar hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Köszönöm lehar!
Nagyon sokat segítettél!
Már csak 2 kérdésem van:

1.A rajzon 1 alkatrésszel nem vagyok tisztába a mellékelt rajzba beleirtam hogy mivel.

2.Ha egy 12 voltos feszszabályzót akarok csinálni akkor a zenereket kell változtatni?(gondolom)
Tehát akkor 12,9 v -os zener mást nem kell változtatni?

Köszönöm!
(#) Kiss Gábor hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Bocs hogy bele szólok, de szerintem az egy kondenzátor mághozzá 100µF 16V-os.
(#) lehar hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Pontosan, 1OO microF/ 16 Volt.
(#) sjbenedek hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
Ha kell valakinek, van egy fölös 6 KW -os szünetmentesem akksikkal együtt, vagy inverter, ha tetszik. Erőművészkedéshez is jó.
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
GK generátort nem fogsz tudni használni erre a célra! Ha jobban megnézed az ékszíjat, csak akkor tölt(általában a fesszabályzó is bele van építve) ha megnő a fordulat. A másodpercenkénti kb 5 fordulat feletti sebességet csak egy áttétellel tudod elérni, de ez máris rontja a berendezés hatásfokát. Kisebb szép nem fogja tudni megmozdítani a tengelyt. A másik jelentős probléma a gerjesztés, de erre Te is rájöttél...
A megoldás egy dinamó lehet amelyhez nem kell gerjesztés és elég lehet egy 1:2 arányú áttétel a szélkerék tengelyére.
Másik sarkalatos pont az inverter. Jó és spéci invertert nagyon nehéz építeni ami a váltóáramú oldalon nagyobb terhelésnél is jó hatásfokkal dolgozik. Általában a jó inverter kapcsolások nem publikusak. Ezzel lehet a legnagyobbat szívni és ez a legnagyobb buktató az egészben!
Én is sokat foglalkoztam e témával, de sajnos nincs lehetőségem tornyot állítani a városunk közepén, viszont a napkollektor jól bevált és megy a "naplopás".
Sok sikert a szélerőmű építéshez!
(#) lehar válasza tillitomi hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
A tranyos változatnál 1. a zener diodát,és 2. a tranyo kolektora és bázisa közé iktatott ellenállás értékét a zener dioda fügvényében,pl.12-15v.-ig kb.27o-47o ohm között kell választani,o,5w-ra.12,9v-os zener nincs,viszont használhatsz DZ13-ast,több példánybol szelektálva a neked megfelelöt.
(#) pufika hozzászólása Aug 19, 2007 / 1
 
Üdv Mindenkinek!

Felületes keresésem miatt indítottam egy új témát "szélenergia" címen, de aztán ide irányítottak.
Egy darabi eltartott míg végig olvastam nézegettem a fórumot! Nem hivatkozok senkire, csak egy két nyitott gondolatra reagálnék..
- a generátort nem ütköztetném ki körbefordulás ellen, hanem a generátort fixen az oszlopon rögzíteném függőleges tengellyel és áttétellel közvetíteném aforgást. (pl.: a lapátok meghajtanak egy tányérkereket aminek a fogazata meghajtja az erre merőleges tg-ű kisebb fogszámú fogaskereket ami agenerátorhoz kapcsolódik Mint a differenciálműben)
Így megvan az irányváltás ill. az áttétel is.
- a vihar elleni védelemnek több megoldást is olvastam, ilyen ami elég ötletes, magas fordulatszám esetén ki kellene fordítani szél irányából, a másik a lapátok tengely körül elfodíthatóak amit rugó tart vissza. Túl nagy lapátnyomás esetén a lapát széllel bezárt szöge csökken, mert a rugó ellenében elcsavarodik, így a forgatónyomaték is csökken
- A mechanikus áttétel egyik feltétele, a lapátok nagy felülete, így azok kis fordulaton is nagy erőt tudnak leadni, illetve a generátor is megkapja a szükséges fordulatut
-A generátor nagyobb gerjesztése is fékezi a lapátokat bizonyos határok között
- A termelt energia hasznosítása: nem minden esetben az energiát kell a fogyasztókhoz igazítani, hanem a fogyasztót az energiaforráshoz (persze ez nem mindig lehetséges)Bővebben: Linkinverterledlámpa
egyenlőre ennyi!
Üdv mindenkinek!
(#) pufika hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Sziasztok!
Ami még eszembe jutott!
-220V-ra nem kellene átalakítani magát a generátort, érintésvédelmi okokból(szerintem)
-Valaki írta, hogy 7m-es oszlopot csinál... én azt olvastam a neten, hogy építési engedély nélkül max 6m-es oszlopot lehet felállítani udvarban, vagy a tetőn emelt oszlop magassága tetőgerincnél nem lehet 3m-nél magasabb.
Ha tévedek írjátok meg. Minél magasabb az oszlop annál jobb.
Üdv mindenkinek!
(#) pufika hozzászólása Aug 21, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!
Utánanéztem mihez kell építési engedély: 46/1997 KTM rendelet 9-es paragrafus:
-Az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységek
9. § (1) A következő építési tevékenységek csak építési engedély alapján végezhetőek:
ad) a legfeljebb 6,0 m magas (építményen elhelyezve 3,0 m magas) szélkereket,
ae) a zászlórudat,......
Ha nem jelentenek fel nincs gond, hafeljelentenek van lehetőség bünti nélkül a jogszabály határain bellülre a módosításokat elvégezni, vagy kifizeted a büntit és csinálsz engedélyeztetést a toronyra.
pl.:
- terveztetés
-Statikus
-illeték béllyeg....
Ez van! Komoly dillema
Érdemes megnézni az alábbi oldalt. Érdekes adatokat adnak meg az oszlophoz! Valószínűnek tartom, hogy drótkötéllel le van horgonyozva több irányban és magasságban!Bővebben: Link
Jó építgetést!
ui.:nam nagy a pörgés a fórumban
(#) pufika hozzászólása Aug 22, 2007 /
 
Sziasztok!
Találtam egy függőleges tengelyű szélgenerátor rajzot!!
Rotorprofillal együtt! Ha esetleg érdekel valakit!

rajz itt

Próbáljátok ki! úgy olvastam valakinek ez szimpi!
(#) pufika hozzászólása Aug 23, 2007 /
 
Sziasztok!
Sokat gondolkoztam a rotorok elklészítésével kapcsolatban. Az Én elképzelésem, hogy epoxi műgyanta kötésű, üvegszál erősítésű rotort kell készíteni. Találtam a neten egy céget, akik mindenféle ehhez szükséges anyagot forgalmaznak.
Üvegszövet diaxiális kb.:800ft/m2 karbonszövetek5000ft/m2 fölött kezdődnek.
Epoxigyanta 2200ft/kg+aktivátor(hasonló árban van)Alvin-plast

Velem nagyon segítőkészek voltak egy telefonos beszélgetés során! Sok információt kaptam tőlük. Anyagbeszerzéshez érdemes lehet hozzájuk fordulni segítségért.
Üdv.:pufika
(#) pitkin hozzászólása Aug 23, 2007 /
 
A generátor lapátozása valóban kényes dolog, mert (különösen nagyobb fordulaton) a nem elég jól kiegyensúlyozott lapát jelentős rezonanciát okoz, illetve szétveri a csapágyazást előbb-utóbb.
A feszültség illetve terhelés szabályozást hasonlóképpen lehet megoldani mint az gépkocsi generátoroknál, mert a körülmények is hasonlóak (változó bemenő fordulatszám, közel állandó terhelés)
A forgórész forgásának figyelésére olyan áramkör kell aminek akkor van kapcsolva a kimenete amikor a bemeneten folyamatos impulzusok vannak (gerjesztés bekapcsolás). Vannak ilyen készen kapható jeladók (forgásérzékelő), de viszonylag könnyen elkészíthető (kapcsolási rajzom most nem biztos, hogy van hozzá).

Üdv
(#) pufika válasza pitkin hozzászólására (») Aug 26, 2007 /
 
Szia pitkin!
Végre kiderült, hogy nem halott a fórum! Ha vannak kapcsolásaid ötleteid amik ebben a témakörben használhatók, és ezt megosztanád velem, velünk nagyon örülnék neki. Megrendeltem a " szélgenerátorok építése a gyakorlatban " című könyvet, hétfőn érkezik meg. Bízom benne sok gyakorlati megoldás lesz benne. Ha bármelyik álltalam is fontosnak talált kérdésre kapok választ, akkor azt megírom! Ha az egész könyv ilyen akkor a beszerezhetőségét is megadom
Üdv.:pufika
(#) pufika hozzászólása Aug 28, 2007 /
 
Sziasztok!
Ha van valakinek rajza Savonius rotorról kérem tegye fel erre az oldalra, vagy küldje el nekem e-mailben!
THX!
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 2, 2007 /
 
45 éves romániai, Szatmár megyei lakos vagyok. Tv. javítással foglalkoztam a Ceauşescu-korban, amikor komoly áramkorlátozások voltak, amit valamivel át kellett hidalni. Üzemanyaghasználat kizárva, mert jegyre volt kapható. Elkezdtem szélgenerátort építeni. Néhányat építettem és néhány dolgot a saját bőrömön tapasztaltam, amit szívesen megosztok az érdeklődőkkel. Aki szélerőművet akar építeni, tegyen fel magának pár kérdést. Néhány gyakorlati kérdést én is felteszek a teljesség igénye nélkül.
1. Mekkora teljesítményre van szüksége?
2. Milyen a széljárás?
3. Megengedett-e a feszültségingadozás, esetleg megszakadás?
4. Mekkora távolságra kell-e elszáliítani vezetéken a megtermelt áramot?
5. A felhasznált anyagért nem lopják-e el az ócskavas és színesfémgyűjtők?
Néhány esetleges válasz:
- egy lednek elegendő áramot ad egy játékautó motorja is, ha megforgatja egy kocsi szélvédőjére ragasztott ventillátor lapátjai, égőnek viszont komolyabb építmény kell.
- a széljárás adott.
- változó erősségű szélben termelt árammal működtetett égő fénye nagyon fárasztja a szemet, mert mindig alkalmazkodnia kell. Hallanátok, hogy megy a magnó!
- nagyobb távolságra szállított alacsony feszültségű áramnál jelentős a veszteség.
- szélerőműnek ott van értelme ahol nincs elektromos hálózat, oda komolyabb építmény szükséges, felügyelet nincs, kár lenne ha ellopnák.
Fiataloknak tanácsolom a szélerőmű építését, mert rengeteg hasznos tapasztalatra tesznek szert, még akkor is, ha a termelt elektromos energia a szükségesnek csak a töredéke. Kérdezzetek, a tapasztalataimat szívesen megosztom.
Sok sikert
István
(#) pufika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Szia István!
Milyen típusú szélgenerátorokat építettél? Vannak rajzaid, méretezéseid?Milyen anyagokat használtál a lapát profilok készítésénél?
Üdv.:pufika
Tudsz olyan kapcsolást amelyikkel korrekt módon lehet a generátor gerjesztését szabályozni? Csak egy beállított fordulatnál kezdje gerjeszteni, és a fordulatszám további növekedésével fokozza a gerjesztést. Induktív vagy Hall jeladós fordulatszám figyelésre gondoltam.
Válaszod előre is köszi!
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Szia pufika

A szélgenerátoraim saját fejlesztésűek. 1989 előtt készültek, amikor a fő szerszámok a kalapács és a hidegvágó volt. A multiméterem ami abban az időben korszerű volt, 2 kg-t nyomott. Ilyen szerszámokkal kellett boldogulnom, a gazdaságosság keretén belül. A legjobbnak az adatait rendelkezésedre bocsátom. Hatlapátú volt a szélkerék, vízszintes tengellyel. Egy lapát méretei 0,3 m széles és 1,5 m hosszú. Ez a szélkerék működtetett megfelelő fogaskerék és ékszíjáttételek segítségével egy generátort. A lapátok fenyőlécből és zsindelyből készültek. Az elektromos generátor egy nagyon régi traktorról való. Itt nálunk úgy hívták, hogy 27-es traktor. A generátor forgórésze egy hatsarkú állandó mágnes, ami az állórész hat tekercsében indukált 2x6 volt váltakozó feszültséget, amit sorba kapcsoltam. Diódákon keresztül haladt az árama, töltött egy 180 A, 12 V-os akkumulátort. Két tranziszor, egy ellenállás és egy transzformátor segítségével előállítottam 220 V, 50 Hz négyszögfeszültséget, amivel a cinező pisztoly. Jött a 89-es fordulat és minden érvényét veszítette, mert megszűnt az áramkorlátozás. Kezdő Internetező vagyok, ha megtanulom a képek küldését, elküldöm, ha érdekel. Ha szükséged van az apróbb technikai részletekre, írj és elküldöm. Egy hihetetlenül egyszerű generátor egy közönséges háromfázisú villanymotor. A leírást a Romániai Magyar Szó napilapban láttam, valamikor régen. Mint érdekesség én is kipróbáltam. Egyik villanymotorral megforgattam a másikat, melyiknek egy váltóáramú kondenzátort (kb. 10ľF) kapcsoltam az egyik tekercsének két végére. A motor, mint generátor begerjedt és működtetett egy 220 V-os égőt. Semmilyen gerjesztésre sem volt szüksége.
Sok sikert
(#) fester válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Üdvözlöm

Ha lehetne kérni esetleg mailban képeket a szélkerékröl amit épitett,és a leirást amit emlit az ujságban..
A régi épitésü ugymond egyszerü dolgokat szeretem én is!
Elöre is köszönöm
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 4, 2007 /
 
Elküldtem neked két elég gyenge fényképet a szélerőművemről, de ne csodálkozz a minőségen. Annak idején saját előhivásom volt. Továbbra is állok rendelkezésedre. Ird meg, hogy megkaptad-e a képeket. Épitettél-e szélgenerátort, vagy csak ezut fogsz? Mi a véleményed az aszinkron villanymotorból készült generátor egyszerűségéről. Ha kipróbálod (vagy más olvasó) és végzel pár mérést, közöld velem is az eredményeket.
Szia István
(#) fester válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Szia István hát én sajnos nem kaptam még mailt..
Egyébként nem tudom kinek válaszoltál itt a forumban.
Az aszinkron motorokrol nemsokmindent tudok,de pl alacsony fordulatnál is felgerjed?

Ha ha felhasználo nevemre (fester)-re katintasz akkor ott megtalálod az elérhetöségeimet.
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Elnézést közben megérkezett a mail és a kép! Nagyon köszönöm!!
(#) Iszkakof István válasza fester hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Sajnos az újság már nincs meg. A tecnikai leirás megszerzésére a Romániai Magyar Szó cimű napilapban volt, talán úgy tiz éve. Reménykedjünk, hogy az újság fenn van a Világhálón
(#) pufika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 5, 2007 /
 
Szia István!
Én is megkaptam a képeket! Köszönöm szépen!! Nagyon örülök annak hogy olyan nehéz körülmények között, az akkori lehetőségekhez képest milyen ügyes szélgenerátort építettél! Gratulálok! Ez bíztató számomra, mert most jobb műszaki feltételek vannak, így talán én is tudok majd működőképes " malmot" csinálni. Egyébként én egy 24V-os generátort fogok beépíteni, ha minden jól megy bordásszíj hajtással! Nem a hagyományos hanem savonius vagy windside típusú szélgenerátort akarok csinálni. Szempont a halk működés, és a viszonylag egyszerű kivitelezhetőség!
Üdv mindenkinek!
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 5, 2007 /
 
Üdv feszter
Mivel a technikai leírása a villanymotor generátorként való használatáról nekem nncs meg, közzéteszem tapasztalataim. Csibekeltetéssel foglalkozom már szinte 20 éve szezon jelleggel. Szükségem volt valami megoldásra áramszünet esetén. Először meg akartam próbálni mindenféle megoldást kisebb méretben, mielőtt nagyobb összeget és energiát fektetek be. Az egyik kísérletem az volt, hogy egy háromfázisú motor egyik tekercsének két végére kapcsoltam egy váltóáramú kondenzátort, egy másikkal megforgattam egy ékszíj segítségével. Egy 220 V-os égővel ellenőriztem a feszültségeket. Minden tekercsében termelődött áram. Miután kiörvendeztem magam kedvemre, hozzákapcsoltam egy harmadik villanymotort. Ez már kudarc volt, mert a motor a termelődött árammal nem indult el, csak zúgott. Feszültség még lett volna elegendő, de frekvenciát nem volt mivel mérjek. Lehet kevés volt, de lehet sok. Ennyi.
Több sikert azoknak akik kipróbálják!!!
(#) fester hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
sziasztok
Találtam egy ilyet szélkerekek...
(#) hzoltaan válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Üdvözlet István!
Ha jól értettem akkor a nagy szélgenerátor egy dinamót forgatott. (?) Sejtésem szerint marha olcsón beszerezhető a bontókból a Trabi 6V-os dinamója. Ez nem igényel gerjesztést csak a fordulatra kell figyelni.
Jó volna?
Milyen fordulaton ment a szélkereked és milyen áttétel kellett a traktordinamónak?

Más.
Valhol (egy másik fórumon, oldalon... de nem emlékszem, hol) olvastam, hogy a savonius kerék (mondjuk 4 félhordó összehegesztve) egy bizonyos fordulat felett egyre rosszabb hatékonysággal fogja be a szelet. A lapok kitakarják egymás elől a szelet. Ehhez mit szóltok? Ha igaz, akkor megoldottuk a szélerőszabályozást és a dinamó is csak egy áttételt kíván...
Következő: »»   6 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem