Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   52 / 2489
(#) hapro válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Szia István!

köszi a választ. Azt gondolom így már világos a dolog.

üdv.:

Zoli

u.i.:
Jó szöveg.." a gazdáját védi"
(#) Directors hozzászólása Szept 26, 2007 /
 
Hali all
Szeretnék csinálni egy 115W és 130W 8Ohm-on erölködőt.
Méllyládánk lenne és jólenne ha eléggé strapabíró lenne.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Ja és ami ezen az oldalon fentvan 115W erölködő arról mi a véleményete,mennyiből jönne az ki(táp nélkül)k?(Mosfet power amplifier)
(#) Directors hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
hali
Azt elfelejtettem írni hogy ehez szeretnék kérni tőletek 1 jókis kapcsolást.
(#) Müszi válasza Directors hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
Az ST151 nemjó???
(#) Directors válasza Müszi hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
Hát én nemigazán értek még az elektronikához.
Szal ha kicsit többet írnál le róla az sokat segítene nekem.(mármint az IC-ről)
köszi
(#) Dzsoni hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
8 Ohm -ra sajnos csak 50-60W-ot adna az ST151. Igaz, egy vegtranyo-par is eleg lenne.
ST151
(#) KD mester hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
Szevasztok!

Most leközlöm a legújabb erősítőmet, amit bárki könnyedén elkészíthet.

Nem rövidzárvédett, mert minőségi zenehallgatásra lett tervezve és így nem éreztem szükségét ennek. (sőt, kifejezetten károsnak tartom a hangminőségre).

De előnye az egyszerűsége, a rendkívüli hangminősége és az, hogy minden szükséges dokumentációt és részletes leírást elkészítettem az egyszerű utánépíthetőség végett.

Az erősítő 20-180W RMS teljesítményben készíthető el. Ez a tápfeszültségtől és a terhelőimpedanciától függ. A 180W +-45-48V-os, masszív tápegység mellett vehető ki belőle 4Ohm-os terhelés mellett. 8Ohm-ra 100W körüli teljesítményt ad le ilyenkor. A tápfesz csökkentésével lehet csökkenteni a teljesítményét(mint minden más erősítőét). +-36V tápfeszig a BD249/BD250 végtranzisztorok is használhatók bele. Bár a rajzon feltüntetett tranyókkal az igazi.

Minden alkatrésze beszerezhető pl: a lomexben.

A nyák megnyitásához mellékeltem egy egyszerű nyáktervező programot is.
(#) fihu hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
Hali!

Lenne egy kérdésem. Most 7végén végre megjönnek az alkatrészek a TDA1554Q -s végfokhoz, és vasárnap már össze is szerelem. A gondom az, lehet, h "hülye kérdés" Szabi83 (rem jól emléxem) felrakott nekem egy egyszerűsített rajzot, és ott elakadtam, h a jobb bal bemenetre, h is kell egész pontosan bekötni a "bemenetet" ugyanis "össze" van húzva az IC két két lába. Ezidáig OK, csak ott vana gond, h a benenő jel negatívját hova kell kötni??
Mellékelem az eredetit és az egyszerűsített verziót is. Előre köszönöm a segítségeteket
(#) szabi83 válasza fihu hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
Idézet:
„a benenő jel negatívját hova kell kötni??”


GND-re.

üdv
(#) fihu válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
thx!
a táp gnd-re??
(#) szabi83 válasza fihu hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
igen, mivel más nincs feltüntetve a rajzodon.
(#) Directors hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
Akkor tud valaki segíteni?
(#) Gery válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
KD Mester új erősítője nemjó? 100Watt 8ohm. Ha kezdő vagy (nemtom mennyire) akkor viszont IC-s kéne. TDA7294-et könnyü megépíteni, de az 100/60W 4/8ohmra. Ott vannak még az STK IC-k is de azok megint nemecerüek...
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Szia KD mester!

Hmmm, elmondasod alapjan masra szamitottam, azt hittem, hogy diff. erositos bemenetu lesz. De nem baj, hogy oszinte legyek nekem ez egy picit jobban tetszik, de ez mar csak amolyan egyeni preferencia. Na, ezt meg fogom epiteni eloszor egy proba verzioban, olcsobb alkatreszekkel kivancsi vagyok mit tud. Lenne azert nehany kerdesem is:

- az MPSA tranyok helyett probaltal BD139-140 parost? Ha igen, hangra milyen valtozast hoztak ezek? Ez csak azert erdekel, mert ezekbol van itthon jo nehany darab elsonek ezekkel epitenem meg.

- valogattad betara a VAS tranyokat?

- es a vegtranyokat? Ha jol sejtem ezeket mar nem is nagyon kell a 3-as darlington-szeru elrendezes miatt.

- a kimenetre aggatott soros rc tag miert a ket 680n kozos pontjara csatlakozik es nem kozvetlenul a jelfoldre?

Nagy hirtelen ennyi kerdes merult fel bennem. Ja es koszonjuk a kapcsolast
(#) Bolli hozzászólása Szept 28, 2007 /
 
Hali mindenkinek!
Lehet hogy nem ide kéne irni de azért megpróbálok
Kezdő vagyok még az ilyen elektronikában de nagyon érdekel,elolvastam pár dolgot már de vannak még olyanok amit nemértek.(nemvagyok villanyszerelő stb...csak hobbi)
Na azért is ideírok mert Lenne egy erősítőm és megpróbálnám életre kellteni mert meghalt. Jobb oldal nemszól egyáltalán,bal pedig torzul mélyre halkan is... nemtudom hogyn kezdjek hozzá. szemrevételezve az egyik ellenállás kicsit fekete azt le is akarom cserélni és meglátom mi lesz belőle.Elnézést kérek mindenkitől,de ugy tanul az ember ha kérdez. Mellékeltem képet.
Ja és Sanyo JA566.
(#) Directors válasza Gery hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Az teljesen lényegtelen milyen bonyorult mert van 1 nagyon jó ismerősöm szóval ha nemboldogulok vele akkor ő segít.Meg most nekem is TDA7294 erősítőm van.
Az STK-s erősítőnél erre gondoltál ,STK 4048?
Ja és nekem 115W és 140W között kellene erősítő talán még belefér a 150W is de 8 ohm-os legyen.
(#) lamalas válasza Bolli hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Szia!

Maris mentegetozessel kell kezdenem, mert nem szeretnem ha Te v. barki mas felreertene amit mondok, de ugy gondolom ha kezdo vagy az elektronikaban akkor talan nem erosito javitassal kellene kezdeni. Egyreszt hibakereseshez es javitashoz sokkal tobb tapasztalat kell attol, hogy az ember mar olvasott ezt-azt es/vagy osszerakott nehany cuccot, masreszt a forumon keresztuli "tavgyogyitasok" nagyon neccesek. Nem eselytelen a dolog, de elegge remenytelen. Az erositodet egy hozzaerto emberhez kellene elvinned aki vallalkozik arra, hogy hibakereses es javitas kozben el is magyarazza neked mit csinal igy tanulhatsz tole. Nekem ez lenne a javaslatom.
(#) KD mester válasza lamalas hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Szevasz!

Először is: Meghallgattam BD139-140-el, de nekem nem tetszett az MPSA-hoz képes. Másodszor is, az MPSA tranyók ára: 15-20 forint. Nem kifejezetten drága alkatrészek. A BC-k 9 forinba kerülnek. ATIP122 65Ft, a TIP127 89Ft volt legutóbb a lomexben. MJL tranyóid pedig úgytudom vannak. A VAS tranyóinak és a végtranyóknak van a legkritikusabb szerepe ennél az erősítőnél a szubjektív hangzásra. (Rentgeteg félét kipróbáltam, de te mindjárt rátaláltál, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben elronani a hangját )

A könnyű (és egyben legjobban bevált) kábelezés érdekében nincs rávezetve a végfok paneljára a nagyáramú földvezeték. Az ezen keletkező zavarfeszültség nagyon könnyen vissza tud jutni az erösítőbe. A zobel tag gyakorlatilag egy csillapítótag szerepét tőlti be, nehogy a végtranyókból egy oszcillátor alapkapcsolás legyen, ha kapacitív jellegű terhelést kap az erősítő. Ez tulajdonképpen a végfok kollektorkörében csillapít, tehát a kollektora és az emittere között. Belátható, hogy ugyanaz a hatás érvényesül, mintha a nagyáramú földre kötöttem volna. (sőt! Ha a nagyáramú földre kötöm, az megköveteli a tápfesz és a föld tökéletes "összehidegítését"). A legnagyobb hülyeség, amit ezzel kapcsolatban elkövethetnék, ha a jelföldre kötöm (had ne részletezzem, hogy miért). A helyes földelési rendszer nagyon, sok amatőrnek abszolút homályos, ezért is tértem ki erre és csináltam huzalozási rajzot. A földelési (kábelezés) megdöbbentően nagy szubjektíven hallható különbséget okoz.

Gondold el: ha a végfokpanelen csinálok egy helyi csillagpontot, nem köthetem oda a jelföldet, mert a két végfok jelföldje mindenképpen össze lessz kötve. De viszont ha összekötöm a két jelföldet és a pufferelkók csillagpontjára kötöm, akkor a nagyáramú földvezetéken keletkező frekvencia függvényében annak induktivitása miatt növekvő feszültség hozzáadódik a tranyók vezérlőfeszültségéhez és valamiért hallhatóan megváltoztatja a magas hangok csengését. Hát ennek a kábelezési topológiának lőttek.
Az, hogy beteszek a jelföldekbe két 10 Ohm-os ellenállást még az előbbi megoldásnál is rosszabb, kommersz dolog lenne. A dual, mono tápellátást nem biztos, hogy mindenki előnyben részesíti az utánépítők közül. (egyébként még enek a huzalozását is igen nagy körültekinéssel kell kialakítani). Tehát, az említetett egycsillagpontos kábelezési topológia marad, ami ráadásul még hallhatóan jobbnak is bizonyult ennél az erősítőnél, mint a másik két egyébként szakszerű és elfogadott megoldás.

(#) Crashed hozzászólása Szept 28, 2007 /
 
Van egy Quad 405-öm egy TDA 1524a előerösítővel és és majdem szétküldtem vele egy 300W-os ládát! Ha valakit érdekel tudok panelrajzokat küldeni!!!

"Ja nem volt olcsó hozzá a cucc"

QUAD-405 a halhatatlan gyilkos!!!!
(#) Dzsoni hozzászólása Szept 28, 2007 /
 
Akkor vagy torzitasba vezerelted a vegfokot (negyszogesedett a kimeno jel), vagy pedig gyenge minosegu a hangszorod (gagyi SAL, MNC, stb...). Harmadik variacio hogy rosszul van megtervezve a lada es a belehelyezett hangszoro membranja magas kivezerlesnel nem kepes elegge kilengeni, vagy hasonlo...

Szoval erre nem lennek buszke!

UI.: Q405 mint halhatatlan gyilkos?!! Akkor sry de meg nem lattal eleget hangtechnika teren...
(#) Dióda válasza Dzsoni hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Ezekszerint nem látott mert anno amikor régenmár lassan van húsz éve is amikor vettem egy pár marshall-t hozzá egy erősítővel és kipróbáltuk a boltban.Mitnemondjak ládánként két hangszóró azok is 40 centisek hozzájuk 2X100W-os csöves végfok de amikor jó kis Deep Purple dobosa belecsapott a dobokba akkor a 20 méterre levő pénztárból kiugrottak az aprópénzek.Mondjuk én marhajót mulattam rajta de a pénztáros nemannyira.A Quad egy házi használatra gyártható legnagyobb erősítőnek tartom, amivel néha ki lehet porolni a hangszórókat.Viszont hozzáteszem hogy ahhoz már azért nem elegendőek a kínai csoda hangszórók, melyeknek köztudott a rettenetes hatásfokuk, lehet hogy elbírja az erősítőt de a felét sem szólja annak amit kellene, amit meg szól azt is csak nyögve-nyelve.
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Hat belolem az egeszseges lustasag beszel ... gyakorlatilag minden alkatresz van itthon, hogy megepitsem az erositot kiveve az MPSA tranyokat. De mostmar csakazertis elmegyek es veszek ilyeneket. Persze ha mar boltba jarok akkor veszek TIP35/36 v. BD249/250 tranyokat is, hogy direkt "elrontsam" a hangjat az erositonek. Szoval elso korben BDkkel epitem meg (a VAS-ben is azok lesznek!) es ha azzal elfogadhatoan muzsikal akkor johet az MPSA, MJL parositas, illetve egyeb nyalanksagok
(#) Directors hozzászólása Szept 28, 2007 /
 
Ezzel az erősítővel van valakinek valamilyen tapasztalata?
Bővebben: Link
és ezzel?
Bővebben: Link
(#) szabjan válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Én régebben raktam össze STK erősítőket, Megbízható hőmegfutásvédett, stb.... Bár nekem kicsit száraznak tűnt a hangja.
(#) sound.man válasza szabjan hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Kérdés képpen nem kötekedésnek szánom, de melyik stk-ba van hőmegfutás védelem? Mert én azt hallottam hogy védelem nem nagyon vannak bennük.
(#) Pafi válasza Dzsoni hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Idézet:
„Q405 mint halhatatlan gyilkos?!!”


Elírta: hallhatatlan!

És teljesen igazad van, hangszórógyilkossággal jobb nem büszkélkedni! Én is meggyilkoltam 15 éve egy HS282-t egy Tesla NZC143-mal (egybeépített lemezjátszó+erősítő). Most akkor ettől a 10 W-os Tesla nagy szám lesz? Hát nem! Én voltam a barom, és túlhajtottam! Úgy pedig minden hangfalat le lehet égetni. Csakhogy ez nem cél.
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Szia! mire vagy kíváncsi, az STK-val kapcsolatban?
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Mongyuk ,hogy szépen szól e és hogy mennyire strapabíró.
És megholdahtó lenne a hogy ne 150W-ot szóljon hanem 130W-ot 8ohm-on.
Egyébként csak mélyláda lessz rákötve és bulikra lenne használva.
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
A hangminősége mélyládára tökéletesen megfelel.
Védelem az nincs benne, koppanásgátlót neked kell építened hozzá.
Szub-ként nekem 6 éve üzemel az STK4050 V, eddig még nem adta meg magát pár bulit már megjárt.
Ha megfelelően NAGY a hűtőfelület, és kerülöd a rövidzárlatot a kimeneten, akkor strapabíró.
Kissebb teljesítményt, kissebb tápfeszültséggel, vagy bemeneti korlátozással tudsz csinálni.
De alkalmazhatod a sorozat 4046-os tagját 120w-on.
Jól eltalált hibrid végfokok, és viszonylag könnyen építhetők vele erősítők, de nagy körűltekintést igényel az élesztésük, a védelem hiánya miatt.

STK.1.jpg
    
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Szept 28, 2007 /
 
Értem
Köszi szépen 1000 hála
Következő: »»   52 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem