Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   222 / 315
(#) ZSozsóó válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Miért zárod ki a Led-et?
(#) Leaslie válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Idézet:
„Tehát ha lágyabb/kevesebb torzítást szeretnél, akkor LED, ha durvát akkor schottky,”


Inkább a durvább, karcosabb hangot keresem
(#) ZSozsóó válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Nade azt írtad, még az MT2 elé akarod, mint boost akár,akkor kifejezetten előnyös, bár én azt a pedált a tengerbe süllyeszteném...de ez egy másik kérdés. Ez nem az a szintű torzítás azért, meg amúgy én sem hittem, de ahogy idősebb az ember, leszokik a nagyon nagy génről, ami megzagyválja a hangképet, inkább az érthetőbb ,artikuláltabb torzítást preferálom már. Szerintem dőreség kizárni csak azért mert egyrészt lágyabb ,másrészt karakterben is más...Nameg, azért mert én mondtam. Ki tudja, hogy igazam van -e? Nemigaz? Zs.
(#) Leaslie válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Hát lehet korral változik Egyelőre az MT2-es hangját szeretem. Bár az álmom egy Peavy 5110. Ugyanis ami abba van torzancs azzal nem ér fel szerintem semmi.
De rendelek bele ledet is a kíváncsiság kedvéért
Egyébként meg jó néven veszek minden tanácsot ami segíthetne nekem mind a tanulásban, mind abban hogy "jó hangzást" kapjak.
(#) sastas01 hozzászólása Márc 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy valakinek a fiókjában van-e olyan kapcsolás (vagy előfordult-e már itt), amiből építhető egy hordozható "mini" erősítő.
Amit tudnia kéne: Elemmel menjen(talán 9V-os a legjobb)
Kimenetre rá tudjak kötni egy tacskós 1.000 Ft os fülest
És nem utolsó sorban legyen olyan állása amiben torzító üzemben működik.

Megj.: Nem kell csili-vili, csak néha jól jönne ha suliban/buszon hallanám amit játszok.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) peti333 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Eből viszonylag sok van. Ezt szoktam mutogatni, mert senki nem építi, pedig rohadt jó. Fejhallgatóhoz nem árt, ha a végére is teszel egy potit. Aztán még van ez vagy akár ez., ha megspékeled valami torzítóval, vannak viszonylag egyszerű overdriveok.
(#) sastas01 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Ez gyors volt!
Na ennek neki is esek. Elsőre nem tűnik bonyolultnak, de magamat ismerve...
Ezekbe a "minőségi" fülesekbe gyárilag van poti(azért veszek ilyet, mert mindig megtöröm a kábelét, ezt meg nem sajnálom).
Ha jól olvastam van benne egy minimális torzítás is, szerinted elég vagy azért tegyek még rá egy külön overdrive-ot?
A működésébe nem zavar-e be, hogyha passzív elektronikás a gitár?

Most olvasom, hogy nem írtam oda miről beszéltem itt végig . Az első linkről volt szó.
(#) peti333 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Én passzív elektronikás basszerral használom és szájharmonika mikrofonnal (mellesleg és vettem meg anno az eredetit). A fülesbe épített potikat nem szeretem, mert ezek még új állapotban is recsegnek. Komolyabb torzítást is produkál maximális kivezérlésen, de akkor kell a végére az a poti, mert az olcsóbb fülesek nem bírják az 1 wattos kivezérlést. A kommentek között ott van a youtube videó.
(#) sastas01 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Rendben, az a poti nem fog földhöz vágni .
Milyet ajánlasz hozzá?
(#) peti333 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Igazából nem tudom. Talán 100K-s vagy 1M-s poti jó lehet hozzá és lehetőleg logaritmikus. Talán jön majd valami hozzáértő és megmondja, hogy melyik lenne a jó. Én azért nem építettem bele, mert nincs szívem átalakítani a dobozt, mert állatul néz ki.
(#) sastas01 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Rendben. Köszönöm a segítséget!
(#) K.Laci válasza trakostyan hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Heló!
Szeretnék építeni egy mt2-t, annyi kérdésem lenne, hogy van a nyákon két forrpont rögtön azután, hogy bejön a tápfesz (a mellékelt képen piros kerettel jelöltem) azokat meg tudnád mondani hogy hova kell kötni?
Köszi Laci.

ültetés.GIF
    
(#) ZSozsóó válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 7, 2013 / 1
 
Az 5150el (gondolom elírás az 5110) az a legnagyobb baj, hogy olyan sok tekerő van rajta, de igazából minek. Egy irtózatosan mély és magasvágott szand, hogy a nagy génen legyen valami érthető a hangból, így a mély és magas potikat tekerheted akárhová, nem nagyon történik semmi. A közép meg az "elcsesző" gomb, aki arra vetemedik, hogy letekeri, vágja, az kb semmit nem ért az egészből. Persze tök jó, hogy van prezenc is meg minden őrület, de igazából az a fej/kombó egy szandra van kitalálva. Mondjuk arra zseniális. Egyszer egy 5150 kombót javítottunk, csak a szétszedése volt vagy egy óra, egy hulladék dizájn, filléres alkatrészekkel megtöltve, 3 darab nagy nyák ilyen "C"- betűbe összeforgatva és millió átkötéssel, szóval napjaink ultragagyi szarjai. Ajánlom az egyedi építők cuccainak kipróbálását amúgy, pl.: Mártonffy Ákos "Hatred" sorozata, vagy Szilárd "Madman" feje, de Tóth Gábor GT szériája sem kutya, ő jcm800 kapcsolás felturbózására épít, meg amúgy a videón látható fejeket ő csinálta, nem kell bedőlni a marshall feliratnak, szokott klónokat is építeni, de a GT-vel kezd továbblépni úgy látom! És még rahedli egyedi gyártó van magyarországon ,akiknek a "legrosszabb" motyója is porig alázza az ilyen mesa recto, slo100 meg peavey cuccokat. Az ebben a jó, hogy aki klónoz vagy utánépít ilyet, az nem 100 millió százalékos extra profitot akar kivenni belőle, szóval egy egy egyedi cucchoz már 150-200 között hozzá lehet jutni, az alkatrészek minősége messze felülmúlja a spórhoz szokott gyártóékat. Hál Istennek barátaimnak mondhatom ezeket az embereket, nagyon sokat lehet tőlük tanulni, meg jófejek is! Szoktunk találkozót csinálni egy évben 2-3-at, ha lesz, majd feldobom ide is, ha valakit érdekel jöjjön el ámulni bámulni, meg lehet döngetni ezeket a dolgokat rendesen! Zs.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) bodnar00 válasza K.Laci hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Szia! Nyugodtan kihagyhatod azokat a diódákat meg ellenállásokat ott a táp bemenetnél. Aztán értelem szerűen bekötöd a kapcsolási rajz szerint a testet a testhez a + meg mehet a kondira a fesz osztónál. Ha tápról is akarod használni akkor érdemes a dobozba rakni a stabilizátor ic-t. Szóval a kapcsolási rajz szerint kösd be. Különben az a bemeneti jack-re megy és az elem negatív pólusára , de ha megnézed a kapcsolási rajzot ,és az eredeti nyákrajzot ott be vannak számozva a pontok és látszik mi hova van kötve. Ettől függetlenül a kiszórhatod a felesleges alkatrészeket onnan. Az mt2 05.jpg-t és a 06.jpg-t nézegesd és ráfogsz jönni hogy kell ott kötözgetni.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) Leaslie válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Igen ebben 100%-ig igazad van! Igen elírtam az 5110-et.
A mákosamp-ról már hallottam de sajnos még nem volt esélyem közelébe elkerülni
Az szintén hallottam már hogy az ilyen nagyobb márkák-nál a termék árának kb 70% a maga a márka. Sajnos ebben a kapitalista világban ezt kell megfizetni..
De őszintén megszólva amit küldtél az valami zseniális. Mákosamp
Ezt a sound-ot keresem már régóta. Sajnos csak egy Marshall MG102fx-ig jutottam eddig (nagyon olcsó volt és kellette egy cucc) Ami hát valljuk meg nem egy kifejezetten metál cucc, ráadásul a Marshallnak is egy gyengébb szériája az MG. AMi még nekem nagyon tetszik az Ágotatech-nek a Silverblade nevű erősítője, szintén hihetetlen hanggal bír
Csak sajnos már az is a megfizethetetlen kategória
Bár még mindig jobb ilyen szempontból mint a már említett Peavy
(#) ZSozsóó válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
A Silverblade Hellhound 15(vagy 20) egy trágyadomb. Az sem érdekel, ha az ágota technik beperel ezért. Egyszer egy olyan is volt a kezemben. A nyomtatott áramkör több helyen el volt szúrva benne és egyszerűen a legyártott szép nyák át volt vágva sniccerrel és átderótozták a track-et a megfelelő helyre. Persze a takonyágyú sem maradhatott el. Full SMD alkatrészek, értsd ezt úgy, hogy a táp vonalon levő RC létrák R tagjai is smd ellenállások voltak, ha 10k kellett, akkor 3db 33k-t kötöttek párhuzamban. Nagy ötlet...Aztán a fázisfordító a végerősítőnél úgy nézett ki, hogy egymásra voltak okádva az alkatrészek és letakonyágyúzva megint. És ilyen dirib- darab derótok mentek belőle mindenfelé. Nóném, hitvány alkatrészek, a bekapcsoló gomb is ilyen TV belsőkből volt ismerős, a kapcsoló hátul és ilyen ákom- bákom műanyag tengellyel volt előre hozva. Persze lukacsos próba panelen a kapcsoló. Meg a led meghajtó áramkör, ami az "ízléses" fényt adja, az is egyes modellekben próbapanelen van ,de ebben már egy made in china kész áramkört vettek bele, kb az egészben az a legprofibb áramkör, nagyon odafigyeltek rá! A tápegység valami sokak által ismert "skori féle" kapcsoló üzemű táp féleség lehetett, a hangszórókból hallatszott is ez nagy gainen. Persze lehet mivel szét volt bontva, vagy a gitárunk nem volt megfelelő, vagy valami árnyékolási gond...nem tudom, lehetett a hiba nálunk is. A kimenő trafó egy pitiáner kis valami, kis toroid vason, szerintem nem túl jó. A jack aljzat valami hitvány "házi barkács" megoldás volt, igazából olyat még nem is láttam, valami fém cső volt, gondolom esztergályos csinálhatta, itthon vagy kínában, tökmindegy. A kedvencem azonban, ami miatt halálra nevettem magam ,az az első cső árnyékoló "serlege" volt, fogtak egy 0,5 körüli zománcozott huzalt, és körbetekerték a csövet. Isten bizony, és lekötötték a foglalathoz. A csatorna váltó kapcsoló hátul van , sokat kerestem, mert majd elhánytam magam a tisztától, szabadulni akartam tőle...sajnos soká tartott mire ráleltem, persze ez is biztos csak nekem nem logikus, hogy hátul van. A torz csatorna sem hagyott mély nyomot bennem, úgy kb 10 percig próbáltam valami értelmezhetőt kihozni belőle. Az össze poti emlékeim szerint ugyanolyan volt, ilyen sztereó akármik, a gombhoz varrták a kabátot. Megvallom őszintén érdekelt miből jön ki ilyen hang, elkezdtem visszarajzolni ,de 5 perc után inkább abbahagytam, Követhetetlen két oldalas nyák, a szétszedése is egy rémálom. A próba ládák 4x12-esek voltak, V30 -as ,meg eminence legend- es, meg t75-el töltött láda , egy gretsch les paul gitárral, dupla humbuckerrel. Egyiken sem szólt igazából jobban. Én elhiszem, hogy ezt próbálták egy félmilliós gitárral meg a saját (amúgy nagyon dizájnos) ládájával, de hogy mással okádékul szóljon valami, azt nem bírom felfogni, hogy ez hogy lehetett egy tervezési kritérium, hogy csak egy setuppal szóljon jól. Ez a hellhound 15(vagy 20) névre hallgató valami. JJ csövekkel, igazából 2xel84 -ből nem is nagyon tudom a 20W-ot hogyan vizionálták olyan kis kimenővel, milyen frekvencián, milyen körülmények között...Ez van benne. 160 ezerért...vagy valami ilyesmi nagyságrend. Az igazat megvallva ez az erősítőgyártás legalja szerintem és innentől nem is érdekelt a cég további kínálata, aki ilyenre vetemedik ,az másban sem igényes. Hangfoglaláson hallottam valami nagyobb rack-es motyójukat, az tényleg nem szólt rosszul, gondolom ahhoz már irtón a zsebbe kell nyúlni. De minek? Azért ezt ne keverjük össze az említett egyedi gyártókkal, akiktől ennyiért már 30-50W -os egyedi full csövest kapsz ,aminek persze nem műanyag az előlapja, mert a hellhoundé az(ha jól emlékszem)...maradjon a suszter a kaptafánál, gyártsanak ők csak PA erősítőket, abban zseniálisak.
Ha budapesten jársz, bármikor kipróbálhatod szerintem a Hatred-et, előtte beszélj az Ákossal,simán van olyan arc, hogy örömmel lát. A soroksárin van a műhelye, azt hiszem a volt közvágóhíd vagy mi annak a telepnek a neve... ZS.
(#) Leaslie válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Hát ezt érdekes hallani. Mondjuk eddig nem találkoztam közvetlen a Hellhound-dal, így csak arra tudtam támaszkodni ami Vörös Attila motyójából jött ki. (Amit gondolom azért minőségibben csináltak meg) Viszont annak azért eszméletlen dög hangja van, ezt azért bevallhatjuk. És nem csak a studió felvételeken, ahol jóformán egy ügyes Hangmérnök egy Behringer kombóbol is kegyetlen hangot tud kicsikarni.
Sajnos Debreceni vagyok és csak ritkán járok Pest fele, de ha egyszer arra járok akkor biztos hogy elnézek kipróbálni azt a neves Hatred-et.
Egyébként milyen végzettséged van?
(#) ZSozsóó válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Én csak arra támaszkodok, amit élőben hallok. Az ilyen stúdiózott, mikrofonozott akármi videók kb a semmivel egyenlő információk számomra, úgy nem is tudok véleményt alkotni.
Végzettség... Elektrotechnikus és villamosmérnöki diploma, erősáramú automatizálás.
(#) Leaslie válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Akkor nem csoda hogy ennyire vágod a témát
amúgy ha nem gond akkor írnék privátba. volna még jónéhány kérdésem, csak nem egészen pedál téma. Aztán meg a mod nehogy berágjon
(#) K.Laci válasza bodnar00 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Köszi szépen, most már mindent értek.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Sziasztok... Nagyon az elején vagyok még az elektronikának! Kellene egy kis segitség. 6P18P Nevezetü csöröl lehet tudni valamit? Jo gitárerösitöt épiteni? Mert olcson tudnék szerezni, És ha azt mondjátok jo hát megveszem késöbbre.
(#) peti333 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 / 1
 
Minden pentódából és triódából lehet gitárerősítőt építeni. Ebből is készíthetsz, de nem lesz nagy erősítése. Attól függ, elő vagy végfokcsőnek akarod használni.
A legkedveltebb előfokcsövek az ECC8* csövek (pl. ecc85, ecc83 stb.), illetve ezeknek a különböző számozású verziói (ezen az oldalon szinte minden cső mellett ott van az összes jelölése). A legkedveltebb végcsövek az EL84, EL34, 6l6.
Itt van a csöved adatlapja.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Mindenképp végcsöveknek szánom, az elöfknak már szerválltam 6n2 eseket, arrol tudom hogy jo. Az adatlapot elmentem, bár azon kivül hogy mekkora az anodfesz igénye még sokat nem tudok kivenni belöle Az EL84 meg a társai nagyon drágák nekem... Ebböl 6p18 as csöböl 20 darabot tudok venni kb 10 rugoért, és ha ellenütembe 10 watt körül ki lehet belöle hozni már meg is veszem!
(#) akos70 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 1 /
 
6p14p-ev-t tudsz venni max egy ezres körül újat, az az EL84 megfelelője. Rengeteg rajzot, leírást találsz hozzá a neten, nagyon nem tudsz vele mellényúlni. Én is ilyenből csináltam egy PP kombót. Meg pár napja csupa bontott alkatrészből EBL21 csővel egy iciri-piciri kiskombót.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Olyat én sajna nem tudok szerezni.... Csak az emlitett 6p18p és van. Ez is huszasával. Ez elvileg az EL82 ruszki helyettesitöje... Nagy teljesitmény nem kell, kb 10, max 15 watt. Csak az a baj nem tudom eszik e vagy iszák ezt a csövet
(#) peti333 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
Ha újonnan veszed drágák, főleg hestore-on és gitárboltokban. Ha végignézel vaterán találsz egy csomó EL84-et kb. 500-1000 forint körüli áron. (Sőt 10 rugóért kapsz egy pár el34-et vagy 6l6-ot is, amikből 50-100 wattos cucc is kijön.)
Másrészről 6p18-hoz nem nagyon találok kapcsolást, ami nem biztos, hogy jó jel.
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Márc 8, 2013 / 1
 
Itt a hestorén piszok drágák a csövek. Pl a JJ ecc83 3.800.-, nyilván csak vicc. Egy másik oldalon ,ami szintén nem a legolcsóbbnak számít, 200.- al többért TUNG-SOL-t kapok! A kettő nem ugyanaz a kategória.A vatera azért lutri, mert sokan üzletelnek kétes eredetűvel, természetesen vadi újnak állítva...A 6p18p szerintem nem rossz ,csak méregetni meg számolgatni kell. Nem mindenkinek való az... Zs.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Akkor megveszem.... Elteszem a fiokba. Aztán ha már készitettem 3 vagy 4 * elöfokot, akkor megprobálkozok egy jo végfokkal. Big thx!

Idézet:
„Sőt 10 rugóért kapsz egy pár el34 et”


Tényleg elég nekem a 10 watt, ha 20 wattos cuccom lenne nem tudnám kihasználni Aztán a 10 rongy meg elég sok pénz nekem, ha azt nézzük hogy 20 zsir ujj csövet kapok helyette. Az elvileg jo sokára használodik el még párosával is
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) akos70 válasza bacilus hozzászólására (») Márc 8, 2013 1 /
 
Kérdés még, milyen trafóid vannak. Az sem mindegy, és talán nagyobb tétel is, mint a csövek. Ha meg nincsenek, akkor lehet annak a beszerzésével kellene kezdeni, vagy legalábbis párhuzamosan a csövekkel.
Alternatív megoldás, hogy veszel egy régi nagyobb teljesítményű csöves rádiót, ha szerencséd van, egy csapásra meg van oldva a cső és trafóproblémád.
Ajánlom az Elprom Budapest rádiót, jó trafók vannak benne, 2XEL84 1XECC83, valamint a nagyobbik hangszórója szobai használatra bőven elegendő hangerőt biztosít. Pár ezresért hozzájuthatsz.
Keresel egy jó kapcsolást, egy marék új ellenállás meg kondi, és összeállítod saját ízlésed szerint.
Az enyémnek is egy ilyen roncs volt az alapja. Látszik, hogy nem profi munka, de meg vagyok vele elégedve.
(#) bacilus hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Én értelek.... De te nem engem... De nem baj. A csövek késöbbre fognak kelleni, irtam is amikor feltettem a kérdést. Viszont most tudok szerezni, késöbb nem. Nincs trafom, majd ha belekezdek fogok szerezni. A csöveket megveszem. A kombohoz gratulálok! Bár én másmilyen cuccot szeretnék épiteni. Hangszorot már vettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
Következő: »»   222 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem