Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MPLAB kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 27, 2005
Lapozás: OK   6 / 25
(#) vilmosd válasza edison14 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hali
Ezt probaltam, es csinal mindent. Valtozik a Z, C, DC.

add1.asm

(#) edison14 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ezzel meg megy. Nem értem mi lehet a baj. Még kísérletezgetek és megtudom hogy működik e minden rendesen.
(#) edison14 válasza edison14 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Na próbáltam mindennel és működik. Szépen állítgatja a biteket úgy ahogy azt kell. Köszönöm a segítségedet.
(#) PIC18F hozzászólása Feb 7, 2011 /

Egy beolvasott progit próbálok diassemblálni, de csak üres lapot olvasok a "Disassembnly listing" ablakban.

Watt égetőjével olvasom be a progit a PIC-ből, amit aztán hexe formátumban mentek le.
(MPLAB IDE v8.63)

Tud valaki segíteni?
(#) PIC18F hozzászólása Feb 9, 2011 /

Watt: A z "ósdi" MPLAB IDE 6-os verzióval végül bejött a disassembly lista. Kitöröltem a 6-os verziót, letöltöttem a legújabbat (8.63), de ezzel csak üres képernyőt jön be. Már nem akarom visszatölteni a régit, talán az újnak több szolgáltatása van, amiket még meg kell tanulni.

Más: Valamikor letöltöttem a web lapodról egy jó kis fájlt, ami tartalmazta a configolást és egy minta program szerkezeti felépítését.

Most meg ezt nem találom. "El van dugva", vagy már letörölted?
(#) nagyula hozzászólása Feb 20, 2011 /

letöltöttem:MPLAB IDE v7.50.zip<---- ezt a fájl kicsomagolásakot és a benne található program telepítésekor a telepítés nem sikerült kéem segítsen valaki mert már régóta probálkozom ilyesmivel :rinya:>
(#) El_Pinyo válasza nagyula hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Az MPLAB már a 8.63-as verziónál tart. Van valami különösebb okod, hogy ilyen régi verziót használsz?

nem , csak most jutottam el odáig hogy jusson rá időm és itt hobbbielektronikán ezt a linket találtam de köszi a tippet

nem tudnál esetleg linket mutani hogy hol tudnám letölteni a leguljabb verziót mert mindenhol csak fizetősen találom meg
(#) mammut válasza nagyula hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Az oldal alján.
A doksik is ott vannak hozzá!Innen letöltheted.
(#) bbb válasza mammut hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

És csak egy kicsi adalékként elárulom, hogy én Win7 x64-el használom, és simán megy (Igaz a 8.40-es verziót, mert telepítés óta nem frissítettem újabbra)
Ha pedig most kezdesz el vele barátkozni, akkor az említett oldalon lévő doksikat érdemes átolvasni hozzá, sokat segítenek!
(#) PICer hozzászólása Feb 20, 2011 /

Hello! Van valakinek jó ötlete, hogyan sajátíthatom el legegyszerűbben, leghatékonyabban, legolcsóbban a PIC-elést otthoni körülmények között 2 hónap alatt?

(fő célom az elektronikai technikusi vizsgára való felkészülés)

Aki már letette az elektronikai technikusi vizsgát és a vizsgán volt PIC, kérem írja meg milyen feladatokra számíthatok!

PICer
(#) vilmosd válasza PICer hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Hali
Eloszor is tolds le a MPLAB aktualis valtozatat a MCHP oldalarol es telepids fel. Utana nezz szet a konyvtaramban! Talalsz konyveket, mintapeldakat eleg boven. Van egy "PIC School" mintapelda csomag, ami elvezet a LED villogtatastol, a LCD kezeleseig. Talalsz meg demo panelek doksijat is, amiken lehet az eredmenyt kiprobalni. Esetleg vehetsz a CHPCAD-nel egy "PK2 Debug express" csomagot (ne PK3), ami tartalmaz egy 16F887 uC probapanelt. A MPLAB-ban egyenkent leforditod a mintapeldakat, es a szimulatorban HW nelkul is ki tudod probalni. A kerdeseidet a PIC kezdok rovatban fel teheted, de erdemes elolvasni a rengeteg hozzaszolast, mert abbol sokat lehet tanulni. A technikusi vizsgarol nem tudok semmit, mert en a muszeresz vizsgara egy 3 csoves DC meroerositot gyartottam. akkor meg az integralt aramkoroket kozonseges germanium tranyokbol gyartottak (TERTA kocka).
(#) KipKap hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok!
Az alábbi rutint szeretném ellenőrizni MPLAB SIM-el. De amikor a PC a 60. sorba ér, a 72-ik sorra ugrik. Miért veszi a 'MOVWF ctemp'-et ugróutasításnak?
a 'ctemp' 0xf00 címre van deklarálva CBLOCK-ENDC közé zárva, a PIC típusa 16f877, az MPLAB verziója 8.66.
Próbáltam más címre tenni a 'ctemp'-et, illetve bankot váltani a 'MOVWF ctemp' utasítás előtt, az eredmény ugyanaz. Van ötletetek, miért lehet ez?

screen.png

(#) El_Pinyo válasza KipKap hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1

0xF00 címen nincs GPR. Tedd a változódat pl. a 0x20-as címre, a CBLOCK segítségével (Bankolásra ügyelni kell). Bővebben lásd az adatlap Memory Organization fejezetet.
(#) KipKap válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Köszönöm!
Valóban, a fenti példában pontosan a PC-t (0x02) írtam át. Elnézést a meggondolatlan kérdésemért!
Köszönöm!
(#) doup hozzászólása Jún 13, 2011 /

MPLAB segítségével írtam az első kis progimat ami elméletileg egy ledet villogtatna. Csak az a baj hogy égetés után meg sem mozdul a PIC.

LIST p=16F84A
include "P16F84A.inc"
__config 0x3F10
cblock 0x20
szaml
endc

org 0x0000
goto Start

Start
bsf STATUS, RP0
movlw b'00000000'
movwf TRISB
movwf TRISA
bcf STATUS, RP0

Loop
movlw B'00000001'
movwf PORTB
call Visszaszaml
movlw B'00000000'
movwf PORTB
call Visszaszaml
goto Loop

Visszaszaml
movlw .3
movwf szaml
vissza
decfsz szaml,1
goto vissza
return
end

A kód ez lenne valaki meg tudná nézni hogy egyáltalán jó e a kód?
Mert lehet valamit itt szúrtam el.
(#) Hp41C válasza doup hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia!

- Az önálló futtatáshoz a Release fordítási módot kell beállítani az ablak közepén felül...
- A konfigurációs szó értékét nézd meg még egyszer: A kódvédelem bitjei ellentmondók a 0x3F10 értékben... Az LP oszcillátor mód megfelel neked?
- A visszaszaml rutin - szerintem - túl rövid ideig fut ahhoz, hogy látható legyen a villogás.
- A kapcsolásban van-e 100nF a 16F84A táp és föld lába között?
(#) doup válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia!
Nem raktam kondit a táp és a föld közé!(az miért fontos?)
A 0x3f10 sajna mivel kezdő vagyok így nagyon azt sem tudom mit jelent!!
De állítólag egy külső kvarc szükséges a 16f84A PIC-hez e nélkül nem fog működni a dolog!
Csak annyit szeretnék első körben hogy egy kiindulási alapot kapjak pl e PIC egyik lábára egy ledet kötve villogjon! Remélem valaki egy kapcsolással és egy kóddal tudna nekem segíteni elindulnom a PIC világában!
A segítséget előre is köszönöm!!
(#) dinokal válasza doup hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Szia! Ne idegelj már fel! . A fórum majd minden oldalán felteszik ezt a kérdést, és ott van rá a válasz is! Legközelebb keress rá. Minden áramkör fontos része a zavarvédelem, a hidegítés. Teljesen mindegy hogy analóg, digitális, vagy mikroprofesszoros ic-t használsz, mindegyiknél kötelező! Hiányában megszámlálhatatlan típusú hibák sorozata az eredmény, amit nemigen tudsz kideríteni, amíg be nem forrasztod azt a pár filléres alkatrészt.
(#) NyariG hozzászólása Aug 7, 2011 /

Én is hibaüzeneteket kapok program égetése közben:

PICkit 2 Ready

Programming Target (2011.08.07. 16:10:16)
Erasing Target
Programming Program Memory (0x0 - 0x49)
Verifying Program Memory (0x0 - 0x49)
PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x1 - Expected Value 0x3006 - Value Read 0x301F)
PICkit 2 Ready

Erre tud valaki megoldást?
(#) edison14 válasza NyariG hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Helló a 0x1-es címen tárolt adatod nem egyezik az ellenőrzéskor. Ez ellen annyit tehetsz, hogy törlöd a PIC memóriáját majd újra beégeted a HEX-et.
(#) tcs52 hozzászólása Aug 12, 2011 /

Kissé profibb módon szeretném használni az MPLAB-ot ezért több kérdésem is összegyűlt. A pillanatnyi 3-ból kettőt további hozzászólásokban rakom majd fel.

Az első, hogy képes-e az MPLAB kvázi egyidejűleg több projektet is kezelni. Azaz lehet-e, hogy az aktív projekt kiválasztása menüben több projekt is megjelenik, és ezek közül választom éppen az aktuálisat, amelyre azonnal átkapcsol.

Eddig ezt csak egy projekt nyitással tudtam elérni, ami teljesen lezárja a másikat, mielőtt az újat betöltöm.

Valójában közös Workspace-re lenne szükségem, amely megmarad (főleg a megnyitott forrásfájlok tekintetében) a projekt váltásakor. Fordításkor mindíg az aktuálisat fordítja, és az ebből készült HEX-et égeti be.

Ilyen funkciót más fejlesztők (pl. PC-re Delphi) tudnak, tehát feltételezem, hogy talán az MPLAB is...

Másik kérdésem valójában az MPASM-mel kapcsolatos.

Azaz, milyen mélységben lehet a #define-t használni? Illetve mi a kritériuma annak, hogy egy #define-ben ha használok egy előző #define-vel létrehozott azonosítót, akkor azt a definícióba befordítja, ahelyett, hogy szipla szövegként értelmezné.

Látszólag működik a dolog, de vannak olyan esetek, amikor már nem hajlandó behelyettesíteni.

A harmadik - szintén MPASM - az #include útvonalaival kapcsolatos.

Több projektemben is használok egy közös fájlt, aminek megadom az útvonalát az #include-ban.

Azonban ez utóbbi fájl is include-ol egy másikat - pillanatnyilag ugyanabban a mappában van -, ám sajnos ott is meg kell adnom e harmadiknak az útvonalát, azaz gyakorlatilag a második fájl saját mappáját. Ha ezeket a modulokat át kellene helyeznem, akkor bizony minden ilyen önmagára való mappahivatkozást át kellene írnom.

A probléma nem ezzel a két fájllal van (annyit még lenyelnék), hanem ez az elv sok másik modullal is előfordul, gyakran egy modul több további modult töltene be.

A kérdés, hogy van-e erre hatékonyabb megoldás az útvonal átírásnál, pl. valamiféle relatív útvonal megadása: tehát az include-olt modul a többit egy relatív útvonallal töltené magához be?
(#) zoox hozzászólása Szept 15, 2011 /

Szisztok

A Microchip kidobott 1 uj MPLABot MPLAB X néven,valaki tálálkozott már vele.....vélemények?
http://www.microchip.com/en_US/family/mplabx/index.html
Igaz csak még béta ver.
(#) El_Pinyo válasza zoox hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Azért ez nem olyan friss dolog már. Nekem vagy fél éve fent van, a microstick fejlesztői panellel használom, igaz mostanában viszonylag keveset. Nem rossz. Az editora klasszisokkal jobb, mint az MPLAB IDE-nek, viszont eléggé lassan tölt be és a fordítás is viszonylag lassú. Debuggolni jól lehet vele, viszont azt hiszem a PICKit2-t nem támogatja.
(#) zoox válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Lehet hogy már régen fent van,de én most fedeztem fel. Simulátort az nem találom ami az MPLAB-ban benne volt (Debugger->MPLAB SIM) vagy ebben a verben nincs ilyen vagy csak én nem találom.
(#) karak74 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Persze, hogy lehet! Csodálom is, hogy nem kaptál választ!

Mindenképp meg kell nyitni egy projektet (vagy létre kell hozni), különben az alábbi menü nem elérhető!
Project / Build Options... / xyz.asm
Disable case sensitivity mellé pipát tenni

(Bár a kérdés feltevése óta 1 és 1/4 év is eltelt már, mégis megválaszoltam, hátha valaki más is keresgél itt a fórumon ilyen kérdés terhével a lelkében.)
(#) El_Pinyo válasza zoox hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Úgy rémlik, hogy sajnos nem támogatja az MPSIM-et, de ettől még lehet, hogy van szimulátora. Én mindenesetre nem használtam.
Következő: »»   6 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem