Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   154 / 958
(#) karaszbandi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Bocs, hogy belevaú!
A védőföld igen keményen rajta van a negatív ponton a védőföldes laptop tápokban is és az asztali PC tápokban is!
A másik, melegpadlós helyiséget a szabvány nagon rég nem ismer! Minden dugaljas csatlakozást védőfölddel kell kialakítani már nagyon rég.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha más megoldás nincs akkor ez marad. Igaz elég kérdéses egyelőre, hogy honnan fogom hozni a földelést a lakásból, hogy még nagy felfordulást ne is igényeljen a munkálat de ez már az én problémám.

Amúgy én is alátámasztom azt, hogy a védőföld nem azonos a testtel a tápokban.

Köszönöm. További kelleme napot.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Dávid:
Össze kell kötni mindent az EPH miatt, azaz a fűtés, viz és gáz csövet is a védőfölddel egy ponton. Ez véd az ellen hogy ülsz a kádban a jó meleg vizben és kiszálláskor rátámaszkodsz a radiátorra, vagy engednél még kis vizet (mármint hogy hasonló esetekben megrázó élményben legyen részed).
Régen nálunk is fémcső volt a vizvezeték és a vizóra át volt kötve elektromosan. Most KPE műanyag cső van előtte is és utána is. A lakásban ugyan fém cső, de szigetelve. Szerinted mennyire jó földelés ez?
A zavarszűrőben van a fázis és a nulla között két kondenzátor, ami kapacitiv feszültségosztóként biztositja hogy föld kivezetésen megjelenjen a fél fázisfeszültség. Lásd a nagyon sok hozzászólást mindenféle fórumokon ami arról szól hogy "megrázott a számitógépem amikor hozzáértem a házhoz és a radiátorhoz, miért szikrázik amikot bedugom a kábel TV-t a PCs tuner kártyába, stb.". Na most ugyanezt képzeld el abban az olvasatban hogy például te rákötöd a zavarszűrődet a vizvezetékre. Majd kicserélik a vizóra bekötést műanyagra, majd a szomszéd csaj fürdik a kádban és még akar engedni egy kis melegvizet...

Zoli:
Épp a multkor néztem meg az enyémet, mert valaki laptopnál földhurokra panaszkodott és nem hittem el hogy a laptop töltő kimenet galvanikusan egyben van a védőfölddel. Nos az enyémnél igen, össsze van kötve.

Bandi: Úgy van ahogy mondod. Persze ettől még nagyon sok helyen megmaradt a régi védőföld nélküli konnektor a szobában...
(#) ferike123 válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ok értem,de viszont az működhet-e?Mivel azt hallottam,hogy hidalni kell és úgy lehet a több fázisú relét bekötni,szóval szerinted működhet,ha az 1-es be beötöm a fázist,az N-be pedig a 0-át?
(#) fulcsii válasza ferike123 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Igen! Működik úgy a FI relé!

A motorvédő kapcsolókkal tévesztik össze, ott kell hidalni, ha ha három fázisú a motorvédő és 220V-ról szeretnéd működtetni!
De különben próbáld ki! Kössed be és egy próbalámpát tegyél a fázis és a védővezető közé! Ha leold, akkor működik!
(#) ötfelezős válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Hmmm, hmmm. Bocsánat,van némi félreértés. Az, hogy nem szabad közösíteni, az marhára nem igaz. Sőt, kötelező! De nem mindegy, hogy hogyan.
Ami a félreértés valódi oka lehet, az az, hogy földelővezető HELYETT nem szabad alkalmazni csőhálózatot. Ma. Már. De ezelőtt 30 évvel lehetett. De csak meglévő lakásoknál akkor, ha nem volt villamos felújítás, de vettek valami érintésvédelmet igénylő berendezést.
És, hogy még kiegészítsem, a kedves szomszédok vitája miatt, régen is csak a vízcsövet votl szabad e célra felhasználni.
(#) nagy_david1 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szó mi szó egyetlen megoldásom a spéci kialakított védőföld meghosszabbítása a szobámig. Mondjuk ez így nem fer mert épp az, hogy laptop ami költözni szokott és máshol is akkor bárhol felmerülhet a probléma. Jó lenne ha a világon lenne egy szabvány amit mindenki követne, mind a laptoptöltőgyárak mind a villanyszerelők az épületekben.
(#) ötfelezős válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Amúgy a melegpadlós lakószobákat, soha nem is kellett és nem fog kelleni ellátni védőfölddel
Bocsánat, ez így nem helytálló:
1. 1988 óta új építésnél vagy felújításnál ki kell építeni a vezetékes érintésvédelem.
2. Azelőtt is kellett, ha olyan volt a berendezés, amit használtak, például fémházas hősugárzó központi fűtéssel, egyéb földelt fémtárggyal egyszerre érinthető helyzetben.
(#) ferike123 válasza fulcsii hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ok.Nagyon szépen köszönöm,még annyit kérdeznék,hogy az én esetemben a 0 és a védőföld nem lehet összekötve,igazam van?Mivel,ha összelenne kötve nem lehetne védőföldem.Mondjuk ez már lényegtelen,olyan szempontból,hogy nem közvetlen villanyóra után megy a relé.Annyit még,hogy szerintetek 10A-es kismegszakító elég lessz hegesztő,állványos fúró,köszörű és ilyesfajta dolgok meghajtására?Persze nem egyszerre.
Köszönöm mindenkinek!
(#) nagy_david1 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A szobámon egyedül a fűtéshálózat megy végig. Tudtom szerint ezen nincs vízóra vagy műanyag illesztések. Mi már le vagyunk válva saját hőközpontra de az állami csövet nem szabadott kivenni mert még egy lakos rajta van.
Sajnos Romániában nem tudom 30 évvel ezelőtt, hogyan készültek ezek a tömbházak. Annyi biztos, hogy nem volt semmi felújítás, se érintésvédelmi változtatások.

Lenne még egy kérdésem ha lehet. Mi történne ha tegyük fel egy 1-10M ohm-os ellenállással illeszteném a tápom földjét a fűtéscsőre. Ez a potenciálkülönbséget szerintem megoldaná, sikeresen ki lenne sütve a táp feltöltődött háza de esetleges meghibásodás esetén nem képes áram folyni itt. Megközelítőleg semmi persze.
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azért már van egy sereg kapcsoloüzemü tápegység borotva (kéteres) kábelre, és minden gond nélkül megy. Ha a tied nem ilyen, akkor viszont földelni kell, ha más nem segit akkor valoban a "virágcserépbe"...

Én annak idején az oroszokkal lefurattam egy tisztességes 5-6 méteres csövet, hogy legyen földelés (mert ott sem volt divat a stekkerben a földelés, söt a nullás vezeték sem a villanypoznáról jött.... nekem meg 100kW-t kellett üzemeltetni).

Az IEC (3 eres) kábelben ilyen esetben mindig ki kell alakitani a földet (ha a fali stekkerben nincs, akkor cseréld ki és legalább a nullást kösd a földelö kontaktusokra a stekkerben!
A te hálozatoban a beépitett szürés teljesen üzemképtelen, mert a 3 eres vezetékböl csak 2-t használsz, a harmadik antenna, ami miatt zajosodnak a dolgok..
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Félö, hogy az 1-10M Ohm-os ellenállás nem segit semmit sem.

(A nullás vezeték rákötése a stekker földelésére ma már nem szabványos, de jobb megoldás mint a semmi.)
(#) nagy_david1 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Kezdek összezavarodni az olvasottak után. Ha valami háztartási, nagy teljesítményű gép lenne akkor nem tétováznék a védőföld behúzásától a szobámba de mivel engem csak ezek a zavarok aggasztanak ezért tényleg a legegyszerűbb megoldást keresném, főleg miután láttam, hogy 20 méter kábel önmagába is elnyeli a zavarokat.
Az ellenállással csak az átfolyó áram nagyságát szerettem volna lekorlátozni uA nagyságrendre ha gubanc ütne be. Potenciál egyenlítésére pedig szerintem elégséges lenne.

Egyszer szétszedtem volt egy hosszabbítót ami tönkrement és megijedtem amikor megláttam, hogy a védőföld rá volt kötve az egyik villára. Na mármost az ember mindig fázisceruzával nem nézi meg, hogy hogyan dug be egy dugaszt. Ha eltalálta a "helyes" sorrendet akkor a védőföldjére is fázis került. Félelmetes miket gyártanak.
(#) tibibalogh520 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szia!
Idézet:
„ha a fali stekkerben nincs, akkor cseréld ki és legalább a nullást kösd a földelö kontaktusokra a stekkerben”

Ezt sürgősen felejtsd el!!!
Saját részedre is tilos, de hogy még másnak ilyet javasolsz?...
Üdv.
(#) nagy_david1 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Valamiért nekem is furcsa volt ez a javaslat

Eddig nem hiányoltam a védőföldet a szobámból pedig a sarokban levő asztalomon van oszcilloszkóp, labortáp és hasonló műhely felszerelések. Az oszcilloszkóp is leválasztó trafón van. A labortáp háza egyedül csak ami testre azaz jelen esetbe sehova nincs kötve, de még csak a laptop tápjával se közös ez a földelés. Lógnak a levegőbe.
(#) Massawa válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Több mint 40 évig nem volt tilos, és szerintem egész Franciaországban (meg részben Svájcban is) a mai napig igy van.
Romániában meg nincs semmi, attol a földelés HELYES bekötése, talán egy fokozattal biztosabb, és valoszinü, hogy ott a szabány sem tiltja.
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
megijedtem amikor megláttam, hogy a védőföld rá volt kötve az egyik villára

Azért irtam, hogy a stekkerben kell átkötni, mert ott még tudod melyik a 0, sehol máshol nem szabad.
Ezért küldettem vissza több ezer ilyen tápot, mert valamilyen féleszü Kinában (de nem kinai volt ökelme) szintén átköttette a földet (zöld sárga) - a kapcsolo tápban a minusz polusra a szekundér oldalon.
Esetleg nézd meg a stekkert a fürdöszobában, ahol van védöföld, hogy ott hogyan kötötték be.
Fogadok, hogy a 0 van a földelési pontra kötve (Francia, Csehszlovák és svájci szabvány a 80-as évek végéig)
(#) proba válasza wpetya hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha alternatívra (váltó) kapcsolásra gondolsz akkor úgy keresd.Ha nem akkor fogalmazz pontosabban.
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Esetleg a fal túloldalán egy földelt konnektor? (a falat átfúrva nyom nélkül tudsz egy konnektort felszerelni a másik mögé.)
(#) nagy_david1 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A fürdő és konyhában a földelés az földelés. Vannak valóban olyan tömbházak itt is amibe kimaradt de ebbe "véletlenül" bekötődött a rendes földelés is.

proba: Sajnos sarokszoba így vagy a szabadba fúrok vagy másik két olyan szobába ami megint csak földelésmentes.
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Egy probát mindenképpen megér, ha a szobai fali stekkert kicseréled egy olyanra, amin van védöföld kontaktus, és a vezeték hiánya miatt arra a nullát átkötöd.
Egyelöre kisérletképpen, ha ez segit, legalább fogod tudni, hogy igy müködik, most már csak a szabványos (szabványközeli) megoldást kell megtalálnod (ha ez már nálatok sem engedélyezett).

Sok sikert!

PS. Ha hiányzik a földelés a falicsatlakozoitokból, akkor más bajba is kerülhetsz, mert egy sereg berendezés ezt megköveteli - pl. a modern laposTV-k többsége, márpedig az a szobában szokott lenni.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Hello!
"és a vezeték hiánya miatt arra a nullát átkötöd"
EZT KÉRETIK NEM ERŐLTETNI!!
Köszönettel! proli007
(#) zoli_varga hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Azt hiszem a legjobb lenne ezt a témát zárolni!

Nagyon sok félreérthető, félrevezető és hibás megoldás születik egy kérdésre.
Van néhány fórumtag aki jártas a témában, de az Ő válaszaikat egyesek okoskodásnak vélik vagy a kérdéstől a válaszok a laikus fórumozót még jobban elbizonytalanítják.
Az hogy normál üzemben egy egy megtuningolt kötés, vezeték, készülék működik az egy dolog.
De ezen készülékek meghibásodásakor van szükség a védelem megfelelő működésére. Ezt a védelmet meg csak és kizárólag ÉRINTÉSVÉDELMI SZABVÁNY által előírt módon lehet kiépíteni, javítani. Vagy a szabványtól eltérő mód esetén annak hatásosságát az MSZT vel kell igazoltatni.
Ezen módokon kívül bárki bármit mond ír és ezáltal másnak balesetet halált okoz, na az már büntetőjogi kategória.
Tessék kihívni villanyszerelőt, érintésvédelmi szakembert.
Itt az emberek életéről van szó! A tiédről a családodéról vagy a szomszédéról. Egy kis hiba is végzetes lehet. És egy rossz tanács is.

Kérem a tisztelt moderátorokat és az üzemeltetőt, hogy gondolkodjanak el a téma zárolásáról.
(#) nagy_david1 válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Egyetértek veled, főleg mivel az én kérdésemmel indítottam el ezt az egész vitát és megint nagyon sok ellentétet olvastam amivel megint nem teljesen tisztázódtak le a dolgok. Azt tudtam meg amit eddig is tudtam. A kialakított védőföldelés a legbiztonságosabb de ezt eddig is gondoltam.

Idézet:
„Tessék kihívni villanyszerelőt, érintésvédelmi szakembert.”

Ezzel viszont nem értek egyet mert a "szakemberek" 95%-a azt se tudja hol él és mit csinál. Olyan bakikat követnek el ami még fel sem éri ezt a szintet amit mi most tárgyalunk az védőföldelésről. A pénzt felveszik és bogoznak gondolkodás nélkül. Nagyon sok példa volt és van rá. Amúgy meg mint kiderült a "szakik" is mind más hitben/tévhitben élhetnek.
Elektronikában én is jártasabb vagyok ezért az ilyen dolgokat szeretem én megoldani mivel gyerekjáték lenne ha tudnám a megfelelő eljárásokat. Mellesleg az is érdekes, hogy a törvények is változnak sőt még országonként is eltérnek.
A guglit is felesleges nézni mert még ennél nagyobb zagyvaságok vannak ott. Itt legalább értelmesen, hozzáértőkkel lehet vitatkozni nem mint egyes fórumokon.
(#) karaszbandi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha szakembert hívsz, hidd el, hogy nem fog bakizni.
Csak azokat meg kell fizetni!
És nem a "TSZ" szerelőt kell hívni, aki egy fröccsért megcsinálja a földelést.

Csak felelősséget nem vállal egy esetleges hiba esetén.

Az érintésvédelemmel nem minden villanyszerelő van tisztában!

Ezért kell olyat hívi, akinek van ÉV felülvizsgálói papírja és gyakorolja is a felülvizsgálatot, mert akkor valószínűleg tisztában van a hatájos szabványokkal.
(#) karaszbandi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Igaz, van többféle megoldás is.

Mindegyik GYÁRTMÁNY!

A gyártó megtervezte, bevizsgáltatta és arra a tervre és gyártmányra megkapta a megfelelőségi tanusítványt. Amit javításkor sincs joga senkinek sem felülbírálnia és főleg nem átalakítania.

Az olyan kialakítású, olyan anyagok vannak benne, olyan szigetelési szintekkel, hogy annak bármilyen átalakítása veszélyt jelenthet a felhasználóra!

Hidd el, senki sem néz le, csak vannak akiknek ez a szakterületük, és el kellene fogadni a válaszaikat.

Van itt nem két olyan fórumozó, akinek szerintem mind a 3 felülvizsgálói vizsgája megvan. Nem véletlen találták ki.
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Én is indítottam el ezt az egészet ezért le is zárnám mielőtt teli OFF-olunk mindent a sok lelki beszéddel.

Szó mi szó kell hagyni fűtéscsövet és fázis, nullt békén és ezeket a keletkező zavarokat a megfelelő védőföldelésbe kell elnyeletni.

Remélem a szakemberek is így látják már ha van itt ilyen és nem csak a kihívott, megbízható, drágás létezik. Ne értsétek félre szavaimat. Aki meg szakember de nem óhajt tanácsokat adni csak a vizet saját malmára hajtani az nem tudom mit keres a fórumon -már ha van ilyen- és valóban értelmesen vitatkozzunk nem úgy mint a többi fórumon ahova csak kacagni járok fel. Itt is vannak süketelések, igazságtalanságok és OFF-olások de messze nem annyi mint máshol és szerintem még mindig ez a legjobb hely az értelmes "észcserékre". Én sokat tanultam itt a vén, tapasztalt rókáktól és 3 év alatt azért jó pár felhasználót megjegyeztem, megismertem

Ha valakinek esetleg még van valami hasznos tippje szívesen meghallgatom de tényleg zárjuk le a taknyosnak nézést és félrebeszélést. Én is lezártam ezt.

tibibalogh520: Épp azért vagyok itt mert szakemberek véleményére vagyok kíváncsi mivel én nem tudom a "megfelelő eljárásokat". Nem lenne értelme a fórumnak ha minden válasz az lenne, hogy "keress fel egy szakembert !".

köbzoli: teljes mértékben egyet értek

Kellemes estét mindenkinek.
(#) karaszbandi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azért nekem még lenne egy kérdésem!
Az ebben a "vitában" résztvevő emberkék melyik országokban laknak?

Csak a tisztánlátás végett!
(#) nagy_david1 válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha visszaolvasol kiderül, hogy én Romániában élek. De ha a szakik miatt kérdezed akkor azt is kijelentem, hogy a két ország sok téren egy kutya. Magyarul nem végeznek túl sűrűn igényes munkálatokat erre fele sajnos. Ha meg a villanyszerelés oldaláról kérdeztél akkor meg itt is 230V 50Hz van és én is egy több mint 35 éves kommunista rendszerben épült, beton tömbházban élek.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azt azért vedd figyelembe, hogy egy dolog az érintésvédelmi föld, ez nem arra való, hogy a "zavarokat" elvezesse. A másik, amit ugyan "föld" -nek hívunk, az, amivel a híradástechnikai berendezések kapcsolatban állnak egymással, az nem ugyanaz, mint az életvédelmi föld, a kettőt egyesíteni csak a készüléken kívül szabad, különben nem ér semmit. Ennek nem az érintésvédelemben van szerepe, hanem a jelek zavarvédelmében. Ha a kettő a készüléken bellül egyesítve van, és több ilyen készüléket összekötsz, akkor alakulnak ki földhurkok, amitől nem életvédelmi, hanem zavar problémái lesznek. Tehát különbséget kell tennünk a kétféle föld között. (van még a harmadik féle földtípus, a villámvédelmi föld, ami megint más tészta) Ezeknek a földrendszereknek a használatára eklatáns példa a műsorszóró adóállomások földrendszere.
Sok híradástechnikai berendezés, pl. TV anno úgy lett tervezve, hogy nem csatlakozott semmihez, ezért ez a kérdés fel sem merült. A későbbiekben meg kellett oldani pl a fejhallgató csatlakozást, és ezt transzformátoros csatolással tették. Az esetedben a számítógéphez csatlakoztatott berendezéseknél a problémát az okozza, hogy az érinthető vezető anyagú részeknek az érintésvédelmi hálózatba be kell lenniük kötve, viszont ugyanez a föld a megjelenik a hangkártya ki-, és bemenetein híradástechnikai földként, és addíg nincs is baj, ha földfüggetlen berendezést csatlakoztatsz rá, de ha másik, szintén ugyanilyen közös védőföld-híradástechnikai földdel rendelkező berendezést kapcsolsz, elő áll a földhurok, a maga összes nyűgjével, de érintésvédelmi szempontból rendben van a dolog. Ez az egyszerű, és óccsó megoldások hátulütője.
Egyébként a földfüggetlen megoldások nem ördögtől valók, (bár valószínűleg a villanyszerelők felhördülnek) lásd leválasztó transzformátor. Ebben az esetben mindíg az a vezeték lesz föld, vagy ahhoz közeli potenciálon, és nem tud kialakulni áramkör, amin az áramütést megkaphatnád.
Következő: »»   154 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem