Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   112 / 178
(#) dolf hozzászólása Szept 4, 2011 /

Üdv!
Programozót e valaki közületek Parsic-ba ugrokodos Decoder.
Ha igen akkor,hogyan?
Köszi!
(#) dcsabi válasza dolf hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Konkrétabban? ...Mechanikus forgó jeladóra gondolsz, amit esetleg menű és érték kezelésre, beadásra való?
Az one-shot modul és néhány kapu, és természetesen
ZV modul ennyi ha nyomógomb is van rajta, akkor azt is One-shot fogadja.
(#) dcsabi válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

A proci alap beállításainál aktiváld a WDT-t, és ha nincs rá szükség, egy feltétellel mindig ugord át a Clrwdt utasítást. Pl: a PCF8583 példa felhasználásával.
(#) HA5AWS válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szia!

Végig nyálaztam az egész forráskódot de sehol nincs Clrwdt utasítás. Ha ki akarom váltani a restet, mire ugorjak? Mint írtam a programozás teljesen sötét ló. Egy példával többre mennék, ha nem vagyok tolakodó.
Üdv: Gábor
(#) icserny válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Ha nincs, akkor a Watchdog le van tiltva (nem használja a program). Ha viszont engedélyezed, akkor vigyázni kell, mert időzített bombaként ketyeg. Mindenütt, ahol hosszasan időzik a program (ha szerencséd van, akkor csak a főprogram végtelen ciklusában) rendszeresen ki kell adni a CLRWDT parancsot, máskülönben fejreáll a program (resetelődik az MCU). Ezt az utasítás neked kell beszúrni, s neked kell megtalálni, hogy hova kell.

Ha jól értettem, bizonyos esetekben direkt resetelni szeretnéd a mikrovezérlőt. Ha be van kapcsolva a Watchdog, akkor csak egy végtelen várakozó ciklusba kell irányítani a programot (pl. CIMKE: GOTO CIMKE), s a többit a Watchdog elvégzi.
(#) HA5AWS válasza icserny hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Szia!
Ez eddig rendben, de hogy tudom pl. egy időzítő kimenetét hozzárendelni a WDT-hez. A programban a kontroller konfigurációnál bekapcsoltam a WDT-t, ugyan nem teszteltem, hogy így mit tesz a program de mi alpján döntöm el melyik részbe kell a Clrwdt?
(#) icserny válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Idézet:
„Ez eddig rendben, de hogy tudom pl. egy időzítő kimenetét hozzárendelni a WDT-hez?”
Ahhoz sehogy, de elég egy időzítővel kapcsolatos feltételhez kötni a CLRWDT utasítás kiadását. Pl. ha nincs engedélyezve az időzítő megszakítása, a kkor a programban bitvizsgálattal ellenőrizhető, hogy az időzítő megszakításkérő jelzőbitje bebillent-e már. Ha igen (mert lejárt az időzítés), akkor kikerülöd a CLRWDT-t, s akkor előbb-utóbb a watchdog időzítője is lejár, s jön a RESET.
Idézet:
„mi alapján döntöm el melyik részbe kell a Clrwdt?”
Próbálj utánanézni a Watchdog működésének, akkor minden világos lesz! Bővebben: Link
(#) HA5AWS válasza icserny hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Szia!
Köszönöm. Én ugyan PARSICBAN szeretném megoldani az alap problémát, de az az érzésem ez nem fog menni.
(#) dcsabi válasza t_oszi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Arra gondoltam, hogyha a valóságban is működő progit akarsz, akkor az Uart kommunikációs ablakában a nyíllal tett át a jobb oldalra a kommunikációra szánt byte-okat. A File nevét sem fogadja el úgy a Parsic...
(#) dcsabi válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Akkor alakítsd úgy a program struktúráját, hogy a Parsic-al megoldható legyen. Mi is az, amit valójában resetelni akarsz? Mitől kezdjen demot csinálni, mi az a feltétel? Feltételezem a kijelzés a fontos része, a változókat meg le lehet nullázni, vagy Pl: ha egyik bemenetre sem érkezik kapcsolójel, akkor 5 perc után elindul a "demo",-egyéb?...
A külvilág nem látja, hogy Te mit és hogyan tettél bele a PIC-be. Egy feladatot sok féle képpen meg lehet csinálni, a végeredmény lehet, hogy úgyanaz.
(#) HA5AWS válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Köszönöm a segítségeket, kicsit átdolgozom a programot szerintem menni fog a dolog. Végig néztem az eddig bevitt dolgokat, be tudom állítani az alaphelyzetet más módon is.
(#) t_oszi válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Kösz! Mármint, az UDATA ablakában felsorolt változók ...
(#) dolf válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Hello!
Nem! ugró kódos távirányító jelét szeretném leprogramozni.
Valamiien pic be.
Üdv.
(#) dcsabi válasza dolf hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Ha megvan a kód akkor semmi gond (és persze ha egy adott PIC-re van), csak be kell égetni.
Ha egy "bizonyos" berendezés kódsorozatát szeretnéd lemásolni azt szerintem PARSIC programmal nem fogod megoldani, főleg ha nem PIC-re íródott a program...Létezik kód átjátszó és kód "megtanuló" program is,-az ugró kóddal nem igen foglalkoztam, más ötletem nincs.
(#) treston hozzászólása Okt 19, 2011 /

Szevasztok ! Parsiccal lehet a PIC regisztereit olvasni ? Ha igen, hogyan ?
(#) proli007 válasza treston hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Hello!
Persze! Egy megfelelő ASM include betéttel. Csak éppen értelme nem sok van..
üdv! proli007
(#) aderka hozzászólása Okt 21, 2011 /

Üdv!

Csinálni szeretnék egy külső belső hőmérőt, de nem tudom eldönteni, milyen hőszenzort válasszak.. Külső esetén nyilván szeretnék mérni (-) értékeket is, de ennek mérése LM35 esetében nem túl egyszerű, és félek ha meg is oldanám, nem lenne pontos.
Másik amin gondolkozom, az mcp9700. Ennek jobban tetszenek a tulajdonságai. Ha jól értelmezem, 1C° hatására 10mV-ot változtat a kimenetén?
Ha kint (-) van akkor is plusz feszt mérek a kimenetén?

üdv: Dávid
(#) proba válasza aderka hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Nem csináltam még ilyet ,de nem lehet hogy a testpontot nem a testre kötöd hanem egy kicsit magasabb feszültségre,úgy hogy a látszólag - feszültség is pozitívabb legyen mint a test,és a test lenne a V-.
(#) qvasz2 válasza aderka hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Az adatlap világosan leírja, hogy hány V lesz - hány foknál. (már nem emlékszem a konkrét számokra, de úgy -40 fokig biztosan lehet használni)

Viszont az mcp nem hőmérő, hanem egy vicc. Vettem 5-6 darabot belőle, egymás mellé betettem hármasával egy IC foglalatba, és 5 fok különbség van a két véglet között. Ennél még az is jobb, ha kihajolok az ablakon és megtippelem hány fok van! Egyetlen előnye, hogy 100 Ft alatt van darabja.
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Itt a témában is találsz kész példát az lm 35re (egyébként én használtam és 0,5c' pontoságú termosztát is készíthető vele )
(#) vilmosd válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Nem rossz erzekelo a MCP9700A. Nem 0,1 C a pontossaga, viszont van 1-2 haklija. Nagyon fontos a labaknal a tap szurese, valamint nem szereti a kapacitiv terhelest. En ugy szoktam csinalni, hogy a kimenetre kozvetlen teszek egy 1k soros ellenallast, a PIC bemenetere pedig 100 nF keramia kondit. 500 mV a 0 C erteke, es 10 mV/C a meredeksege. En 2,56 V kulso ref alkalmazasat tartom jonak, mert igy nem kell bonyolult matematikat alkalmazni. A TC1047A ugyanez, csak pontosabb. (SMD) Nagyon sokat hasznalok ilyen erzekeloket es soha nem tapasztaltam 1 C-nel nagyobb elterest az erzekelok kozott. Esetleg a MCHP oldalaon talalhato egy AN, ahol leirja hogyan lehet linearizalni egy masodfoku keplettel. Igy a -40 -> +125 C kozott jo kozelitessel linearis marad a meres. Lehet esetleg csokkenteni a tapfeszt, (2,56V) igy a taparam melegitese is csokken.
(#) qvasz2 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Egyszer már kitárgyaltuk, hogy parsicban nem lehet külső ref-el megcsinálni, csak asm-ben.
Én ellenállást nem tettem rá, csak 100 nF-ot, viszont nem is használtam hosszú vezetéket, hanem a próbapanelen a PIC melletti szomszéd IC foglalatba kötöttem be őket.
(#) vilmosd válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Kozvetlen a kimenetre nem lehet kapacitiv terhelest tenni, mert gerjed.
Idézet:
„Egyszer már kitárgyaltuk, hogy parsicban nem lehet külső ref-el megcsinálni”
No comment.
(#) qvasz2 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Kondi nélkül nem mindig volt stabil a kijelzés, időnként billegett, ugrált.
(#) kkrisz75 hozzászólása Nov 8, 2011 /

Régen jártam erre.

Elkészült az óracsoport, amit kb tavaly ilyenkor kezdtem még Parsicban. 16f628al.

Aztán lett 16F877 belőle, aztán már kettő kellett ami rx-tx el küldte egymásnak az adatot. Aztán kiderült, hogy parsicban programozva túl lassú.

Aztán kaptam egy flowcode segítséget. Aztán bele mélyedtem és lett egy 18F4550. És jelenleg a majdnem kész állapotban 87% fg ki van használva a tartalma.

Az óracsoport házba a fény terelő lapokat kell elkészíteni és behúzni a jeladók vezetékeit a kocsiba. Bekötni a csatlakozóba és beépíteni.

Mind ez nem jöhetett volna létre ha anno a sok hülye kérdésemre nem válaszoltok.

Köszi Dcsabi, Vilmosd, aderka, simpi, kaqkk, proli007 és még pár akit fejből nem tudok.
(#) proli007 válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Hello!
Gratula!! Ez, már a "nem semmi" kategória.
Az az egy hétszegmenses digit kicsit kilóg a sorból. Én (valaha) úgy szoktam ezt elkövetni, hogy egy 8mm-es füstszínű plexit teszek eléje. Akkor olyan, mint ha a plexiben égnének a szegmensek.
Amúgy mi az a TRN? Talán a váltó állása?..
üdv! proli007
(#) kkrisz75 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszi.

Igen a TRN a váltó állása.
1-2-3-4-5-0-H
Jelenleg a fordulat és a sebesség áttétel arányok alapján vált. Nincs lelkierőm ilyen hidegben kivenni a váltót és befúrni a jeladókat az tavaszra, vagy ha tudok fűtött garázst szerezni akkor a két ünnep közé esik.

Az is fekete lesz, csak még nem jutottam el odáig, hogy le tudjam vékony ecsettel festeni. Amikor bekerül a dobozba, akkor a ledek és a 7 szegmenses is kicsit besüllyednek.

A füst színű plexit nem lenne rossz, jó ötlet, megoldaná ezt a problémát. De a fehéren kívül, mindet rendelni kell. Kék alapot akartam, de ekkora méretet nem rendelnek csak táblát. Így fehér lett és kék háttér világítással.(Utólag kiderült jobb is lett.)
(#) gydanee válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ez gyönyörű! Minden elismerésem!

Az előlap hogyan készült? Az összes LED gyönyörűen passzol a helyére, talán CNC-s?
(#) kkrisz75 válasza gydanee hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Igen.

Kimértem a gyári óracsoport keretét ami a házon felfekszik a műszerfalban. Az után kisakkozni a "doboz" méretét és abba beméretezni a hasznos területet a komány ívének kitakarása szempontjából, hogy jól látható legyen minden amit látni kell a vezető ülésből.
Vagyis ne kelljen mint a gyári óránál egyes műszerekhez vagy vissza jelzőkhöz elbillenteni az ember fejét, meg előre hajolni...stb.

Utána már csak CAD rajzolás, méretezés, igazgatás. Dekoroshoz elvittem a rajzot és kivágták a plexitből lézerrel.

Az összerakásban a ledek illesztése volt a legnagyobb kín.
(#) Szammer válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Szia!
Gratulálok, szép lett.
Két kérdés:
-A LED-ek fényerejét, fényviszonytól függően változtatod?
-A megtett km kijelzés is benne van?
Ne haragudj, nem a kákán a csomót keresem, de én is gondolkodom hasonlóban. ezért is érdekel, hogy sikerült-e megoldani.
Üdv:
Zsolt
Következő: »»   112 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem