Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Programozót e valaki közületek Parsic-ba ugrokodos Decoder. Ha igen akkor,hogyan? Köszi!
Konkrétabban? ...Mechanikus forgó jeladóra gondolsz, amit esetleg menű és érték kezelésre, beadásra való?
Az one-shot modul és néhány kapu, és természetesen ZV modul ennyi ha nyomógomb is van rajta, akkor azt is One-shot fogadja.
A proci alap beállításainál aktiváld a WDT-t, és ha nincs rá szükség, egy feltétellel mindig ugord át a Clrwdt utasítást. Pl: a PCF8583 példa felhasználásával.
Szia!
Végig nyálaztam az egész forráskódot de sehol nincs Clrwdt utasítás. Ha ki akarom váltani a restet, mire ugorjak? Mint írtam a programozás teljesen sötét ló. Egy példával többre mennék, ha nem vagyok tolakodó. Üdv: Gábor
Ha nincs, akkor a Watchdog le van tiltva (nem használja a program). Ha viszont engedélyezed, akkor vigyázni kell, mert időzített bombaként ketyeg. Mindenütt, ahol hosszasan időzik a program (ha szerencséd van, akkor csak a főprogram végtelen ciklusában) rendszeresen ki kell adni a CLRWDT parancsot, máskülönben fejreáll a program (resetelődik az MCU). Ezt az utasítás neked kell beszúrni, s neked kell megtalálni, hogy hova kell.
Ha jól értettem, bizonyos esetekben direkt resetelni szeretnéd a mikrovezérlőt. Ha be van kapcsolva a Watchdog, akkor csak egy végtelen várakozó ciklusba kell irányítani a programot (pl. CIMKE: GOTO CIMKE), s a többit a Watchdog elvégzi.
Szia!
Ez eddig rendben, de hogy tudom pl. egy időzítő kimenetét hozzárendelni a WDT-hez. A programban a kontroller konfigurációnál bekapcsoltam a WDT-t, ugyan nem teszteltem, hogy így mit tesz a program de mi alpján döntöm el melyik részbe kell a Clrwdt? Üdv: Gábor Idézet: Ahhoz sehogy, de elég egy időzítővel kapcsolatos feltételhez kötni a CLRWDT utasítás kiadását. Pl. ha nincs engedélyezve az időzítő megszakítása, a kkor a programban bitvizsgálattal ellenőrizhető, hogy az időzítő megszakításkérő jelzőbitje bebillent-e már. Ha igen (mert lejárt az időzítés), akkor kikerülöd a CLRWDT-t, s akkor előbb-utóbb a watchdog időzítője is lejár, s jön a RESET.„Ez eddig rendben, de hogy tudom pl. egy időzítő kimenetét hozzárendelni a WDT-hez?” Idézet: Próbálj utánanézni a Watchdog működésének, akkor minden világos lesz! Bővebben: Link „mi alapján döntöm el melyik részbe kell a Clrwdt?”
Szia!
Köszönöm. Én ugyan PARSICBAN szeretném megoldani az alap problémát, de az az érzésem ez nem fog menni. Üdv: Gábor
Arra gondoltam, hogyha a valóságban is működő progit akarsz, akkor az Uart kommunikációs ablakában a nyíllal tett át a jobb oldalra a kommunikációra szánt byte-okat. A File nevét sem fogadja el úgy a Parsic...
Akkor alakítsd úgy a program struktúráját, hogy a Parsic-al megoldható legyen. Mi is az, amit valójában resetelni akarsz? Mitől kezdjen demot csinálni, mi az a feltétel? Feltételezem a kijelzés a fontos része, a változókat meg le lehet nullázni, vagy Pl: ha egyik bemenetre sem érkezik kapcsolójel, akkor 5 perc után elindul a "demo",-egyéb?...
A külvilág nem látja, hogy Te mit és hogyan tettél bele a PIC-be. Egy feladatot sok féle képpen meg lehet csinálni, a végeredmény lehet, hogy úgyanaz.
Köszönöm a segítségeket, kicsit átdolgozom a programot szerintem menni fog a dolog. Végig néztem az eddig bevitt dolgokat, be tudom állítani az alaphelyzetet más módon is.
Üdv: Gábor
Kösz! Mármint, az UDATA ablakában felsorolt változók ...
Hello!
Nem! ugró kódos távirányító jelét szeretném leprogramozni. Valamiien pic be. Üdv.
Ha megvan a kód akkor semmi gond (és persze ha egy adott PIC-re van), csak be kell égetni.
Ha egy "bizonyos" berendezés kódsorozatát szeretnéd lemásolni azt szerintem PARSIC programmal nem fogod megoldani, főleg ha nem PIC-re íródott a program...Létezik kód átjátszó és kód "megtanuló" program is,-az ugró kóddal nem igen foglalkoztam, más ötletem nincs.
Szevasztok ! Parsiccal lehet a PIC regisztereit olvasni ? Ha igen, hogyan ?
Hello!
Persze! Egy megfelelő ASM include betéttel. Csak éppen értelme nem sok van..üdv! proli007
Üdv!
Csinálni szeretnék egy külső belső hőmérőt, de nem tudom eldönteni, milyen hőszenzort válasszak.. Külső esetén nyilván szeretnék mérni (-) értékeket is, de ennek mérése LM35 esetében nem túl egyszerű, és félek ha meg is oldanám, nem lenne pontos. Másik amin gondolkozom, az mcp9700. Ennek jobban tetszenek a tulajdonságai. Ha jól értelmezem, 1C° hatására 10mV-ot változtat a kimenetén? Ha kint (-) van akkor is plusz feszt mérek a kimenetén? üdv: Dávid
Nem csináltam még ilyet ,de nem lehet hogy a testpontot nem a testre kötöd hanem egy kicsit magasabb feszültségre,úgy hogy a látszólag - feszültség is pozitívabb legyen mint a test,és a test lenne a V-.
Az adatlap világosan leírja, hogy hány V lesz - hány foknál. (már nem emlékszem a konkrét számokra, de úgy -40 fokig biztosan lehet használni)
Viszont az mcp nem hőmérő, hanem egy vicc. Vettem 5-6 darabot belőle, egymás mellé betettem hármasával egy IC foglalatba, és 5 fok különbség van a két véglet között. Ennél még az is jobb, ha kihajolok az ablakon és megtippelem hány fok van! Egyetlen előnye, hogy 100 Ft alatt van darabja.
Itt a témában is találsz kész példát az lm 35re (egyébként én használtam és 0,5c' pontoságú termosztát is készíthető vele )
Nem rossz erzekelo a MCP9700A. Nem 0,1 C a pontossaga, viszont van 1-2 haklija. Nagyon fontos a labaknal a tap szurese, valamint nem szereti a kapacitiv terhelest. En ugy szoktam csinalni, hogy a kimenetre kozvetlen teszek egy 1k soros ellenallast, a PIC bemenetere pedig 100 nF keramia kondit. 500 mV a 0 C erteke, es 10 mV/C a meredeksege. En 2,56 V kulso ref alkalmazasat tartom jonak, mert igy nem kell bonyolult matematikat alkalmazni. A TC1047A ugyanez, csak pontosabb. (SMD) Nagyon sokat hasznalok ilyen erzekeloket es soha nem tapasztaltam 1 C-nel nagyobb elterest az erzekelok kozott. Esetleg a MCHP oldalaon talalhato egy AN, ahol leirja hogyan lehet linearizalni egy masodfoku keplettel. Igy a -40 -> +125 C kozott jo kozelitessel linearis marad a meres. Lehet esetleg csokkenteni a tapfeszt, (2,56V) igy a taparam melegitese is csokken.
Egyszer már kitárgyaltuk, hogy parsicban nem lehet külső ref-el megcsinálni, csak asm-ben.
Én ellenállást nem tettem rá, csak 100 nF-ot, viszont nem is használtam hosszú vezetéket, hanem a próbapanelen a PIC melletti szomszéd IC foglalatba kötöttem be őket.
Kozvetlen a kimenetre nem lehet kapacitiv terhelest tenni, mert gerjed.
Idézet: No comment. „Egyszer már kitárgyaltuk, hogy parsicban nem lehet külső ref-el megcsinálni”
Kondi nélkül nem mindig volt stabil a kijelzés, időnként billegett, ugrált.
Régen jártam erre.
Elkészült az óracsoport, amit kb tavaly ilyenkor kezdtem még Parsicban. 16f628al. Aztán lett 16F877 belőle, aztán már kettő kellett ami rx-tx el küldte egymásnak az adatot. Aztán kiderült, hogy parsicban programozva túl lassú. Aztán kaptam egy flowcode segítséget. Aztán bele mélyedtem és lett egy 18F4550. És jelenleg a majdnem kész állapotban 87% fg ki van használva a tartalma. Az óracsoport házba a fény terelő lapokat kell elkészíteni és behúzni a jeladók vezetékeit a kocsiba. Bekötni a csatlakozóba és beépíteni. Mind ez nem jöhetett volna létre ha anno a sok hülye kérdésemre nem válaszoltok. Köszi Dcsabi, Vilmosd, aderka, simpi, kaqkk, proli007 és még pár akit fejből nem tudok.
Hello!
Gratula!! Ez, már a "nem semmi" kategória. Az az egy hétszegmenses digit kicsit kilóg a sorból. Én (valaha) úgy szoktam ezt elkövetni, hogy egy 8mm-es füstszínű plexit teszek eléje. Akkor olyan, mint ha a plexiben égnének a szegmensek. Amúgy mi az a TRN? Talán a váltó állása?.. üdv! proli007
Köszi.
Igen a TRN a váltó állása. 1-2-3-4-5-0-H Jelenleg a fordulat és a sebesség áttétel arányok alapján vált. Nincs lelkierőm ilyen hidegben kivenni a váltót és befúrni a jeladókat az tavaszra, vagy ha tudok fűtött garázst szerezni akkor a két ünnep közé esik. Az is fekete lesz, csak még nem jutottam el odáig, hogy le tudjam vékony ecsettel festeni. Amikor bekerül a dobozba, akkor a ledek és a 7 szegmenses is kicsit besüllyednek. A füst színű plexit nem lenne rossz, jó ötlet, megoldaná ezt a problémát. De a fehéren kívül, mindet rendelni kell. Kék alapot akartam, de ekkora méretet nem rendelnek csak táblát. Így fehér lett és kék háttér világítással.(Utólag kiderült jobb is lett.)
Ez gyönyörű! Minden elismerésem!
Az előlap hogyan készült? Az összes LED gyönyörűen passzol a helyére, talán CNC-s?
Igen.
Kimértem a gyári óracsoport keretét ami a házon felfekszik a műszerfalban. Az után kisakkozni a "doboz" méretét és abba beméretezni a hasznos területet a komány ívének kitakarása szempontjából, hogy jól látható legyen minden amit látni kell a vezető ülésből. Vagyis ne kelljen mint a gyári óránál egyes műszerekhez vagy vissza jelzőkhöz elbillenteni az ember fejét, meg előre hajolni...stb. Utána már csak CAD rajzolás, méretezés, igazgatás. Dekoroshoz elvittem a rajzot és kivágták a plexitből lézerrel. Az összerakásban a ledek illesztése volt a legnagyobb kín.
Szia!
Gratulálok, szép lett. Két kérdés: -A LED-ek fényerejét, fényviszonytól függően változtatod? -A megtett km kijelzés is benne van? Ne haragudj, nem a kákán a csomót keresem, de én is gondolkodom hasonlóban. ezért is érdekel, hogy sikerült-e megoldani. Üdv: Zsolt |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Csak éppen értelme nem sok van..