Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pc és asztali telefon
 
Témaindító: Zseni, idő: Okt 22, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) kacsosz válasza abcdabcd hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Sziasztok, most ott ott tartok, hogy sikerült vennem pc-bontóban egy Conexant (a Rockwell utódja ) chipsetes modemet, és egy kicsit sokáig tartott, de működésre bírtam. A megfelelő driver keresésével és különböző hibaüzenetek értelmezésével elment egy kis időm. De: működik!!! Tegnap este a modembe dugott vezetékes fülhallgatóval lebonyolítottam az első vonalas beszélgetésemet. Annyira örültem!!!

A hangminőséggel vannak problémák, s bár mindkét fél kifejezetten érthetően jól hallja egymást, de a vonal számomra - hosszabb távon - elviselhetetlenül serceg és a saját mikrofonom sercegését visszahallom a fülhallgatómban, valamint kapcsolásra várva olyan "vízcsörgedezés" féleséget is hallok időnként rajta, meg elég nagy alapzajt. Másik fülhallgatóval is. Biztosan be kéne állítanom valamit...

Most következne majd az, hogy az azóta beszerezett két jack-jack dugós kábellel összekötném a megfelelő bemeneteket és kimeneteket.... kicsit zavarban vagyok, ugye jól értem, hogy első próbaképpen a 1.) hangkártya vonali kimenetét/fejhallgató kimenetét (zöld) csatlakoztassam a modem bemenete,(mikrofon), és 2. a hangkártya vonali bemenetét (line-in, világoskék dugalj) a modem kimenetére (speaker).

Bár, ezzel talán még várni kéne, mert ha a hangminőség ilyen, akkor talán nem érdemes ezt még rávezetni a hangkártyára és egy vezeték nélküli fülhallgatóra..., mert talán már a végén nem is értem, mit mondanak a vonal másik végén.
Szerintetek érteném?
(#) abcdabcd válasza kacsosz hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
A saját mikrofonod visszahallása érdekes dolog, ha nem hangkártyaként látod a modemet a windowsban, hanem csak beledugod a mikrofont meg a fejhallgatót és megy, akkor lehet nem tudsz vele mit csinálni, ha viszont hangkártyaként van ott, akkor a windows mixerben beállítható általában, hogy "saját visszhang" ne legyen... ( a lejátszási hangerőszabályzóknál a mikrofont némítani kell, csak a felvételi szabályzópulton kell aktívnak lennie)

De esetleg direkt ahhoz a modemhez(chiphez) készült valami beállítóprogrammal lehet, hogy lehet szerencséd...


A bekötés tényleg így van jól érted, és most azóta elmélkedtem a dolgon, és halványan emlékszek, hogy én ezt annak idején megcsináltam, és tényleg a hangszintekkel volt olyan gond, hogy ha beállítottam a hangerőt telefonáláshoz akkor jó volt meg minden, csak a szükséges hangerő az teljesen más volt, mint ami amúgy meg ahhoz kellett, hogy mondjuk zenét hallgassak a windowson egyébként... szóval ilyenkor mindig állítgatni kellett, bár már hallottam olyan programról, ami windows hangerőszabályzó állásokat tud elmenteni, és ezeket a "memorizált" beállításokat egy-egy gombnyomással lehet váltogatni, ez ide pont hasznos lehetne... vagy ha amúgy beválik, akkor lehet tényleg valami ellenállásos dologgal megoldani a szintillesztést és nem kell a windowsban állítgatni...

A hangminőségre meg nem tudok mit, esetleg a bontóban próbáld meg elcserélni egy másik típusra, vagy másik ugyanolyanra hátha az jobb, ha már megvan ez a luxusa az embernek, ha bontóban vásárol éljen vele
(#) pucuka válasza kacsosz hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Ha saját magad visszahallod, az a közelvégi áthallás, az a vízesés jellegű hang meg távolvégi áthallás, mindkettőt mint visszhangot érzékeled. Ezeket elvileg lehet állítani, jumperekkel, láttam már ilyeneket modemekben, csak éppen semmi leírást róla. Az AT parancsokkal állítható visszhangzár csak az adatátvitelre vonatkozik.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Pontosabban az adatátvitelhez (fax is az) ki kell kapcsolni a csatornában a visszhangzárat (meg a mindenféle tömörítést és társait). Na ezért kezdi a mindenféle modem azzal hogy "viiii" (2100Hz -> jelentése kb. hagyj békén, én nem beszéd vagyok).
A bluggy-bluggy meg azért van beszédnél, mert dolgoznak rajta a mindenféle rusnya digitális kütyük (kitömörít, betömörít, stb.) ami azért sokáig tart (mire odavissza átesik rajta)...
(#) kacsosz válasza abcdabcd hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Az eBay-en találtam külső USB-s PCI hangmodemet.
USB-s hangmodem

Szerintetek ezzel hova kerülne a telefonvonal hangja? A hangkártyára? Bár, nem látom tisztán, hogy tényleg hangmodem-e ez... nemcsak faxra szolgál.

De van vadonatúj hangmodem is, Conexant (szállítással együtt is) annyiért, mint amennyit a bontóban adtam a használtért, ami most üzemel.
Conexant hangmodem

Mondjuk, ha új modemet vennék, vajon akkor is ugyanezekkel a problémákkal kellene-e szembe néznem (áthallások, zajok)?
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Hihetetlen Pucuka, hogy mi mindent nem tudsz.
(#) kacsosz válasza Gafly hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
A PC-re vinni kívánt telefonvonal egy UPC előfizetéshez tartozik (kábelen jön) és tudomásom szerint az átvitt hang VoIP technológián is közlekedik. Csodálkozom, hány átalakítást bír ki egy beszédhang.
(#) pucuka válasza kacsosz hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Nos, ez az USB modem legalábbis gyanús, Van benne DSP, ami arra utal, hogy a számítógép hangja (képe) is csatlakozik a telefonvonalra. Vídeo konferenciára is ajánlják. Igaz, külön szoftverrel.
A másik, a Conexant PCI -s modem, arra csak külső mikrofon fejhallgató csatlakoztatható.
A digitális átvitelnél csak a vonal elején, és végén van analóg átalakítás, ez a pláne benne. (ISDN)
(#) abcdabcd válasza kacsosz hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hát az érdekes, hogy ennek a modemnek a hangja hova kerülne, ha tényleg voice-os, mondjuk pucuka adatlapja azt írja, a specifikációk résznél, hogy "voice mail", és a tőkés nyugati világ adatlapjai annyik amennyik, szóval ha egy szóval se írják, hogy te beszélgethetsz is, ugyanis a voice szó, csak a címben és a "voice mail" összetételben szerepel, így megvan rá az esély, hogy valamiért csak hangpostához használható... lehet, hogy ez rögzíteni tudja a pc-re, ha meg van hangkártyád vissza tudod hallgatni, ugyanis ezutóbbit írja is, hogy hangkártyás gépekhez...

Hát a zaj lehet magában a modemben kerül rá, vagy a kábelmodemből ilyen silány anaóg jel jön ki... szerintem ha a bontó közel van hozzád, még mindig a legegyszerűbb próbálkozás elhozni egy másik modemet hátha jó lesz alapon, ha ezt megrendeled, és még vissza is vennék lehet a posta többe lenne...
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Ismét a PC bontóból próbálkozom egy TAICOM MR56SVS külső modemmel. Ennek a modemnek is van mikrofon és hangszóró csatlakozója és drivert is szereztem hozzá (bár nem XP-re, mert olyan nincs (vagy nem találom), hanem még Win2000-re).
Én hallom a hívott feleket, ők viszont nem hallanak engem. Már kezdik megszokni, hogy én vagyok, aki nem szól bele.
Nem tudtok valami tesztvonalról? Ahol nekem is beszélni kell mint pl. Skype beállításnál.
(#) pucuka válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Tesztvonal, az nincs. De csinálhatsz magadnak, egy nagy impedanciás fejhallgatóból. Pl a kézibeszélő hallgatójával sorba kötsz egy 1 - 2 µF fóliakondit, és ráteszed a telefonvonalra, hallanod kell a mikrofon hangját. Nézd át a jumpereket, lehet hogy erősítést kell állítani, de lehet, hogy elektret mikrofonod van, és a modem nem ad tápfeszt a mikrofon bemenetre.
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Szerinted Pucuka azt meg lehetne csinálni, hogy: a jelenlegi készülékem Panasonic cordless telefon, két készülékes.
Az egyik készüléket (kézibeszélőt) beáldoznám. Szétszedném és a mikrofonját és a hangszóróját átkötném egy fejhallgató mikrofon és hangszóró pontjára. És amikor beszélnék, a kézibeszélőt zsebre raknám és a fejhallgató pedig a fejemen lenne.

Nem elegáns megoldás. Viszont (számomra) egyszerűbbnek tűnik.
Szerinted kivitelezhető?
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Végeredményben össze is dobhatnék már egy modemet magamnak.
(#) pucuka válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Azért az nem olyan egyszerű. Inkább keresd meg a PCI modemen azt a jumpert, vagy legalábbis a helyét, ahol lehet a mikrofonnak tápot adni (JP3) és már készen is vagy.
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Hát, hát... én nem látom rajta azt a jumpert vagy a helyét.
Te látod?
TAICOM modem
(#) Gafly válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Ami a tesztonal kérdést illeti, van olyan. Én annak idején kollégáimat hívtam fel a telefonközpont műszerész asztalánál. Nagyon bevállt, mert értenek hozzá és mérni is tudnak, ha kell
Ami a jumpert illeti, Pucukának igaza van. Az elektret mikrofonnak táp kell. Azt nem tette hozzá, hogy egyszerűen rámérsz a mikrofon csatlakozó két pontjára multiméterrel, DC állásban. Néhány (tipikusan 2...3) volt feszültséget kell mérned. Ha ez nincs, akkor biztopsan nem fog működni az elektret mikrofonod...
A másik dolog amit megtehetsz, hogz beszélsz valakivel (tesztvonal) hogy mindjárt felhívod. Majd utána felhívod és csavarhúzóval elkezded kaparászni a mikrofon csatlakozó középső pontját. Akit felhívtál, annak szakadozó búgást, kattogást (vagy valamit) kell hallania. Ha ez így van, akkor van remény.
Ezen felül lehet megnézni megint a szotvert, hátha van egy "checkbox" amit nem kattintottál be.
Vagy lehet írni a gyártó cégnek egy kedves (természetesen angol nyelvű) levelet (ha szépen kéred, akkor komoly cég válaszol és segít).
Illetve lehet még turkálni a Rockwell chip adatlapjában
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Ezen én sem látok olyat, nekem egy PCI -s modem van a gépemben, direkt kibányásztam belőle, azon van. De valóban, mérd meg multiméterrel, hogy van-e feszültség a mikrofon csatiban. Ha nincs, még mindíg készíthetsz egy elemből, egy kondiból, és egy ellenállásból. Még mindíg egyszerűbb, mint egy komplett erősítőt készíteni.
Gafly: mit szólt volna a kollégád a "próbavonal" végén, ha egy vadidegen hívja fel? (vannak elképzeléseim) Minden távközlő hálózatban vannak szolgálati vonalak, de azért ezek nem nyilvános felhasználásúak.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Pucuka, hidd el, fordítva sokkal kellemetlenebb
Annó egy kijáró műszerész vezetékneve is az volt mint a főnököm főnökéé:

Egyszer csörög a mérőasztalon a telefon:
- Arany vagyok
- Mondjad tököm szőre
- MONDOM ARANY VAGYOK!!!
- Ne szórakozz vazze! (Aztán puff letesz).

Ami azt illeti, nem volt egyszerű kimagyarázni....
Szerencsére én akkor a nevető harmadik voltam
(#) kacsosz válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
4,94 Voltot mérek a mikrofon csatlakozó pontján.
Ezek után mi lehet a baj?
(#) kacsosz válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
A mikrofon csatin való kapirgálást sem hallják - sajnos - a túloldalon. Azt hallják csak, amikor leteszem.
(#) Inhouse válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Van egy PCI-os voice-os modemem, ha kell ingyen viheted. Ha jól emlékszem rockwell-es.

Üdv
Inhouse
(#) kacsosz válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Aranyos vagy, Inhouse.
A Tied működik WinXP alatt? Van driver is hozzá? És van rajta mikrofon bemenet és hangszóró kimenet (két jackdugó) is?
Ha igen, akkor elfogadom. Bár már négy van itthon.

(a remény hal meg utoljára)
(#) Gafly válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Akkor most van az, hogy vagy találsz egy gombot a szoftvereden hogy "halljanak a másik végén: Yes/No" vagy nem...
Illetve Chipset adatlap olvasása, Gyártó kérdezése, stb...
4.94V pont megfelel az alaplapi 5V-nak és egy felhúzó ellenállásnak ami az elektret mikrofonnak kell/való...
(#) Inhouse válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
2 jack van rajta, nem tudom, hogy megy-e XP alatt, de általában mindenre van okosság. Nem mostanában volt használva... Lehet, hogy külső voice-osom is van...

Üdv
Inhouse
(#) kacsosz válasza Gafly hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
igen, igen.
Az is folyton felmerül, hogy a szoftver beállítás lehet-e a gond. A jelenlegi (Express dial) nagyon egyszerű és nincs ilyen gombja - sajnos -.

Próbáltam másfajtákat is, de a többség VoIp-s telefon szoftver, ami meg jó (lenne) analógra, azok egy része nem működik együtt a TAICOM modemmel (azt mondják pl. hogy nem 100 %-osan TAPI ), szóval egy jó program is elkelne.

Illetve kérdés még számomra, hogy a COM1 port sebességbeállítása (9600 bit/s-on van alapértelmezésben), számít-e? Bár ezzel is kísérleteztem már...
(#) proba válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
A modem sebessége meg a com port sebessége két külön dolog.A COM port sebessége a modem és a gép közötti adatforgalom sebességét határozza meg (a jack-es hang szerintem ezen nem 'közlekedik'). Jellemzően sokkal nagyobb mint a modem sebessége.A modem sebessége pedig a 'szomszéd' modemmel létrehozott kapcsolat sebessége (szerintem)
Analóg átvitelnél (ha egyébként a vétele jó) nem gondolnám hogy volna jelentősége.
(#) kacsosz válasza proba hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Kérdezném, hogy azok a modemek, amelyeken van mikrofon és hangszóró csatlakozás, mind alkalmasak telefonbeszélgetésre is?
(#) pucuka válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Mi másért lennének azok a csatlakozók rajta.
(#) kacsosz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Az újabb versenyző egy DIALCOM modem (a bontóból) és azt írja ki a szoftver, hogy ez nem egy hangmodem...
(#) Inhouse válasza kacsosz hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Telepítéskor a voice-os modemek megjelennek a hangeszközök között is.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem