Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fázisszög mérés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bankimajki hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Sziasztok, elakadtam a projektemmel, ami egy VNA (vector network analyzer) fejlesztése. Sok nyűg árán elértem azt a szintet, hogy képes vagyok nagyfrekvenciás szinusz jelet generálni. (programozható) De a mérőeszköz másik jelentős része a gyors jelfeldolgozás. (Gyors A/D-k adottak, csak a feldolgozás okoz gondot.) Vagyis ha van 2 szinuszjelem ami között "X" fáziseltérés tapasztalható, akkor hogyan tudom minél pontosabban és egyszerűbben megmérni az X értéket. (fázisszög) A szinuszjelek frekije: 100kHz-1MHz között változhat. A fázisszög: 0-90° között lehet. Vagyis ha az 1MHz-es jeleket veszem alapul, aminek 1us a periódusideje és tegyük fel hogy 100 részre akarom osztani a szinuszomat a kielégítő mérés érdekében, akkor a mintavevő ÁK-nek 100MHz-cel kell ketyegnie. (Az én ötletem szerint valahogy a nullátmenetere kellene triggerelni, és a 2 nullátmenet közötti időt mérni, csak ez már ns-os nagyságrend és tartok a félvezetők sebességétől is ill. az egyéb zavaroktól is.) Nos elég kevés infót találtam ezekkel kapcsolatban, így mindenfajta ötlet jól jön. Amire még kíváncsi lennék az a fázisszög mérés számlálókkal, mert erről is elég silány infókat találtam csak. (Amilyen egyszerűnek indult ez a projekt annál nehezebb lett. )
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 6, 2011 / 4
 
Egyszerűen úgy lehet mérni fázisszöget analóg módon, hogy fázis diszkriminátorral, vagy digitálisan, négyszögesíted a két jelet, és egy és kapu kimenetén megjelenő jelet integrálod, és az így kapott feszültség arányos a fázisszöggel. Vagy négynegyedes szorzóval.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
És ez az eszköz azzal a céllal készül hogy RC-RL-LC-RLC... hálózatokról komplex képet kapjunk. (Mivel eddig csak vektormentes méréseket tudtunk végrehajtani.) És azt olyan hálózatoknál, amelyek egy rezgőkört képesek alkotni nem alkalmazhatóak. Vagyis a végén azt az infót akarom kiszámíttatni egy kontrollerrel majd, hogy mennyi a valós és a képzetes rész, mekkorák az amplitúdók, és ezekből hogy milyen alkatrészeket tartalmaz.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Nézz utánna a háromvoltmérős impedancia mérés módszerének. Abból is lehet fázisszöget számolni, de csak általában az abszolút értékét szokták használni.
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
A négyszögesítős megoldás tetszik. Holnap ezt ki is próbálom. (Ma már a trafós megoldás is feljött. Olyasmi elven, mint a teljesítménymérőknél.)
(#) El_Pinyo válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Digitálisan például a csatolmányban szereplő elv szerint lehet megoldani. Arra azért vigyázz, hogy a 100 MHz az már elég nagy frekvencia ahhoz, hogy a hosszabb vezetékdarabok (NYÁK vezetősávok is), károsan befolyásolják a jelintegritást.
(#) pucuka válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
100MHz felett már centivel is lehet mérni a fázistolást (hasított tápvonallal)
(#) bankimajki válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Tudom ezt még a későbbiekben is kompenzálni kell majd, mert az ICT tűk is hamisítank a mérésen. És a kábelezés is. Tehát a mérőeszköz jelanalizáló részét minél közelebb kell elhelyezni a mért hálózatokhoz. (Igaz akkor kiesik a multiplexelős ide-oda kapcsolgatom megoldás.) (Erre mondtam én, hogy egyre nehezebb ez a projekt.
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Ezekről is hallottam már, mert beszélgettem olyan kolegákkal, akiknek ez is a területük. És amikor GB/s-os adatátvitelek vannak, ott már igencsak számít a vezetékek hossza. (De ez legyen egy későbbi probléma, elsőnek egy jól működő és megvalósítható elvet keresek, ami működik is megfelelően.) Mert csináltam már P8X32A-->szinusztábla-->PWM--->szinusz gen. kombót, P8X32A-->DAC kombót, mire rájöttem hogy ez így nem járható út. És akkor vettem elő egy kész szinusz generátor IC-t, aminek SPI-on kell megmondani hogy mit akarok és megcsinálja. Most ezt az utat akarom megspórolni a jelfeldolgozásnál. (Mivel ezekkel elment több, mint 1 hetem "feleslegesen") Persze nem felesleges, mert sokat tanultam ez idő alatt, de a megoldáshoz nem kerültem sokkal közelebb. Az infókat pedig nagyon szépen köszönöm.
(#) El_Pinyo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Én a referencia órajelre gondoltam a 100 MHz alatt, nem a mérendő jelpárra.
(#) coolmsnman hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Kedves Miklós, keresd elő a jó öreg Méréstechnika "könyvet" amit adtam és abban találsz fázisszög mérésre leírást.

Üdv!
(#) bankimajki válasza coolmsnman hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Kedves Gergő, ezeket már megtettem, de sajnos rájöttem hogy sok minden ami működik elviekben, az gyakorlatban vagy nagyon nagy kompromisszumokkal, vagy sokkal komplikáltabban működik. (Mivel itt igen magas frekvenciákról beszélünk.)
(#) GAZ válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia!

Először is olyan AD kell, melynek van két sample/hold áramköre, melyek kis idő-hibával tudnak szinkron működni, és ezek kellően gyorsak, hogy nem "kenjék szét" a jelet. Persze alacsony impedanciával kell meghajtani őket.

Ezután jön a trükk: alul-mintavételezés. Mondjuk mintavételezel Fs=20kHz-el, mindenféle anti-aliasing szűrés nélkül. A két jeled 0...10kHz tartományba lapolódik valahova. Némi matematikával belátható, hogy a fázisinformáció megmarad (lásd melléklet). Innentől egyszerű, egy DSP kell, melyen pl. FFT fut.

Néhány dologra azonban figyelni kell:
- Fs-t állíthatóra kell tenni, mert ha a jel 0Hz vagy Fs/2 környezetébe lapolódik, akkor csak nagyon hosszú beállási idővel lehet pontosan számolni.
- Csak stacioner jelen esetén jó az elv. Gyorsan változó jelek esetén sokkal nehezebb a helyzet.
(#) GAZ válasza GAZ hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
...ja és elfelejtettem:
Egyébként ez a módszer sokkal pontosabb, mint a nullátmenet figyelgetés, mert egy hosszabb jelsorozatot vesz figyelembe. Mindenféle zavarok-zajok hatása sokkal kisebb.
Minél stabilabb a jel, annál hosszabb FFT-t lehet csinálni -> több minta -> több információ -> pontosabb mérés(számítás).
(#) bankimajki válasza GAZ hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Nem mondom biztosra hogy értem, amit leírtál, de valamit kapisgálok. Kipróbálom elsőnek a digitális fázisszögmérés módszerét, meglátjuk mennyire pontos és ha nem felel meg a követelményeknek akkor ezen is elgondolkodom. Bár őszintén szólva nem tudom hogy képes vagyok-e egy FFT transzformációt leprogramozni egy olyan eszközön, amivel még csak most ismerkedem. De köszönöm, neked is ezt a megoldási kulcsot.
Üdv.: Miki
(#) bankimajki hozzászólása Szept 7, 2011 /
 
Ha esetleg másnak is kellene valamikor ilyen, akkor itt van hozzá egy kis anyag: Digital Phase Measurement Computation circuit (Inkább csatolom is, nehogy valamikor érvénytelen legyen a link.)
(#) ekkold válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Miért nem használod fel egy gyári PLL IC fáziskomparátorát?
Amúgy a jeleket négyszögesítve (schmitt trigger-el), majd egy egyszerü kizáró-vagy kapu-ba bevezetve, és ennek kimenetét átlagolva (sima RC szűrő) 0-180 fok között lehet fázisszöget mérni.
A legegyszerübb PLL IC-k-ben is használnak ilyesmit pl: CD4046 Persze ez csak 1...2MHz-ig használható, de biztos lehetne a célnak megfelelőt is találni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem