Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   38 / 122
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
A videoton tunerek elhangolódása miatt elsősorban nem az oszcillátor kör tehető felelőssé - persze előfordul az is -, hanem legtöbb esetben az UR87-UL86-UC68 hőstabilitási problémái miatt. A tuner rész gyakorlatilag nem-igen hangolódik, hanem az említett LCR tag hőstabilitási problémái miatt gondoljuk úgy. Mivel ez a tag nem stabil, ezért az AFC sem, és a hangolásjelző sem stabil. Az alap hangolófeszültség előállításához szükséges referenciafeszültség sem a legstabilabb, amit a uA3089 referenciafeszültségéből állítanak elő ami nem igazán hőstabil, valamint ehhez képest képzik az AFC hibafeszültséget. Nos dióhéjban ennyi a hőstabilitási probléma leírása. Ezen témát részletesen kiveséztem az elektrotanyán Videoton RT7300 Tuner elhangolódik? címmel, olvasd el, ott elolvashatod a mérési eredményeket és tapasztalatokat! Tanulságos!!!
A második kérdésre a válasz: Mivel új korukban ezeket a készülékeket nagyrészt kizárólag OIRT sávon használtuk, a hangolófeszültség alacsony értéke -amit leosztással állítottak elő-, a sáv szűkössége és az adók egymástól viszonylag nagy távolsága miatt ez a hiba nem igazán volt érzékelhető. Természetesen, ha az oszcillátor tekercs menetei a hőtágulásnak köszönhetően elérték az árnyékoló serleget, akkor mindenhogyan érzékelhető volt, főleg, mivel ilyenkor a rádiót nem igazán lehetett hangolni
(#) Fpityu hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Én az elektronikához nem értek , azt szeretném megtudni van -e köztetek valaki akihez elküldhetném vagy elvihetném a Videoton 6303-as tunert és megpróbál vele valamit elkövetni a stabilitás érdekében. Persze fizetnék érte.
üdv: Fpityu
(#) Fpityu hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Én az elektronikához nem értek , azt szeretném megtudni van -e köztetek valaki akihez elküldhetném vagy elvihetném a Videoton 6303-as tunert és megpróbál vele valamit elkövetni a stabilitás érdekében. Persze fizetnék érte.
üdv: Fpityu
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Köszi a kimerítő választ
Azt elfelejtettem írni, hogy én is kicseréltem az UR87 UC68 tagokat is, illetve uA3089 csere miatt újrahangoltam a szorzókört az UL86-tal, és viasszal öntöttem le a tekercset, lehet akkor inkább ahogy te is írtad ez segített a problémán, és nem az oszcillátorban, illetve a bemeneti rezgőkörben történt kerámiakondi csere.

Nekem egyedül amiatt tűnik úgy, hogy elsősorban (nálam legalábbis) a megmaradt hangolódást a hangolófeszültség instabilitás okozza, mert a hangolásjelző jelzéséről veszem észre, hogy elhangolódott, tehát a hangminőségből még nem veszek észre semmit, de a hangolásjelző már jelez.
Úgy vélem, hogyha a szorzókör mászna el akkor inkább az történne, hogy azt mutatná a készülék, hogy pontosan az adóra van hangolva, miközben már régen elmászott róla, vagy rosszul gondolom?

Esetleg a BB139-es varicapok öregedése nem játszik szerepet szerinted az elhangolódásban?

Üdv: Laci
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Közben végigolvastam az elektrotanyán tárgyaltakat is, az is nagyon tanulságos volt, köszi szépen érte!

Olvastam, hogy az RT7300-nál egy Fuba beltériből bontottal sikerült a legjobbra.
Szerinted ha sikerülne egy ilyen kondít kifogni az nagymértékben segítene a régebbi modulokon is amik az RA6363-ban vagy pl. az RT6303-ban vannak?

Olyan méréseket nem végeztél, hogy a fuba beltériből bontottal vajon azért lett ennyire jó, mert szinte a 0 a hőfokfüggése, vagy pont azért mert a hőfokfüggésének karakterisztikája pont a beépített tekercs hőfokfüggésének inverze, és így kompenzálja azt?

Esetleg UC68-nak valamilyen NPO kerámiakondi is okozhat jelentős javulást, vagy a tekercs hőfokfüggése miatt az sem igazán jó?

És még annyit, hogy láttam gondolkodtál TOKO FM-KF rezgőkör beoperálásán is, ebből aztán lett valami, vagy nem igazán kivitelezhető ilyen csere a Vidi moduloknál?

Még egyszer köszi, az írásokat, sokat segített!
Üdv: Laci
(#) bekeipeter válasza Fpityu hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Keress meg privátban, majd valamit kezdhetünk vele!
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Gondolkozzál kérlek, mert amit a hangolásjelzővel kapcsolatban írtál az egy kicsit sántít!
Tételezzük fel, hogy az oszcillátor atomstabil, viszont a demodulátor 10,7XXMHz-es köre nem stabil, akkor mit mutat a hangolásjelző?
A demodulátor kör elhangolódásából eredő hibafeszültséget.

A fázistoló kör kondenzátoráról csak annyit, hogy kipróbáltam közel 30db kondenzátort, természetesen különböző termikus együtthatóval rendelkezőket, és ezzel a bontott kondival lett jó az a modul!!! Másik modulhoz már nem volt jó az ugyan onnan származó, ugyan olyan kondenzátor! Ez csak az egyéni szerencsém volt. De ez a szintézeres tunernél nagyobb problémát okoz, mint a hagyományos rádiónál. Szerintem itt megoldaná bőven a problémát, hogyha a fázistoló tekercset elkészítenéd újra, nem viaszos, hanem ragasztós rögzítéssel. Az RA6360 rádiómba pl egy bontott TOKO 10,7 MHz-es tekercset operáltam be, és láss csodát, azzal jó!
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Igen, igazad van a hangolásjelzővel kapcsolatban, bár amit írtál fordítva is igaz, és én erre gondoltam, hogyha azt tételezzük fel, hogy a KF 10,7MHz-es köre atomstabil, viszont a tuner pl. egy hibás kerámiakondi, vagy egy hibás varicap miatt hangolódik egy kicsit, akkor is megjelenik a hibafeszültség, és ez esetben jogosan, mivel valóban elmászik a tuner az adó frekvenciájáról...

Szerinted az RA6363 moduljában a tuner részre is az igaz, amit az RT-7300 tunerjére írtál, hogy az viszonylag stabilnak tekinthető?
Csak azért kérdezem, mert ugye az RT-7300-nál egyértelmű, hogy atomstabil mivel PLL VCO van benne, viszont az RA6363-ban csak sima potis hangolás.

(De a tüneteket kicsit jobban megvizsgálva én is inkább arra gondolnék, ami nálad is volt a hiba oka, hogy a szorzókör mászik el állandóan és nem a tuner).

Szerinted akkor érdemes lenne az UL86-ot szétszedni, a 0-ról újratekerni és valami erősebb ragasztóval pl. 2 komponensű epoxiragasztóval vastagon bekenve rögzíteni a tekercs meneteit a műanyag csévetesten?
Szerinted inkább egy viszonylag rideg kemény ragasztó (pl. epoxi) vagy valami rugalmas de erős ragasztó (pl. FBS) lenne alkalmasabb erre a célra?

A TOKO tekercset miből sikerült bontanod?


Még egyszer köszönöm a segítséged!
Üdv: Laci
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Nos, a hangolófeszültség változása, általában együtt változik az oszcillátorral.
Én a fázistoló tekercset mindenképpen szilárd ragasztóval javasolnám rögzítésre. Szerintem a pillanatragasztó is megfelel erre a célra. Én is mindig a tunert piszkálgattam (joggal) amíg az RT7300 a kezembe nem került. Itt is mászik a PLL, de csak 3-400 Hz-et maximum, többet nem mértem. Ekkor derült fény a fázistoló kör hibájára. A kettő együttes javításával használhatóvá lehet tenni a rádiót.

U.I.: A TOKO tekercset egy öreg PIONEER autórádióból bontottam. Ez a tekercs beépített kondenzátorral rendelkezik és gyárilag 10,7MHz-re volt hangolva
(#) Fpityu válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Lehet hogy meg foglak keresni ha nem sikerül valamit elkövetnem vele. Beszéltem egy idősebb tv szerelő ismerősőmmel az azt javasolta egy jó antennát csatlakoztassak a Videoton 6303-hoz. úgy gondoltam hagyjon engem ilyen hüjeségekkel, aztán nem foglalkoztam vele. Addig piszkáltaa fantáziámat hogy mindig elhangolódótt míg tegnap egy erőrítős szobaantennát rádugtam. Előszőr néhányszor utána kellett állítanom aztán Délelőtt 11órától-21óráig nem hangolódott el.
(#) Kispotter hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
Sziasztok!!
Nekem is van egy ilyen erősítőm tökéletesen működik csak mivel nyáron van 35 fok a szobámba és ha kicsit feljebb csavarom a hangerőt akkor elég forró a hátulja majdnem csak éget szóval nemfog elszállni? Meddig bírja a végfok vagy esetleg van benne védelem? 8 ohmos Radioteknika S90 hangfalakkal használom 7 esnél tovább nem szoktam hangosítani tovább nem bírják a hangfalak. Egyébként a magas meg a mély az Orion hs 280 ból van még apámék szerelték átt anno mikor megvették de ez szerintem ez lényegtelen.
(#) Kispotter válasza Kispotter hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Jajj bocsánat szóval a magas meg a közép
(#) ABCD válasza Kispotter hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Érdemes lenne a hangfalak ellenállását lemérni, ha kb 8 ohm, akkor nem fog leégni. Amúgy a hangerőt nem érdemes feltekerni a 6-osnál tovább, mert (főleg vonalszintű bemenetnél) ott éri el a teljes kivezérlést, és ha tovább tekered torzítani kezd, ami lazán ki tudja nyírni a hangfalat. (Főleg az Orion magasak érzékenyek erre.)
(#) Kispotter válasza ABCD hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Lemértem őket még anno 8.4 Ohm-t mértem azt hiszem.. Szóval akkor akármilyen meleg van és akármilyen forró ha megvan 8 ohm sose fog leégni?? Egyébként a magasak már így is rosszak recsegnek meg minden bajuk van öregek csak hát ügye sehol se találok már belevalót sajna:S Ugyanez van a közepekkel is..
(#) wrxtr válasza laci6662 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Üdv:

Érdeklődnék, hogy próbálkoztál-e végül a bekeipeter javasolta földhurok megszüntetésével, hogy megszűnjön az alapzúgás?

Üdv:
Tamás
(#) bekeipeter válasza wrxtr hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A módszer már több készüléken bevált
(#) laci6662 válasza wrxtr hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Szia!

Még nem volt időm, ami időm jut rá, az FM modullal foglalkoztam elhangolódás terén

Üdv: Laci
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Szia!

Mellékeltem végre a fotókat az alaplapról amiket a múltkor kértél, leírnád akkor részletesen a bevált módszert a földhurok megszüntetésére?

Üdv: Laci
(#) laci6662 hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Mellékelek egy gyári fóliarajzot is, igaz ez RA-6360-é, de nagyon hasonló a kettő, a szimmetrikus tápfeszt kivéve...

nyák.jpg
    
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Üdv Laci!

Az alaplap fóliarajzáról nem tudnál nagyobb felbontású képet küldeni privátban? Azon egyszerűen be tudom jelölni, hogy hol kell a nyákot elvágni és hová kell átkötéseket berakni. Amúgy én is 6360-on tudom most szemléltetni, mert az van műtőasztalon
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia!
Ment az email címedre a nagyfelbontású verzió!
(#) BZoli94 hozzászólása Szept 30, 2011 /
 
Sziasztok! Adott egy RA 6363-as főkapcsoló (isostat) hibával. Amikor megnyomom a gombot, nem úgy kattan, mint azelőtt. Egyáltalán nem bírom bekapcsolni, nem csinál semmit, a biztosítékok jók. Ha jól emlékszem akkor is máshogy kattant a jóhoz képest, amikor ki volt húzva a konnektorból.
Levetem a cucc tetejét, nehéz hozzáférni, visszaraktam és levettem az alját így már nagyjából hozzáférek. Ha kiszedtem mit tudok vele csinálni? Volt már valakinek ilyen problémája? Köszi! Zoli
(#) BZoli94 hozzászólása Szept 30, 2011 /
 
Itt egy kép alulnézetből. A 2 csavart már én vettem ki, de inkább megálltam átgondolni...

PA010030.JPG
    
(#) bekeipeter válasza BZoli94 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Ha azt a fehér kábelkötözőt levágnád a kapcsoló testéről, még működhetne is
(#) BZoli94 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Eddig is rajta volt. Levágjam? Ennél már rosszabb végül is nem lehet. :S Amúgy elkezdtem méregetni a kapcsolót, a 2 oldal párjai között se be se kikapcsolt állapotban nincs kapcsolat. Az a baj nem?!
(#) BZoli94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Írtam, hogy a 2 csavart én vettem ki, de megálltam átgondolni és utánanézni. Szóval visszarakhatom a csavart, most áll a dolog.
(#) BZoli94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Még nem vettem ki a kapcsolót, nehéz észrevenni, de az oldalán látszik, hogy ki van törve belőle egy darab. Holnap kiműtöm valahogy és veszek egy újat, amennyiben lehetséges ilyet szerezni... Köszi! Üdv
(#) mezei dávid hozzászólása Okt 2, 2011 /
 
Szia minden szakinak!
Segítséget kérek van egy Videoton Hifi Elektroni cs rádióm
aminek a baloldali hang kimenetén nincs hang csak sistergő zúgás hallatszik a jobb oldali hangszóró rendesen működik.
Nem nagyon értek hozzá de ,ha valaki leírná hogyan javíthatnám meg nagyon tudnék örülni.
csatolok egy képet.
üdv: Dava
Kép000.jpg (54.13 KB)
(#) BZoli94 hozzászólása Okt 2, 2011 /
 
Sziasztok! A kapcsoló a rossz, nem tudja valaki, hogy honnan tudnék szerezni? Esetleg lehet még venni. Ilyen kell...

PA030037.JPG
    
(#) CHZ válasza BZoli94 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /
 
Ezek között keresgélj méretét figyelembe véve lehet helyettesíteni.
Következő: »»   38 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem