Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   9 / 25
(#) Athos80 hozzászólása Nov 24, 2011 /

Sziasztok,

A hétvégén én is összedobtam fából egy keretet, benne a kifejezetten erre a célra gyártott ellenállás huzallal. ATX-es PC táp rá és kb 25 cm-es hosszig piszok jól felhevíti a huzalt (kb 3,2A vett fel), 40 cm-en pedig csak langyos. PC táp 5V-ot használtam fel, ami hiába bír max 20A-t, a huzal 40 cm hosszon 1,7 A-nél nem vett fel többet. Próbáltam megterhelni 12V-on is, semmi változás.

Más is futott már bele hasonlóba?

Üdv,
Péter
(#) zolika60 válasza Athos80 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Ohm törvény. I=U/R Ha nagyobb áram kell nagyobb feszültség is kell hozzá adott ellenállás esetén.
(#) erbe válasza Athos80 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Túl vékony az ellenállás huzalod. Próbáld ki sima vasdróttal! Először vékonyat keress és hosszúra fogd!
(#) t0mp190 hozzászólása Dec 8, 2011 /

Sziasztok!

Végre van egy kis szabadidőm, ezért szeretném veletek megosztani az elkészült művet. Be kell látnom hogy igazatok volt a trafóval kapcsolatban, köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
(#) Barret válasza t0mp190 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Hasonlóval már 2 házat szigeteltem be
Annyi a külömbség,hogy az enyém szögletes,mint egy fűrészkeret.
Ez a legegyszerűbb,és legjobb vágó szerszám.
Külömböző sablonokal akár még csövet is készíthetsz vele hungarocell-ból .
48V-os trafóról működtetem,mert több mint 1 méter hosszú a szál.
(#) Inhouse válasza t0mp190 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Jó lett, örülök, hogy sikerült. Végülis mi került a dobozba?

Üdv
Inhouse
(#) t0mp190 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

A dobozba egy 24V-os 250VA-os trafó került, amit nem tudom mennyire látszik, PC táp csatlakozóval kötöttem be. A huzal pedig 0,6mm-es Kanthal huzal lett. Nagyon jól működik, biztonsági okokból a dobozra is és a csőre is került kapcsoló. Utóbbit azért találtam fontosnak, hogy ne legyen állandóan meleg a szál, így kisebb az esélye annak hogy valaki megégeti vele magát.
(#) Inhouse válasza t0mp190 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Rendben, az a lényeg, hogy jó lett.

Üdv
Inhouse
(#) sapikoma hozzászólása Dec 9, 2011 /

SZiasztok!

Valaki esetleg tud abban segíteni hogy egy hungarocel vágóhoz milyen alkatrészeket szerezzek be?(elv is érdekel)(Olyan megoldás érdekel amihez később is tudok alkatrészt venni,tehát a hajszárítós modell nem játszik)

Elég nagy szükségem lenne egy ilyen szerkezetre..

KÖszönöm előre is a Választ
(#) kaqkk válasza sapikoma hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Miért nem olvasod a témát ? 5 hsz el lejjebb ott a válasz a kérdésedre !!
(#) Barret válasza sapikoma hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Egy trafó kell,viszonylag izmos.Néhány amper elég .
24V-nál kisebb ne legyen a kimenő fesz.
Aztán kell még hozzá ellenálláshuzal,vagy co drót is jo ha nincs más...A többi meg kézimunka...De az is le van fényképezve itt a fórumon.Én hősugárzó "cekaszból" csináltam az enyémre a szálat.
(#) profis hozzászólása Feb 12, 2012 /

Sziasztok!
Építettem egy habvágót, de egy kicsit magas a fűtőszál hőmérséklete, mert nagyon olvaszt, és elég sűrűn el is szakad.
A tápfeszültség 14V, és egy diódát is betettem, hogy csak a fél periódus jusson a fűtőszálra (dióda nélkül vörösen izzott).
A fűtőszál bowdenből 1 db elemi szál, az ellenállása hidegen 1ohm.
Ha jól gondolom 1 feszszabályzóra lenne szükségem,ebben kérnék segítséget. Ha valakinek van egy rajza, esetleg nyákterv is azt előre is köszönöm!

DSC_0155.jpg

(#) karaszbandi válasza profis hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Hú, ez egy kicsit sűrű!

A bowden az nem ellenállás huzal!
Az egy ohmot mivel mérted meg?
Ne a feszültséget akard szabályozni, hanem az áramot.
Egy voltos fesz szabályzót nem fogsz találni. Csinálj egy PWM szabályzót vagy egy áramgenerátort és azzal állítsd be a megfelelő hőfokot. De ne acél dróttal!
(#) profis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Köszi a rajzot, eg pár kérdésem lenne a vele kapcsolatban:
1. fojtótekercset csak 22uH-t találtam, az jó lesz -e?
2. Diak csak 1 van a HE store-on, száma DB3, az jó lesz -e?
3. Diakot még nem láttam, a rajza alapján szimmetrikusnak tűnik. Beültetésnél a lábaira figyelni kell, vagy nem lehet fordítva kötni?
4. Jól értelmezem, hogy CS1-re kötöm a 230V-ot, CS2 pontra kötöm a trafó primer oldalát?
5. egy nyákrajzod nincs hozzá véletlenül?
Köszönöm!
(#) profis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Sikerült megépítenem, tökéletesen működik a szabályozás . Köszönöm a segítséget!
(#) Tarbur hozzászólása Márc 13, 2012 /

Sziasztok!
Ez a PC tápos megoldás pontosan mit takar? Olvasom, hogy valaki diódát cserélt valahol, ez feltétlen szükséges? Vagy egyszerűen csak a melegítendő szálat kapcsolom rá pl a ventilátor helyett?
(#) Tarbur válasza Tarbur hozzászólására (») Márc 15, 2012 /

Kipróbáltam csak úgy direktben rákötni a csatlakozókra a fűtőszálat. 5V-nál hallható zümmögés a tápból, drót kissé melegszik. 12V-nál síri csend, drót sokkal jobban melegszik, de meg sem közelíti a használható szintet.
Viszont egy filléres autóakku töltő fényes sikert aratott.
Részemről ennyit a PC tápokról :kalap:
(#) Seton hozzászólása Márc 16, 2012 /

Itt van ez a modellrepülő habszárnya (vissza kell lapozni a témanyitó hozzászóláshoz, nem engedi máshogy linkelni). Az első hozzászólásban van a profilja. Le van írva, hogy keretes habvágót kellene hozzá csinálni (ez kb megoldható), de nem teljesen értem. A homorú oldalt hogyan vágja ki?
Egyébként ilyen modellrepülő célra alkalmas habot honnan a olcsóbb/könnyebb beszerezni?
(#) Barret válasza Tarbur hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Amíg rövid szakaszt akarsz vágni,elég a 12-14V De 1 méter széles vágáshoz már kevés lesz! Enyémnek a trafója 50V-ot ad terheletlenül,és kb 3-4A-es. 1méter szélességben tudok vágni vele.
(#) Barret válasza Seton hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Szárnyprofil vágáshoz sablon kell. 1 a szárny elejére,és 1 a végére. Ez megvezeti a keretes vágót,és szinte tökéletes síma felületet kapsz!
(#) Inhouse válasza Tarbur hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

A PC tápot át szokás alakítani, az 5V-os ág stabil, a 12V-os nem igazán.
Fűtőszála válogatja, hogy mekkora feszültség és áram szükséges a vágáshoz. A sikertelenséged nem a PC táp hibája.

Üdv
Inhouse
(#) Koccy hozzászólása Márc 17, 2012 /

Tisztel hozzáértők

Lakóház hőszigeteléshez készítettem magamnak egy habvágót, számítógép 12 V-os ágával, és kb 60 cm hosszú 0,8-as ellenálláshuzallal működik. Szó se róla, működik, de szeretném, ha gyorsabban dolgozna. Van egy feltevésem, kérlek javítsatok ki ha helytelen. P=U*I és I=U/R Namármost, ha kisebb ellenállású huzalt rakok be, akkor az I=U/R képletben kisebb lesz az osztó, tehát nagyobb lesz az I. Ha mondjuk kb fele olyan ellenállású 1,2-es ellenálláshuzalt rakok be, akkor kb 2x akkora lesz a teljesítménye?
(#) Athos80 hozzászólása Márc 17, 2012 /

Sziasztok,

Közben összedobtam fából egy keretet, 1,1 m fesztávval, így a feszítőrugó mellett is van elég hely, hogy az 1 méteres táblát vágni lehessen. A trafó 24V-os, kb 3,5 VA, így igaz nem túl gyorsan, de lehet vele vágni.
A következő lépés, hogy kicserélem egy 30 V körülire és valami olyan keretet akarok összerakni, amivel lehet ferdén, illetve beállított mélységig vágni.

Én is végigpróbáltam PC és laptop tápokat is, de 24V-nál nem szabad kevesebbel próbálkozni.

Még egy felvetés: szerintetek porszívó szabályzója a 230V-os oldalra bekötve működne?
(#) kaqkk válasza Athos80 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Igen működne de a trafó nem szereti ,és melegszik tőle de nagyon ...
(#) thomas3 válasza Athos80 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Esetleg egy step-up konverterrel magasabb feszültséget is előtudnál állítani (pl: a pc tápból)
(#) Inhouse válasza Athos80 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

A legnagyobb baj itt inkább a 3,5VA-al van...szerintem az nagyon kevés...nem elírás? Ekkora teljesítménnyel igen nehéz lehet bármit is vágni...

Üdv
Inhouse
(#) Koccy hozzászólása Márc 18, 2012 /

Tisztel hozzáértők

Lakóház hőszigeteléshez készítettem magamnak egy habvágót, számítógép 12 V-os ágával, és kb 60 cm hosszú 0,8-as ellenálláshuzallal működik. Szó se róla, működik, de szeretném, ha gyorsabban dolgozna. Van egy feltevésem, kérlek javítsatok ki ha helytelen. P=U*I és I=U/R Namármost, ha kisebb ellenállású huzalt rakok be, akkor az I=U/R képletben kisebb lesz az osztó, tehát nagyobb lesz az I. Ha mondjuk kb fele olyan ellenállású 1,2-es ellenálláshuzalt rakok be, akkor kb 2x akkora lesz a teljesítménye?
(#) Melphi hozzászólása Máj 4, 2012 /

Sziasztok , valakinek lenne ötlete, hogy hogyan lehetne megoldani a nikecell vágószál szabályzását?
A primer oldali triakos szabályzás az szóba se jöhet mert az nem járható út, viszont a szekunder oldal szabályzása triakkal az már jó lehet, a trafó megcsapolgatásán is gondolkoztam, de oda meg nem igazán találok ilyen nagy áramú forgókapcsolót ami kb16 állású lenne, igazából egy PWM szabályzó lenne jó.
Ha nem gond légyszíves segítsetek!
Köszönöm
(#) Melphi hozzászólása Máj 5, 2012 /

Esetleg amit motor fordulatának szabályzására terveztek azt nem lehetne a vágó huzal szabályzására használni?
Erre gondolnák: http://www.electronica.mk/all_articles/Electric_Car_Projects/20A_12...r.html
(#) Melphi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Tiszteletem a primeroldali szabályzást szerintem felejtsük el nekem már nem egy toroid trafót átütött.A másik sajnos meg kis teljesítményű nekem 24v 10A- re kellene, de úgy látszik ma az egyik kedves fórumtárs segíteni fog.
Következő: »»   9 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem