Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
A hétvégén én is összedobtam fából egy keretet, benne a kifejezetten erre a célra gyártott ellenállás huzallal. ATX-es PC táp rá és kb 25 cm-es hosszig piszok jól felhevíti a huzalt (kb 3,2A vett fel), 40 cm-en pedig csak langyos. PC táp 5V-ot használtam fel, ami hiába bír max 20A-t, a huzal 40 cm hosszon 1,7 A-nél nem vett fel többet. Próbáltam megterhelni 12V-on is, semmi változás. Más is futott már bele hasonlóba? Üdv, Péter
Ohm törvény. I=U/R Ha nagyobb áram kell nagyobb feszültség is kell hozzá adott ellenállás esetén.
Túl vékony az ellenállás huzalod. Próbáld ki sima vasdróttal! Először vékonyat keress és hosszúra fogd!
Sziasztok!
Végre van egy kis szabadidőm, ezért szeretném veletek megosztani az elkészült művet. Be kell látnom hogy igazatok volt a trafóval kapcsolatban, köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
Hasonlóval már 2 házat szigeteltem be
![]() Annyi a külömbség,hogy az enyém szögletes,mint egy fűrészkeret. Ez a legegyszerűbb,és legjobb vágó szerszám. Külömböző sablonokal akár még csövet is készíthetsz vele hungarocell-ból . 48V-os trafóról működtetem,mert több mint 1 méter hosszú a szál.
Jó lett, örülök, hogy sikerült. Végülis mi került a dobozba?
Üdv Inhouse
A dobozba egy 24V-os 250VA-os trafó került, amit nem tudom mennyire látszik, PC táp csatlakozóval kötöttem be. A huzal pedig 0,6mm-es Kanthal huzal lett. Nagyon jól működik, biztonsági okokból a dobozra is és a csőre is került kapcsoló. Utóbbit azért találtam fontosnak, hogy ne legyen állandóan meleg a szál, így kisebb az esélye annak hogy valaki megégeti vele magát.
![]()
Rendben, az a lényeg, hogy jó lett.
Üdv Inhouse
SZiasztok!
Valaki esetleg tud abban segíteni hogy egy hungarocel vágóhoz milyen alkatrészeket szerezzek be?(elv is érdekel)(Olyan megoldás érdekel amihez később is tudok alkatrészt venni,tehát a hajszárítós modell nem játszik) Elég nagy szükségem lenne egy ilyen szerkezetre.. KÖszönöm előre is a Választ
Miért nem olvasod a témát ? 5 hsz el lejjebb ott a válasz a kérdésedre !!
Egy trafó kell,viszonylag izmos.Néhány amper elég .
24V-nál kisebb ne legyen a kimenő fesz. Aztán kell még hozzá ellenálláshuzal,vagy co drót is jo ha nincs más...A többi meg kézimunka...De az is le van fényképezve itt a fórumon.Én hősugárzó "cekaszból" csináltam az enyémre a szálat.
Sziasztok!
Építettem egy habvágót, de egy kicsit magas a fűtőszál hőmérséklete, mert nagyon olvaszt, és elég sűrűn el is szakad. A tápfeszültség 14V, és egy diódát is betettem, hogy csak a fél periódus jusson a fűtőszálra (dióda nélkül vörösen izzott). A fűtőszál bowdenből 1 db elemi szál, az ellenállása hidegen 1ohm. Ha jól gondolom 1 feszszabályzóra lenne szükségem,ebben kérnék segítséget. Ha valakinek van egy rajza, esetleg nyákterv is azt előre is köszönöm!
Hú, ez egy kicsit sűrű!
A bowden az nem ellenállás huzal! Az egy ohmot mivel mérted meg? Ne a feszültséget akard szabályozni, hanem az áramot. Egy voltos fesz szabályzót nem fogsz találni. Csinálj egy PWM szabályzót vagy egy áramgenerátort és azzal állítsd be a megfelelő hőfokot. De ne acél dróttal!
Köszi a rajzot, eg pár kérdésem lenne a vele kapcsolatban:
1. fojtótekercset csak 22uH-t találtam, az jó lesz -e? 2. Diak csak 1 van a HE store-on, száma DB3, az jó lesz -e? 3. Diakot még nem láttam, a rajza alapján szimmetrikusnak tűnik. Beültetésnél a lábaira figyelni kell, vagy nem lehet fordítva kötni? 4. Jól értelmezem, hogy CS1-re kötöm a 230V-ot, CS2 pontra kötöm a trafó primer oldalát? 5. egy nyákrajzod nincs hozzá véletlenül? Köszönöm!
Sikerült megépítenem, tökéletesen működik a szabályozás . Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Ez a PC tápos megoldás pontosan mit takar? Olvasom, hogy valaki diódát cserélt valahol, ez feltétlen szükséges? Vagy egyszerűen csak a melegítendő szálat kapcsolom rá pl a ventilátor helyett?
Kipróbáltam csak úgy direktben rákötni a csatlakozókra a fűtőszálat. 5V-nál hallható zümmögés a tápból, drót kissé melegszik. 12V-nál síri csend, drót sokkal jobban melegszik, de meg sem közelíti a használható szintet.
Viszont egy filléres autóakku töltő fényes sikert aratott. Részemről ennyit a PC tápokról ![]()
Itt van ez a modellrepülő habszárnya (vissza kell lapozni a témanyitó hozzászóláshoz, nem engedi máshogy linkelni). Az első hozzászólásban van a profilja. Le van írva, hogy keretes habvágót kellene hozzá csinálni (ez kb megoldható), de nem teljesen értem. A homorú oldalt hogyan vágja ki?
Egyébként ilyen modellrepülő célra alkalmas habot honnan a olcsóbb/könnyebb beszerezni?
Amíg rövid szakaszt akarsz vágni,elég a 12-14V De 1 méter széles vágáshoz már kevés lesz! Enyémnek a trafója 50V-ot ad terheletlenül,és kb 3-4A-es. 1méter szélességben tudok vágni vele.
Szárnyprofil vágáshoz sablon kell. 1 a szárny elejére,és 1 a végére. Ez megvezeti a keretes vágót,és szinte tökéletes síma felületet kapsz!
A PC tápot át szokás alakítani, az 5V-os ág stabil, a 12V-os nem igazán.
Fűtőszála válogatja, hogy mekkora feszültség és áram szükséges a vágáshoz. A sikertelenséged nem a PC táp hibája. Üdv Inhouse
Tisztel hozzáértők
![]() Lakóház hőszigeteléshez készítettem magamnak egy habvágót, számítógép 12 V-os ágával, és kb 60 cm hosszú 0,8-as ellenálláshuzallal működik. Szó se róla, működik, de szeretném, ha gyorsabban dolgozna. Van egy feltevésem, kérlek javítsatok ki ha helytelen. P=U*I és I=U/R Namármost, ha kisebb ellenállású huzalt rakok be, akkor az I=U/R képletben kisebb lesz az osztó, tehát nagyobb lesz az I. Ha mondjuk kb fele olyan ellenállású 1,2-es ellenálláshuzalt rakok be, akkor kb 2x akkora lesz a teljesítménye?
Sziasztok,
Közben összedobtam fából egy keretet, 1,1 m fesztávval, így a feszítőrugó mellett is van elég hely, hogy az 1 méteres táblát vágni lehessen. A trafó 24V-os, kb 3,5 VA, így igaz nem túl gyorsan, de lehet vele vágni. A következő lépés, hogy kicserélem egy 30 V körülire és valami olyan keretet akarok összerakni, amivel lehet ferdén, illetve beállított mélységig vágni. Én is végigpróbáltam PC és laptop tápokat is, de 24V-nál nem szabad kevesebbel próbálkozni. Még egy felvetés: szerintetek porszívó szabályzója a 230V-os oldalra bekötve működne?
Igen működne de a trafó nem szereti ,és melegszik tőle de nagyon ...
Esetleg egy step-up konverterrel magasabb feszültséget is előtudnál állítani (pl: a pc tápból)
A legnagyobb baj itt inkább a 3,5VA-al van...szerintem az nagyon kevés...nem elírás? Ekkora teljesítménnyel igen nehéz lehet bármit is vágni...
Üdv Inhouse
Tisztel hozzáértők
Lakóház hőszigeteléshez készítettem magamnak egy habvágót, számítógép 12 V-os ágával, és kb 60 cm hosszú 0,8-as ellenálláshuzallal működik. Szó se róla, működik, de szeretném, ha gyorsabban dolgozna. Van egy feltevésem, kérlek javítsatok ki ha helytelen. P=U*I és I=U/R Namármost, ha kisebb ellenállású huzalt rakok be, akkor az I=U/R képletben kisebb lesz az osztó, tehát nagyobb lesz az I. Ha mondjuk kb fele olyan ellenállású 1,2-es ellenálláshuzalt rakok be, akkor kb 2x akkora lesz a teljesítménye?
Sziasztok , valakinek lenne ötlete, hogy hogyan lehetne megoldani a nikecell vágószál szabályzását?
A primer oldali triakos szabályzás az szóba se jöhet mert az nem járható út, viszont a szekunder oldal szabályzása triakkal az már jó lehet, a trafó megcsapolgatásán is gondolkoztam, de oda meg nem igazán találok ilyen nagy áramú forgókapcsolót ami kb16 állású lenne, igazából egy PWM szabályzó lenne jó. Ha nem gond légyszíves segítsetek! Köszönöm
Esetleg amit motor fordulatának szabályzására terveztek azt nem lehetne a vágó huzal szabályzására használni?
Erre gondolnák: http://www.electronica.mk/all_articles/Electric_Car_Projects/20A_12...r.html |
Bejelentkezés
Hirdetés |