Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van nekem egy Genius Home Theater erősítőm. Sajna a nagy nyári villámlások kicsit megártottak neki, ha kikapcsolom (stand by) a két front hangszóró akkor is szól. Egyszer már megjárta szegény a villámokkal, akkor egy TDA7269A típusú IC halt meg benne. Felmerült a gondolat, hátha megint egy ilyen bolondult meg. Ezt szeretném valahogy megállapítani. Ehhez fel tudok használni egy multimétert, és egy oszcilloszkópot. Ha valaki tud nekem segiteni, hogy mit és hogyan mérjek, hogy kiderüljön az IC a hunyó-e, azt megköszönném. ps.: Ha szükséges, kapcsolási rajzot tudok feltölteni.
A PC az nem földeléses konektorba van csatlakoztatva, létezhet hogy ettöl zavarodik meg a hangfal és nem müködik rendesen a távirányító része?
Igen! Valószínüleg az lesz a baja. Szerencse, hogy a pc még nem csinál fura dolgokat, és még nem bizsergette meg senki kezét a pc ház.
Persze, nem ráz nagyon, de azért lehet érezni.
Üdv!
Nem hiszem, hogy megint a végfokkal lenne a gond. Inkább a Stand-by és a Mute feszültséget előállító áramkörrel lesz baj. Nekem egy régebbi típus van s abban pár tranzisztor az egész a végfokok körül. A kapcsolási rajzról vissza tudod követni, hogy melyiket kell cserélni. Viszont villám után én mindent cserélnék, mert előbb utóbb bedöglenek. Nálam még a potik is, de azokat nem tudom cserélni.
Köszi a tippet, közben én is rájottam, hogy a standby feszültséggel lesz a hiba. Potikat pont a héten cseréltem, mert a hangerőszabályzó már teljesen megadta magát.
Szevasztok! SZeretném a segítségeteket/tanácsotokat kérni. Nekem annyi a problémám a géppel, és már kezd nagyon idegesíteni, hogy a pc-vel összekötőkábel vagy a foglalata kezd nagyon kikészülni. A center és a front bal már nem megy simán. Bár a center megszólal ha házimozizok, csak zenehallgatásnál kell center-sub cserét nyomnom a gépen, és akkor megy a sub. Őőő ezt jól megaszondtam. A másik meg hogy néha elég erőteljesen vissza kell nyomkodnom a foglalatba a kábelt, mert elkezd kontaktolni a front jobb is. A kérdésem az lenne, hogy inkább építsem át a foglalatot a gépen, vagy próbáljak meg vadászni egy másik kábelt, vagy a foglalat cseréje megoldhatja a problémát?
Üdv!
Szedd szét és nézd meg a csatlakozó környékét. Lehet, hogy csak a forrasztás engedett el.
Kicseréltem a biztosítékokat meg a végfokot de semmi változás.
Mást tipp?
Most vettem észre hogy a kicserélt 2 biztosíték ismét elszállt :s
Látom rengeteg szakember van itt.Ezért szeretném megkérdezni ,van ekettő 5.1 5000-em .Az egyikbe villámvágott salyna helyi szerelő nem igazán birt vele.Vettem egy másikat a napokban .Jól néz ki nyugodtan összerakom ,erre mit ad isten center és a bekötésnél mellette lévő hátsó félhangerőn is alig hallható .Valaki esetleg tudna segiteni.Jól van bekötve. Ha centernek pozitiv zsinórját másikba dugom ugy szól rendesen meg hátsó is.Teszten hátsó helyett is a center szól. Előre is köszönöm.
Amit írtam, hogy a két kondinál mérj, nincs-e rövidzár, azt megnézted?
Meg nézd meg a diódahídat is, nem zárlatos-e valamelyik dióda. A forrasztás a végfoknál jól sikerült? Nincs rövidzár? Nem tudod lefényképezni a "masinát", hogy én is lássam?
Hali!
A bemenet jól van bekötve? Gép és erősítő közötti vezetékek jók? Ha ezekre igennel feleltél, akkor a hiba belül lesz...
Ja azt én is igy gondolom.Estleg valaki nem tudná megjavitani.Én nem értek hozzá.Szabolcsi vagyok .Hajdu még estleg szóba jöhet.
Diódahidat megnéztem diódavizsgálóval. Mind a 4-en 550-570 körüli értéket mértem
Kondi rövidzárat úgy gondoltad hogy szakadásvizsgálóval megnézem kondit? Kép a panelról. JP4-es csatlakozóra jön az a kábel a trafóról ahol elszállt a 2 biztosíték. Az elszíneződésnél az R89-es ellenállás jó.
Milyen értékű biztit raktál be?
Másik oldalról van képed?
Nem konkrétan a kondi vizsgálata miatt, hanem hogy azon a ponton nincs-e zárlat.
Egyébként igen, diódateszttel gondoltam. De ha már mérsz, megvizsgálhatod a két tranyót is.
holnap kiforrasztom és megnézem tranyókat is.
A két nagy kondit nem tudtam kimérni multiméterem méréshatára miatt, de ha jól tudom ha szakadásvizsgálóval rámérek akkor 1 gyors "csippanást" kell hallanom. Tudom hogy ettől még nem 100% hogy jó de sajnos nincs ESR műszerem.
"Mielőtt bármit is tennél, a C37, ill. a C39 kondin mérve nézd meg, hogy nincs-e rövidzár."
Akkor ezt hogy kéne pontosan?
Mint már írtam, multi diódateszt állás, és megnézed mit mutat, ha közel 0, akkor valahol rövidzár van.
tranyók jók.
Biztosíték szarul lett méretezve esetleg? Vagy lenne más tipped ellenőrzéshez?
Mondjuk nem túl nagy biztosítékot raktál, de gondolom próbánál nem is full hangerőn kezdted el tesztelni...
A diódákat kiszedve mérted? A másik irányba szakadást mutattak?
Nem fullon volt a hangerő. Mekkora bizti kéne szerinted?
Kiforrasztva néztem meg diódákat, és igen másik irányban szakadást mutatott.
Mekkora fesz van a trafóból kijövő vezetéken? Mérted, miután a biztit kicserélted?
már nem vagyok otthon de ha jól emlékszem akkor 40-30 és 12V-ot mértem. Most meg nem tudom mondani melyik ágban
Az a helyzet, hogy ha mondhatni minden jó, akkor nem kéne kiégnie a biztinek.
Majd cseréld ki a biztitket, és ne told rá a panelra, hanem csak úgy nyersen nézd meg, mennyi jön a trafóból (AC). Kíváncsi vagyok rá. Bocs, hogy ilyen "hézagosan" válaszolok, de ketten osztozunk a gépen - felváltva. ![]()
Pénteken tudom megnézni, akkor megírom majd.
Biztosítékot ne cseréljem nagyobbra? Te mekkorát ajánlanál? Semmi gond, 1000 köszönet hogy egyáltalán segítesz és foglalkozol az ügyemmel ![]()
Kérnék 1 kis segítséget.
Szereztem egy hibás hangfalszettet. Kicseréltem a trafoba 2 biztit. 3 rendben volt. (A 3 vezetékes kék fekete kék volt OK). Zárlatot a TDA7264 okozta amit valaki TDA7269 helyére rakott be. Megadta magát. Én beraktam egy TDA7269-est. Tápok rendben. Fesz van. Bekapcsolom a ledek rendben. De sehol nem jön egy hang se. Se SUB se a többin. A 2 nyákot közvetlenül összekötő 2eres vezetékben nincs semmi fesz. Abban nem kéne valami fesznek lennie?? Vagy valakinek van valami ötlete mi a baj ?
Kicsit még méregettem. Ahogy nézegettem a kapcs.rajzot. Arra már rájöttem a 2eres vezeték fekete az GND a piros az a MUTE amin ugye 0V az a MUTE 5v az ON. Na de azt már nem értem miért nincs benne 5V ??
Hali!
Az összes fesz. megvan? Ha igen, akkor a PT.. IC-k körül keresgélj... |
Bejelentkezés
Hirdetés |