Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 138
(#) yello válasza Szebence hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Hali.
Nagy valószínűséggel nem a dac a probléma, hanem az áramgenerátor, érdekelne melyiket használod, tipikusan az a jelenség amikor túl nagy bias áramot állít be az ember, és mikor kitakarás van, akkor is folyik annyi áram a diódán hogy van kisugárzó fénye, próbáld meg csökkenteni ha van ilyen beállításod.
Üdv
(#) Szebence válasza yello hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Hali!

Persze, próbálkoztam már mindenféle beállítással.
Az a baj, ha pl 500mA-en használom a diódát akkor nem ejti vissza csak kb 380mA-re az áramot.

De próbáltam úgy hogy csak kb 120mA-ert adok neki, de úgy is lehet látni a kitakart vonalat.

Két potméter van az áramgenertoron egyikkel azt az áramot lehet beállítnai ami akkor legyen mikor ki van takarva a lézer, a másikkal pedig a maximális áram szabályozható.
Beállítnai úgy állítottam be, hogy levettem mindkét potmétert 0-ára, majd azt a potmétert kezdtem felfelé csavarni ami kitakaráskor "aktív" tehát feltekertem a küszöbáramig, hogy éppen hogy piros kis fény megjelenjen a diódán. Ezután a másik potméterrel felmentem 450-500mA-ig. De ugye így nem volt jó. Utána amit először tekertem potmétert, letekertem 0-ra, de úgy sem lett jó.

Aha, nekem is ez a generátorom van, csak érdekelt hogy mégis melyikről beszélünk, amúgy a kivitelezés szép.
Tisztázzuk, ami a zénerrel van párhuzamosan poti, az a mod, ami a műv, erősítő előtt van az a max áram.
A beállítás az rendben, hasonlóképp állítottam be én is, de mindenki másképp. Na már most az én véleményem szerint, a zénerrel párhuzamosan nem elektrolit kondi kell, hanem vagy tantál, vagy kerámia, nekem is ez van és működik, és a rajzon sem elko van jelölve, kerámia!!
Nagy valószínűséggel ez a probléma, vedd ki tegyél helyette kerámiát, mindegy mekkora érték 1-10mikro között.
Üdv.

Valóban! Nem tudom, hogy került nekem oda elektrolit kondenzátor! Most gyorsan vettem egy kondit, de csak 4,7 mikro / 63V-os volt.
Arra jó lesz, hogy kipróbáljam és ha működik, akkor valamilyen "működő" verziót kell összehozni, ami jól is néz ki!

JAJ, ezt be ne tedd, ez foila jó lenne, de fölösleges.
Én kerámiát mondtam Bővebben: Link
Üdv.

Mást nem kaptam a közeli elektro boltban. Az előbb mikor írtad, hogy nem elkó kell, akkor ugrottam le érte. Kipróbáltam, de ezzel nem működött. Mármint ugyanúgy látható a vonal, aminek nem kellene látszódnia. Utána nézek, van-e kerámia kondim, de valószínű, hogy nem lesz.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Úgy értem,amit rajzot csináltam,az egy egyszerűsitett változata annak,ami gyári meghajtókban is van.
Késleltetéssel indul mindegyik,hogy ezt hogy oldják meg az lényegtelen.
Egy lehetőséget kináltam,ha beépited,vagy sem az már a Te döntésed.Nem én készitettem,ezek alkalmazott kapcsolástechnikák.
Relével meg ne kapcsolgasd a diódát utólag mert sirás lesz a vége...Inkább zárd rövidre a dióda kapcsait a relével,igy nem jön létre az a jelenség,hogy a kimeneten a tápfesz van jelen,terheletlenül.

Jól sejtettem, nem találtam itthon kerámiát, se tantált még csak valami közelítő értékűt sem.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Többször kérdezted,de nem értem,miért nem működhet rendesen a blanking,valószinűeg nem a beállitással van a baj.
Valamely alkatrész nem megfelelősége,vagy egyéb.
A zéner+poti a BIAS és nekem pl annó elkó volt ott,csak DC szürést végez.
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Szia!

Akkor amit rajzot felraktál ma azzal a diódát kapcsolgatjuk az áramgenerátorra? Mert akkor én is inkább ezt építeném meg nem a relés kapcsolást.
(#) epyn válasza Directors hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Nem.
A generátor lesz letiltva igy amig át nem billen,addig a kimeneten nem lesz semmi,a tranzisztor/fet nem kap meghajtást.
(#) epyn hozzászólása Dec 3, 2011 /

Igy kell lézert épiteni!
Kitalálja valaki mennyi lehet az ebből kijövő optikai teljesitmény?
Vajon hány hétig állitgatta a tükröket?
Van itt minden,diódahalmaz,prizmák polárszűrők,lencsék és vizhűtés :hide:
Természetesen pangó Beyond-val támogtva,naná...
Bővebben: Link
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Olvasom,fagypont alá vannak hűtve a lézerblokkok...Peltierrel persze,azt meg szépen vizezik.
445nm-es kéknél ez mondjuk nem szerencsés,de 660nm-es pirosnál már komolyan csökken a hullámhossz.(0.3nm/C hőfoktényező)
(#) Directors hozzászólása Dec 5, 2011 /

Sziasztok!

Megérkezett az új lézer. Kiszedtem a dobozából minden.Bekapcsoltam és működik normálisan. 80mA-tól kezd el világítani. Ennek is mehet úgy 230mA-ig?
Még annyi a probléma,hogy ugye úgy oldottam meg,hogy mikor bekapcsolom akkor 3mp-ig egy ellenállás kapja az áramot és eztán egy relé lekapcsolja az ellenállást az áramgenerátorról és a lézer megkapja az áramot de mikor megkapja akkor egy pillanatra sokkal erősebben világít mint kellene neki. Ez miért van? Gondolom egy így nagyon nem jó.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Annyit még hozzáteszek,hogy ez alapján csináltam meg.A fet fordítva van benne nekem mert a rajzon rosszul van feltüntetve és a 5V-os STAB kocka előtt van nekem a kondi.A Modulációs bemenetet nem állítottam be mert nem akarom villogtatni magyarán csak a jobb oldali potival állítottam be az áramot.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

(Elnézést a javításért de félreérthető volt. )

...
"Még annyi a probléma,hogy ugye úgy oldottam meg,hogy az áramgenerátor kimenetére egy ellenállás van kötve és maga a lézer de 3mp elteltével az áramgenerátor kimenetéről egy késleltetés lekapcsolja az ellenállást és csak maga a lézer kapja a szuflát.Sajnos ilyenkor a lézer egy pillanatra sokkal erősebben világít mint amekkorára belett állítva a generátor." ...
(#) Szebence hozzászólása Dec 7, 2011 /

Csak nem akar jól működni a blanking funkció.
Végrehajtottam az epyn által írt módosításokat, de így sem jó.
Csatolok 2 videót. NLS programot ahsználtam, az első videónál a frame sebességet levettem a legalacsonyabbra, a felvétel kcisit homályosl ett, de talán kivehető, hogy pontok erősebbek.

A második videón "nem értem, mi történik". Húztam NLS-be egy egyenes vonalat, tehát elméletileg nem kellene használnia a blank funkciót, de az áram változik és a blank ledje villangat.

Nem sikerlt csatolni a videókat, mert meghaladják a feltöltési korlátot.
Innen lehet letölteni őket:
Első
Második
(#) Noo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

A vonalas ábrához az a tippem, hogy nem pont vízszintes. Legalábbis én látok benne kis töréseket. Ha ferde akkor nem biztos, hogy ugyanazon a vonalon jön vissza sugár mint amit rajzol. Próbáld meg olyan messze vetíteni amilyen messze csak tudod. Akár egy tükör segítségével.
Másik áramgenerátort próbáltál már? Én a c4r0 féle cuccot csináltam meg és az nekem bevált.
(#) Szebence válasza Noo hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Valóban nem vízszintes! Elvileg ennek is tökéletesen kellene működnie, mert már más is megépítette. Első sorban szeretném működésre bírni ezeket, mert 3 példányban is meg van építve. Konkrétan melyik C4r0 féle áramgenerátort építetted meg?
Még a DAC-ra is gyanakszom, bár szerintem az jól máködik, de amikor a ledet figyelem az sem alszik el soha, nem csak a telefonnal felvett videón lehet úgy látni.

Konkrétan nem tudom melyik az enyém mert fejből nem tudom az oldal nevét. Amelyiken a hosszú vékony potméterek vannak. Ha hazaértem akkor meg tudom mutatni. Ha te csináltad a DAC-ot akkor lehet ott is valami kis hiba. Ha más akkor gondolom tesztelve adta el. Bár ki tudja, lehet hogy valami IC ment tönkre.

Én készítettem kb 8-10 hónapja. Itt van a weboldal, de ráér majd ha hazaérsz. Bővebben: Link

Köszi, így már tudom. A legalsó smd-s verzió.

Értem, köszi!

Minden esetre a már megépítettet szeretném normál működésre bírni.

Persze ez érthető is! De lehet, hogy érdemes lenne egy másfajta áramgenerátorra is megnézni. Ha azzal is ezt csinálja akkor a DAC lesz a ludas. Nagy befektetést végülis nem igényel.

Ez mondjuk igaz!

Lehet, hogy holnap veszek egy próbapanelt meg alkatrészeket, ahhoz amit te csináltál és összedugom próbapanelen...
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Ha a DAC ludas,nem hinném hogy működne más is rajta.
Ez a blanking,ennyi fejtörést szerintem még nem okozott senkinek,legfeljebb a 'shift',vagyis az időbeni eltolása a rajzoláshoz képest.Vagy hogy össze vissza működött(NLS-vel)

Az,hogy egyáltalán nem képes nullára levenni a fényerőt egy TTL-es generátoron,az nem a DAC hibája,ez biztos,mivel ott csak ki és be van,köztes állapot nem lehet.

Noo kollega ötletét javaslom,tranzisztoros cuccot kell épiteni,egyszerűbb is.
Anno kipróbáltam én is,elsőre működnie kell.Az áramot ugyanúgy a monitor ellenállaton "méred" a potméter meg ugye egyértelmű.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Q1 és Q2 legyen N csatornás tranzisztor, Q3 pedig N csatornás mosget? Pl 2SK552?

Kipróbálom... De akkor is bosszantó, hogy megcsináltam három áramgenerátort és nem működnek, pedig az elvi rajz elméletileg jó, mert más is megcsinálta...
Holnap valószínű ki fogom próbálni... Meg akkor kellene késleltető is bele... Szerintem olyat csinálok, amilyet mondtál, a reléset ami műterhelést kapcsol a kimenetre, majd pár másodperc után a diódát engedi rá.

Szerk.: Még az a kérdésem lenne, hogy holnap ne kelljen, hogy a potméterrel a maximális áramot állítom be amikor világít. Amikor nem világít, aztn me tudom állítani, tehát akkor gondolom 0 áramot fog kapni a dióda.
A kérdésem az az, hogy akkor állítsam be a diódán a max áramot mikor még be sem kötöm a ttl-t?
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Elméletileg,ha nem kap jelet egy TTL-es lézer meghajtó,akkor is világitania kell a diódának.De ez nem feltétel...A gyáriak ilyenek,ha valaki otthon csinálgat egyet,az olyan,amilyenre akarja.
Ha jól emlékszek,ez forditva működik,mint kellene.Vagyis L szintre fog világitani a dióda,de már nem emlékszek,mert csak kisérleti jelleggel forrasztottam össze.
Telectro is ezt árulja,bár nem biztos
BC546 BC 182 BC 107-109,hasonlók mind mehetnek,a kimenet meg igen,N csatornás,ahogy az oldalon is látni,és irja is.
Ha nem kötsz rá semmit,és nem világit,akkor mint sokszor már emlitettem:egy ceruza elem esetleg kettő sorba kötve,ez helyettesiti a TTL bemenő jelet konstans módon.
R4-el (560 ohm ) állitható be egy minimum áram,vagy a nulla.Gondolom +-10/20 ohm ez az érték,nem több.
sz.:
hónapokig készülödtél az áramgenyáiddal,és most ez a vége,adsz nekik egy pofon...hát sajnálom
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Köszi az infót, holnap összedobom az újat próbapanelon, ha fogok kapni. Mindegy, hogy működni fog-e vagy sem, midkét esetben mérges leszek... Ha nem, akkor abba kell hagyni az egésze, egyébként úgy gondolom, hogy a DAC-nak nem lehet már baja. Mikor azt csináltuk, akkor elég sok hiba kijött rajta, akkor ki is lett javítva mind.
Viszont ha működik, akkor is visszatérek a már elkésíztett áramgenerátorokra és diódát nem sajnálva tesztelem... darabokra szedem, alkatrészeket cserélek stb...
Vanaz elvi rajzon amit építettem áramgenerátor egy kondenzátor amihez annyi van írva 470. 470pF-os kondit raktam bele.
Még azt tudom elképzelni, hogy valamelyik kodni lassan sül ki és ezért nem megy le annyira az áram amennyire kellene... De ez sem lehetséges, mert a legnagyobb kapacitású kondi 10µF-os és az is szűrő kondi...
Következő: »»   91 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem