Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ajánlom az LM317T stabilizátor IC-t. 2db ellenállással be tudod állítani a kimenő feszültséget. Az IC zárlatvédelemmel is el van látva. Kb. 1,2V-tól tudod állítani a feszültséget viszonylag nagy stabilitással. Itt egy kalkulátor amivel ki tudod számolni az ellenállások értékét, illetve kapcsolási rajzt is tartalmaz. Ha esetleg szükséges potenciométerrel egy változtatható feszültségű tápot is készíthetünk belőle. Bővebben Link Az IC 1.5A leadására képes.
Szia! Szerintem is az _LM-317-T_ lesz a jó választás!
![]()
lm317 az nem 3 volttól indul? Nekem ugy rémlik!
Most néztem meg 1.2 volt elnézést! (nem tudom miért 3 rémlett)
[off] ((( Ismét egy fantom kérdező! Ki új témát nyit, kér(-dez) és lelécel.
![]()
Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy segített!
Sziasztok! Nem vagyok fantom, és nagyon köszönöm mindenki segítségét! Sikerült is megoldanom a kis mp3 lejátszó táp gondját! Még egyszer Nagyon köszönöm, hogy segítettetek!
Sziasztok! Tudnátok segíteni? Kis mp3 lejátszóhoz kellene táp, 1,5v -os. Előre is köszönöm!
Ugye azt tudod, hogy ezért kispiros háromszöget kaphatsz?
2009 november 17.-e óta nem sikerült egy 1,5 voltos tápot készítened? Ugyanis azt a másik 1,5 voltos topicot is pont te nyitottad. Ennek most mi értelme? Azt már meguntad? Elképesztő! :eek2:
Sőt ott már van egy elfogadott megoldás is...
Szia! A legtöbb MP3 lejátszó működik USB-s tápellátásról is, ahonnan 5V egyenfeszültséget kap.
Volt egy használaton kívüli mobiltöltőm, ami szintén 5V-os. A vezetéke végéről levágtam a csatlakozót és egy USB lengőaljzatot forrasztottam a helyére. Azóta is arról üzemeltetem az MP3 lejátszómat.
Sziasztok!
Én vettem egy ilyen univerzális tápot, de elég furcsa dolgokat művel. 1,5V állásban rámérve 5,7 V-ot mutat, 9V állásban 10,5V-ot. Közte lineárisan mindig a névérték felett. Rá merjek így bármit is kötni? ![]()
Sziasztok! Én is MP3-at szeretnék táplálni de autóban és én is arra jutottam, hogy USB-n keresztül fogom tölteni.
Egy rossz alaplapból kiszerelem az USB csatlakozót és csak a tápot kötném be. Először arra gondoltam, hogy egy használaton kívüli szivargyújtó töltőt kibelezek, de ha ez ilyen egyszerű az LM-317-tel akkor inkább összedobom. Tényleg ilyen egyszerű?
Közbe megtaláltam itt a használható rajzot.
(Saját régebbi hozzászólást miért nem tudok törölni?)
Sziasztok.
Adott egy tápegységem: input: 230V~50Hz output: 4,5V=600mA ez egy itthoni, valamihez kapott táp. Ebből kellene nekem 1,5V= -ot csinálnom, lehetőleg minél egyszerűbben. Gondolom, egy ellenállás elvileg elég hozzá, de mekkora? egy külföldről behozott tápegység pótlására használnám (input: 100V, output: 1,5V=300mA)
sziasztok!
a feladatom hogy készitsek egy stabil 2.5v-os tápegységet.olvasva a fórumot az lm 317-re esett a választásom. a kérdésem a következő: mekkora a legkisebb feszültség amit az ic még feltud dolgozni. mert a trafom szekunder feszültsége váltó 5v. ![]()
Akkor az egyenirányítva kb 7V, ami már kényelmesen elég a 2.5V-hoz. Esetleg használhatsz Shottky diódákat az egyenirányításhoz.
Sziasztok.
Én 4 db AA elemből (tehát 6V) szeretnék 5 V-t csinálni hogy rákössek egy USB portot és telefont (ill. más kütyüket) tölthessek róla. Szeretném az elemek kapacitását teljesen kihasználni. Tehát szeretném ha akkor is megmaradna az 5 V ha már merülnek. Ehhez a fent emlegetett LM 317 ha jól értem nem jó mert a külömbség nem elég nagy a be- és kimeneti feszültségem között. 3V ≤ (VIN − VOUT) ≤ 40V Gondolom valamilyen más feszültségszabályozó IC kéne nekem, de nem tudom melyik. Segítenétek? ![]()
Sziasztok!
Jó ez a topic, az LM317-es megoldás tényleg nagyon jó és kevés alkatrészt is igényel. Viszont nekem perpill ilyenem nincs itthon és messze kellene mennem érte, csak ezért az 1 alkatrészért nem érné meg. Érdekelne, hogy LM7805-tel és ellenállásosztóval stabil lenne a kapcsolás? Szintén autóba kell és MP3 lejátszót szeretnék működtetni róla, ami 1,5V-os elemmel ment eredetileg. A műszer helyére lenne bekötve az MP3 lejátszó és a fejegység erősítő vezérlőjeléről lenne megtápolva vagy arra lenne építve egy tranzisztoros kapcsolás, hogy biztos jó legyen. Válaszokat előre is köszönöm! [Meg majd utólag is, ha lesznek ![]()
Rjoco!
Nem lesz jó! Elméletben igaz a dolog ... csak sajnos a gyakorlatban mégse ilyen a helyzet. Kihagytál valamit a modellezésből ! A multimétered mint közel szakadásként jelenik meg a mérőkörben. Mivel több 10 Mohm nagyságrendű .Tehát nem terheli be a több kohm -os tagokból álló feszültség osztót amiben tized milliamper nagyságrendű áramok folynak. Ohm törvény, kirchoff törvények alapok hiányoznak általános iskola 7-8 osztály fizika óra. Tehát a Te mp3 játszód kb 60 mW energiát vesz fel. 1,5 V esetén ez közel 60 mW / 1,5 V = 40 mA áramfelvétel. (energia felvétel rajta van adatlapján vagy a házán is) Ami közel rövidzár már mint szakadás a vírtuális(valós) DMMed hez képest ami közel 0 áramot fogyaszt. Tehát a elvirajzod ott hibázik hogy a DMMel párhuzamosan kéne kötni 1 ellenállást ami az MP3 játszódat modellezi. Pontosabban az R4-el párhuzamosan. Annak az ellenállása megegyezik a 1,5V / 40mA = 37,5 ohm értékkel. De ha rámérsz áramfelvételt az mp3adra 1,5 Volton akkor reálisabb értékekkel számolhatsz. Tehát a beterhelt feszültség osztódon közel mV nagyságrendek jellenek meg. mert az Uki = Ube * (R4 X 37,5) / (R1+(R4x37,5)) X az replusz műveletet jelenti. Párhuzamos eredő számolására alkalmas. Ebből adódóan közel rövidzár az R4 és MP3 ellenállásának az eredője pontosabban 37,5 ohm minusz 1 nagyon nagyon kicsi érték. Tehát az ami MP3ra kerülő feszültség század mV lesz . Uki = 5V * ~37,5 ohm / 10k ohm + 37,5 ohm Uki ~ 0,01875 V Nem egészséges de lehetne ellenállás osztót építeni de nem kilo ohm -os hanem csak ohm -os ellenállások kellenének. Sajnos az meg írtózatos energia pocséklást eredményez. Ahhoz , hogy viszonylag stabil feszültség legyen a terhelt ágban ahhoz 10 szeres áram viszonyt kell beállítani az osztóban. Tehát a mp3ad ellenállásánál ami 1,5Von felvett áram erősségéből következik, 10szer kisebb értékűeket kellene betenni az osztó tagjainak. Tehát kb 1 - 5 ohm közti értéket kellene választani. Nem több k ohm értékben. A mérésed akkor lesz valós ha nem kis ohm -os fülessel mérsz rajta. Mert az erősítőd veszi fel a legnagyobb energiát ha bevan dugva a fülesed n*10 ohm körüli terhelése hatására. A fejegységed vonalszíntű jelre lehet méretezve (elméletileg rbe 600 ohm a vonali bemenet értéke). Tehát kevésbé terheli az erősítőt mint a 10 ohm kisebb áram felvétel jön létre ha vonal bemenetre kerül a mp3ad kimenete.Ilyenkor kell mérni áram felvételt 1,5 Von. De az áramfelvételedbe a kijelző háttér világítása is növelheti. Tehát erre az áram változásokra kell mértezni a feszültség osztódat. Sajnos lehet nem is tudod mert olyan nagy a különbség a világítás és nem világítás közti áram felvételt. Amikor világít akkor több áramot venne fel de az osztóból nem tud kijönni több és csuklani fog a lejátszó , mivel leesik a kimeneti 1,5 V mivel nem tud nagyobb áramot kiadni. Jobb esetben a 10es viszony jó de lehet 20as viszonyt kell beállítani . Ebben az esetben 1 2 ohmos ellenállás kell. Ekkor meg már külön fűtő tested lesz ami most a zimában jól jön. Egyszer 1,5 volton kell 40 - 80 mA disszipálni. Másodszor a 3,5 volton kell 400 - 800 mA disszipálni. Mert 1,5 + 3,5 = 5V P = U*I terhelhetőségű ellenállás kell. Ebből sejthető mekkora ellenállás értéket kell berakni. Tehát az R1 en kell 3,5 V esetén 11 szeres áramnak folyni. Az R4en 1,5 Volton kell 10 szeres áramnak folyni . Az mp3on pedig 1,5 volton kell folyni az 1szeres általa felvenni kívánt áramnak. Mert : I1 = I4 + Imp3 Mivel szép és ügyes modellező progid van légyszíves elemezd segítségével az általam felvázolt állapotokat. Egyből látod milyen érdekes a terhelt feszültség osztó és terheletlen feszültség osztó működése. Ezek elektrotechnikai fogalmak: feszültség osztó. Nézzél utána az elméletének. Remélem érthető voltam ![]() Elfekvőben van nálad ilyen ellenállás , ohm- os értékben és wattos nagyságrendben ? Jobban jársz 1 "donor" panelből mentett lm317el.
Köszi a kimerítő választ!
Sejtettem, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, de erre az éjszaka közepén nem is gondoltam (mp3 terhelés berajzolása). Mivel 1-2 Ohm értékű ellenállásaim sincsenek, főleg ekkora hőleadásra képesek, így ezt sem fogom megépíteni. Jelenleg 2 lehetőséget látok: Elmegyek alkatrészért, de akkor megint összeírok egy csomót és otthagyok 5 ezret (legyen értelme, hogy autóztam 50km-t) és megépítem LM317-esből. Ebben az esetben lehet kOhm nagyságú ellenállásokat használni? A fentebbi linkeken 4,7kOhm és 1kOhm beállítja a kimeneten az 1,5V-ot, de bemenő feszültséget nem lehet megadni. Az autóban meg változik a feszültség némileg (pár volt ingadozás). Vagy oda is építek egy 5V-os stabot. A másik lehetőség, hogy kipróbálom az mp3 lejátszót csak USB táplálásról és ha működik, akkor elég egy 5V-os stab. Azért megpróbálom leszimulálni majd a progival, de elöbb utána kell néznem az mp3 lejátszó paramétereinek.
Köszi!
Végülis, ha már LM317-ért kell mennem, akkor beszerezhetek pár Ohm nagyságrendű ellenállást is, olyanom úgysem nagyon van és ahogy nézem, van amikor mással nem is lehet kiváltani.
A kapcsolást megépítettem próbanyákon és működik jól.
Viszont érdekelne, hogy a kimenetre az MP3 lejátszóval párhuzamosan mekkora kondenzátort lehet és érdemes kötni, hogy az MP3 lejátszó úgy érzékelje, mintha lemerülne az elem és kikapcsolna magától? Ez azért lenne fontos, mert ha csak elveszem a tápot, akkor az előző bekapcsoláskor is játszott számnál kezdi. Viszont a merülő elemnél elvileg elmenti és kikapcsolja magát, mielött teljesen lemerülne. Ha nem nagy kérés, akkor az LM317 kimeneti feszültségének számítási képletét is le tudná írni valaki? |
Bejelentkezés
Hirdetés |