Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ólomakkumulátor terhelhetősége
Témaindító: bozsokiandras, idő: Nov 11, 2008
Témakörök:
Az ólomakkumulátoroknak mekkora a maximális terhelhetősége?
Konkrétan az érdekelne hogy egy 50 wattos fogyasztót ráköthetek-e egy 12V 5Ah-ás akksira napi 2szer 15 perc időtartamra?
rá
60W-os menne egy órát akkor merülne le teljesen
Azt értem de biztos, hogy nem káros az akksinak ekkora terhelés? Tehát akkor terhelhetném 6 percig 50 amperrel is nem ártana neki?
hát az már elég sok szerintem. anyira nem értek hozzá de van egy 50A-es terheléshez már biztos kéne neki egy lágyindítórendszer is.
Ha az 50 wattot elbírja megbízhatóan akkor az már elég.
Egy elektromos fűthető üléshuzatot alakítanék át vesemelegítőnek motorozáshoz. Kezd hideg lenni reggelenként ![]()
derekadra csavarod ez elmés
![]()
Azért az akksiknak meg van az optimális illetve maximális terhelhetősége, ez az említett érték már közel van a maximumhoz. Ha ezt sokszor ismétled nem fogja sokáig birni...
Ez közel áll ahhoz mintha, egy autó akksit negyed óráig terhelnénk egy indítómotorral...Nem nehéz elképzelni, nem éppen normál üzemi körülménynek számít... Az egészhez még hozzátartozik, hogy az 50W-os fogyasztód úgy "lesz...ja 5-6 perc után ezt a kis akksit, hogy nem 50, hanem jóval kevesebb teljesítményt fog produkálni... Ha matematikailag elmélkedünk, 5 percig 150W ez is egy érték...vagy 3 percig 200W... nem akarom sarkítani... Az egészhez az tanácsom, hogy az arány már nem az optimális értékek közt van, (a 12V 5Ah és a 50W 15 percig!) Ha szükséges az 50W akkor inkább 10Ah és az már hosszabb távon, használható...
Ez lett volna a köv tanácsom hogy egy nagyobb aksi nem árt persze nem árt tudni azt hogy menyit tölt visza a motor.
Egy akku terhelhetősége nem az Ah-jától függ, hanem a kivitelétől. Nekem van egy 64Ah-s akkum, ami 6évnél idősebb és sokszor 100A-t veszek ki belőle. Most már érezhetően gyengült, de ha azt nézem, hogy egy Bosh Silver egy hónap alatt totál kifeküdt ettől, akkor ez egy tökéletes akku. Kivitele felitatott elektrolitos és lapos cellás(Exide). A spirál cellások még többet bírnak. A szünetmentesbe, vagy szolárhoz való akkuk pedig még jobban bírják az efajta terhelést.
Valószínű, hogy a motor akku nem ilyen kivitelű, és kicsi méretű, ezért a tápegység akkuk között kéne szétnézni, mi kapható, mert ezt szerintem sem fogja bírni.
Kösz mindenkinek a válaszokat. Akkor azt hiszem keresek nagyobb akksit, csak nem tudom egy Simson mennyire tudna feltölteni egy 10Ah-ásat.
Tudná tartani a szintet ha nem sokat fűtöd magad
![]()
Én nem azt írtam, hogy nagyobb kell, hanem azt, hogy olyan kivitelű, ami nem megy tönkre, ha terheled. Hiába veszel kétszer akkorát(méretben, vagy teljesítményben is értheted), attól még tönkre fog menni, ha nem arra való a felépítése.
Nekem ami a kocsiban van, 44 Ah-ás, de van rajta egy maximális terhelhetőségi adat is (lehet, hogy zárlati áram?), kb. 400 A körül. Meg kellene nézned az adatlapját.
nem zárlati áram! az az "önindítási" áram amit csak pár pillanatig tud károsodás nélkül leadni.
tul nagy árammal való töltésnél,vagy ha tul nagy áramot akarsz kivenni belöle,akkor gáz fejlödik az akkuban(savas akksiban vizbontás),ez felrobbanhat.erre ügyelj.
Sziasztok! Meg tudnátok mondani nekem hogy egy12voltos 75ah akkumlátor meddig birja ha egy 12 voltos 50w-os izzó van rákötve. Köszi
köszi szépen!! Egyébként azért irtam ide mert ez volt a legolvasottabb sorry és még egyszer köszi
Hali
Nekem az volna a kérdésem, hogy melyik akksinak lehet nagyobb a terhelhetősége? 12v-12ah kontra 2*12v-7,2ah /ez persze sorba kötve/ Szünetmentes tápegységekben vannak és mindkettő 700va-ra hitelesítve. Köszönöm.
A 12Ah-s akkunak nagyobb az áramterhelhetősége, viszont kisebb a feszültsége. Így a kivehető teljesítmény mindkét esetben nagyjából egyforma, és az áthidalási idő is nagyjából egyforma.
Nem kell mindig tölteni. Az elmúlt 5 évben talán kétszer töltöttem utána. Valóban elég egyenletesen fogy belőle a víz. Amikor a szintjelző alatt vannak a szintek után töltöm. Az előző akkum 7 évig ment. Ez 3 éves volt két éve amikor vettem ezt az autót. Akkor néztem meg először. Töltöttem is utána egy keveset. Aztán az idén nyár végén megint. Szerintem ezzel nem ártok neki. Ráadásul egy-egy karbantartás alkalmával nem olyan nagy macera az a pár perc amíg belekukkantok. Harminc éve autózom. Mindig magam szervizeltem a saját autóimat. Ez nekem rutin feladat. Amikor elkezdték a gondozás mentes akkukat csinálni, akkoriban autó szereléssel foglalkoztam és tapasztaltam, hogy bizony ezek az akkuk jó ha egy évvel túlélik a garanciális idejüket. Akkor kezdtem ezzel foglalkozni. Szerintem ez növeli a várható élettartamot. Az hogy már nem lehet cellát cserélni az akkugyártók első gonosz húzása volt. Durván növelve ezzel a környezet szennyezést. Valóban eljöhet az ideje, amikor már szétszedhetetlenre gyártják az akkukat, de amíg nem ilyen addig én mindig nézegetni fogom benne a szintet.
![]()
Hát igen, itt is érvényesül a fogyasztói társadalom hátránya. Az igények nőnek (jóval nagyobb az elektromos fogyasztás az autókban, mint régen a Lada korszakban, mégis standard a 35-45-55Ah-s akku), az akkugyártás techonlógiája a hagyományosok között a Ca-on kívül nemigen változott, ez sem biztos, hogy akkora dobás volt, de nehéz mihez viszonyítani.
A másik probléma a gazdasági helyzet miatt egyre kevesebbet járnak az emberek az autókkal, azt is csak rövid távon. Sajnos nehéz elmagyarázni nekik, hogy az akku csak tárolja az energiát és nem termeli, a gond az üzemeltetéssel (vagy inkább annak hiányával) van. A válasz mindig az, hogy régen se kellett télen néhány hetente tölteni, biztos rossz az akku...pedig nem. Tegnap volt egy Suzuki, töltés alapjáraton 14,2V, fényszóróval 13,9V, a ventilátort is ráadva 12,9V...csúnya...rövidtávon használják persze, szegény jóhogy cserben hagyta. Az akku most regeneráló töltésen van, előtte 12,41V és 182A EN (280A helyett) jellemezte, majd megírom, milyen lett. Gyanítom, hogy jó lesz. Üdv Inhouse
A suzukinak egyébként is gyenge pontja volt mindig is az akkumulátor. A sógorom a ki ilyen szervizben dolgozott mint garanciális szerelő mesélte, hogy a problémák 90% ez okozta. Kíváncsi vagyok mire jutsz.
![]()
Jött hozzánk ma egy hölgy, egy 5-ös BMW-vel. 7év körüli darab. (mármint az autó!)
Most cseréltek neki akkut, de ékes németséggel közli vele az autó minden indításkor, hogy valami gond van az akkuval, bár beindul. Régebben volt olyan, hogy pár nap után nem indult, be kellett bikázni. Van olyan, hogy indítás után "sok lámpa világít", de ha megy vele akkor elmúlik, ha viszont leállítja, akkor csak bikázva lehet beindítani. A 6 éves gyári akkut cserélték neki egy Varta 100Ah-sra. Az akku feszültsége a leállítástól számított 2percen belül 12,34V. Hmm, ez kevés. Minden lekapcsolva, ajtók becsukva, 0,6-0,7A állófogyasztás. Anyósülés ajtó kinyitva, 11A! Huhh, mi van ebben utastér világításként? ![]() Indulni indul szépen, 10,5V-ig esik a feszültség, aztán szépen megindul a töltés (nekem kicsit lassúnak tűnt a beállás), de felmegy 14,9-15V-ra. Akármilyen német, meg gombnyomásra nyíló csomagtartójú BMW, csak nem kellene ilyet...szerintem... Állítólag használtan vette és a komputer, már akkor is írta neki a hibaüzenetet. A BMW-nél annyit mondtak neki, hogy nem tudják, hogy mi lehet, de 45p állásidő után nem "alszik" el az autó, lehet, hogy az a baj. De csak akkor tudják neki megmondani/megcsinálni?, ha vesz bele telefont tőlük...??? ![]() Az akku a névleges 920A (EN) helyett a mi műszerünk szerint 780A-t tud (1 hetes akku). Sokat nem tudtam segíteni... Üdv Inhouse
A villanyász kolléga azt mondja, hogy a miáltalunk javított autó akkor szokott ennyi áramot enni leállítva, ha a klíma relé beragad. Mindenképp valami relé lehet szerinte, az pont 0,6A.
Nem dízel véletlenül és ajtónyitásra elkezd izzítani?
Egy 10W-os csomagtér/kesztyűtartóvilágítás is kb. ennyit eszik.
Lehet, már elment a hölgy, csak kért tőlünk is tanácsot. Lehet sosem tudjuk meg mi történt...
Köszi. Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |