Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   10 / 38
(#) pucuka válasza steve25 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Ezt a cikket elolvashatod, de javaslom némi zavarszűréssel kiegészíteni.
(#) steve25 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
El olvastam ez nem tűnik bonyolultnak hány wattot bír el? ha ezekkel a paraméterekkel csinálnám?
zavarszűrésre mit javasolsz? és ha poti helyett csak egy váltó kapcsolót alkalmaznák? akkor ellenálást is kell be iktatni?
(#) Sanyiko hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy 220-as villanymotor, ami olyan 2000 fordulatról fogaskerekek segítségével 120-150-et forog a véglehajtáson. Ma mértem, hogy terhelés nélkül 190 W-on ment. Terhelve még nem sikerült mérnem.
Szerintetek terhelve mennyi fogyasztana?

Régen mértem a 900W-os sarokcsiszolót is, de ott se volt annyi, mint papíron. Ez akkor hogy van? Csak max. terhelésnél vannak ezek az értékek vagy kezdeti felvétel???

Nem vagyok egy szaki.
(#) zolika60 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A teljesítményt általában a maximumra adják meg.
(#) kadarist válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szia!
A névleges terhelhetőséget jelzik a wattszámmal. Üresjárásban jóval kevesebb a teljesítményfelvétel.
(#) Sanyiko válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Akkor csak terhelve tudok biztos adatot mérni és akkor is mutathatja a fele terhelhetőségét a gépnek.
(#) zolika60 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Így van. Egyszerűen hidd el amit megad a gyártó.
(#) Sanyiko hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Mondjuk ha van egy 220V villanymotor, ami napi 2-3 órát megy. Hűtése jó.
Állandó terhelésnél meg X (legyen 500 W) Wattot vesz fel. Mennyivel lehetne nagyobb motort választani, hogy az gond nélkül üzemeljen?
(#) Sanyiko válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
+Mennyivel lehetne erősebb a villanymotor? Nem egy Bosch kategóriájú morornál.
(#) zolika60 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ha 500W a terhelés, akkor ezt elméletileg egy 500W-os motornak bírnia kell tartósan. Ha ennél erősebbet választasz az könnyebben bírja. Sokkal nagyobbat gazdasági okok miatt nem érdemes használni, mer a nagyobb motor drágább. Ha van egy 10-50% tartalék, az nem árt. Iparban 100-150%-os túlméretezés is előfordul.
(#) netreg hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
Venti. Lapátos (nem hörcsög). 13cm átmérő, kb. 15W teljesítmény, 220V. Túl gyorsan teker, jó lenne ha felezni vagy negyedelni lehetne a sebességet a lehető legegyszerűbben. Nem kell folyamatos szabályzás! Egy fix érték és kész.

Úgy olvastam a freki váltó lenne a legjobb, de nem akarom bonyolítani. Nem lehet valami passzív alkatrészes előtétet alkalmazni? Tekercs, ellenállás, kondi kombóra gondoltam, ha esetleg...

40W-os fénycső fojtóval már próbálkoztam, de csak kb.10%-al tudta lejjebb venni a fordulatot.
(#) poros válasza netreg hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Ha nem fontos a nyomaték tartás akkor ez a kapcsolás jó lesz.
(#) netreg válasza poros hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Köszönöm a választ!

Ezt nem teljesen értem. Ez egy közepes venti, mozgatnia kell egy falüregben a levegőt, de lényegesen kisebb fordulaton is elég lenne cserébe azért, hogy csendes legyen Tekerccsel ill. energia takarékos izzók sorba kötésével próbáltam. Belassult, de elkezdett búgni.

Ez egyszerűnek tűnik. Milyen diódák vannak benne?
(#) poros válasza netreg hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Ventilátorhoz jó a kapcsolás. A nyomaték tartásra a legegyszerűbb példa egy fúrógép használata. Ha csak bekapcsolod és még nem dolgozol a géppel simán szabályozható a fordulat. Ha neki állsz fúrni ott erő "nyomaték" szükséges. Ventilátorhoz megfelel a kapcsolás mert az nem igényel nagyobb nyomatékot, fúrógéphez viszont nem.
Dióda nem kell bele a D1 jelölésű diak . a másik triak
(#) netreg válasza poros hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Igen, így már értem. Bocsánat az értetlenségért, nem vagyok egy szaki A tranzisztornál elakadtam. Ha nem probléma neked, elmagyarázhatnád pár szóban, hogy miként működik a kapcsolás. Csak ha van időd, oké? Szívesen megérteném.

Az alkatrészeket beszerzem, úgy látom nem is drága. Gondolom van olyan szerelő/próba panel, amiben maratás, forrasztás nélkül is tudok egy ilyen egyszerű kapcsolást realizálni, igaz?

Bekötésük logikus? Úgy értem van kötési irány vagy mindegy és a triak középső lábára megy a diak?

Bocs, a sok kérdésért és nagyon köszönöm!
(#) poros válasza netreg hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Nincs semmi probléma a kezdéssel. Valóban egy olcsón megépíthető kapcsolás. Alkalmas ventilátor fordulatának szabályzására és izzók fényerő szabályzásához. De máshoz nem. Itt a Hestoréban mindent megkapsz hozzá.
Inkább a megépítéshez adok tanácsot ha nem gond. A kapcsolás minden pontján hálózati feszültség van.
Ezért a csatlakoztatás után már ne tapogass semmit.
A pot méterre is egy műanyag forgató gombot vásárolj. Egyébként megépíthető panel nélkül is légszerelve az "alkatrész lábakat összeforrasztod". Mindenképpen egy zárt műanyag dobozba építsd !!!
(#) norbi.sz hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Sziasztok!

A következő problémával állok szemben:

Adott egy baba-hintaágy, melyben egy 12V-os motor mozgatja a hintát. A gyári szabályzónak valami gondja van (ajándékba kaptuk), mert elég gyors, így a picit nem lehet beletenni, mert felfordul a gyomra

Nincs valami nagyon egyszerű kapcsolás, amivel lehetne lassítani a motor fordulatszámát? Szerintem nagyon minimális lehet a teljesítménye, mert egy olyan pici motor van benne, mint amit a videomagnó/kazettás magnókban használtak...

THX
(#) poros válasza norbi.sz hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Szia! Ha a működtető motor 12 voltos akkor neked egy PWM kell. itt találsz
(#) JZoli hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Hali! Van egy 550W teljesítményű 230V-os aszinkron (egyfázisú) motor, ez sajnos be van építve egy szerkezetbe, így nem változtatható meg! A fordulatszámát kellene változtatni valahogy. Lenne valakinek valami jó ötlete erre? A fórumot végigolvastam, de igazi megoldást nem találtam.
(#) lacy1 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! Tirisztor vagy triakos szabályzó jó hozzá, elektronikai boltokban lehet még egységcsomagba is kapni ilyen cuccot,azthiszem teljesitményszabályzóként láttam, csak össze kell forrasztani. Amit most szereztem kapcsolást még tesztelés alatt van, igy azt nem merem oda adni senkinek, hogy csinálja meg bátran.
(#) JZoli válasza lacy1 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Hát ilyen fázishasítás elvén működő szabályzót próbáltam hozzá, azzal nem jó!Nem is akar már elindulni. Szerintem valamilyen frekvenciaváltó szerű áramkör kellene hozzá.
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! A frekiváltók nem olcsó mulatságok. Biztos, hogy a fordulatszám csökkentésre nincs más lehetőséged?
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Igazából nem a fordulatszám csökkentés, hanem a változtatás a lényeg! Egy szemestermény adagolóban van ez, és jó lenne szabályozni a mennyiséget, de ez mechanikusan nagyon pontatlan jelenleg!
(#) pucuka válasza JZoli hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Akkor csak a frekiváltó marad.
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Mit hajt a motor? Terményfelhordó csigát?
(#) lacy1 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia! Motrot kimérted? jó? nincs benne szakadás? Csak azért kérdezem, mert múltkor vettem ilyen egységcsomagot, az a kefés motorhoz jó volt, most 3 fázisú motort kell szabályoznom, igy ahoz épitek egy ilyen fázishatásos cuccot, mindegyik fázisnak külön szabályzópanele van, akitől kaptam a rajzot neki működött. állitása szerint. Másik megoldás a ferikivátó , de használtan is sokba kerül. bár ez relativ
(#) Pitta78 hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Üdv. Végigolvastam a fórumot, de valami még mindig nem tiszta. Én egyáltalán nem vagyok elektronikai mágus, azért vagyok ennyire értetlen

Adott Grundfos fűtési keringető szivattyú (ami az itteni hozzászólások szerint 3 pólusú aszinkron lehet) a nagy kérdés számomra nem derült ki, hogy fényerőszabályzós kapcsolóval lehet-e károsodás nélkül csökkenteni a fordulatszámát (és persze a teljesítményét is) vagy nem? A szivattyú 90 wattos a fényerőszabályzóban egy 250v 1.6A biztos van szóval az 400 wattot is elvinne.
Ha lehet, akkor csak TRIAC-ossal lehet? Vagy nincs is másmilyen?

A szivattyú ehhez hasonló:
Szivattyú

Most raktuk össze otthon a vegyestüzelésű rendszert, de ami volt otthon szivattyú az kb 1 perc alatt kitekeri a 90 wattjával a vizet a kazánból... Ezt kéne megzavolázni és van otthon "békebeli" fényerőszabályzós villanykapcsoló. A közepét lehet tekergetni, nem az érintős.

Egyik barátom szerint:
"ha csökkented a feszültséget, nőni fog az áram, illetve fordítva. Persze próbálkozni lehet, bizonyos mértékig bírják is a cuccok, de egy keringetőszivattyú meghibásodás nem éppen valami kellemes élmény."

Ezer köszönet.
(#) lacy1 válasza Pitta78 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Én múltkor kisérleteztem pont ilyennel, de nem lehet fázishasitsá elvén szabályozni. kefés motor még ok, de ez a motor másképp mükszik, remeg a tengelye meg kicsit zajos lett. Kisebb szivattyút nem tudsz felrakni? vagy olyat aminek van 3 kapcsolási állása?Vannak energiatakarékos /// szivattyúk////, csak még elég drágák 50000ft csak kisérletnek elég drága lenne
(#) pucuka válasza Pitta78 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Az asszinkron motorok fordulatszámát három dolog határoz meg, függetlenül attól, hogy 1f, vagy 3f motorról van szó. A pólusszám, a szlip (csúszás), és a hálózati frekvencia. A fordulatszámot ezen három mennyiség valamelyikének változtatásával lehet szabályozni.
A pólusszám adott, konstrukciós dolog, változtatni csak akkor lehet, ha gyárilag több pólust kiképeztek, és hozzáférhető.
Hálózati frekvencia változtatása frekvencia váltóval történhet.
Szlip szabályzás lehetséges a motor kapocsfeszültségének változtatásával, de ennek meglehetősen szűk korlátai vannak, a motor nemlineáris fordulatszám - nyomaték görbéje miatt. Kisteljesítményű állandó terhelésű motoroknál (ventollátor) alkalmazható a fordulatszám némi csökkentésére, ill. nagy teljesítményű motorok indítási áramfelvételének csökkentésére. Mivel az említett karakterisztika egy "púpos" görbe, létezik egy ún billenő nyomaték. Ha a szlipet túlságosan megnöveljük, a fordulatszámot túlságosan lecsökkentjük, a motor átesik a billenő nyomatékon, elindulni már nem tud, megáll, és ilyenkor le is ég. Szlip szabályzással terheléstől függően 10 - 20 % fordulatszám változást lehet elérni, de terhelés nélkül a motor felpörög a névleges fordulatszámára. Ezt a szabályzási módot valósítja meg a fázishasításos, és az előtét ellenállásos módszer.
(#) granpa válasza Pitta78 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia! 1. Sorba kötsz egy diódát a szivattyúval (1/2 freq.-1/2 ford.).Fúrógépemnél bevált. 2. kisöntölöd egy csővel, szelepet teszel bele, és beállítod a kívánt vízszállítást. 3. Vastagabb tömítést teszel a homlok-szigetelésnél (nől a surranás-csökken a vízszállítás). Szerelő mondta.
Következő: »»   10 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem