Fórum témák
» Több friss téma |
A fenti alkatrészt kéne beszereznem, bolti árban igen borsos erre szeretnék kérni alternatívákat, ha esetleg van valakinek ötlete.
Az jelenleg mind1, hogy milyen típus a lényeg, hogy 3d helyzetet akarok vele mérni valamilyen formában. Ehhez egy technikai jellegű kérdés, hogy mennyire megbízhatóak ezek? Egy repülőben például gondolom sima nyugis repülésnél meg tudja határozni, hogy milyen helyzetben van, de pl amikor elkezdek függőlegesen lefelé pörögni akkor is képes rá? A felhasználását tekintve még nincs elképzelésem, eredetileg egy AVR-el működő robotpilótát akarok csinálni, de ehhez még nincs meg a megfelelő elektronikai ismeretem (a szoftver része menne ![]() Szóval a fő kérdés, hogy kutassak keressek és bontsak vagy gyűjtögessek pénzt ![]()
A repülőgépekben nem egyet hanem többet használnak belőle és időnként kalibrálják. Elég pontos de annyi pénz a földön nincs amennyibe egy komoly darab kerül. Gondolj bele! az űrállomás helyzetét is giroszkópok stabilizálják.
Modellhelikopterekben giroszkópként manapság piezzokristályt alakalmaznak. Bővebben: Link Ha van pontos nullpontod akkor javaslom a gyorsulásmérő IC-k használatát.
Robotpilóta: Bővebben: Link
Egy modellezésben (nem az űrhajózásban!
![]()
Amivel én foglalkoztam anno, az - ha emlékeim nem csalnak - hatfázisú tekercseléssel volt pörgetve talán 10000f/perccel. Felpörgetés után magára hagyva a hatfázisú tekercsekben indukált jeleket dolgozták fel - nem processzorral! Nagyon precíz szerkentyű, rakétában volt...
pontosan ilyesmire lenne szükségem, köszi az infót utánanézek.
Amúgy nem űrállomást akarok építeni, bár nem is lenne rossz ![]() A robotpilótát sem úgy képzelem el, hogy egy full profi mindenre képes cucc. Hogy elvicceljem a témát: Ha pl sürgős kitérőm lenne egy bokorba akkor maradjon fent szegény gépem addig és körözzön ![]()
Csak érdekességképp itt egy jó cikk korunk vívmányáról, a lézergiroszkópról, ami által jóval kisebbek, és olcsóbbak lettek ezek a berendezések. Neked persze nem ilyen kell, szerintem elég a piezo
Szerintem vegyél:
Link1 8251Ft. Link2 60000Ft. egybként szokott lenni itt többféle is. Találtam belső bekötést is valami giroszkóphoz:
Jobb lett volna utánanézni a giroscop-nak.Igaz, hogy legelöször a "FAU-II"-ön alkalmazták legelöször de még a PIC-et sem ismerték.(modinak meg kár beszolni!!).
Utánanéztem és ahogy a téma is mutatja elsősorban az érdekel, hogy honnan lehet ilyet szerezni amit főleg tapasztalati úton szerez meg az ember illetve én pl nem vaterázom, csak a teszveszen szoktam nézelődni nem is gondoltam volna, hogy a vatera-n van ilyen a google meg mindenfélét kidobott bár lehet, hogy túlságosan webshop-osan kerestem.
A modinak nem beszóltam csak kifejtettem véleményem amit vagy elfogad vagy nem ez az ő döntése én meg tudomásul veszem. Ha itt nem engedi meg a témát boncolgatni akkor majd boncolgatom máshol. Amúgy nem épeteni, hanem használni szeretném a giro-t.
Nos, nagyon meglepődtem kicsit variáltam a gugli keresővel és láss csodát:
Mobiltelefonokban is vannak giroszkópok. Pl NOKIA N82 vagy melyikben. Ez pedig annyit jelent, hogy zuhanni kezd az ára ![]()
Minek egy telefonba Giroszkóp? Manapság mit bele nem tesznek. Iránytű?
Ez bonyolultnak tűnik, de nagyon egyszerű.
Képzelj el két gyűrüt egymás fölött. Ebbe forog egy kerék, aminek a tengelye a két gyűrü között van. Amikor kitéríted a kér gyűrüt, a forgó test a forgás síkjában akar maradni (oda húzza a tehetetlensége) és a tenlyének az egyik oldala fölülre, amásik alulra feszül. A hogy téríted ki folyamatosan, a gyűrük közt egyre gyorsabban forog és ahogy oda feszül, olyan mint ha csak 1 irányba gurula, egyre bepörg. Érted?
Kérhetnék kevesebb szmájlit? Kitöröltem egy rakattal.
Azért, hogy pl. egy tárgyaláson rosszkor csöngő mobilodat arccal lefordítod és elnémul, irányíthass játékokat a telefon billentésével, hogy a csöngő mobilt amikor felveszed az asztalról vagy kiveszed a zsebedből már ne csöngjön tovább mert fölösleges.....stb.
Hogy mik vannak. :bummafejbe: A játék még ok, de a többi... Szerintem sok a hibalehetőség, de ők tudják. Nem szólok bele. :kuss:
Sziasztok! Sztem a telefonban is azert van giroszkop ,amiert a videokamerakban is: a kepstabilizalas miatt. Egyebkent enis banyasztam ki giroszkopot egy aramkorbol, de most nem tudom a tipusat es a gyartot, mert messze vagyok otthonrol. Az bittos hogy Japan es hogy van magyarorszagi kepviseletuk valamint hogy M betus, beszeltem is vkivel telefonon toluk. Talaltam egy kis leirast anno a neten, de szerevettem volna megszerezni az eszkoz adatlapjat. Aztan munkahelyet valtottam es minden felbemaradt. Ha hazamegyek es nem felejtem el elobanyaszom vmelyik dobozombol. Lui
Érzékeli amikor egy a főnökkel folytatott "érdekes" beszélgetés után a falhoz készülsz vágni és felkiált: "NEEEEEEEE"
A játékok a döntők, ha valamire szükség van a játékokhoz akkor azt kifejlesztik, elkészítik mivel abban van a nagy pénz. Ezért is hoztam fel témaként mivel gondoltam, hogy ma már könnyebb hozzájutni.
Giroszkóp fotózáshoz? Hogyan lehetne építeni egy alábbi szerkentyűt:
Bővebben: Link Itt találtam: Bővebben: Link 600mm-el fotózgatok, DLSR-el, és nincs stabi. Kézben kitartani "lehetetlen". Segítsetek!
Ugylátom már eléggé kihalt a topic, de csak a tisztázás végett, a mobiltelefonokban, accelerometer van nem ?
Mélyen Tisztelt Kedves Mindenki ! Sem robotikában , sem RC-ben, sem mikroelektronikában nem vagyok túlságosan jártas, viszont NAGYON lelkes amatőr volnék ! Kérdésem az lenne a nálam jóval okosabbakhoz , hogy próbált e már valaki modellezésben használt gyro szenzort más célra használni, mint gyári hozzá való szervót vezérelni? Konkrétabban tudja e , mérte e szkóppal valaki , hogy milyen output jellekkel szolgál nekünk egy kb 10-20 ezres gyro? Az autómba szeretnék érékelőt(ket) tenni több célból is : - futómű tuning(automatikus keménység és szintállítás) -xenon világítás automata szintállítás vezérlésének megoldására - . . . . Azt szeretném tudni , hogy analóg vagy digitális jeleket ont magából egy ilyen kis csoda és hogyan tudnám ezt a már említett célokra használni ?! (építettem évekig szerszámgép vezérléseket , valami fogalmam van a technikáról , de nem vagyok profi) Van e konkrét már bevált típus , amit használhatnék ? Javítsanak ki , ha tévedek én azt gondolom , hogy könnyeb lenne egy analóg visszajelzést (feszültség szabályozó) adó szenzor jeleit felhasználni egy olyan vezérléshez ami fokozamentesen állít egy fényszóró mozgató motort , vagy egy kerékfelfüggesztést.(ami egyébként is állítható elektronikusan !) Kicsit tartok a digitális ,az impulzusok közti kitöltési tényezőket moduláló szenzortól, mert ahhoz elképzelésem szerint kellene valamilyen egyedi szoftvert alkalmazó "processzor" ami dekódolja az információkat és egyenlőre nem érzek magamban annyit , hogy ic-ket programozzak ! Remélem tud valaki segíteni , amit előre is NAGYON köszönök ! Sz. Zs.
Hello
Nézegettem giroszkóp IC-ket, és mindenhol azt láttam, hogy fok/sec szögsebesség van megadva az adatlapjukban, pl. 30, 300, 1000. Na most ezek szerint ezek az IC-k nem is térbeli helyzet, hanem térbeli helyzet változás mérésére alkalmasak? Üdv.
Helló Sz.Zs.Egyedi kivitelezésem van.Nekem van hozzá szoftverem ami dekódolja az információkat.10-20 ezres gyro szenzort szeretnék vásárolni.A technológia egyedi és a felhasználását nem szeretném megosztani senkivel.Több hónapot dolgoztam rajta de viszont ha valaki tudja hol tudnák körülbelül 100 db. gyro szenzort beszerezni eredeti bontatlan csomagolásban mivel a lábak épsége és érintetlensége nagyon fontos.A Gyro egy valódi csoda.Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.Tudom hogy nem olcsó nem filléres alkatrész de számomra nagyon fontos lenne ha nem is 100 darabot de legalább maximum 60 darabot azonnal vásárolnék.SOS. Köszi mindenkinek! F.L
Giroszkóp elfordulást mér a tengelye mentén.
Gyorsulásmérő pedig a tengely irányába ható gravitációs gyorsulást. A giroszkópok fok/mp-ben adják meg az elfordulást, ebből kell visszaszámolnod az aktuális pozíciót. A gyorsulásmérő pedig G-ben adja meg hogy mekkora erő hat az adott tengelyre. Vannak 1-2-3 tengelyes IC-k. Legolcsóbban a Nintendo wii nunchukból és motion plus-ból termelhetőek ki. Ezzel kapcsolatban nézz körül a Multiwii controller nevű projekt oldalán. Ez egy quadcopter vezérlő ami eredetileg a wiinek ezen kiegészítőit használta. találsz rengeteg infót a hardverről és a szoftveres oldal, driver (mikrokontrolleres) is fent van
Hello
Vannak olyan házilag épített quadcopterek, amelyekben csak giro van. Nos, azt nem értem, hogy ilyeneknél honnan tudja az elektronika, hogy milyen pozíciót kell tartania a gépnek? Bekapcsolás után ugye a giroval csak relatív pozíciót tudunk meghatározni, de hogy mikor van a gép vízszintesen, azt nem. Gyorsulásmérő használatával már nincs probléma, mivel bekapcsoláskor a gép ha nem mozog, akkor a szenzor meg tudja határozni az eredő gyorsulás irányát, amit ugye a gravitáció ad. Üdv.
pont fordítva. Bekapcsolás után folyamatosan kérdezni kell a gyro-t hogy mekkora a relatív elfordulás, ebből tudod meg, hogy merre és mennyire van megdöntve a szerkezet. a gyorsulásmérővel a függőleges és a vízszintes mozgást méred.
Tehát a gyro azért felel, hogy a gép vízszintben legyen, a gyorsulásmérő pedig azért hogy egyik irányba se kezdjen el kúszni. Egyébként a gyorsulásmérő adataiból is kiszámítható az aktuális dőlése a gépnek, de ez nagyon nem pontos. Van olyan quad amiben csak gyro van. és van olyan amiben csak gyorsulásmérő. Az igazán komoly gépekben viszont mind a kettő ott van, sőt még légnyomás mérő is.
Itt érdemes nézelődni :Bővebben: Link
Hello
Idézet: „Bekapcsolás után folyamatosan kérdezni kell a gyro-t hogy mekkora a relatív elfordulás, ebből tudod meg, hogy merre és mennyire van megdöntve a szerkezet.” Ez világos, de te itt azt feltételezed, hogy bekapcsoláskor a gép pont olyan pozícióban van, ami pontosan vízszintes, és ezt a pozíciót próbálod tartani. De mi van, ha enyhén lejt a talaj a bekapcsoláskor? A gép ezt a nem vízszintes állást próbálja tartani, ami nem jó. Ezért gondoltam, hogy feltétlenül szükséges gyorsulásmérő ahhoz, hogy bekapcsoláskor megtudjuk, hogy merre hat a gravitáció, és így be tudjuk kalibrálni induláskor a pozíciót. Ezért nem értem, hogy csak giro-val hogy működhet egy quadcopter. Gondolom a megfelelő repülés feltétele, hogy vízszintes pozícióban legyen a gép, mikor bekapcsolod. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |