Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Masat-1 magyar műhold vétele
FM modulációra van fejlesztve nem SSB és CW ...
-118 dB érzékenység ... talán jó lenne -130dB még jobb . Játszadozni lehet vele ...de amúgy felejtős.
Értem, akkor marad a nemrég linkelt darab, ami direkt ilyesmire volt készitve.
Hát ez a masat tényleg nagy dolog, a rádióamatőrök most már nem unatkoznak.
Én megfogtam az adott frekvencián, egy kézi szkenerrel, csak szaggatott jeleket lehetett hallani. Igen megcsinálták, ezért érdemes volt 10-15ezer eurot kidobni, a rádióban CCIR műsorsávban, meg nincs egy normális műsor, magyar zene számot, nem is adnak le szinte.
Ez sem !!!
Hiába megy 1300 megáig ... csak AM és FM ben vesz .Masathoz CW és SSB vevő kell !!! Single Side Band . Lépésköze is sűrű, a műhold tökéletes vételéhez szükséges 100Hz pontosággal hangolható rádió kell. SSB módban. Érzékenysége nagyából meg is lenne. Esetleg a távírójelét hallhatod benne mint sustorgás szaggatása AMben, keskeny(NBFM) FMben . Esetleg 1 kiegészítő adapter építésével vehető lenne az ssb . 3dik kfre 455re építeni kell 1 ZETASDR jellegű I/Q Tayloe detektoros rádiót. 455kHz*4 ~ 1820 kHz helyett venni tudsz 1843kHz kvarcot (komplett kvarc oszcillátort) éppen jó is lesz erre . cd4093, 74hc74 , 74hc4052 , ne5532 , ezekből áll a ZETA SDR plusz 5 6 ellenállás kondi. Ebből 2 hangfrekis csatorna áll elő I/Q detektált jel Ezt 1 jobb hangkártyára rávezetni és SDR programmal feldolgozni. pl.: HDSDR , Rocky sdr . Persze előtte bele kell mászni a rádióba és kikell hozni 1 vékonyka árnyékolt dróton (koax!!!) a 455 kHz sávszűrő elől a vett jelet. ZETASDR linkje itt is van 1 másik topicban ... " SDR (Softver Defined Radio) " címmel fut itt keressél rá!
Tényleg lehetetlen lett volna ezt megcsinálni elterjedtebb FM moduláción AFSK-val?
Az AFSK (?) nem FM moduláció. Egyébként csak FSK és annak verziói vannak, ASK ról nem tudok. Ezt az adásmódot, mint már írtam, nyilvánvalóan a hatékony energiagazdálkodás, a kis sávszélességgel együtt járó kis adóteljesítménnyel történő nagy hatótávolság elérése miatt választották. A jó jel/zaj viszonyhoz a zajhatárolt érzékenység növeléséhez a vevőoldalon, ahogy többen is írtuk, igen keskeny sávszélességgel rendelkező vevő, és produkt (szorzó) detektor tartozik. Ilyen tulajdonságokkal, csak a CW vételre alkalmas "mindentudó" asztali rádiók alkalmasak. A kis sávszélesség miatt, a frekvencia pontosság is kritikus, ráadásul a doppler effektus miatt a vételi frekvencia is változik. Ezért alkalmasak az SSB vevők a feladatra, de más típusú vevők nem.
És ez miért jó? Vagy mire? Vagy kinek? Vagy miért volt rá szükség?
Helló!
Tudomásom szerint az SDR vevőnek kel egy hangkártya a dekóder programnak is kel egy hangkártya nem fog össze akadni?? Itt van egy olcsó rádió ssb vételre és egy transverter kel 70cm re. itt a link: http://www.qsl.net/sp5ddj/taurus%20eng.htm Jobb ötletem most nincsen. Üdv Simonsen!
Szia!
Azt javaslom egy sima fém lemezre rakjál fel egy ilyen - sugárzót ennek alapból töb mint 2Db a nyeresége és a nyílás szöge is elég nagy. http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSL0WfqGvq69mzMcW1P4881oBeNmMMpKWg__ps_E4WcjAPsjIqgdvTGbokT Ebből létezik 4es változat is. Üdv!
Szia!
Lehet az előbb nem jó helyre írtam. ![]() Itt egy jobb antenna 2dB-nél jobb a nyeresége egy sima fémlemez kel neki reflektornak. Ha kellenek méretek a frekvenciára vagy egy programom. link: Bővebben: Link Üdv Simonsen! A LINK gomb nem design-elem! A db jelentése darab. A deciBell jelölése dB. Frankye
Szia!
Annyira nem fogott meg a dolog, hogy egy külön antennát építsek hozzá. Idézet: „kel egy hangkártya a dekóder programnak is kel egy hangkártya nem fog össze akadni ” Erre van a VAC alkalmazva .Virtual Audio Cable -> VAC . Ekkor csak 1 "kis vas HW erőforrás" veszteség lép fel. Van free verziója: VAC link
Én meg találtam egy ilyen SDR leírást kapcsolási- meg nyák és beültetési rajzzal.
1MHz - 500 MHz tartomány. Nagyon régen foglalkoztam már ilyenekkel. Azóta elszaladt mellettem a világ. Ha valaki leírná róla a véleményét megköszönöm. http://yu1lm.qrpradio.com/HF-VHF%20SDR%20receiver-part1-YU1LM.pdf
Sziasztok !
A jelek vételéhez milyen érzékenységű vevő kellene, ha lenne mennyi dBm értékű a vevő bemenő pontján, az antenna plusz nyereséget nem számolva ? Abból a kifejlesztési pénzből egy kis spec vevőt erre készíthettek volna a népnek, amit most kapkodnának mint a cukrot . Annak idején Farkas Bercit legalább láttuk a TV-ben . Itt a 21. században, meg hol tartunk pedig.
Egy kis érdekesség:
Masat-1 vétele Budapesten Bővebben: Link Masat-1 naponkénti földkörüli pályáinak animációja Bővebben: Link Innen a link: Bővebben: Link
kb.: 0,1 - 0,2 uV 430 MHz ez kb.: -130 dBm körüli érték.
Ezzel már ellehet indulni ... na meg a yagi nyeresége is sokat segít.
Kitudna segíteni valaki, hogy az alábbi linkben található beültetési rajzokon az LXX-szel jelölt alkatrész mi akarna lenni?
A szövegben van két helyen is utalás, de egyik helyen mH mértékegységet ír, másiknál meg nF-ot. http://yu1lm.qrpradio.com/HF-VHF%20SDR%20receiver-part1-YU1LM.pdf
Ez a kapcsolás kétféle verzióban készült - mint írja - az egyik RC, a másik LC szűrővel, a keverő után. Az LC szűrő L2 -es induktivitását nevezi LXX -nek, értékét a mérési eredményeket mutató grafikon alatt találod, különböző esetekre. Az LXX=470 nF valószínűleg elírás, 470 uH lesz a helyes.
Azt megértettem, de a rajzon nem tudom értelmezni azt a két nagy LXX feliratú négyszög alakú valamit 1-2-3 és 4-5-6-tal számozott kivezetésű alkatrészeket.
Vagy az valami forgó-kondi lenne?
Az egy balansz modulátor, ott van felette a típusjele is. A lentebbi kapcsolásban trafós megoldás szerepel, annak is ott van az elkészítési módja.
Tudod hogy működik a kapcsolás, vagy elmondjam?
Azok fazékmagra tekert induktivitások.
A beültetési rajzra gondoltam.
Ferkógyerek a fezékmagra tekert induktivitást írja, ami hasonlít az elképzelésemhez, viszont nem világos, hogy ahol a tekercselést magyarázza és a szigetelt huzalokat A-B-C, vel jelöli, azt hogy kell beépíteni, mert a beültetési rajzon 1-2-3 és 4-5-6 van jelölve, ami gondolom a huzalok végei lennének. De hogy kell ezeket párosítani? Ha leírnád a működését megköszönöm, mert biztos közelebb visz a megértéshez. A fenti kérdésemből meg gondolom leszűrhető, hogy mennyire vagyok képben, vagy éppen eltévedve. Amúgy lehet, hogy ezzel már inkább az SDR fórumon lenne a helyem, úgyhogy elnézést, akik ezt OFF-nak találnák.
Azt hiszem megvilágosodtam.
Kicsit megzavart, hogy melyik blokkrajz, melyik beültetéshez tartozik.
Ez egy elég "egyszerű" szinkrodin vevő. A VCO által meghatározott vételi frekvenciát lekeveri egy kiegyenlített (balansz) keverővel az alapsávba 0 - X kHz -is terjedő sávba. A sávzélességet, ezzel az érzékenységet a balansz modulátort követő alluláteresztő szűrő határozza meg. Ezért ez egy elég kritikus pontja a vevőnek. (ezt méregette hosszasan) A balansz modulátor (demodulátor) lelke egy nagyon pontosan szimmetrikus áramkör, esetünkben egy transzformátor. A legnagyobb szimmetria elérésére a három tekercs drótját egyszerre tekerik a vasmagra, így biztosítható a legnagyobb szimmetria.
Aki lemaradt és nem látta az itt vissza nézheti a startot. Szaknarrációval egybe kötve :
MASAT arhiv Érdemesebb letölteni és offline nézni kb.:450MB Kb.: 2 óra. Jó szórakozást!
[OFF] Sziasztok! Lenne egy teljesen elméleti kérdésem. Nem lehetne- e megnöveli a sávszélt, ha más frekvencia tartományban, más kódolással történne a kommunikáció? (nagyot fogtok kacagni) Mondjuk Wifi-s kommunikáció elvileg megoldható lenne? Egy ilyen 400mW körüli cumóval: http://dl.ubnt.com/ls2_datasheet.pdf
Bővebben: Link
Sajnos a BME nem érhető el, gondolom túlterhelt.
Tudod, az a helyzet, hogy ezt a programmot tisztességesen megszervezték, megtervezték műegyetemi oktatók vezetésével a mérnök palánták, a legszélesebb ismert lehetőség figyelembevételével.
Nem a nagyközönség számára készítették, és a rendelkezésre álló szűkös energia nem tette lehetővé nagyobb teljesítmények, nagyobb sávszélességet (szintén teljesítményigényes) használatát. A frekvencia sávoknak megvan a Nemzetközi Rádiószabályzatban (és ennek elfogadásával a magyar jogrendben is) előírt használati rendje. A WIFI által használt frekvenciák nem használhatók Űr - Föld viszonylatban, mert egy ilyen üzemmód a föld azon fellületén amely felett elhalad, zavarokat okoz, még viszonylag kis teljesítmény esetén is. A wifis kommunikációval működő "cumó" teljes teljesítmény felvétele 10 - 20 W nagyságrendű, és melegszik is rendesen, ami "ott fent" nem biztos, hogy jó ötlet, hol hűteni, hol melegíteni kellene. Az egész projekt célja a tapasztalat szerzés, hogy a jövőbeni eszközöket jobb hatásfokkal lehessen elkészíteni.
Ez egy elég kicsi műhold, tulajdonképpen ez csak Maszatka
! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.
.
Annak idején Farkas Bercit legalább láttuk a TV-ben
!