Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
ez az erősítő egy panelon hejezkedik el korábban rettem fel róla képet. Az a gond, hogy valaki erősen kókányolta.
Ha jól értem akkor a + és a - ágba is tegyek ellenállást és párhuzamossan mérjem multiméterrel az aktuálissat? Bocsi hogy értetlenkedek csak nem akarom rontani a hejzetét.
Ha a LED nem világít akkor Q2 füstöl, vagy valami egészen mást építettél
Gyorsban megrajzoltam a vegfok nak a vegfok reszet,ne nezd ha valahol a forr pont egybeer,siettem azert.Remelem jol lathato attol jah es a q6 on is van pF kondi csak itt nem rajzoltam mar be.Q2 nem fustol.
Mondtatok hogy az a ket elso tranzisztor egymasssal szepen szembe legyenek,hat ugy is van .. csak most a tukrozodes imatt a collektorjuk van egybekotve es az emiter fenn a + agon
Alakul ez. Amit rajzoltál az eddig rendben. Q5, Q6 valószínűleg jól lett beültetve, Q8 -at ellenőrizd C-B-E huzalozás megfelelő-e. (Szerintem nem)
Szia. Bekapcsolódom én is.
Azt én mondtam hogy fordítsd őket egymással szembe, úgy hogy a lapolt felük összeérjenek (köztük pl hőpaszta), így a bétájuk azonosan változik nagyjából.. Az offset így jobb lesz, de mint említettem megcsinálhatod trimeresre is. A rajz elmélete jó, ellenőrizz le kérlek mindent mert ez egy jó kapcsolás. A led helyett lehet dióda is, azzal lehet jobb lesz a hang, a színük azért nem mind1 mert más a nyitófeszültségük. Piros 3p lenne oda a legjobb.
Alakul a dolog.. csereltem tranzisztorokat,mar ha kicsi jelet kap akkor mukodik szoval most kiveszem az izzot es lassuk.Ja igen es jolvoltak eloszor a tranzisztorok szoval mostmar kivancsi vagyok,es Koszonom.Nekem hogy vilagitson a led ahoz ellentetesen kell betegyem mint ahogy a rajzon van.
Mar lassabban melegszik fel es fustol,kicsit kesobb folytatom,muszaly kajaljak kicsit aztan,irok a fejlemenyekrol.
Csak nyugodtan, ne kapkodj! Először a rajzot fejezd be, lássuk mi van azzal a LED-del.
De meg mindig fustol az az ellenalas es nem lehet teljesen kivezerleni.Nemhiszem hogy ennyi lenne a 70 w ... tda7294 nagyobbat szol.Am hogy a b c e az most a vegtranzisztorhoz mondod? mert ott ugyvolt.
Idézet: „Ha jól értem akkor a + és a - ágba is tegyek ellenállást és párhuzamossan mérjem multiméterrel az aktuálissat?” Igen
Úgy néz ki a Q8 (BD317) nincs helyesen bekötve.
köszönöm mégegyszer a segítő tanácsokat minden segítőnek!
Ez tökéletes mint mindig, gratulálok hozzá.
Helló!
Építettem egy erősítőt tda 2009 es icvel és problémásan működik . Ugyebár ez egy sztereo erősítő és ha csak 1 hangszóró van rákötve szépen szól, de ha már 2 van rajta akkor recseg mintha nem is tudom mi lenne vele valami bezavarna, főleg a mélyeknél és a nagyon magas hangoknál van ez a zavar. A kapcsolás: Bővebben: Link mindent átnéztem és mindent rendben találtam. A jelkábel árnyékolt és hozzá van kötve a földeléshez meg a hűtő is földelve van! Esetleg lehet a táptól a recsegés? De akkor is kéne recsegnie szerintem, ha egy hangszóró megy rajta. Ez az első erősítőm így nem vagyok nagyon tapasztalt a témában.
Egy értékelhető fénykép segítene a hiba feltárásában.
Persze
A képek nem lettek túl minőségiek sajna mivel csak a telóm áll rendelkezésre ![]() Ja és még egy szerintem fontos dolog a földelés a trafóra van kötve. A táp azért van olyan csúnyán megoldva mert nem volt kedvem új nyákot maratni meg stb és mar olvastam, hogy attól is lehet egy kis zaj főleg a ic-s erősítőknél így hát gondoltam rakok bele pár simító kondit, eredetileg fesz. stab. volt benne csak nagyon melegedett így simán kiszedtem. Az erősítő 15v on üzemel ami szerintem pont megfelel neki
A trafót nem látom a képek között, hány VA-es?
a trafó 150 VA -s azzal nem lesz gond (kisebb nem volt de szerintem ez is megteszi)
.
A képekből nem derül ki egyértelműen, de ha a hangszórók negatívját is a nyákról vitted (szerintem igen), akkor az a baj. Azokat a táp puffer-ról kell vinni.
Rendben kipróbálom és ha nem jó akkor még nem vesztek semmit
. Ja és még valami nekem is ez a - ütött szemet! Mi lenne ha a földre kötném a - ? az lehet jobb lenne nem? Mármint a hangszórók mínuszát.
Hát ez valahogy nem vált be
.Csak az változott, hogy a nyugalmi állapotban is recseg! Egyéb ötlet/javaslat ?
Lehet gerjedés a háttérben, R5, R6 esetleg langyosodhat tőle.
Fordított polaritású elkó után is érdemes vizslatni.
Minden rendben van
.Most kicseréltem a táp mínuszát a gnd re és csodák csodája működik ahogy kell! azt hiszem úgy fogom megoldani, hogy fúrok egy lyukat a lapra ahol a mínuszok vannak és oda kötöm a gnd-t is. Most is úgy oldottam meg és eddig bevált. A segítségeket meg köszönöm szépen
A félreértések elkerülése végett, ez az erősítő szimpla tápfeszültségről üzemel, tehát itt nincs mínusz. A GND az angol ground, azaz föld rövidítése.
Ez a viszonyítási alap pont.
Tudom mi az a gnd, csak azt nem, hogy ha erre kötöm és nem a mínuszra akkor szól szépen és ha a mínuszon van akkor meg búg.
De szerintem így e tudás nélkül is működik úgy ahogy kell vagyis meg vagyok elégedve .
Az mit jelent, hogy "kicseréltem a táp mínuszát a gnd re"?
No lehet, hogy te nem látsz bele a fejembe
, de én úgy csináltam, hogy a trafón van egy földelés arra rá van kötve most már az árnyékolás a hűtő és a hangszórók mínuszai is. A táp mínusza alatt azt kell érteni, hogy az egyenirányítás után van + és - fele és én erre a mínuszra raktam rá először a hangszórókat alapból ezen voltak, és a hűtő földelése is alapból ezen van. mondanom sem kell, hogy nagyon búgott az erősítő a kimenő fesz. 20v volt váltakozóban ami szerintem brutális egy 2x10W erősítőtől. Ezt a trafóra kötött földeléssel és az árnyékolt kábellel oldottam meg. Először csak egy hangszóróval próbáltam, úgy ment tökéletesen, de amikor kettőt raktam rá akkor recsegett a mélyeknél és a magasaknál egyaránt. A többit pedig leírtam Remélem sikerült kicsit érthetőben elmondanom. (néha ha visszaolvasom magam akkor tényleg nem lehet érteni elnézést kérek ez végett )A segítségeket tényleg köszönöm majd ha lesz gondom akkor biztos ide írok mert itt pillanatok alatt kapok választ...
Sziasztok nincs valakinek elfekvőbe egy üres doboz végfoknak?440mm széles 170mm magas 300-400mm mély.Vagy e körül Köszönöm
Olyan van, hogy kb. 415x240x150 belső. Viszont rendesen szét van fúrkálva, majd minden oldalát cserélni kéne (az alját és a tetejét nem). Az egész alu, van egy alu váz, amiből a 4 oldal (1-es alu lapok + az előlap ami 2-es vagy 3-as) kihúzhatók, az eleje és a hátulja lecsavarozható. Cserébe viszont olcsó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Ugyebár ez egy sztereo erősítő és ha csak 1 hangszóró van rákötve szépen szól, de ha már 2 van rajta akkor recseg mintha nem is tudom mi lenne vele valami bezavarna, főleg a mélyeknél és a nagyon magas hangoknál van ez a zavar.
.