Fórum témák
» Több friss téma |
Ha még nem tartotok a periodikus jeleknél, akkor korai lenne erről bármit mondanom, csak összezavarnálak.
Szerintem ne keverjük bonyolult elmélkedésekbe a
kérdés feltevőt, a választ szerintem megkapta. A válasz is olyan egyszerü, mint a kérdés volt. Az ideális ellenálás mint olyan?... Ideális vezetőre gondoltál.?... Az ellenállás szó magáért beszél. Idézet: „Az ideális ellenálás mint olyan?... Ideális vezetőre gondoltál.?...” Nem, ideális ellenállásra gondoltam, ami egy kétpólus, (egykapu), és összesen két fizikai mennyiséggel egyértelműen jellemezhető.
Én azt nem értem,hogy ha valamin egy Amper átfolyik és az a valami 1 Ohmos,akkor hová lesz egy Wattnyi teljesítmény?
Vagy a termodinamika I.-nél hazudtak?
Az ideális ellenállás és elem valóban ellentmond a feladatnak, mivel nem lehet dobozba rakni. Csakúgy, mint bármilyen reális alkatrész, ugyanis 100%-os hatásfokú alkatrész nincsen. Sőt, ha pl. egy motort berakunk egy zárt és rögzített dobozba, akkor a súrlódás miatt ugyanúgy fog hőt termelni, mint egy ellenállás.
Ha egy ideális elemen 1 A folyik át 1 V dU mellett, akkor a teljesítménykülönbség formálisan elektrokémiai úton jelenik meg (tehát "töltődik" az elem).
Kedves borvendég,remélem mielőbb közlöd velünk a tanár válaszát,kíváncsi vagyok mit mond.
üdv.
Kémiai energiává alakul.
Ugyanígy ha olvadó jégbe hűtjük az ellenállást, ott is kémiai energiává alakul, hőmérsékletemelkedés nélkül, és még sorolhatnánk a hasonlókat. Idézet: „ha pl. egy motort berakunk egy zárt és rögzített dobozba, akkor a súrlódás miatt ugyanúgy fog hőt termelni, mint egy ellenállás.” Hát azért a súrlódás vákuumban, szupravezető mágnesből készült csapágyakkal gyakorlatilag elhanyagolhatóvá válhat, úgyhogy ilyen alapon még nem zárható ki a motor, tovább kellene vizsgálni!
Az elem esetében még érthjető a kémiai energia.
Olvadó jégnél nem látom,hol a kémiai változás-fizikait azt igen. De én is kíváncsi lennék a megfejtésre,ne lukadjon ki az oldalam
Az olvadás során kémiai kötések (konkrétan jégnél hidrogén-hidak) bomlanak fel.
mikor várható a válasz?
válasz holnap várható második órám elektro délután majd megmondom mit válaszolt a tanár
"Ha egy ideális elemen 1 A folyik át 1 V dU mellett, akkor a teljesítménykülönbség formálisan elektrokémiai úton jelenik meg (tehát "töltődik" az elem)."
Mit jelent azutánaz egy volt után a z a dU csak elírás??? mega szupravezetős motorral az a gáz hogy annak nincs ellenállása nem???
Inkább elméletileg. Gyakorlatilag viszont nem lehet előállítani teljes vákuumot az anyagok szublimációs nyomása miatt. Egyébként nem rossz ötlet, csak valószínűtlen, hogy erre gondolt a tanár.
A jég olvadásakor nincs kémiai változás, csak a konfigurációs entrópia és az entalpia változik (látens hő). A hidrogénhidak még folyadékfázisban is megvannak. A dU nem elírás, a feszültségesést akartam ezzel kifejezni. Helyesen dU/dx lenne, vagyis a feszültség hely szerinti deriváltja (a derivált a feszültség-hely függvény meredekségét írja le). Ebben az esetben ez egyenlő a feszültség megváltozásával. Mellesleg ideális elemnél értelmetlen deriválni, csak gyorsabb volt így írni. De hát a rest kétszer fárad...
Kösz holnap megmondom mit mondott a tanár
Egy kis OFF, bocsi!
Az elhanyagolás egy olyan művelet, amit a gyakorlatban teszünk, nem elméletben! Az "elhanyagolható" azt jelenti, hogy ha nem veszünk figyelembe egy hatást, az a végeredményben (jelen esetben melegedés) nem okoz jelentős hibát. Ez pedig a gyakorlatra igaz. Az elméletben minden hiba számít! Idézet: Igen, a nagy részük, de nem mind! Ha szerinted nem kémiai, akkor mégis miben jelenik meg az energia? Az entrópia és entalpia nem mond semmit az energia megjelenési formájáról, csak a statisztikai eloszlásáról! „A hidrogénhidak még folyadékfázisban is megvannak” Az U önmagában feszültséget (potenciálkülönbséget) jelent, és te ezt akartál írni, mert a fogyasztón feszültség mérhető. A feszültségkülönbség azt jelentené, hogy van két feszültség (akár időben akár térben elkülönülve), és ezek különbsége a lényeges, de most csak maga a feszültség volt lényeges. A "feszültségesés" egyszerűen csak egy szóhasználat, az áramköri elem kivezetései közt mérhető feszültséget jelenti. (Ne deriválgassunk meg integrálgassunk, ha nem muszáj!)
Hello mindenkinek ma kiderült az igazság nagyon köszi a segítséget mindenkinek végülis az elem volt a jó megoldás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |