Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Témaindító: gabor.szecsenyi, idő: Aug 18, 2007
Témakörök:
Szerintem is a frekiváltó nagyon drága ide... Csillag-delta indítás nem ad eredményt? (esetleg a csillag indításkor a vezetékekkel tegyél sorba valamilyen "fojtót". (egy kidobott 3 fázisu trafó magjára 10-20 menet /3x/, 2,5-4mm2 vezetékből.
Vagy cseréld le a motort 5,5Kw-ra, szerintem simán elviszi a kompresszort. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
A csillag-delta akkor megoldás, ha nulla nyomáson indul a kompresszor, de ha nyomáskapcsolóval szabályozott a nyomás, akkor terhelés alatt nem tanácsos csillagban indítani, mert nem biztos, hogy kipörög.
Kiegészítéképpen kimaradt... Ha tényleg teljes nyomáson indul a motor, akkor a nyomóvezetéket le kell szakaszolni egy tehermentesítő ággal, és ezt egy mágnesszeleppel zárni, ha felpörgött a motor. (célszerúen időzítetten) Ez általában ki is van építve legtöbb gépen.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Ezeket a modulokat en is nezegettem, de nekem nem derult ki egyertelmuen, hogy van-e vedelem a felso es also oldal egyszerre torteno bekapcsolasa ellen. Emlit valami rovidzar elleni vedelmet, de eleg felreerthetoen van megemlitve es sem a sematikus rajzokon sem a leirasban nem ter ki ra tobbet.
Szoval a tapasztalataid alapjan rendelkezik ilyen vedelemmel? Illetve, honnan szerezted be? Megbizhato beszallitonal 54-93 usd arkategoriaban mozog. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
Hali kösz a válaszokat,most tettem rá egy 5.5kw-os motort,de félek hogy folyamatos üzembe ne hogy leégjen de tényleg kösz az ötleteket.
Nemsokara 10-es tetelben rendelek IR2233S-et(6322+afa darabja igy). Ha valakinek szuksege van ra akkor szoljon es beszallhat.
Ha tényleg nem bírná, akkor a motoron lévő ékszíjtárcsát cseréld kisebbre. Ha Pl most 120-as, akkor 110, vagy 100 mm átmérőre, ez segííhet. Ekkor egy kicsit lassabban termel, de egyéb probléma nem lesz belőle. Egyébként, ha nem használod ki a kompresszor felső nyomáshatárát, akkor elég ez a motor. Ha Pl 10-12 bárt tud 7,5KW motorral, akkor 7-8 bár nyomásig simán tudnia kell az 5,5kw-os motorral is.
A Mitshubishi egy vezető ipari elektronikai cég is. Az IGBT modulok egész palettája megtalálható a kinálatában generációnként. Frekiváltó piacon is elismert. Nem hinném,hogy a moduljai és frekiváltói "keresztbekapcslásos" halállal végeznék. Két éve üzemelnek (kb 25db) Mitsu modulos kinai gyártmányú "frekiváltóink" szinte 24 órában. Még nem kapcsolt "keresztbe" egy sem.
Újabb ár érdekesség, ma jött...Ezekhez csak táp és egy "PWM proci" kell. "and if you need 3 pcs the price is PM100CL1A120 MITSUBIS 3PCS N/A MOUDLE $224.00 PS22A79 MITSUBIS 3PCS N/A MOUDLE $34.970 " A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
Nem kell a Mitshibishi-t bemutatni. En az adatlapjan leirtakrol kerdeztem, mert akarmennyire is vezetoek, dokumentalni meg mindig nem tudnak. (Es kb az osszes hibrid IC-s RF moduljaiknal is ez a gond... volt jonehannyal dolgom). Az, hogy neked meg nem volt rovidzar, az nem azt jelenti, hogy van benne vedelem, elofordulhat az is, hogy jol csinaltad a meghajtast es nem hibazik
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Mondjuk nem is vezetoek, a top 25-os listara sem fertek fel...
A frekiváltó nem annyira vállalhatatlan költség, nekem van 2db 5,5kW-os Lenze-m eladó 40000Ft/db-ért. Ez olcsóbb mint egy csillag-delta.
Valóban nem, főleg ha mindenki csak eladni akar, mert nincs mire használjuk. Ebben a teljesítménytartományban már javarészt a vállalkozások cégek esetleg egyéni vállalkozók a célcsoport. Nos, ha áfás áron számlával, esetleg valami garanciával adod, akkor mint használt portéka, elmegy. Viszont számold vissza, hogy egy vállalkozás mekkora összegből tud kivenni nettó "leadózott" ekkora összeget. Tovább nem folytatom. Viszont az építés alkatrészei, ha itt veszed a HE-storeban, vagy bárhol, számlás tételek. Itt a fórumon a tagok egy része szintén vállalkozó, vagy kis cége van, vagy számlaképes. Az egyik tekercselő és kisgép cégnél szintén ki van téve egy hasonló darab 3-4 éve ue-n az áron (Danfoss), ahol megfordul naponta 30-40 "műszaki ember". Fél éve kértem 25-ért farzsebből fizetve, kiröhögött, aki el akarta adni. Egy hétre rá vettem 12e-ért hasonlót.
Az építésnek is megvan az öröme és a mögötte álló tapasztalat szerzés lehetősége. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
Helló dcsabi!
Szerintem ha összehasonlítjuk a gyári frekvenciaváltók árát egy házilag épített példány alkatrész árával, akkor hasonlítsuk össze a kettő műszaki tulajdonságait is. Szerintem úgy korrekt. Valószínű, hogy a házilag épített példány olcsóbb lesz, de sok képességében viszont messze alul fog maradni egy gyári példányhoz képest. Persze nyilván "háztájiba" legtöbbször bőven megfelel a szerényebb képességű épített is (az ipari frekvenciaváltók célcsoportja sem ez). Ha így van, akkor azt az utat kell járni. DE nem mindig (soha) csak az árat kell nézni!
Teljesen igazad van. Ár érték arány. Viszont ha valakinek egy szerényebb szolgáltatású kell csak, nem biztos hogy hozzájut ár érték arányban. A tudást mint legtöbb elektronikai eszközben az alkalmazott kontroller és a benne lévő szoftver adja. Tehát már "fapadosat" nem is lehet kapni. Inkább elkápráztatják a vevőt a rengeteg szolgáltatással (aminek 80%-) soha nem fogja használni. Egy ventillátor szabályozáshoz, nem tennék be 25-30e ft-os frekiváltót. Viszont egy hajtóművel megoldott adagoláshoz, ahol több fordulatszám, oda vissza járatás, terhelés figyelés, stb...már jobban hangzik.
Sajnos már minden cikknél a kereskedelmi tőkeáttétel (nem árrés) a lényeg, nehéz eligazodni az ár-érték arányon is.
Szia dcsabi!
Igen, otthonra drága. A szoftveren sok múlik, ez igaz. Azonban minél több, eredetileg hardveres dolgot akarunk szoftveresen megoldani, annál nagyobb hardverre van szükség. Ez csak látszólag ellentmondás, szoftverrel pótolható sok célhardver, a szoftver hardver igényének növekedése azonban inkább csak számítási teljesítményben mutatkozik meg, így a szoftverrel pótolt hardverre végül is nem lesz szükség. Én is gyakran "oldok meg" hardveres problémát szoftverrel (laza ez a lánc, pontatlan a megállási pozíció, nosza tegyünk bele időzítést). Idézet: „Inkább elkápráztatják a vevőt a rengeteg szolgáltatással (aminek 80%-) soha nem fogja használni. ...Sajnos már minden cikknél a kereskedelmi tőkeáttétel (nem árrés) a lényeg” Abban nem fogok vitatkozni, hogy az üzletet a profit határozza meg, ez nem kérdés, ez így van. De azt azért érdemes kicsit mélyebben is átgondolni hogy egy frekvenciaváltóban miért van annyi "fölösleges" szolgáltatás. Persze egy ventilátor fix fordulaton járatásához minek irányváltás funkció? Minek DC fék funkció? Minek kell analóg bement, analóg kimenet? Miért kell soros kommunikációs interface, minek kellene oda fieldbus interface? Minek slip kpmpenzáció? Minek elektromechanikus fék vezérlési lehetőség? Miért kellene oda multi setup lehetőség, vagy épp vector control? Minek encoder bement, zárt hurkú szabályzáshoz? Bővítő kártya lehetőség? Minek kéne egy ventilátorhoz cső feltöltési funkció, vagy szárazra futás érzékelés, altatási funkció? Tök fölösleges... Na és mi van ha ezt a frekvenciaváltót nem ventilátor hajtására, hanem egy emelőgéphez akarjuk használni? Egyből szükség lehet vector controlra, DC fékezésre, analóg bemenetre, kimenetre, elektromechanikus fék vezérlésre, esetleg fieldbusz interfészre. Viszont most meg hirtelen fölösleges lesz a négyzetes nyomaték görbe, az ugrásfrekvencia lehetőség No és ha pozícionálásra használnánk esetleg? Ide meg zárt hurkú szabályzás kéne encoder bemenettel, vagy bővítő kártya lehetőség fieldbusz interfésszel. No és ha szivattyút akarunk hajtani? kell DC fék? Nem! Kell szárazra futás érzékelés, vagy csőfeltöltés funkció, altatási funkció? Hát jól jöhet... A frekvenciaváltók igyekeznek univerzális alkalmazhatóságot biztosítani. Ez a fejlesztés iránya és ez az oka annak, hogy sok a funkció és ez az oka annak, hogy egy bizonyos funkció esetén, amire épp használjuk, az összes többi felhasználást támogató funkció lehetősége fölöslegesnek tűnik. De nézzük a dolog másik oldalát: Legyen minden egyes alkalmazáshoz egy külön frekvenciaváltó, ami csak azt tudja, ami oda kell, semmi sallang. Ezzel együtt képzelj el egy gyárat, ahol 274 db frekvenciaváltó van beépítve. Aki látott már gyárat (legyen az szinte bármilyen) sejtheti, hogy nem 374 szivattyúhoz vagy 374 ventilátorhoz kellenek ezek, hanem rengeteg, sokszor igen extrém módon eltérő feladathoz. Az egyik extrudert hajt, a másik, hűtőszivattyút, a harmadig táplevegő ventilátort, a negyedik palettázó gépet, az ötödik pozicionál, stb. Most ehhez képzeljünk el egy raktárkészletet, ahol tartalék alkatrészek vannak ![]() Nem, nem írom le! Képzeljük csak el! Még így, hogy az univerzalitásuk miatt az azonos gyártók azonos sorozatai meglehetősen csereszabatosak egymással, még így is sok problémát okoz a teljesítmény beli eltérés...
Nem segítene esetleg egy fázis javító kondenzátor?
Régebben két fűrész gép nem tudott (ha egyik üzemelt a másikat nem mindig lehetett indítani és fordítva) indulni egy telephelyen, egy 7,5 kVAr-os fázisjavító megoldotta a problémát.
Üdv! 'roblémám van...
![]() Vettem egy használt Omron VS mini J7 invertert (100W). Külső eszközökről nem lehet indítani, elképzelhető, hogy valami idegen táp-fesz kerülhetett rá és kinyírt valami bemenő opto akármit? Az S1 bemenet SC-re kapcsolásakor kéne indulnia, de nem teszi. Alaphelyzetbe hoztam programból, aztán beállítottam a 2-s menüpontba a külső indításhoz az 1-es értéket, és semmi. Van egy másik ugyanilyenem, tehát már csak villamos baj lehet, mert az megy szépen kívülről. Van esély ezt javítani, vagy kell olyan alkalmazást keresni, ahol a tasztatúrás kezelés is elég? El vagyok szomorodva...
Üdv József!
Idézet: „Külső eszközökről nem lehet indítani, elképzelhető, hogy valami idegen táp-fesz kerülhetett rá és kinyírt valami bemenő opto akármit? Az S1 bemenet SC-re kapcsolásakor kéne indulnia, de nem teszi.” Tönkremehetett a bemenete is akár, nem lehetetlen. De SC-Sn összekötésre csak akkor kell neki indulnia, ha a bemenetek típusa NPN-re (ez a default) van állítva. Ha PNP-re van állítva, akkor sz S bemenetekre SC-hez képest +24V-ot kell kapcsolni az aktív jelhez. Hogy NPN vagy PNP legyne a bemenet, azt pedig egy SW7 jelű icipici kapcsolóval lehat átkapcsolni. Én megnézném hogy áll most az a kapcsoló ![]()
Köszönöm! Állt az a kapcsoló jól is, de vagy ő, vagy a mellette lévő SW8 rendetlenkedett.
Árammárőként kapcsolt MM-el semennyi áram nem folyt, aztán jött Kontakt Károly spré és utána kezdte tudni a rendet a szerkezet, folyt vagy 7 mA... Jelenleg jól van. Köszönöm, azon a fertályon volt a bibi! A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni,én is megépítettem a Király László féle kapcsolást és ugyan azok a tünetek mint Kala1982a kollégánál.A led folyamatosan világít és ha lekapcsolom a 15V-os tápot akkor csal nagyon halványan világít a led.A feszültségek pontosan megvannak 5V-15V.
Összeraktam én is, nem ment, most éppen pihen, szóval még nem oldódott meg a probléma. Nekem azt javasolták, hogy az adatlapját nézzem át az IR ic-nek. Nem jutottam még el oda sem. Valamiért 11 V-ra leesik az IC tápfeszültsége. Lehet, hogy a stab IC nem elég neki tápnak?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Nemrég az MC3PHAC-val készült áramkörről váltottunk néhány hozzászólást. Nos elkészült a második javított verzióm (a panelon javítottam egy keveset). A modul: a PS21564-P azóta több példányban jól teljesít. csak bíztatni tudom az építeni szándékozókat. Ez a megoldás elvileg 750W-ig javasolt. (én 550w-ig próbáltam folyamatosan) egyfázisu ventillátort is hajtottam vele (árnyékolt forgórészűt is). A mellékelt képen van a "darab". A gyári adatlapokat másoltam le, változtatás nélkül. Elsőre indul. Azért a magas feszültség miatt körültekintően járjunk el. Én a trafót be sem építettem, mert ahova beépítésre kerül ott van 24V táp. A panelon van hely egy két dolognak még. Lehetne még variálni, de a fő szempont a kis méret és az egyszerűség (ár). A külalak a sietség miatt egy kicsit gyenge, meg egy két alkatrész nem volt kéznél SMD változatban.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Egy érdekesség: A napokban került a kezem ügyébe egy kisebb frekiváltó. Azonnal szétkaptam. (Lenze tipus) Mit látok végfokként? PS21564-P. Tehát csak bíztatni tudom a frekiváltóval próbálkozók lelkes(?) táborát a modul használatára. 10$ alatt van az ára. 15A-600V Igbt hid meghajtókkal, védelmekkel. (lásd adatlap) A hővédelem biztosan működik, mert hűtőborda nélkül járattam egy 375W-s motorral és egy idő mulva leállt a motor. Először megijedtem, hogy megöltem, de visszahült és újra működik. Most van útban -DHL- egy nagyobbacska modul, PS21869. (16$ körül idul az ára 20$ ből megáll mire kézbe veszem). Ez elvileg 50A-600V, ezzel lehet már akár 3kw-os motort is hajtani.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Sziasztok!
Ma szereztem egy NORDAC SK500E 550-323-A a kézikönyvből rájötem hogy hogyan kell bekötni, de a programozás számomra nem világos. Egy ipari fúrógépet akarok üzemeltetni 370W 380/220V motort 1440 fordulattal. 1 fázisról. A fordulat az maradhat az eredeti állapotban. a fúrógép 3 sebbeséges azt tudom változtani. Viszont nem akarom túlbonyolitani a dolgot, a műszert egy elektromos szekrényben akarom elhelyezni. És kúlső nyomó gombal akarom vezérelni amit a fúrógépre szerelek. a tápkábelt közvetlenül akarom a rendszerre kötni egy szakaszoló kapcsolóval közbe iktatva. Hogy ha nem használom a gépet ne legyen áram alatt a frekvenciaváltó. Mennyire lehet ezt a dolgot megvalósitani?
Helló steve25!
Bekötöd az indító kapcsolót a DIN1 bemenetre (X5 sorkapocs léc 21-42 pontja közé). Ha akarsz forgásirányt váltani, akkor 3 állású kapcsoló kell, ami vagy a 21-42 vagy a 22-42 pontokat zárja össze X5-ön. Ehhez a P420-as paraméterbe 1-et, a P421-esbe 2-t kell beállítani. (Ez a gyári alapbeállítás is) Inkább a 3 vezetékes indítást ajánlanám, mert a te módszereddel ha a start kapcsolót bekapcsolják amikor a készülék áramtalanítva van, akkor áram alá helyezéskor azonnal elindul. A 3 vezetékes megoldásnál egy Start és egy stop gomb van. Az irányváltás ennél is megoldható egy külön kapcsolóval, ami nem indítja el a motort, csak meghatározza a forgásirányt amikor majd elindítják.
Köszönöm a segitséget. Még megkell vennem a vezetékeket, olvastam hogy árnyékolt vezeték kell. Jelentkezem ha ezek rendelkezésemre álnak.
Sziasztok!
Néhány hete én is egy NORDAC SK 500E (550-323-A) frekvenciaváltó és egy 0.37 kW-os, 1440/min fordulatszámú, 220/380V-os fúrógépmotor összehozásán próbálkoztam. Beírogattam a motor adatait, az előre definiáltak között is válogattam, az automatikus felismerést is kipróbáltam, de nem lett jó. Nem tudta a motort biztonságosan elindítani, forgásirányát meghatározni, váltani. 7-10 Hz körüli induló frekvencián - kézi rásegítéssel - el lehetett indítani, (amerre meglöktem, arra kezdett forogni,) és utána már lehetett szabályozni a fordulatszámot. Ugyanígy viselkedett csillag és delta kapcsolásban is. Van valami misztérium a paraméterezésben, ami ilyet okozhat? Miket próbáljak még? Ha volnának jó ötleteteitek, még egyszer elővenném... Előre is köszönöm, ha segítetek! Leo
Szia! Első sorban zárjuk ki a motor esetleges hibáját. 3 fázisról jól megy? Átkötve deltába 1 fázisra és egy provizórikus segédfázisú kondival (10uF) jól megy?
AZtán fotók a bekötésről és bizonyára lesz segítség. Én vagyok az első hullám, aztán jönnek még... ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Szia!
Köszönöm a gyors reakciódat! ![]() Feszültség alá helyeztem, start, és azonnal elindult. Irányváltást is azonnal követte, majd vissza is! Már 2.0 Hz-től egyenletesen, megbízhatóan működött. Így már az sem volt probléma, hogy csillagban maradt a motor, és a frekvenciaváltóban pedig egy 2.2 kW-os, 2950 1/min fordulatszámú motor deltakapcsolásban maradt eltárolva. Talán a valódi okot soha nem tudom meg, de nem is számít. Még egyszer nagyon köszönöm az inspirációt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |