Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC-ről vezérlés tranzisztorral
Témaindító: balint1993, idő: Okt 9, 2007
Témakörök:
Hy!!
Szükségem lenne egy relé nélküli tranzisztoros lpt porthoz való kapcsolási rajzra!Ha tudtok légyszi írjatok!! ![]() ![]()
Itt találsz egy LPT portos diszkófényt:
Bővebben: Link A ledeket leszedve működhet! (Elvileg) + 1 mondás: "PRÓBÁLKOZOM TEHÁT VAGYOK!" vagyis próbáld ki bátran! Van hozzá program is! ![]() ![]() Apropo! Ha tudsz légyszi segíts nekem a Mátrix billentyűzet és IC-s kódzár evű témában! ![]()
Ilyenre gondoltál?
Valami ilyesmi kellene csak relék nélkül
Figyelmedbe ajánlanám a #130350. hozzászólás fejlécében írtakat!
ebben a rajzban levő tranyók milyen feszt bírnak??Bővebben: Link
MIÉRT?
![]() ![]()
Csak azért kérdezem mert nem ledet akarok vele vezérelni
Ilyeneket mutattam, relé nélkül...de mit szeretnél kapcsolni vele? Milyen feszültséget, ill. mekkora áramot?
A kérdéses tranzisztor 50V, 100mA, 350mW mellett
If no?
(ha nem?)
12volt és 1a max
Némi hűtéssel mindkét kapcsolás alkalmas erre (Amit én mutattam) De ha "megfejeled" a diszkós kapcsolást pl egy BD135-tel, úgy is jó...sok megoldás létezik
nincs valami ötletetek h azt a néhány bemenetet ami a porton van hogy lehetne használni?
A regiszter egy bitjének állapotát kell kiolvasni. A lábra pedig értelemszerűen test, vagy +5V. De +5V nem kell, hiszen belül felhúzó ellenállások vannak.
De hát akkor DJ, átadom a terepet!
Idézet: A bemenetek 5 volttal tudod kapcsolni.Nem árt ha kissebbet adsz neki mert ha több megy be akkora portot ki is nyirtad. Egyszerű ha a 2 es kimenetet kötöd a bemenetre. Általában a kimeneteken 4.78V van... De remélem ez segít, nekem sokat segített.... LPT PORT ALFÁTÓL OMEGÁIG „nincs valami ötletetek h azt a néhány bemenetet ami a porton van hogy lehetne használni?” ![]()
Jah és itt a kapcsi csak gyorsan összecsaptam mielőtt megépíted nézd át.....
Jah lemaradt.... Bármilyen NPN tipusú tranyó jó oda de figyelembe kellvenni a fogyasztót.... Nekem ilyen tranyóra van pakolva 12volt 60W os izzó eléggé jól küldi, fűteni sem rossz vele
![]()
Szia,..
Sharp SSR S216SE Probald ki! Kicsitt borsos az ara de nemkell semmi egyeb csak ez es a fogyaszto,.. 16A os terhelessel bir,.. Irtam egy programot is hozza COM portra,.. mmost fejezem be lassacskan a LPT s valtozatot,..
ehez a kapcsoláshoz milyen progit lehetne használni??Bővebben: Link
ez a kapcsolás lényegében egy portbővítő azaz a 8 regiszerből tudsz többetcsinálni jelen esetben a controll bitek kapcsolásával. Alapból a 4 kontroll bittel 32 eszközt tudsz kapcsolni de ha kombinálod akár 256ot is. A progi neve diaglitez ezzel tudod kapcsolni. De az IC helyett van egy saját tervezésű portbővítőm is csak tranzisztorokkal. Sajnos még nem volt időm tesztelni.
Szia!
Ha pl az első ic-nek a 3as lábát szeretném bekapcsolni és a második ic-nek az 5ös lábát akkor nem fog mind a két ic-n menni a 3as és az 5ös láb?? ![]()
Válaszolhatok? Nem, mert a két IC-t a CLK jellel választod szét. Amelyik CLK impulzust kap csak abba iródik be az információ. (term. lehet mindkettőbe is) Vagyis először kirakod a portra a 3-ast, adsz az elsőre egy CLK impulzust, majd kirakod a portra az 5-öst, de ekkor a második IC nek adsz egy CLK impulzust, a C1-en. Pontosabban a CLK "felmenő élére" iródik át az infó az IC bemenetéről a kimeneteire. Utána az IC tárolja ezt a következő felfutó CLK ig.
itt a port bővítő ugy néz ki hogy van 4 ic-d minden IC rácsatlakozik a controll bitre és itttudod állítgatnia dolgokat tehát ha azt akarod hogy a 4es IC 3 kimenetén legyen jel akkor a 4es ICre küldöd a kontroll jelet. Nekem is akad portbővítőm csak tranzisztorokkal
Egészen pontosan a párhuzamos port Control regiszterének első és a második bitjével címezhetjük meg a két tárolót, ezzel adva órajelet az adat tárolóba való beléptetéséhez.
Szia!
Az eddigiekből ezt hoztam össze(melléklet) Szerintetek működne?? És még egy léptetőmotorvezérlővel is bővítettem
Működő képes
![]() ![]()
Szia!!
Érdekelne a progi. ![]() Előre is kössz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |