Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
hétközben ígértem egy rajzot, most teljesítem az ígéretet ![]() A rajzon szereplő két baloldali tranzisztornak én BC547-et használtam, az RF rész tranyója pedig egy BFR91-es volt (ide jó BFR96 vagy valószínűleg BF199 is) Szóval sok sikert! Üdv
Hali!
Olyat nem lehetne csinálni hogy régi videobol kitermelem a modulátort és annak a végére vmi erősítő fokozatot tenni?
Nekem épp ilyen terveim vannak. Egy PMR végfok alkalmas is lenne erre, csak "szélesíteni" kell.
Szerintem egy régi számítógép modulátor +egy kis erősítő.
Igen, erről beszélünk...Egy videóban láttam egy profi modulátort, egy soros vezérlésű PLL áramkör állította be a kívánt frekvenciát. Nem a teljes VHF-UHF sávon ugyan, de kényelmes lehet a kezelése!
A PMR végfok nem lesz jó, az C osztályú. A TV kép AM, max a sávszéleken lesz fogható FM ben. Én próbáltam már 8 W os hibriddel ilyet kreálni ( 10 mW tól elindul
![]()
Hát sajnos ez igaz
![]()
Na, én már nem tudom mihez kezdjek... a hobbielektronikás rajz nekem nem jött 100%-ban össze, nem volt hangom, képem meg csak részben...Van egy rajz a Novák oldalán ami nekem is tökéletesen müxik de sajna a hang átvitelt \"nem támogatja\". RF modulátoros megoldásnak is neki álltam, egy videóból kukáztam ki, itt sikerült megtalálnom a megfelelő audió és video bemenetet és 5volt tápod adva neki, sikerült is befognom a tv-n tökéletesen összehangolva a \"képet-hangot\" ami esetemben egy fekete-fehér mini kamera szolgáltatott, hangot meg egy rádió... És most jön megint a bökkenő: ezt az immár antenna jellé alakult \"adást\" kéne annyira felerősíteni, hogy ki tudjuk sugározni egy rezgő körrel, hogy ne kelljen összedugni kábellel az egészet a tv-vel...Végül is ettől vezeték nélküli, nem? Ettől tv adó, amin dolgozunk itt páran. De milyen erősítővel? Az antenna erősítő az elmondások szerint gyenge e célra, kábel tv erősítőt is olvastam megoldásként... Még ha tudnék is szerezni ilyet az nem lenne az igazi... Hiszen hova az építés öröme?! Amúgy is 10-12 ezerért már lehet venni komplett adó-vevő szettet ami mellesleg még sztereó adatátvitelre is képes és még ki tudja mire a drágább kategória...
Szóval, szerintem azért csináljuk mert szeretjük csinálni! Valjuk be: ha akarnánk a boltban is meg tudnánk venni! De az az igazság hogy most már jó lenne valakitől azt is olvasni hogy, igen srácok sikerült! Van megoldás! Működik a dolog! ![]() ![]() ![]()
sziasztok. lenne 1 kérdésem mind mindenki másnak.
van 2 darab vezetéknélküli kamerám viszont készteni szeretnék hozzá vevőegységet.mennyire megoltható?
Szia!Én is kinlodok már egy hete ezzel a hobbielektronikás kapcsolással de a kép nem akar stabil lenni csak akkor stabilizálodik valamenyire ha nem hangolok rá a tv vel pontosan az adóra ,de ilyenkor már nem elég kontrasztos kép,és szemcsés is.Mit lehetne tenni mert ugy tudom akkor kellene stabil jo kép legyen amikor pontosan ráálunka frekire vagy nem igy van????
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Ez a kapcsolás addíg volt használható, amíg analóg TV -n nézted. Ma már nincs ilyen, a digitális hangolású TV -k nem tudják rendesen megfogni, mert az oszcillátor meglehetősen instabil.
Értem de én analog kézi hangolásu tv n szeretném nézni ha sikerülne akár rövid idöre is jo képet és hangot csinálnom akkor kiváltanám az oszcilátorokat kvarcosra és nem lenne gond a stabilitás
Azt meg nem tudnád egyszerűen frekvencia modulálni. A másik probléma a a modulációs mélység pontos beállítása, a képjelnek, és a szinkron jelek arányának, modulációs mélységének (fehérszint) pontosnak kell lennie.
Nem egészen érem, miért kínlódtok mindenféle barkács megoldásokkal, mikor a video/audio jel átvitelére már rég kitalálták a 2,4GHz-es átvitelt .10-15m áthidalására lakáson belül bőven elegendő, ha van egy A/V ki/bemenetes (vagy scartos) bemenetes tv illetve jelforrás.
pl. egy ilyen De ha sokallod érte, nekem van egy fele áron itt a fiókban ![]()
Üdv mindenkinek.
Na szóval van egy régi Dendy szerű játék konzolom. Átakarom alakítani vezeték nélkülire és az egészet(játékkar, transzformátor stb.) a legkisebb dobozba elhelyezni. Mármost a szinte készen van, a áramellátást és sikerült megoldani akkumulátorral, de még mindig maradt egy kábel, ez pedig a koax a/v kábel. Ezt szeretném valahogy eltüntetni. azt tapasztaltam, hogy a konzolt a tv-hez elég közel elhelyezve gyengén vette a jelet. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a tv esetleg szobaantennával vegye a konzol jelét(2-3métertől nem kell több)? (elég amatőr vagyok e téren, ezért minél egyszerűbb megoldást keresek) A válaszokat, megoldásokat előre is köszönöm.
A kimenet koax vagy a/v nem mindegy. Ha koax ,akkor tegyél a végére egy rendes antennát (na jó lehet elég csak a dipólja is ) ami a játék sávjára van méretezve.Ezt a TV re irányítva már lehet venni fogja egy szoba antennával.
A szomszédokéval együtt.
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
audio és video jelt is ad a konzol külön külön, de nem kell külön-külön bekötni(talán fake) elég csak a videóét (fehér) és akkor van kép meg hang is
Nem akarlak elszomorítani, de video jel a sárga rca dugó, és a piros-fehér páros az audió. Értelem szerűen jobb-bal oldal. Az egyiken nem megy a másik, és fordítva.
Na így néz ki a cucc a fehéren adja a képet és a hangot is a tv antenna kábel helyére bedugva.
és ennek a csatlakozónak a jelét kellene a tv-nek vennie kábel nélkül kb 2-3 méterről (jelenleg ha elég közel teszem a kábelt a csatlakozónak nagyon hangyásan a tv vesz jelet), mondjuk szobaantennával.
Szia!
Ha így van, akkor ez nem AV, hanem RF kimenet, vagyis az első válasz a jó, akonzolra teszel egy kis antennát, és a TV antennabemenetére is. Ez az igényelt 1-2 m távolságra lehet 1-1 kb 20 cm-es drótdarab is (pl koaxkábel-darab, az árnyékolóharisnya nélkül). Üdv!
köszönöm
köszönöm
Sziasztok!
Egy jeladó - vevő egységet szeretnék építeni, ami kábel tv jelét (a tv műsort) sugározza és ezt a jelet a vevő fogadni tudja, mely tovább adja egy másik tv-nek. Van valami ötletetek a megépítéséhez ?
Tehát a bejövő kábel tv jelet egy jeladóra szeretném rákötni, ami elsugározza a vevőnek a jelet.
Szia!
Egy csatorna jelét akarod sugározni vagy az összes csatornát egyszerre?
Úgy szeretném, hogy akár melyiket tudja sugározni, amelyiket éppen nézem, ha át kapcsolok másik csatornára akkor azt sugározza. Így kellene összehozni.
Én pontosan ilyen UHF jelátadót építettem, még a Digi tv. kezdeti időszakában, A+V csatlakozót kell bedugni, és megy az egész lakásban, de még hátul a kertben is, kb.80m.re színes jó min. kép.
Az egy tévhit hogy nagy antenna kell, meg hogy a sávra méretezett dipólra kell kapcsolni, a jeladó kimenetét, ezzel ugyanis csak az illesztetlenséget, valamint a veszteségeket növeljük meg, az Uhf sávban, a hatótávolságot nem. A kapcsolás szerintem elég egyszerű, egy régi video-ból, kimentett működőképes UHF modulátort kell kitermelni, majd azonosítani a bekötéseket, Video in, audio in, +batt. ill. 5V-os smd, vagy annál régebbi kiadású 12V-os tápfeszültséget igényel, az áramkör. Erről a kicsi fémdobozban levő modulátorról , sokan elfeledkeztek már, mindenki a digitális technikában gondolkozik, pedig nem mindig az a megfelelő, egy adott cél feladat megvalósításához. Egy Upc, digi tv. beltéri egységhez, vagy egy otthoni kamerához, kitűnően megfelel, egy ilyen AV modulátor, + hozzáépített 3tranzisztoros erősítő, smd. kivitelben. Bfr91, Bfr92, tranzisztorokkal készítettem el, az első változat, no smd, hanem hagyományos kisméretű alkatrészekből állt. Ami a mai napig működik, és hihetetlen de nem hangolódik el,/nincs kvarc/ pedig az erkélyen kint figyel, egy infra kamerához csatlakozva. A 34Ch-ra van behangolva, az antenna egy drótantenna, 1,5mm rézdrótból készült, 11,5cm. hosszú. A jelszint olyan erős, hogy a lakásban, bárhol fogható akár egy csavarhúzó, vagy egy drót db-ot bedugva, a hagyományos CRT, tv. koax.bemenetébe.
Ezt a fent leadott Rt. ból mentett kapcsolást, már én is megépítettem, és való igaz hogy hangolódik, valamint nagyon nehéz eltalálni hogy a videojel modulációja +felelő legyen, és elég gerjedékeny, instabillá válik, az ák.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |