Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázlézer, házilag
 
Témaindító: Kartalljani, idő: Feb 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) NickE válasza horcsab hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Kösz! Az jó, ha nagyjából 15°C körüli hőmérsékleten tartanám a hűtővizet?
(#) horcsab válasza NickE hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Igen, jó.
(#) NickE hozzászólása Szept 23, 2012 /
 
Negatív irányba is van limit, amit nem célszerű átlépni? Másik oldalon írták, hogy fagyállót is célszerű beletenni, az is gátolja az algásodás és egyéb lerakódások képződését. Nem okoz gondot nagyon hideg hűtőfolyadék használata?
(#) Kohan Jozsef hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
MOM gyártmányú *

*Törölve, ez itt egy fórum, ha keresel valamit (valakit), tedd az apróhirdetési oldalon.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
(#) kopaszagár hozzászólása Dec 1, 2012 /
 
Úgy látom nincs nagy nyüzsgés, azért megpróbálok kérdezősködni.
Co2 lézert akarok építeni. A neten rengeteg leírás van ugyan de nagy a zűrzavar is, mert ahány leírás, annyi fajta cső meg gép.
Lehet hogy én vagyok szerencsétlen de nem igazodok el a sok sallang között.
Nem akarok vagdosni, semmi extrát nem akarok, csak egy kis működő gázlézert. Nem baj ha csak 10-20 Wattos, csak működjön és olcsó házilag könnyel kivitelezhető legyen.
Cső milyen anyagból, mekkora, arányai fontosak-e?
Tükröket csináltak a neten merevlemezből (HDD-ből), azt írta a csóka hogy működik. Az ablakot amin a sugár kilép, miből lehet csinálni, lehet-e guberálni valamiből?
Láttam olyan kókányolást is, amibe a levegő mellé kevertek szifonpatronból co2-őt és úgy is működött. Akkor most kell hélium, vagy nem? Ha jól értem akkor a gázt nem kell feltétlen áramoltatni meg cserélni benne folyamatosan ha a hűtés jól meg van oldva?
Nagyfeszültség emelésével lehet-e ellensúlyozni mondjuk a hélium hiányát?
Lenne még kérdésem, esetleg ha valaki leírná hogyan lehet így olcsón házilag összerakni egy gázlézert azt nagyon nagyon megköszönném! (anyaghasználat, méretezés lényeges pontjai)
Nem akarok 10 ezreket, főleg nem 100 ezreket költeni rá, nekem elég ha be tudom kapcsolni két percre és fel gyújtok vele egy papírgalacsint. Csupán csak egy régi vágyamat akarom így teljesíteni egy saját kis lézerrel.
(#) Collector válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Vinyóból nem lehet tükröt csinálni. Az arányok létfontosságúak, hiszen ahhoz kell választani kilépőtükröt. Tükröket venni kell. Létezik nyitott és zárt rendszerű is.
Ha nem akarsz 10 ezreket rákölteni, akkor bele se kezdj, nem lehet megépíteni fillérekből. Kész CO2 csövet lehet venni, nagyon sok bajtól megkíméled magad vele.
(#) kopaszagár válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Tehát akkor EZ így nem működhet? Sok lézert találtam, amit ilyen lomokból raktak össze állítólag. Akkor az csak parasztvakítás? Vagy akkora mágus a fickó hogy seprűnyélből is tud csinálni félcolos vascsövet? Akkor lehet hogy inkább mégis csak íjat kellene csinálnom...
(#) Collector válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Hol van a videó, vagy kép, ahol használja is ezeket? Egy ilyen tákolmány minden lenne, csak lézer nem. Arra nem érdemes időt pazarolni, hogy nagy munkával és utánajárással építs egy egyszerhasználatos CO2 lézert. Neki lehet esni, de én lebeszélnélek róla, mert nagy az esélye a kudarcnak.
(#) kopaszagár válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Értem.Kösz.
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Korábban ebben a fórumban tettem egy kezdeményezést, hogy páran összefogva csináljunk egy 60W -s széndioxid lézert. Nem sokan jelezték a részvételüket. Örömmel olvasom, hogy van még érdeklődő.
Anno vettem egy leírást amiben lépésről lépésre meg van adva hogyan kell építeni egy ilyen lézert. Műszaki rajz, anyag, stb. Elkezdtem gyűjtögetni a hozzávaló anyagokat, csak közben más munkám és egyebek miatt, félbemaradt. Ha van itt olyan aki komolyan is gondolja és hajlandó is áldozni rá akkor közösen összehozhatjuk. Vagy mindenki egyénileg, megosztva a tapasztalatokat. Szivesen adok tanácsot.
(#) szabics válasza Collector hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Lehet csinálni. Csak gondolj bele. A lemeznek nagyon síknak kell lennie a a fej miatt. A kemény mágnesesréteg nagyon jó optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ami fontos, hogy könnyen hűthető. Egy nagy teljesítményű lézernél ez nagyon fontos szempont. DE! Ez a tökör nem alkalmas a rezonátorcső építéshez! Mert sík. A gerjesztett fénysugár továbbításhoz azonban tökéletes. Kicsi lesz az optika torzítása, ha sikerül úgy kivágni a lemezből, hogy ne változzon meg a felület egyenessége. Sokat "játszottam egy ilyen tükörrel és jók a tapasztalataim vele.
(#) kopaszagár válasza szabics hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Akkor bogarásszunk át egy-két leírást meg videót hogy én is megértsem mit-hogy. Hátha a végén összejön valami
Nézzük meg EZT . Kerestem az eredeti ruszki leírást is de nem találtam. Használható megoldás van-e ebben, mi az ami miatt nem működhet és miért?
(#) Collector válasza szabics hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Rezen kívül mást oda nem érdemes berakni, végtükörnek lehet venni 8-10 ezer forintért rendes tükröt. Nekünk már megvolt egy komplett 100W-os CO2 lézerre a terv rezonátorral és tükrökkel, de a pontos gázkeverék meg ennek az ára miatt rögtön félbeszakadt a munka. Azóta vettem egy cégnek egy 40W-os zárt CO2 csövet nem is drágán, igaz oda nem vált be ahova szánva lett (titán ponthegesztés), de jól működik. Sokkal jobban megéri inkább egy rossz csövet, vagy egy új kínai csövet átalakítani nem ragasztott tükrösre, mint nekifogni a 0-ról építeni egyet. A belefektetett munkával biztosan 2x annyira fog kijönni. Amit érdemes csinálni az nagyon nagy teljesítményű lézer, mivel azt aranyárban adják, és igazából az sem nagyon tér el a kisebbek működésétől. Mondjuk 1kW körül.
(#) Collector válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Ezen a linken sincs semmiféle videó vagy kép a működéséről, van 3 fotó ahogy világít a plazma, és ennyi. Ahhoz meg elég egy vákuumszivattyú meg egy nagyfesztrafó is. Olyan linket keress ahol be is mutatják hogy működik, azzal talán lehet valamit kezdeni. Ha csak égetni akarsz, akkor meg a legegyszerűbb egy 1W-os kék lézerdióda, annak legalább a fényét is látod, és nem kerül 50-100 ezer forintba.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Az elején írja, hogy nem nagyhatásfokú de azért működik. Nos a cső kiválasztása jogos. A fénycső csöve megfelel a célnak. Az átmérő olyan, ami a lézercsöveknél használatos. Az üvegminőség is megfelelő, bírja a meleget. (Én neon reklámokhoz használt csövet vettem) A gázkeveréket nem tudom, ilyen összetétellel még nem találkoztam. De működik ez is. A vákuumszivattyú is oké. Nekem kétféle van. Egy hasonló, mint ami képen van és egy hűtőgépből való kompresszor, ami a szívóoldalon, mint vákuumszivattyú működik. A csőmegmunkálás is kivitelezhető. A gázkeverékhez használt PVC csőnek csak annyi a követelménye, hogy a külső légnyomás ne nyomja össze, amikor a vákum van benne. A szódás szifonos gázt azt értem csak a nyomásszabályozást nem. Ha megnyomja a rajta lévő szelepet, akkor a teljesnyomás a csőbe kerül. Az autós szeleppel szabályozza? Azt még átgondolom. A tükör kiválasztást értem. Járható út. A tükör sarkalatos pontja a csöveknek. Főleg emiatt nem várható nagy teljesítmény. A lézercső egy gázkisülési cső egy optikai rezonátorral. A cső tömörség vizsgálata is ok. A segédlézer az optika tengely beállításhoz szükséges. Úgy ahogyan leírja. A kilépő oldalon, ha jól értelmeztem a CD lemez egy darabját, használja. Mivel az részben áteresztő. Nos ebben a leírásban minden úgy van, ahogy egy lézercsőnek lennie kell. Az más kérdés, hogy a hatásfok nem jó a felhasznált anyagok miatt. Itt főleg a tükörre gondolok. De működik. A nagyfeszültség előállítása is ötletes, bár ezt Én még finomítanám. Szabályozhatóvá tenném, egyenáramot használnék, ahogyan illik. Röviden ennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) szabics válasza Collector hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Ha lejebb mész az oldalon ott látható a cső működés közben. "Sokkal jobban megéri inkább egy rossz csövet, vagy egy új kínai csövet átalakítani nem ragasztott tükrösre, mint nekifogni a 0-ról építeni egyet" Ahoz üvegtechnikus kell. Az nem olcsó. Ólcsóbb venni egy méteres bórszilikát csövet és kis estergályos munka és egy pofás csövem van. Rezonátor tükröket lehet venni készen. Nem is rettenetes az ára.
(#) kopaszagár válasza Collector hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Értem az álláspontodat és igazad van Viszont ahogy írtam, egy éppen hogy működő lézert akarok, nem érdekel ha rossz a hatásfoka meg nem lehet vele gravírozni meg fémet vágni, tehát nincsenek nagy elvárásaim. Ha lesz benne pár wattnyi kráft, már fülig fog érni a szám Egy minimum kell, amit olcsón bontott cuccokból össze lehet rakni. Aztán ha sikerül, megoszthatjuk másokkal is a tapasztalatokat, mert lehet hogy mások is szívesen építenének így kis pénzből buher és gány módszerrel Ennek fényében szívesen veszek minden tanácsot.
Ahogy a téma címe is mutatja: gázlézer házilag.
(#) kopaszagár válasza szabics hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Hűtőgép kompresszor van, az nem gond.
Itt van még pár ötlet, én is átolvasom még egyszer.
Rengeteg a kérdés, össze kellene ollózni a használható ötleteket.
Nem átfolyósra akarom, ha megoldható úgy, nem akarok kínlódni a folyamatos nyomásszabályzással. Inkább megcsinálom vízhűtésesre és alkalmanként cserélem a gázt, egyszerűbbnek látom úgy. Ha megoldható...
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
A cső elkészítését szerintem nyugodtan elkezdheted. A tükör beállítás érdekel, hogy hányadikra sikerül ? ) A cikk írója jelezte, hogy nem lesz egyszerű de türelem és sikerülni fog. Kis adalék a tükörhöz a fókusza a teljesen visszaverő tükőrnél legyen A cső másik végénél. Na most vagy a csövet igazítod a tükörhöz vagy a tükröt a csőhöz. Előbb legyen kész a rezonátor. Egy gyakran használt gázkeverési arány. 9.5 % CO2 13.5 % N2 77 % He 8 torr nyomáson. Egyébként a teljesítmény a csőátmérő és hossztól függ. Lényegesebb a hossz. Az ipari lézerekben az optikai hossz gyakran 5 -6 méter.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) kopaszagár válasza szabics hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
A cső átmérője és hossza között nincs lényegében semmilyen arány amit tartani kellene ha jól értem. Csőhossz-tükörtávolság (tükrök fókusza) a lényeg, a tükrök egymás fókuszában vannak akkor ugye? Elektródok elhelyezése? Azok melegednek azért gondolom (bár nem hiszem hogy ez számít pár perces üzemnél). Valahol olvastam hogy 80 centi fölé nem érdemes menni csőhosszal meg két elektróddal, oda már több elektródot kell rakni a távolság miatt. Nem mintha akkorát akarnék csinálni
Nem kezdek még hozzá semmihez egyenlőre, szeretném átlátni a-tól z-ig az egészet, leírom, lerajzolom, ha minden tiszta akkor mehet. Esetleg ha tudsz egy netes boltot ahonnan csövet lehet rendelni, pm-be küldheted!
Na meg még megvárom a világvégét is mert minek kezdjek hozzá ha úgy is elpatkolunk?
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Van arány de a csak egy darabig. Igen. Az elektródák nem nagyon melegednek inkább a cső azt kell hűteni. Szokták is vagy levegővel vagy vízzel, ez utóbbi a jellemző. Lehet 80 cm főlé is menni. A gyári leírásban is ami nekem van 1100 mm hosszú a cső. Az ennél hosszabb és nagyobb teljesítményű csöveket már kisebb darabokból rakják össze. És tükrökkel forditják a sugarat a rezonátorban. De ekkor a fordítótükröket már vízzel hűteni kell. Nagyfrekvenciával gerjesztik a gázt. (kb. 13 MHz) Minden csőnél. Papíron szerkesztettem egy csövet amit egy magnetron gerjeszt. Az elég rendes gerjesztő teljesítmény: ) Egy 2 KW -os lézerhez 11-13 Kw rádiófrekvenciás teljesítmény kell. Azt hiszem a Böszörményi úton van egy cég. Ők forgalmaznak neonhoz reklámhoz csöveket, trafókat. Keress rá. De megnézem a lézeres dossziéban, hátha felvan írva a címük. Ha egy impulzus üzemben használod a csövet akkor nem valószínű, hogy túlmelegedne. A csövet egy kanthal huzallal eltudod darabolni. Rátekered a csőre, felizzitod és vizzel lelocsolod, ott elreped ahol a huzal felmelegítette.
(#) Collector válasza szabics hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Idézet:
„Ha lejebb mész az oldalon ott látható a cső működés közben.”

Idézet:
„Ezen a linken sincs semmiféle videó vagy kép a működéséről, van 3 fotó ahogy világít a plazma, és ennyi.”

Attól hogy plazma van egy csőben, még nem jelenti azt hogy működik. Ilyet én is összerakok 10 perc alatt, de ezzel nem lehet kezdeni semmit, max szemléltetni, hogy milyen a gázok emisszióvonala, ha van esetleg kéznél spektroszkóp.
(#) Collector válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Hűtőgép kompresszorral nekem 40mbart sikerült elérnem, ott már pár kV-al létrejön a plazma.
(#) kopaszagár válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Ez jól hangzik.
ITT egy újabb leírás. Azt állítja a készítő, hogy működik sima kilégzett levegővel is a dolog de a hélium növeli a teljesítményt igazán. (ha jól értem...) Vélemények?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
(#) Collector válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
A gázkeverék elég kritikus, erről valami rendes publikációt kéne keresni, ami rendesen tesztekkel mérésekkel alátámasztja milyen gázkeverék mire jó.
(#) kopaszagár válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Na ilyet keresgélek most....
(#) kopaszagár válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
EZT pár hsz.-el visszább belinkeltem lefordítva, sok dolog van leírva forrás hivatkozásokkal. Kár hogy nem tudok rendesen angolul, a fordító meg érthetetlenre fordít.
ITT is le van írva hogy a gázoknak mi a funkciójuk.
ITT megint egy épített lézer, az egyik képen sima levegővel megy alacsony nyomáson. Kár hogy a fordító ezt is értelmezhetetlenül fordítja. Mit csinált a cső sima levegővel??
(#) szabics válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Az a gázkeverék amit írtam ahoz a csőhöz van,de írják is ez a használatos keverék. Majd írok a gyártónak, hogy nem láttam a gázkeverék tesztjeit, mérési eredményeit és publikációit. Ezért nem is hiszem, hogy amit árulnak működik. Az a gázkeverék úgy nem működhet.. De dolgoztam már pár lázerrel és ott is ilyen arányok voltak. A gép keverte ki és írta az arányokat is. Egyébként a Linde forgalmaz Ilyen keveréket. Azon a néven, hogy lézergáz.
Igazad van ha plazma van még nem működik. A tükör leírás életképes és valós működhet. Attól, függetlenül, hogy nem mutatja be mi a kilépő sugár. Rakj össze 10 perc alatt, az nem idő. Akkor legalább a tükör beállításra lesz időd. Egy órát rászánsz, és lesz tapasztalatod. Tudsz tényekkel cáfolni.
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Nincs azzal a leírással semmi baj.
(#) szabics válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
"2. Lézergáz: A lézervágás területén legelterjedtebb CO2 lézervágók esetén a lézergázok fontos szerepet töltenek be az egész vágási folyamatban. A mechanikai munkához szükséges stabil és fenntartható vágási erő csak a megfelelően megválasztott gázkeverék segítségével érhető el. A gázkeverék főbb összetevői:

•Széndioxid: a lézergáz legfontosabb összetevője. Ez erősíti fel a lézerhatást;
•A nitrogén hozza létre azt a környezetet, amelyben a lézersugár képes nagy energiát leadni;
•A hélium segít az elektromos forrás által generált hő eloszlatásában.
"

Érthető a keverési arányok különbözősége. Csö tipusok szerint hegyezik ki. De! Létezik általános keverési arány amivel szinténműködnek.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem