Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   5 / 132
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Ok bocs mindenkitől...tudom még hülye vagyok hozzá ebből adódóan születnek a hülye kérdések de szépen lassan majd...
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Én meg tudom mondani. De vigyázat, lehet, hogy mire megtanulod, a nyugdíjrendszer összeomlik.
(#) Gery válasza mrex hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Hello mrex!
És mi van akkor ha én mondjuk a mélyközépnél (mnc eclipse2 - tom ez gagyinak "számit" nade ) nem vágok le semmit, direktbe szól. Szerintem íy is jó, de mi a véleményed erröl?
(#) shalafi66 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Hát akkor kezdd előről. Esetleg kérdezz, mielőtt vásárolsz... Biztos megveszi valaki más a salokat (úgykellneki).
(#) shalafi66 válasza Gery hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
soha ne mérd meg. Nehogy megrémisszen az átvitele. Esetleg mindenszentekkor kéne. Én biztos megijednék tőle.
(#) Gery válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
De mért? Ezt kérdezem.Mert elvileg nemjó neki de gyakorlatilag nemtorzít csak mikor már remegnek az ablakok mert már nembírja szal ott nincs gond. Igaz már szét hajtottam de ez egy mnc és annak most nincs köze ehhez
(#) shalafi66 válasza Gery hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Mért mért, mert az átvitle alapból olyan mint egy még élő ember EKG-je. Torzítani meg már egy Watton is tud elviselehetetlenül, aztán így lehet, hogy észre sem veszed a különbséget.
(#) Gery válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Hmmm.... Most gondolkodk, erre nemtok mit mondani
Hangváltóval alapból egy kicsit méllyeb hangot adott(nemsokkal) és igaz nemsokkal de halkabb volt. Mert egy szintén ezzel foglalkozó ember mondta hogy hagyam ki belőle mert kétuta és egy dóm meg a mélyközép.
Nah ennyit még is tudtam De hogy mitgondolajk még nemtom
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Kosz.
ambar nem ertem miert nekem mondod. Azert mert Te profi vagy szegyen is lenne ha nem tudnad megmondani hangszoro2000-es kapcsolatokkal. Amugy egy oldalon állunk meg ha nem is latszik én sem gondolom, hogy tervezés nélkul neki szabad állni bárminek de itt butykolos sracok kerdeznek arrol hogy mit tegyenek es hogyan.A profiktol pedig tanacs helyett kritikat kapnak otletek helyett én nem vok profi de amit megcsinaltam mar az mukodik meg ha elmeletileg nem a legtokeletesebben is van alatamaszva.S az hiszem a nyugdijrendszer osszeomlasaig te is tudnal tolem tanulni az elet mas teruleten, csak nem kerkedem vele.
Mrex
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
no comment
(#) m00nk válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Egy kis olvasnivaló és kedvcsináló …

http://www.linkwitzlab.com/
http://home20.inet.tele.dk/kou/ubmodel.html
http://www.lalena.com/audio/
http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm
http://sound.westhost.com/download.htm
http://www.trueaudio.com/

Többsoros légmagos tekercsek egyszerűsített méretezése
Pálinkás Tibor tollából
Rádiótechnika 1999-10-491-493.oldal
http://www.coilgun.info/mark2/inductorsim.htm
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
THX
(#) m00nk válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Megleltem a neten egy általam rég olvasott irást ebben a témában .

Szekám Pál alias Darvas László
Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót …

Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót - I.
Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót - II.

(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Biztos... annyi minden működőképes. Csak az nem mindegy, hogyan. Úgy nekifogni, ahogy te sugalltad nem szabad. Senkinek és semminek. A "bütykölős" srácoknak pedig nem árt némi kritika, mert nem csak a forrasztópákát kell megtanulni használni annak, aki hangsugárzóépítésre adja a fejét. Különben, ha választ vagy megoldást várnak, megkapják azt is, kérdezniük kell(ene) csak.

Én meg, tudtommal sosem kérkedek, szóval nem is értem mire fel okítanál az élet más területein...

Ui: amit tanultam, nem a H2000-től tanultam. Inkább fordítva áll a helyzet.
(#) shalafi66 válasza m00nk hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Olvasni először inkább ezt: http://www.subvoice.hu/index.php?click=topic&show=topic&id=3&topic=14
Aztán ha már ennyi világos, lehet továbblépni.
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Nézd mi az amit sugalltam?
Nem én írtam azt hogy néhány menetnél azért több legyen a tekercsen!Mert ha ezen akadsz ki az megértem sőt jogos is.
mrex
(#) shalafi66 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Van a zírásaidban sok elméleti hiba vagy tévedés, vagy csak homály. Meg maga folyamat nem tiszta, nem így kéne belekezdeni. Csak ennyi.
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Természetesen igazad van. Valóban sok elméleti hiányosságom van.De ismerem azt az érzést amikor,ezek a srácok a sufniban szeretnénk valamit készíteni de csak mindenhol a vérprofizmussal találkoznak.Kérdéseikre kizárólag csak profi válaszokat kap és nem tudja mit tegyen. Gondolj a saját kezdeti botladozásaidra vagy nem volt ilyen?
Subvoice honlapján valóban érdemes kalandozni de mondok én neked valamit. Az egyik képen pl vezetővonalzó mellett tol egy dekopírfűrészt a konyhabútorfelújítási résznél. Nos eztért most én tegyem ki a vigyorgó fejet? Minek ha neki úgy jó.
Hogy magyarázod el valakinek, hogy mit csináljon ha érzed a kérdésein hogy nem értené meg a választ?
Kérdés hangzott itt el dögivel csak megvalósítható válasz nem .Mit tegyen az a néhány 14-16 éves srác akinek csak sal-ra telik és majd 5-7 év múlva hangmérnökként diplomázik mert bütykölgetett.Vagy az a srác aki elnézést kér azért mert villanyszerelő kapotte egy olyan tanácsot hogy ilyet csinálj és jó lesz NEM pedig kérte? Amúgy pedig igen biztos hogy annyi működőképes.
Mrex
(#) m00nk válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 


www.subvoice.hu

"Ha például a hangfrekvenciás sávot 3000 Hz-nél választjuk szét, akkor az energia kb. 85 százaléka 3000 Hz alatt, 15 százaléka 3000 Hz felett van. Ez azt jelenti, hogy egy 100W összterhelhetőségű rendszerhez 85W-os mélyközép és 15W-os magassugárzó kell. "

Blues , country , egyházi , elektronikus ,
funky , heavy metal , jazz , klasszikus ,
musicalek, rockoperák , népzeneoperett
pop, rock , punk , rap, hip-hop , reggae
szinuszos mérőjel .???

Nem kell mindent szentírásnak venni …!

Aki keres az talál : :yes: 1-könyv

Megnyitáshoz és készítéshez...
(#) lamalas hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Sziasztok!

A hangvalto es hangfalepites temahoz a kovetkezoket szeretnem hozzatenni az itt kialakult kis "eszmecsere" utan: Termeszetesen senki nem ugy szuletik, hogy tudja a hangfalepites minden apro reszletet. Ehhez tanulni es tapasztalni kell nagyon sokat. Ennek a dolognak meg en is csak az elejen jarok. Talan annyi elonyom lehet a fiatalabbakkal szemben, hogy kicsit megfontoltabban allok neki a hangfalepitesnek. Tanacsokat - foleg konkret esetekben amikor szamomra ismeretlen hangszorok/konstrukciok a kerdesek targyai - pedig semmikepp nem szeretnek osztogatni. Ezert en a kovetkezot ajanlanam azoknak akik most kezdik a hangfal/hangvalto epiteset. Elsokent ne magatok akarjatok tervezni hangfalat. Keressetek a neten olyan tervet ami mar kiprobalt es tobben megelegedessel megepitettek. Fontos az is, hogy az igenyeiteknek megfelelo tervet keressetek es azt pontosan ugyanugy epitsetek meg ahogy az le van irva. Igy is sok nehezseg adodik majd az epites kozben, de legalabb nem akad el az egesz a tervezesnel. Analogiakent felhozhatnam pl. az erosito epitest/tervezest. Aki meg csak most kezdett el foglalkozni az elektronikaval az altalaban nem egybol erositot tervez hanem egy ismert, kiprobalt kapcsolast epit meg. Akkor a hangfalakkal miert mas a helyzet? Azert mert a tobbseg azt gondolja, hogy a hangfalkeszites annyibol all, hogy megveszek a boltban xdb hangszorot, azokat beleteszem 2 dobozba, veszek hozza egy hangvaltot es minden nagyon szep es jo lesz. Hat sajnos ez nem igy van. Mint ahogy az erosito tervezes sem annyibol all, hogy megveszek egy rakat kulonbozo alkatreszt, aztan osszepakolok talalomra egy erosito szeru aramkort ugy, hogy az alkatreszek ne menjenek tonkre, aztan vagy jo lesz vagy nem. Egy szo mint szaz a kezdo hangfalepitok kezdjenek egy egyszerubb (max. 2 utas) konstrukcioval, de olyannal aminek a leirasat megtalalja a neten, azaz utanepiteni kell egyet ugy ahogy le van irva!

Meg valami: SAL vs H2000 hangszorok. Sztem a H2000 nem olyan arkategoriaban van ami megfizethetetlen. Ha valakinek van penze pl. egy 3 utas rendszert SAL-bol osszehozni, akkor az menni fog H2000-bol is. Azonban a minoseg szempontjabol a ketto nem egy kategoria. Nem azt mondom, hogy SAL cuccokbol nem lehet hangsugarzot epiteni, de figyelembe kell venni az igenyeket. Ha otthonra csak dongetni kell, illetve arra kell vmi, hogy a TV, radio szoljon, vagy szamitogep melle mp3 hallgatasra akkor a SAL is megfelelo lehet, ha megmertuk/szamoltuk a megvett hangszorok parametereit es azokhoz terveztunk megfelelo dobozokat es hangvaltokat. Ez azonban mar nem kezdoknek valo. Aki pedig az elobb felsorolt felhasznalasi koron tul is szeretne hasznalni a hangsugarzoit, akkor mar jobb minosegu hangszorokbol erdemes epitkezni, pl. H2000, vagy akinek ez nem tetszik vannak meg masfele hangszorogyartok is. Olvassatok szakirodalmat is a temaban, ugyanis ha valakinek bejon a hangfalepites, akkor valszeg nem fog megallni 1 par doboz utan

Kellemes hangfal es hangvalto epitest mindenkinek
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Nem. Ha elkezdi, kezdje jól. Nyilvánosan ne botladozzon. És kérdezzen. Jól. Mert mutass egy olyan kérdést itt, amire létezik értelmes válasz. Az hogy vkinek sal-ra telik csak, nem mentség, olcsóbban is talál használhatóbb kiindulási alapot hangsugárzó építéshez.
(#) shalafi66 válasza m00nk hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Hja. Nem. Mivel a Klinger-könyv is egy őskövület, ez arra is érvényes. Sokk benne a mára már elavult eszme, vigyázni kell vele. De egyszer azért érdemes megérteni, és gondolatban kijavítani a hibáit.

subvoice? Hm, azt mondtam, kezdtenek jó. És igazam is volt. Néha rosszul fogalmaz, olyan konyhanyleven, de ennyi csak. És ez itt, most nem is jön rosszul.
(#) Matulik hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Sziasztok!
Vettem egy erösitöt ,amire ha rékötöm a két hangfalamat akkor jol szol,de ha rákötöm még a mélyládámat amiben két mély hangszoro vankét külön hangváltoval akkor a két hangfal bepatttog ,csunyán szol ha feltekerem hangeröt.Miért van ez,valaki tudja a megoldást.

Választ elöre is köszönöm

Matulik
(#) tgpetrjan hozzászólása Dec 19, 2007 /
 
sziasztok nekem 1 oan kérdésem lenne hogy 1 300w os három utas hangládába mien hangválót csináljak
még nem csináltam hangváltót
(#) cimopata hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Sziasztok!

Ötleteket várok a következő kérdésemre:

Mélyládához szeretnék hangváltót építeni több darabot.
Ugyebár ezekben mH-s nagyságrendű tekercs van.
A SAL pl ugy oldotta meg hogy Ilemezekre tekerte a meneteket.
Valahogy énis így szretném megoldani, vagy akár mindegyhogyan.
Lényeg az hogy akármilyen könnyen beszerezhető anyagból készítenék induktivítást.
A lényeg hogy minál kevesebbe kerüljön

Eddig 45mm átmérőjű Al=8800 fazékmagot használtam. aminek kb 600ft darabja, ezen szeretnék spórolni.

Várom a kivitelezhető ötleteket.
(#) lamalas válasza cimopata hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Udv,

Valahogy az az erzesem, hogy a 600Ft-os aron nem fogsz tudni sokat sporolni. Ha fazekmagot hasznalsz akkor azert, ha legmagos tekercset akkor a sok vezetek miatt, ha pedig lemezekre ... hat nemtom. De van meg 1 lehetoseg amivel nem kell egyetlen tekercset sem tekerned: aktiv valto. Ehhez viszont egyeb alkatreszek szuksegesek (altalaban muveleti erosito, ellenallasok, kondik es tapegyseg). Valami olcso muveleti erositovel talan ki lehet hozni egy ilyen hangvaltot (attol fugg milyet) 600Ft alatt.
(#) cimopata válasza lamalas hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
"aktiv valto"

Az most nemjöhet szóba mert eladásra kell. És nemakarok más erősítőjébe belemókulni.
Ha magamnak lenne természeresen duplán is raknák múveletit aztán akkor már igazán jó meredeksége lenn.

Azért kösz.

Majd megnézem milyen vasaim vannak.
(#) Pafi válasza cimopata hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szegény ember vízzel főz, vagy azzal, amit otthon talál. Szóval speciel nekem van egy nagy rakás EI60-as trafóm, amibe nem felváltva tették bele a lemezeket, így két rövid fűrészelés után simán szétjön. Az I és az E is fölhasználható magnak, sőt a szekunder néha pont jó tekercsnek. De hogy te mit találsz a környezetedben, azt nem tudhatom. Azt meg nem írtad, hogy hol keresel megoldást. Hiába küldelek Vácra a Tali Bt-hez, ha pl. Erdélyben laksz.

Egyébként egy fél fazék is sokkal jobb a semminél, és sokkal nehezebben megy telítésbe, mint ha kettőt teszel bele (légréssel!). Csak hát a cséve...

Ja, még egy ötlet, amihez nagy valószínűséggel találsz anyagot: régi TV-k sorkimenő U vasai hátukkal szembefordítva!
(#) szabi83 válasza Pafi hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Idézet:
„régi TV-k sorkimenő U vasai hátukkal szembefordítva!”


abból van nekem 3 db
van kettő 5.1 mH tekercsem is..

igaz nem kérdezte senki, hogy mim van
(#) cimopata válasza Pafi hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Üdv!

Van nekem is fetrengő trafóm szétszedve. kb 10cm hosszú I-vasakkal. Talán jó is lenne de nemszívesen használnám el, lehet még csinálok belőle egyszer trafó. kb 300W lehet.

Találtam 1 sorkimenő trafót. Ugye az aminek 2 U vas van szembefordítva?

Valamint találtam még középhullámú rádiókban használatos ferritrudat. Ha készlesz a szkópom tudok majd mérni egy Al értéket rajta.

Úgyis elnézek majd a GIGATECHNIK-be. Olvastam hogy árulnak RM magokat. Remélem találok megfelelőt a digit végfokba.
Talán még lesz fazékmag is hangváltónak.
Következő: »»   5 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem