Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 120
(#) telnagyapo válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 7, 2012 / 1
 
2db tekercs egy hangszórón és kettő erősítővel hajtva nem ritkaság, autó hifiben lehet vele találkozni.
(#) Levi Jr. válasza telnagyapo hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Tudom ezt esetleg javítani Neked, ha érint a dolog. Továbbiakat privátban.
(#) steelbird hozzászólása Dec 12, 2012 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Segítségre lenne szükségem. Pontosabban, régi hangszóróhoz kellene alkatrész.

Vifa magassugárzóhoz keresek zárófedelet (dísz előkeretet, vagy mi a neve...)
A hangszóró tipusa: D26TG-05.
Ha hibás hangszórója lenne valakinek elfekvőben, és használható a zárófedele, azt nagyon megköszönném!
Csatoltam képet a hangszóróról, a fekete műanyag része kellene, 2db.
Elképzelhető, hogy hasonló Vifa tipusé is megfelel méretben, mégha nem teljesen ilyen is az elején a felület, az ívek, stb...

Ha van valakinek, jelezze már nekem legyen szíves!
Van cserébe jópár félvezetőm, amikből szívesen odaadnék bármit.

D26TG05.jpg
    
(#) ptesza válasza steelbird hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Ha megvan a régi 'törött akkor annak alapján egy ügyes esztergályos csinálhat neked pl aluból. Utána meg beadod elektrosztatikus porfestésre ,és örökös lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
(#) steelbird válasza ptesza hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Nem szedtem szét, de régről, szervizes múltamból úgy emlékszem, hogy az alján ezeknél is nútok vannak, meg egy pöcök, ami pozicionálja a pillét. Meg a csavarhelyek a mágnes felé kiállnak, úgy van öntve.
Nem merem megbolygatni, mert szétpereg.
Csatoltam képet, hogy most hogy néz ki, (meg egy képet az új dobozról, ragasztás, kárpitozás előtt).
(#) Gery78 válasza steelbird hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Sajnos azért ment így szét a műanyag zárófedél, mert süllyesztett fejű csavarokkal rögzítetted őket. Tudom nagy divat most a pozdorjacsavar, mert nincs vele sok probléma, de ilyen esetben a süllyesztés szétfeszíti a műanyagot és eltörik. Én is jártam már így aztán átálltam a D fejű csavarra, vagy olyanra, amelynek lapos az alja. Ezt is megoldhatod így csak tegyél a csavar alá valami jó nagy alátétet és az majd megfogja. Tudom nem a legszebb megoldás, de ha nem kapsz rá ilyen előlapot akkor ez a megoldás marad. Vagy a másik ötletem, hogy kivágsz acéllemezből vagy rétegelt lemezből egy gyűrűt ami a hangszóró külső karimáját lefedi és beteszed a csavarok alá. A gyűrű addig tartson amíg a belső letörés elkezdődik. Mindenképp tegyél alá valami rezgéscsillapító anyagot, mert lesz még egy hangszóród ezáltal.
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Nem is rossz ötlet. Be kell süllyeszteni a dobozba és egy szép gyűrűvel letakarni körben. Kár értük...
(#) steelbird válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Sajnos, nem én törtem így szét, hanem a gyerekkori haverom, akitől megvettem ezt a házilag készített hangdobozt. De ennek már van néhány éve... azóta így hallgattam.
Most lett időm arra, hogy tervezzek hozzá egy dobozt, csak kellene ilyen zárófedél a magasakra. De úgy néz ki, hogy ez manapság már a "Mission Impossible" kategória.

Annak idején a szervizben, ahol dolgoztam, kicseréltünk jópár ilyen hangszórót, mindegyiken ép volt a zárófedél. Ki gondolta volna, hogy meg kell belőlük kettőt menteni, mert most meg jól jönne. Sőt, kaptam is egy pár zárófedelet a Videoton megszűnése után, de a volt főnököm pakolási mániában szenvedett, és egyszer kitalálta, hogy lomtalanít...
Szóval, két ilyen kellene.
(#) Gery78 válasza steelbird hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Értem, de az ötlet nem tetszik amit kitaláltam, hogyan lehetne megmenteni? Szerintem szép lenne úgy is, nem nézne ki gagyi módon, ha egy szép fémgyűrűvel fogatod le. Még meg lehet menteni ezeket a zárófedeleket, a gyűrű alá meg a kutya sem néz be, csak Te tudod, hogy javított.
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Köszi! Süllyesztés már van is nekik, szerintem is szép lenne a gyűrűs megoldással. Sárgarézből készítve még exkluzív is lenne a kivitel.
(#) steelbird válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Ha nem sikerül keríteni, akkor marad a gyűrűs megoldás.
(#) hapro hozzászólása Dec 28, 2012 /
 
Hello!
Van egy RFT hangszóróm, ami kissé hibás. Linkelek képeket róla, és javaslatokat várok, hogy orvosoljam. Esetleg ha van jelentkező aki leigazolható, és megjavítaná, akkor annak jelentkezését is szívesen fogadom, aztán meglátom mi a jobb nekem a végkimenetelben.
Gyakorlatilag az egyik hangszóró hibás csak, és az a 3 hiba egy hangszórón van, a képeken ez nem látszik talán.
hangszoro
Olyan megoldásra van szükségem, amitől a két hangszóró paraméterei hasonlók maradnak az eredeti állapotukhoz, a "lakkozd át 50 rétegben" nem lesz megfelelő.
Ha számít a válaszadásodban, akkor nem vagyok dilettáns hozzá.
Várom a javaslatokat.
kösz a segítséget.
(#) ptesza válasza hapro hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Tetszik a webalbumod. 2db HTA 30-at építettél?
(#) gery20 válasza hapro hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Szia!

Mind a kettőn kéne valamilyen impregnáló anyaggal a kor egyforma marad most nem tudok ilyen anyagot talán kátrány vagy valami hasonló.
(#) Gery78 válasza hapro hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia Zoli!

A hangszórók javítása szerintem nem lesz olyan vészes, a membránszélt kellene csak kicserélni. Ez úgy történne, hogy a régit körben levágják, és egy új membránszélt kapna a hangszóró. Természetesen hasonló keménységű kell mint, az eredeti, hogy a felfüggesztés ne nagyon változzon meg. Ha keményebb a membránszél, akkor feljebb megy a rezonanciapontja a hangszórónak, ha lágyabb akkor lejjebb. A membránt semmi esetre se engedd impregnálni, az felkeményíti a membránt és elrontja az eredeti hangját. Nekem a H2000-nél a Bajcsyn lévő boltban az impregnálással rontottak el több hangszórómat is. Nekem van egy jó hangszórójavító ismerősöm, ha gondolod megadhatom az elérhetőségét, de nem tudom, hogy foglalkozik-e még javítással. Egy próbát megérne szerintem, és nem is dolgozik drágán.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) hapro válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
A H2000 mit takar? Tudtommal a Bajcsi Zs. úton egy hangszóró bolt van, aminek a neve hangszóróbolt.hu .
Vagy a H2000 székesfehérvári hangszóró gyártóra gondolsz? hangszoro.net
Erről a fehérvári üzemről vannak tapasztalatai valakinek? Gyakorlatilag 20km-re vagyok tőlük, így akár kézenfekvő lenne oda vinnem javítani.
Régen javíttatunk a REFLEX-el, ők tök jól végezték a munkájukat, most is fel vettem velük a kapcsolatot, de nem jelentkeznek.
Egyébként érdekelhet az ismerősöd elérhetősége.
(#) telnagyapo válasza hapro hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Sziasztok.
Nem vészes, Pálma jellegű ragasztóval (ne szilikonossal!), nagyobb tűvel óvatosan bekened a szakadtást, majd alul felül két újjal eligazgatod a peremet. Lényeg NE kenj össze mindent.
(egy JBL-t javítottam így, alig lehetett látni és tartós is lett)
Hogy jól is nézzen ki? Szakik ne figyeljetek! Matt fekete spray-vel 1 max. 2 rétegben vékonyan lefújod. Természetesen a kimaradó részek takarásával.
Én a helyedben előtte levenném a porvédő kúpot és külön külön festeném, így azt az illúziót keltené hogy gyári szűz a hangszóró.
(#) telnagyapo válasza hapro hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
H2000 Székesfehérvár, Videotonból vált ki. A régi vidi-s dolgakkal foglalkozik, meg ami ami hozzá jött. Korrekt partner. Többet privátban.
Miklós: Kaposvár
(#) Levi Jr. válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
AZ impregnálás (festéssel) nem tolja a HIFI szabvbányon belül mérhető értékkel a rezonanciát és egyéb adatokat, bár régi adataimat jelen pillanatban nem tudom bemutatni, de mértem ilyet. A membránszélt NEM KELL levágni, más tisztítási, és levételi módok vannak rá! A H2000 a székesfehérvári Videoton gyár jogutódja, maga a VT hangszórógyár. a Bajcsí bolt teljesen különálló dolog. A REFLEX-et saját érdekedben hanyagold; drága, és lassú is, valamint van amikor "mellényúlnak" a javításoknak, az elvárható profizmus ellenére is. Ha kell tudok segíteni (postai úton is), de mivel nagyon közel vagyok, FELTÉTLEN AJÁNLOM a H2000-t Fehérváron! Említsd majd meg ott, hogy az ajánlás tőlem jött.
(#) sound.man válasza Levi Jr. hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Az impregnálás miért festés? Az impregnálás amikor valamit vízhatlanná teszel, hogy ne járja át a levegőt. Peremet mindenképpen impregnálni kell ha textil mivel átjárja a levegő és akusztikus rövidzár keletkezik amit gondolom nem szeretne senki mert nem jó dolog. Helyedbe teljesen felújítanám a két hangszórót, mert a membrán nagyon megviselt, tekercs se lehet jobb állapotba, picit megmelegedik lehet szétesik. Szerintem ha felhívod Viktorsound-ot biztosan találsz rá megfelelő membránt tekercset is csinál ha pontos méreteket adsz. Abban biztos lehetsz, hogy rosszabb nem lesz mert ami van rajta papír és pille szerintem úgy megrágta az idő vasfoga, hogy közel se azok a paramétereket tudja amit a gyár megadott. Ha mégis toldozni foltozni akarod, akkor youtube-n van 1-2 videó amibe ilyen hangszórókat javítanak, papírzsepivel és hasonló módszerekkel amit leírtak, de én ezeket nem támogatnám a te esetedbe. Nem is egy idős a két szóró, ha jól látom, gondolom a régebbin vannak a hibák. Teljes felújításra szavazok.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) Bonanza02 válasza telnagyapo hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Az Acrillan spray is megfelelő erre a célra. Impregnál is.
(#) P Laszlo hozzászólása Dec 31, 2012 /
 
Viktorsound nem jó, borzalmas kínai alkatrészeket árul, minőségi munkához azok használhatatlanok.

Ha mindenáron membrán-csere kellene, Androvicsnak vannak még régi RFT cuccai, és kifejezetten szeret is ezekkel foglalkozni, őt kellene megkeresni.
De az új textilszél is tökéletesen megfelel, ha jól cserélik.
(#) Levi Jr. válasza hapro hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Hozááád írodott egyik beírásom:

AZ impregnálás (festéssel) nem tolja a HIFI szabvbányon belül mérhető értékkel a rezonanciát és egyéb adatokat, bár régi adataimat jelen pillanatban nem tudom bemutatni, de mértem ilyet. A membránszélt NEM KELL levágni, más tisztítási, és levételi módok vannak rá! A H2000 a székesfehérvári Videoton gyár jogutódja, maga a VT hangszórógyár. a Bajcsí bolt teljesen különálló dolog. A REFLEX-et saját érdekedben hanyagold; drága, és lassú is, valamint van amikor "mellényúlnak" a javításoknak, az elvárható profizmus ellenére is. Ha kell tudok segíteni (postai úton is), de mivel nagyon közel vagyok, FELTÉTLEN AJÁNLOM a H2000-t Fehérváron! Említsd majd meg ott, hogy az ajánlás tőlem jött.
(#) sound.man válasza P Laszlo hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Már vásároltam tőle, nem is egyszer és egyikkel se volt panasz. Üvegszál erősítésű papír membránt raktam az új 18" hangszórómra, mindent tőle vásároltam hozzá és tudja a 97dB-es érzékenységet.
(#) telnagyapo válasza sound.man hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Bocs hogy okvetetlenkedek, de arra a 97 dB-re nagyon kíváncsi lennék. (nem a felújítás miatt!!)
(#) Dj Decybell válasza telnagyapo hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
A bemérés pontosságára és a módjára gondolsz te is?
(#) telnagyapo válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Többek között igen, ugyanis nem nagyon vagyok hozzászokva hogy egy hangszóró 100dB környéken teljesítsen. Lehet hogy a sok k.nai az oka a 70-80dB-vel? Egy kicsit hitetlenkedem, ugyanis ezt a szintet (ismereteim szerint) kimondottan jó minőségű hangszórók tudják produkálni. Amivel én találkoztam az JBL, Gauss, Electrovoice. No meg szeretnék tanulni mielőtt begyöppösödök
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) sound.man válasza telnagyapo hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Imperdancia görbéről lett kiszámolva amit Sound Blaster hangkártyával mértem. Nem tudom miért kell mindenkit lenézni.. Főleg, hogy azt se tudod kivagyok mivagyok.. Nem szeretem. Nem a levegőbe beszélek.. Kaptonra tekert lengő van benne 0,35 dróttal és üvegszál erősítésű papír membrán ami jó könnyű. Volt mihez viszonyítani, csatoltam Igen az egy Beyma és igen 28cm-s mágnessel és 5" lengővel. Ilyen körbe mozgok nem kínai hulladékba. Amit felújítottam az meg német Voice Acoustic kosár, ha nem hiszed, hogy tudja gyere hallgasd meg.
(#) Dj Decybell válasza sound.man hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Így már érthető! Szép darab!
Ne haragudj a kételkedő hangért, a legkevésbé sem akartalak megsérteni!

Azért valljuk be, szeretnek az emberek nagyítani többnyire alaptalanul, (akár somogyira is...) főleg hangnyomás,kimenő teljesítmény,és torzítás terén

Ez nem az az eset!
(#) ptesza válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 3, 2013 / 1
 
Csak úgy óvatosan megemlíteném (de csak gyorsan nehogy leegye valaki a felyem ). Minél magasabb az érzékenység annál kevésbé fog elfogadható mély tartományt produkálni. Mondjuk autóban ott van a cabin gain , de szabadtérben vagy szobában nem segít semmi. Van egy olyan határ amire még azt lehet mondani , hogy az érzékenység és az alsó határ még egyensúlyban van. Én ezt 91-93 dB közé tenném. Igy még reáélis lehet a 40-43 Hz f3 pont. Ebben az esetben már biztosan elment a qts 0.7 felé ha ép nem az 1-et veri. Kíváncsi lennék a mért értékekre ,ha még megvannak. (T/S)
Következő: »»   47 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem