Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   28 / 82
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Köszi! Ez lesz.
(#) bihari laci válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Sziasztok ,köszi mindenkinek ,az infot ,ha változik ,valami akkor irok ,vagy irjatok majd remélyűk hogy minnél hamarabb meglessz a átállás, jo vételt mindenkinek.
(#) pucuka válasza bihari laci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Attól még bombázhatod az NMHH -t. a vételi panaszaiddal, ők vannak felkenve az ilyen panaszok kivizsgálására.
(#) megabor hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok!
A TV mellett a földszinten van az antennaerősítő tápja. Hogy osszam el a jelet az emeleti TV-hez?
(#) satlokk válasza megabor hozzászólására (») Nov 19, 2012 / 1

Szia!

szedd szét a spilter és tegyél bele a az egyik ágba kb: 1 nf-s kondit ennek kell mennie a sima Tv-re,vagyis nem az antenna felőli oldalra kell a kondit tenni.Így valasztod le a tv-t galvanikusan.
(#) pittosi hozzászólása Dec 20, 2012 /

digikabel .hu
Nem egészen tiszta nekem . Van egy optos digi kábeles bekötésem . A saját beltériével kiváló kép jön be . digi is meg analóg is . Ha egy föld felszínű digi vevőt teszek a kábelre semmit se talál . ha szoba antennát teszek rá be jön egy csomó adó tv meg rádió .
most vettem egy digitális tv,dvd. A tv digi tv a kábelről nem talál semmit kin az udvaron saját antennával nem értem mi az oka
(#) pinkova válasza pittosi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Azért a kérdés is eléggé értelmezhetetlen. Próbálj úgy válaszolni hogy kérdés sincs, csak megállapítás!
Rájöttél hogy mi a hiba?
(#) pucuka válasza pittosi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Más más modulációs rendszert használnak a digitális földfelszíni adásnál, és mást a kábel TV -nél, és az analógnál is. A kábel TV -s beltéri tudja kezelni az analóg, és a kábel digitális csatornákat (mpeg2), A digitális TV tudja kezelni a földfelszíni digitális (mp4) csatornákat, de nem tudja kezelni sem az analóg, sem a digitális kábel TV csatornákat. (a kábel TV beltérivel a TV -d alapsávi kapcsolatban van)
(#) pittosi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Be köttetem A digi kábelt beltéri nélkül a tv.veszi az analóg csatornákat de a digiket csak beltérivel mert a hoz digitális kell ( ezt mondták ) van egy felszínihez gyártott COLUNBIA beltérim az nem fog semmit csak a földit súgárzást Bár telefonon azt mondzák fognia kell .
Bemegyek egy áruházba , kiválasztok egy digitlisat egyszóval se mondanak róla semmit csak digi tunel van rajta.
Most akkor külön kábel szolgáltatásra digi + analóg , külőn föld felszinre digi Hát ez jó nagy átvágás
A kis digim tudja az mpeg2 is papir szerint
Én nem csak kérdeztem hanem .hanem egyszerűen nem értem Ez mért nem ismerteti az ügynők aki szerződést köt . Az eladó aki készüléket ad el . És a termék ismertetőkőn a gyártó mért nem ismerteti ?
(#) kadarist válasza pittosi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia!
Én nem találtam DVB-C-s Columbia beltérit. Mi a pontos típusa ennek a beltérinek?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) pucuka válasza pittosi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Azért nem mondanak semmit róla, mert ha mindent úgy használsz ahogy elkészítették, a probléma fel sem merül. A földfelszíni digitális adások vételére alkalmas TV -nek (DBV-T) két bemenete van (legalább) Az egyik RF bemenet, ide kötheted a külső antennát. A másik alapsávi bemenet(ek) videó1, .. stb Ez a TV nem alkalmas semilyen analóg, és más digitális adás vételére.
A kábel TV -n kétféle műsor jön, az egyik a hagyományos analóg TV adás, ezt (még) nézheted hagyományos analóg TV RF bemenetére kapcsolva. Jön még a digitális TV adás is (DVB-C), amit egy beltéri egység (tulajdonképpen egy képernyő nélküli TV vevő) alapsávi kimenetét kötheted össze a bármelyik TV alapsávi bemenetével.
Minden TV vevő, beltéri elején ott vírít, hogy mire alkalmas (DVB-T, DVB-C, DVB-S). Másra nem, az eltérő normák miatt. Ennek elég egyértelműnek kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) Szpisti válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Nyilván azért mert neki COLUNBIA van

Pittosi elolvastam legalább 5x amit ideírtál, de nagyon zavaros a fogalmazásod meg a mondatszerkesztésed.
Nem értem mi az átvágás szerinted?
Ugye a keveredés oka az az átmeneti állapot, hogy jelenleg az ANALÓG földi sugárzások apránként megszűnőben vannak, és teljesen átveszi a teret a jobb minőségű digitális földfelszíni sugárzás.
De mivel rengeteg fogyasztó még nem tudott átállni a csak digitális vételre, ezért a kábel szolgáltatók egyenlőre biztosítják még az analóghoz szükséges sávban a jelet, meg mellette már a digitális minőséget is egyidejűleg.
Ha te vettél egy új tv-t, amiben van már DVB-T digitális tuner is (nem tunel), akkor azzal tudod venni saját földi (digitális jelű adóra fordított) antennáddal a digit adókat.
Ha van egy különálló DVB-T beltérid (mpeg2 kódot ismerő), azt hiába teszed a szolgáltatód optós kábelére, nem lesz jeled.
Aztán majd mikor a kábelhálózaton megszokott 50 adó helyett alapból csak 7-8 csatorna lesz fogható a digiden , és ha többet szeretnél erre is elő kell fizetni - majd az lesz a meglepetés.
Csak azt nem értem, ha van egy kábeles előfizud, akkor minek vettél Columbia dvbt beltérit a digituneres tv mellé?
(#) Szpisti válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

No valahogy ugyanezt próbáltam elmagyarázni kevésbé szakszerűen
(#) pittosi válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Kellemes ünnepeket kívánok. Sokat segítettetek, köszönőm.
Dikikábel ügynők zavart össze megzavarodottan meg nehéz szakszerű kérdést feltenni egy laikusnak. Én sose állítottam, hogy irodalmár vagyok.
(#) pinkova válasza pittosi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ahhoz hogy értelmezhető legyen egy kérdés, nem kell irodalmárnak lenni. A digikábelhez adott 'beltéri' a saját kábelükről jövő adás dekódolásához kell. A földi DVB-T adáshoz megint másik egység szükséges, ez vagy egy külön doboz vagy a tv készülék tartalmazza. A hagyományos antennás analóg vételhez nem kell semmilyen kütyü a tv-n kivül.
Nagyon szépen megkérünk, ha már fejből nem megy, akkor másold le a vevők típusát (név, típusszám) valamint hogy tulajdonképpen mit is szeretnél.
Ha a Digi előfizetője vagy, miért kell a földi adás? Ugyanazt kapod amit a földön adnak.
Ha a gond az összekötés, akkor azt mondd!
Saját részre így csinálnám: -Digi kábele a saját dobozukba onnan a megfelelő (nem koax) kábellel a tv-be. RCA, HDMI, Scart. Ezeket a tv-k 90%-a tudja kezelni. A földi antenna meg közvetlenül a tv antennacsatlakozóba.
Ha a Digi műsora kell, akkor a bemenetválasztóval kiválasztod az aktuális bemenetet--->RCA, HDMI, Scart és azt nézed ami a kábelen van. Ha a földi jelre van szükség, akkor a bemenet az antenna.

Bonyolult? Szakmunkás vagyok és nem hiradástechnikus. Csak gondolkodni kell.
(#) Swer84 hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, mert valami nem stimmel nekem sem a DVB vétellel. Az alábbi eszközöket használom a vételhez:

Antenna: König ANT-UHF51-KN
2 utas jelosztó: König 5-2400Mhz
1. vevő: Samsung LE32E420
2. vevő: Hyundai DVB4H 331 PVR HD set-top box

A gond az, hogy az M1, M2,Duna HD és Duna World csatornák jelerőssége gyenge (max 50%), folyton szétcsúszik a kép. Az antenna kb 6 méteren van és a kékesi adó felé van fordítva, mivel ez a legközelebbi. Irányítószám: 5141

Válaszotokat előre is köszönöm. Addig is Kívánok Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt!

Tamás
(#) Action2K válasza Swer84 hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Szia!

Elsőként Budapest felé ajánlanám (270°N), vagy Szolnok (160°DK). Ha egyik sem jobb, akkor marad az erősítő beszerelése. Talán azzal jobb lesz.
(#) istvan36 hozzászólása Dec 25, 2012 /

sziasztok
vettem egy dvb-t vevőt beszereltem az eddigi analóg rendszerbe megkerestem a csatornákat meg is találta aszabadon fogható es a kódoltakat is de amikor rákapcsoltam a talált csatornára csak szaggatott hang akép meg szines összevisszaság látható jelerősség 70% a teletex jön a fejlécbe kiírja a csatornát kiírja az éppen aktuális műsort csak a kép és a hang használhatatlan mit csináljak
(#) pucuka válasza istvan36 hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Valószínű, hogy valahol reflexió van. Már az antennán, csatlakozókon, kábeleken illesztetlenség, kontakthiba. Az analógnál alig látszik, a digitálisnál nem működik. Egy dolog a jelnagyság , de nézni kell a minőséget is.
(#) istvan36 hozzászólása Dec 25, 2012 /

A JELMINŐSÉG 50% ezt kifelejtettem
(#) pucuka válasza istvan36 hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Az pedig édeskevés. Nézz körül, hol van az antenna, milyen környezetben, rendben van-e minden a kábelezéssel. A jelminőségen az is meglátszik, ha rátaposol a koax kábelre.
(#) sevenhill hozzászólása Jan 3, 2013 /

Nekem egy hivatásos antennaszerelő mondta, hogy az is gondot okoz a vételben, (az antennaerősítők esetleges túlvezérlődésén kívül) ha az antenna egyszerre látja (fogja) a távolabbi nagyteljesítményű gerincadó és a közelebbi kisebb teljesítményű helyi átjátszóadó jelét. Ugyanis az a gyakorlat, hogy az egy régióban lévő átjátszók frekvenciái megegyeznek!
http://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng.htm
Így az interferencia garantált, ami romba dönti a digitális vételt. Szóval ez egy szakember véleménye, de számomra is érthetetlen. Tudnátok ezzel kapcsolatban valami logikus magyarázatot?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) Bonanza02 válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Én is szakember vagyok. Én is felraktam már több tucat DVB-T szerkezetet. Amit írtál a több adóról, az nem igaz. A vevő látni fogja a másik adó jelét, és be is pakolja automatikusan a keresésnél. De ha tudod, hogy amit te keresel, az milyen frekin jön, akkor ez nem okozhat gondot. Egy helyen én is csodálkoztam, hogy 3 adó jelét fogta, be is pakolt mindent. Viszont ott voltak sorban azok a csatornák is, amik nekem kellettek.
Nálam a tapasztalat az, hogy belvárosokban sajnos akkora az árnyékolás, hogy sajna a 4 emeletes ház tetejére kell felvinni az antennát, mert a 2. emeleten nem elég a jelszint. A DVB-T nem szereti a sok betonfalat, de télen a havas cserepeket sem.
(#) sevenhill válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Persze, tudom a frekvenciát, rögtön mindjárt vegyünk egy konkrét példát Tatabányáról: Multiplex A : Gerecse 514Mhz 14.8kW , Tatabánya/Kő hegy 514Mhz 0.25kW.
Tatabányán vannak a Gerecse-toronytól a Kő-hegy(Turul) által árnyékolt részek, de vannak magasabb pontok, ahol mindkét torony hatása érvényesül. A távolságok tatabányai viszonylatban vételi helytől függően: kb. 25-30 km / 1-10km. Az eltérő távolságok miatt itt duplán,időeltolódással érkezik be ugyanazon jel. Igaz, két forrástól ,tehát nem koherens, ami a fizikában értelmezett klasszikus interferenciát nem eredményez, de zavart egy digitális jeleket feldolgozó egységnek nagyon is okozhat. Legalábbis én így gondolom. Nem lett volna egészségesebb például a tatabányai adót másik frekvenciára állítani? Így azt a frekvenciát tárolja a felhasználó , amelyik erősebben jön.
Érdekes módon más régióban is hasonló a frekvencia azonosság a gerincadó és a kis átjátszóadók között.
(#) Bonanza02 válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Ha úgy látod, hogy zavarja a gerincadó a kis adót, akkor olyan antennát válassz, aminek az előre/hátra viszonya megfelelő. A sima lepke is jó, ha erősítő nélküli. A legjobb szerintem az a típus, ami Yagi és a reflektor V alakú rácsos. Egyéb iránt nem kellene, hogy zavarja a vételt a gerincadó. Digitális jelről van szó, itt szerencsére a "vagy van jel vagy nincs jel" érvényesül, a többit a beltéri egységre kell bízni. Ha van jelszintmérőd, akkor meg kellene mérni a pontos irányt, és a használt antenna hasznos jelét. A komolyabb beltérikben van jelerősség mérő is, ott is meg lehet nézni, hogy nem-e a koax a bibis. Én már nem lepődök meg, ha egér által szétrágott koax kábellel találkozom a padlás és a beltéri között. Ki kell szűrni minden hibát. A régi koaxok pl. nem igazán tudnak jelet átvinni az UHF sáv 23-as csatornája felett. Vannak helyek, ahol a régi 23-as csatornás yagit használják, és csodálkoznak hóeséskor, hogy nincs jel.
(#) sevenhill válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Csak az a bibi, hogy tatabányai viszonylatban mindkét adó nagyjából egy irányba esik. Mondta az antennaszerelő, az egyik bevált megoldás, hogy el kell fordítani az antennát Győr irányába, és onnan venni az adásokat más frekvencián. De azért nevetséges és bizarr, itt van egy köpésre a közeli adó és bizonyos helyekről mégis jóval távolabbi tornyot kell megcélozni.
(#) pucuka válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Bármilyen hihetetlen, de létezik olyan, hogy frekvencia gazdálkodás. Mielőtt egy adóhálózatot megterveznek, részletes frekvencia tervet dolgoznak ki. Mielőtt egy új adót üzembe helyeznek, részletes zavartatás vizsgálatot végeznek számításokkal, és mérésekkel is. Tehát a frekvencia kijelölés távolról sem véletlenszerű. Ennek ellenére a megvalósítás után kiderülhetnek problémák, amit természetesen orvosolni lehet, és kell, már ha az illetékesek tudnak róla. Ezért kell zavarbejelentést tenni, amit azért ki szoktak vizsgálni.
Az interferenciáról. Létezik egy olyan fogalom, hogy azonos csatornás zavar. Erre nézve minden vevőkészüléknek van egy adata, ami a minőségét is jelzi, bár ezt nemigen szokták a vásárlók orrára kötni, viszont a forgalomba hozatali engedély előtt vizsgálják. A digitális rendszereknél ez a szám elég alacsony, 6 - 8 dB körül van, szemben az analóg 14 (FM) 26 (AM) dB -lel. Ez az előnye a digitális hírközlésnek, hogy sokkal zavartűrőbb, ezért sokkal hatékonyabb frekvencia felhasználást tesz lehetővé. Olyannyira, hogy pl. a digitális átvitel technikában a mikró összeköttetésnél az antenna keresztpolarizációs csillapítása is elegendő ugyanazon a frekvencián más más műsorok átvitelére.
Ebből következik, hogy általában az ilyen azonos csatornán elhelyezkedő igen különböző teljesítmény kisugárzó adók a vételi helyen eltérő térerősségeket hoznak létre, és ha a különbség megvan, szinte semmilyen zavart nem tapasztalhatnánk. Ettől még lehetnek helyi problémák, amiket jelezni kell. Persze, ha egyébként minden rendben van, gondolok itt a reflexiós környezetre, a helytelen antenna választás, szerelés okozta reflexiókra. A digitális vételnél ezek a legnagyobb problémák.
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 17, 2013 /

Sziasztok,
Tv-hez keresnék valami elosztó szerűséget, amivel felváltva lehetne a dvb-t légi és analóg kábel adást fogni, anélkül, hogy a kábeleket ki-be kelljen dugdosnom. Sima splitterrel nem jó, mert szerintem túl nagy a csillapítása. Találtam egy ilyet: http://www.paramega.hu/szatk_5.html Ez az amire nekem szükségem lenne? Mi ennek a pontos neve, mert típusra keresve máshol is megtaláltam, de 3-4e Ft. Vagy ebből más típus, márka is ennyibe kerül?
(#) Bonanza02 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Hogyhogy nem működik egyszerre?
Nincs összekötve RF kábellel a set top box és a tv?
Össze kell csak kötni, és átmegy rajta a jel. Eddig minden set top box tudta ezt, csak RF kábelt nem adtak hozzá. Ha van régi videód, akkor ahhoz mindig adtak gyárilag RF kábelt, keresd meg.(vagy boltban 200 HUF)
(#) Massawa válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Nem is müködhet, hiszen az analog kábel TV jel a "falból" jön, a DVB-T meg az antennából. A kettöt nem igen lehet közösiteni.
Jó megoldás, ha az antenna jel a DVB-T STB-be megy onnan SCART-tal a TV-be. A kábelTV jele, meg egyenesen a TV antenna bemenetére.
Következő: »»   28 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem