Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   35 / 62
(#) reloop válasza tibi1219 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia! A műveleti erősítőre gyanakszom, érdemes lenne kicserélni.
(#) tibi1219 válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2013 / 1
 
Értem csak az a baj hogy nincs szivem szétberhelni mert van még rá garancia de visszont németországból lett hozva :/ lehetséges hogy hirtelen elnémuló,felhangosodó zene meg ugye ahogy kontaktozott a bemeneti kábel ugy pattogott sokszor stb. Lehet hogy ezek is ártanak a végfoknak?
(#) jzsolti hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Bár nem búgással kapcsolatos a kérdésem, de hangszóróhoz kapcsolódik, remélem itt tudtok segíteni. PC-hez Dyras Cinemax 5.1 ALDS-430 típusú szettet használok. Valahogyan túlfeszt kapott és szétment a végfok ic-m. A típusára sajnos sehol nem akadok rá, az ic pedig szétdurrant, így nem is tudom kicserélni (5 lábasról van szó). Doboz, papír megvan, de nincs semmi utalás benne. Ha esetleg a típusát valaki leírná, vagy hogy mivel lehetne helyettesíteni az hatalmas segítség lenne. Válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) rolie válasza jzsolti hozzászólására (») Jan 16, 2013 / 1
 
Szia! 99%, hogy TDA2030, adatlap: Bővebben: Link, de azért kövesd vissza a lábakat. A tápot és a hangszórót (kimenetet) könnyű beazonosítani, de a bemenet sem nagy feladat. Esetleg mérj tápfeszültséget.
(#) jzsolti válasza rolie hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia!
Nagyon szépen köszönöm!!!
Ma már nem, de holnap meló után nekifekszem a dolognak!!
Köszi még egyszer!
Szia!
(#) attiss66 hozzászólása Jan 18, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy házimozierősítőm, pioneer vsx-d711. régebben karaokiztunk vele, úgy, hogy a számítógépről ment a midi zene egy vivanco MX 510 keverőbe. a keverőbe ment még a mikrofon vezeték. a keverőből két vezeték rca csatlakozással a házimozierősítőbe. az erősítő jelei max 200mA, de úgy állítottam be, kb középszinten, hogy ne torzítson/de a mikrofon nem kizárt hogy adott nek, vagyis nem tudom. mostanában hallgatnám a zenét a számítógépről, inetrnetről, és brummog a rendszer. akkoriban nem brummogott. de azt hozzá kell tennem, hogy műholdas internetről ment régebben, mostmár kábelinternet van bekövetve. a kérdésem, hogy a nagy amper az analóg részen kiüthetett e valamit, de azt hozzá kell tenni, hogy digitálisan, tehát a házimozi hang tökéletesen működik. vagy a kábel-tv-internet miatt földhurok alakult volna ki? mert a tv is azóta, ha nézem a házimozit a dvd lejátszóval a tv csíkozódik, ha kihúzom közben az antennát a tv-ből megszűnik a csík. az földhurok lenne a kábel tv miatt?
A fő kérdésem amúgy az lenne, hogy a házimozierősítőn kimehetett e valami amitől brummog, de ez nem érinti a digitális részt, gondolok itt arra, hogy a dvd vel lejátszott hang teljesen rendben van. amúgy észrevettem még valamit a rendszeren. a számítógépről játszottam a zenét a házimozierősítőre. bedugtam a vezetékeket pl a házimozi cd csatlakozójába, aztán váltogattam a csatornákat, és áthallatszott minden analóg csatornára, pl.CDR/TAPE, CD, TV/SAT, VCR/DVR, VIDEO, AUX. ezután átdugtam az AUX-ba, aztán váltogattam a csatornákat, de akkor nem hallatszott át sehova.
(#) reloop válasza attiss66 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Szia! Vagy földhurok, vagy árnyékolatlanság amit kábelhiba is okozhat. Az áthallás biztos készülékspecifikus, nem gyanakodnék meghibásodásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) tibi1219 válasza reloop hozzászólására (») Jan 19, 2013 /
 
Helo! készitettem képeket a belsőségről és a két oldaból az egyiknél találtam egy sárga szinű elkót aminek a tetején ilyen sárga megszáradt akármi volt tetején sajnos elfelejtettem akkor lefényképezni de utolag is látszodik valamennyire a képen.szóval lehetséges hogy megdöglött de viszont nem látszik a nyákon semmi és nincs is megpuposodva :/
(#) amex hozzászólása Jan 20, 2013 /
 
Sziasztok, Segitséget, vagy tanácsot szeretnék kérni. Van egy őslények kora beli
Q-TEK SDJ-3400SE típusú keverő pultom.
Sajnálatos módon eléggé zajossak a csatornák. És az eq csatik is. Tudna valaki mondani rá valamit, hogy mit lehetne tenni ennek a búgó súgó hangnak a megszüntetése érdekében? Gyári keverőnél létezhet ez a föld-hurok? Vagy más gond lehet? Esetleg valami zajszűrő áramkör létezik, amit megépítve utolag beépítenék és az megszüntetné?
Köszi előre is.
(#) Massawa válasza amex hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Eredeti gyári formában aligha létezhet egy belsö földhurok. Renegeteg keveröt adtak el ebböl világszerte. A google pillanatok alatt sok 100-t talál Argentinától Indiáig.
Söt egyes források még dicsérik az EQ-t meg a hangját. Szoval nem hiszem, hogy gyárilag tul rossz lenne a saját kategoriájában.
Inkább azt kellene tisztáznod, hogy most mitöl sug-bug.
(#) amex válasza Massawa hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Szerinted milyen lehetséges okok okozhatják?
por kizárva teljsesen tiszta belül. esetleg még az RCA kábel árnyékolási problémára gondolo, de ma kipróbálom vastagabb autóhifis RCA-val.
(#) amex válasza amex hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Esetleg neked vagy valakinek valami ötlet, hogy kapcsolási rajzot hol találhatnék ehhez? Sajnos ezen a téren Google nem az én barátom.....
(#) Massawa válasza amex hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Külsö berendezések nélkül is zajos?
(#) amex válasza Massawa hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Szio. Igen sajnos akkor is nagyon magas a súgás ha minden RCA kábelt kihúzok. Találtam a neten valami autómatikus zajzár nevű áramkört, nem tudom azzal lehetne e kezdeni valamit?
(#) Massawa válasza amex hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Azt egyenlöre felejtsd el.
Inkább keresd meg a zaj okát.
Zárd rövidre a bemeneteket majd hallgasd meg, majd egyenként távolitsd el a rövidzárakat. Lehet, hogy valamelyik bemenet lett kilöve (zajos). Huzd le a potikat, ha ekkor is zajos akkor meg a kimenet. Nem lehet az a szerkezet tul bonyolult, szerintem aránylag könnyen meg lehet keresni a zaj okát.
(Ha valoban zajos, vagy csak annak hiszed - mert némi zaja minden ilyen kütyünek szokott lenni).
(#) agressiv válasza attiss66 hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Idézet:
„a tv is azóta, ha nézem a házimozit a dvd lejátszóval a tv csíkozódik, ha kihúzom közben az antennát a tv-ből megszűnik a csík.”


Tehát földhurok alakult ki. Vegyél egy leválasztót a kábelre.
(#) jzsolti válasza rolie hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Szia! Arra esetleg lenne ötleted, hogy ugye amit linkeltél az 18 wattos, a hangfalszett dobozán pedig 5x5W (szatellithangszórók) és 25W (mélynyomó) van írva (leírás mellékelve). Nem lesz gond, ha csak 18W-os az ic? Bocs, csak tényleg nem vagyok teljesen otthon a témában, és inkább megkérdezem, minthogy valami nagyobb baja legyen. Köszönöm előre is. Szia!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013

alds-430.pdf
    
(#) rolie válasza jzsolti hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Szia! Ugyanebben a családban van a TDA2030, TDA2040, TDA2050 is. Hogy neked melyik kell a következő szempontok alapján kell eldönteni: tápfeszültség, táp terhelhetősége, hangszóró impedancia. Először mindenképp ellenőrizd a lábkiosztást, hogy a tápfesz, a kimenet és a bemenet jó helyen vannak-e. A 3 IC lábkompatibils egymással. Elsődleges szempont a tápfeszültség lesz, ezt a régi IC-t kiforrasztva is könnyen meg tudod mérni. Sorrendben 36, 40, 50V-os tápot viselnek el MAXIMUM. Az adatlapok segítségedre lesznek mindenben, de ha sikerült a méréseket elvégezni én is segítek.
(#) jzsolti válasza rolie hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod! Újra!
(#) dbase hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Hali adott egy kábeltv fejállomás, másik helységben helyi adás a mellete lévőben. Brummos. Ha csak a videojel van bekötve, akkor nem zúg. Ha már a hang meleg ere is be van test nélkül egyből zúg, testtel együtt is. Ha csak a video jel van bedugva és a hang meleg része a testhez érintve akkor is zúg, pedig egy normál erősítő bekötésekor a testre érintve elkellene némulnia.Kb 5méter vezeték van bekötve. Próbára volt közös fázisra kötés is villany hálózatilag semmit sem ért. Következő lesz a képet kamera technika álltal használt ballun trafóval bekötöm UTP vel.
Ötlet esetleg?
(#) szóköz válasza dbase hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Szia!
Esetleg mérj, vagy méress földelési ellenállást. EPH. elkészítése, vagy ellenőrzése sem ártana.
A stúdiók és központi elosztó hálózatoknál, illik önálló (saját) földelést kiépíteni és ennek a csillagpontjához illeszteni minden berendezést!
Leírásod alapján, a videó kábellel összekötött berendezések közötti zaj nem éri el a hallható zaj, vagy a zajzár küszöbértékét. (A kábel ellenállása miatt.)
Viszont, mély, morgó hangot és elkenődő, elmosódó, fakó képet produkálhat.
Ezért, maximum, csak átmeneti megoldás lehetne a leválasztó alkalmazása.
(#) janik00133 hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok.
Szombaton, zenélni voltam a saját hangrendszeremmel. És olyat tapasztaltam amit eddig csak itthon. Az egész rendszer zúgott búgott. Azt tapasztaltam ki, hogyha a keverőt kikötöm a rendszerből akkor tökéletesen jó az egész. Ha a keverő megmarad és a laptopot kötöm ki a rendszerből akkor is jó. Ha mind a kettő be van kötve normálisan akkor pedig zúg és búg. Ha a keverőn a bemeneti jelet leveszem teljesen és a mastert feltekerem akkor kevésbé csinálja. De ha a bejövő jelet normálisan 0dB körülire veszem és a masteren veszem fel a hangerőt (mint azt szokás) Akkor zúg. Ha a laptopnak a töltőjét kihúzom az áramból, de a jelet a laptop adja akkor is jó. Eddig ezt tényleg csak itthon csinálta mert rossz volt a földelésünk. Az meg lett csináltatva normálisan és tökéletesen működik. Szóval én arra gondolok, hogy ahol zenéltem ott is ez lehetett a probléma. De viszont ezen a helyen szoktak bulik lenni, de akkor normális lejátszók vannak nem laptop, és ezért nem jelentkezik szerintem ez a probléma. De az lenne a kérdésem, hogy azt hogy lehetne kiküszöbölni az én részemről. Van-e olyan megoldás amit és be tudnék vetni, ha épp más helyen is felmerülne ez a probléma.
Köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza janik00133 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia! A laptopod tápja vagy csatlakozik az érintésvédelmi földre (a dugó kialakításán megfigyelhető), vagy a kapcsoló üzemű tápján keresztül áthallatszik a fázis. Az utóbbin a dugvilla megfordítása segíthet - sok reményt nem fűznék hozzá.
Az érintésvédelmi földön kialakuló földhurok kezelhetőbb. A laptop tápot abba az elosztóba dugd be ahová a hangosítás - szintén védőföldeléses - csatlakozója került. Nem látok kockázatot abban sem, ha a laptop töltőnek kerítesz egy földeletlen aljatot.
(#) janik00133 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Értem. De az a gond, hogy amikor itthon volt ilyesmi probléma akkor akármelyik laptopra kötöttem a rendszert akkor is ugyan ezt csinálta. Ott csak egy laptop volt nálam így nem tudtam kipróbálni másikkal.
Szóval inkább a második lehetőségre gondolnék, a földhurokra. És én is a földeletlen aljzatra gondoltam.
És akkor szerinted a rossz földelés okozhatja ezt, vagy nálam van a probléma?
(#) reloop válasza janik00133 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
A földelés nem rossz, csak két különböző helyről vett érintésvédelmi föld között természetes módon kialakul pár mV - jellemzően búgó - feszültségkülönbség. Ez mit-sem ront az életvédelmi funkción, viszont az audio-vizuális eszközöket zavarja - mint tapasztaltad is.
A témában számtalan hozzászólás leírja ezt a jelenséget.
(#) agressiv válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Ha mindkettő külön van földelve, akkor is földhurok lesz, ha egy elosztóba dugod őket. Le kell választani a jelet, régi 56k-s modemek csatolótrafióival, egyszerűen meglehet csinálni.

Amúgy ezért nem jó az erősítők nulláját leföldelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) janik00133 válasza agressiv hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Még azt meg tudná mondani valaki, hogy mit kapcsolt az a kapcsoló amelyre az van írva, hogy Lift - Gnd? Mind a 2 végfokon van ilyen kapcsoló. Mióta megvettem őket Lift-ben vannak, sosem kapcsoltam át, de valami szerepe csak van, ha oda van rakva
Vissza térve ehhez, hogy földeletlen dug aljzatot csinálok a laptopnak, akkor ez megoldaná a problémát? Mert nem tudom ezt így kipróbálni, mert itthon tökéletesen működik. Csak akkor van baj, ha olyan helyre megyünk ahol ez kialakul.
(#) pucuka válasza janik00133 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
A LIFT az emelést jelent. Gondolom felemeli a GND -t a védőföldről.
(#) janik00133 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
És ha mondjuk megint jelentkezne ez a probléma, ha átkapcsolom akkor esetleg változna valami?
(#) midgardcoil hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Hali!
Építettem egy olyan 2.1 hangrendszert,amiben összesen 5 erősítő és 3 aktív sávszűrő van. Szükség volt két trafóra,egy több kivezetéses toroid látja el az erősítőket két külön tápon keresztül,a három aktív szűrőt (jobb,bal,sub) pedig egy normál szimmetrikus 11V-os trafó. Tehát van összesen 2 trafó,3 tápegység,3 szűrő és 5 erősítő.
Hogy kell egy ilyet csillagpontosítani?Elég sokat olvastam a témáról a napokban,de sehogy nem tudtam kiűzni a brummot. Az erősítők bemenet nélkül csendesek,de ahogy rákötöm a szűrők kimenetét,egyből jön az 50Hz. Fontos még,hogy nem fémházban van,hanem a mélynyomó ládájában,és a védőföldet is lekötöttem,hogy egyelőre ne kelljen az abból adódó esetleges problémákkal foglalkoznom.
Következő: »»   35 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem