Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   438 / 507
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Kefe meg a dióda veszteségén nyerhetünk (nyerhettek) 3-4%-ot közben meg a TSR szabályozás hiányában 10-15% megy a levesbe?!
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Én ugyan leves párti vagyok, de nálam zöldség, tészta, hús megy a levesbe - majd.
Már körvonalazódik az analóg TSR szabályzó (mint már említettem), csak előtte "egy-két" mérést el kell végeznem lapát optimalizálás miatt. Én már néha azt se hiszem el, amit magam megmértem. Ehhez, a TSR szabályzáshoz reménykedek a korábban "ledegradált" NTC-s szélmérő használhatóságában, emiatt kell az agymotorom is szétszedni, a hall-szenzor is ehhez kellene (Ld.: Istvánnak: "az élet nem habos torta") fordulat méréshez.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Én szélmérésre fejlesztési fázisban biztosan egy kis DC motort használnék kanalas rotort rászerelve, egyszerű gyorsan kész, lehet fejleszteni a többi cuccot. Ha a végén kiderül, hogy tényleg érdemes foglalkozni az ilyen rendszerekkel, akkor állnék neki bonyolítani.
(#) Tuttyer hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Új vagyok a témában, bár már sokat olvastam róla,elnézést ha már ezt megkérdezte valaki,még nem tudtam végigolvasni teljesen a fórumot.
Elkezdtem szélsebességet mérni egy módszerrel, és azt szeretném kérdezni hogy tudtok-e véletlenül olyan megoldást-programot, amivel egy 0-1 V egyenfeszültséget lehet grafikonon megjeleníteni, az eredményeket rögzíteni?Valami USB-s megoldás vagy ilyesmi?Egyenlőre egy sima analóg műszer mutatja az aktuális pillanatnyi szélsebességet,de nem tudok egész nap ott állni,és figyelni, ezért lenne szükségem erre.Vagy asztali számítógép, vagy latop áll rendelkezésre, valamint 0-1V egyenfeszültség.Remélem értitek mit szeretnék megvalósítani.Bocs előre is ha volt már ilyen kérdés.Üdv, és sok szelet mindenkinek!
üdv Tuttyer
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Ha belegondolsz, ezt CSINÁLOM a bonyolítás kihagyásával. (Egy ellenállások-ntc-k híd, műveleti erősítő gyufásdoboznyi panalen, golyóstoll-szárból mérőfej nemigen bonyolultabb, mint bármelyik kanalas fejet MEGCSINÁLNI. Porszívó motor, reflex-opto, bic-kmó kanalasom remekül működik.) Te mennyi idő alatt dobtad össze a kanalast?
"Ha a végén kiderül..." - valakiknek ki kell deríteni, nem elég a sült galambra várni, és majd akkor lemásolom.
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Milyen módszerrel, ha nem titok?
Nemrég ajánlotta más célra Gpeti az Arduino-t.
Esetleg megnézni a Picaxe-t,
vagy a melléklet szerinti nagyon egyszerűnek tűnőt (nem tudom, hogy honnan mentettem el).
Én ezekben nem vagyok otthon, de igencsak hamarosan meg kell tanulnom. Ha valamire jutsz, szívesen venném, ha beszámolnál róla. Egyszerű megoldás érdekelhet másokat is.
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Ez a hozzászólás belinkelés nem jött össze: "Gpeti1977 - 2013. jan., 13."
(#) Romulus válasza Barret hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Ilyesmire gondoltál?
(#) Tuttyer válasza btoti hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Szia!

Cd lejátszó DC motorját (5 Voltos Dc motor)egy az egybe kivettem egy régi rossz lejátszóból, a tengelyére ragasztottam erős ragasztóval 3 kanalat,és egy kb fél méteres rúdon oldalra az anyósülésről kitartottam az autóból függőlegesen különböző sebességeknél, és közben mértem a megfelelő feszültségeket multiméterrel.Szélcsendben természetesen.Ezt megcsináltam 3szor, és ugyanazokat az értékeket kaptam.Felírtam minden adatot hogy melyik sebességnél mennyit mutatott a műszer, és a km/h-át már könnyen át lehet számítani m/s-ra.Ezután vettem egy Voltmérőt,(analóg) és rákötöttem a motor kivezetéseire egy előtéttel.

Ezt milyen progival lehet használni?Elég jó kapcsolásnak tűnik.Vajon meg lehet ezt valami progival grafikusan jeleníteni?Nem engedi magyarra fordítani a cikket, az angol meg azért nem megy annyira

üdv Tuttyer
(#) Barret válasza Romulus hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Mosógép motor?
Ez is jó szélgépre!
Sajnos ilyet még nem találtam
(#) Romulus válasza Barret hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Nem mosógép motor.Ez egy elektromos golfkocsi kereke.motorként 600-800 watt körüli a fogyasztása. Most készül a harmadik kísérlet. Áttétellel 1:3 lesz tesztelve. Szerintem az első volt eddig a legjobb 1:1 eredeti bekötéssel.
(#) lacza89 válasza Romulus hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Mekkora az indítónyomatéka?
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A DC motoros, remek. Gratulálok! A ceremónia ugyanez (kilógatás helyett nálam tetőcsomagtartón alkalmi tartóval) volt az én porszívómotoros (a "Raketa" porszívómotor csak, mint csapágyazott szerkezet, könnyen szerelhető ugyanakkor nagyon masszív viharálló) kanalasomnál.

Igazán nem mélyültem el benne, csak talonban van egyéb folyamatban levő dolgaim miatt - BLDC-hub generátoros Canstein mérőmodell, NTC-s szélmérő, analóg optTSR szabályzás. A Picaxe szimpatikusabbnak tűnik az én ismereteimhez. Basic-ben programozható, már beégetett alap progival bír (a beégetés kihagyása elég nagy előny, bár korlátozza a programhelyet), a "Low Cost"-st pedig csak be kell forrasztani bármi programozás nélkül. (Hogy hol lehetne beszerezni, fogalmam sincs. Hazai Web-boltokban nem találtam, plusz 5-10000 Ft postázásért 1-2 db-t külföldről megrendelni pedig nem nagy "buli".)
Állítólag a HyperTerminal minden Windows-nak, már a Win95-nek is része, vagy free letölthető és a létrehozott adattábla Excel-ben megnyitható. Ha jól értelmezem, és innen nyert ügy az én szintemen.

A fordításhoz: kijelöl - másol vágólapra - beilleszt pl.: ide, és kis fantáziával talán alapfokú nyelvismeret nélkül is értelmezhető. (A fizika minden nyelven ugyanaz.)
(#) btoti válasza Romulus hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Örülök, hogy BLDC-hub témában napvilágra kerülnek "titkos" kísérletek. Légyszíves minden, főleg terhelt tapasztalatot megosztani! Kösz!
(#) Tuttyer válasza btoti hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Szia! Igen,azóta lefordítottam,igazából csak azt az IC-t kéne megszerezni ami a kapcsolási rajzban van, én is körülnézek hátha van valami.Még egy conrad-os kütyüben gondolkodom 14ezer magyar pénzért láttam a webshopjukban, abban minden megvan ami nekünk kell 0-30V DC jeleket lehet vele egyszerre figyelni 4-et!USB-s és progit is adnak hozzá.Csak hát ha lehet szeretnék egy ilyen mérést minél olcsóban kihozni, hol vannak még a szélerőmű költségei stb.....:S

Ami a mérésedet illeti,nem akarok beleszólni, de az autó maga előtt tolja a levegőt, és a levegőáramlás megy a tetőn keresztül a csomagtartóig,aerodinamikai okok miatt szerintem ha a tetőre helyezed az meghiúsítja az eredményt.Én ezért inkább oldalra tettem ki, bár ott sem teljesen hiteles, de szerintem egy fél méterre az autó mellett már nincs akkora "beleszólása" az autó formájának.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) gulyi88 válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Az autó elé is lehetne tenni fél méterrel...
(#) Tuttyer válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Igen, az talán még tutibb!
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Ugyan nem napi program nálam, de nemigen úszom meg. Én is vadászom azért, figyelek. Az az 1 db IC és gyakorlatilag más semmi szerintem is főnyeremény lenne fesz. szintek folyamatos rögzítésére.
Ezt a 14000 Ft-st, ha nagyon kell, lehet, hogy érdemes összespórolni. Talán csak össze kell dugni és működik, ami áramkör építésnél valljuk be nem mindig jön össze elsőre.

A hitelesítést kb. 1,2 m-re kiemelve, kis sebességeken (~10...60 km/ó) fordulatszámlálót használva végeztem. Igyekeztem ezt a légtorlódási hibát kiküszöbölni. A mellékelt kép szerinti tartóval. (Ezen épp a sikertelen diódás mérő van, a kanalas hitelesítésről nincs képem.)
(#) Tuttyer válasza btoti hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Nagyon jól összerakott tartós cucc!Én gondolkodom azon a 14ezresen,azért lenne jó mert egyszerre 4 helyen tudod mérni a szélsebességet az udvarban.Jobb tippet ad a szélkerék megfelelő elhelyezésére.Nálunk azért lenne ez jó, mert nem sima sík terep van elég nyílt résszel, hanem be van építve a környék.
Most van egy másik variáció, mert közbe járom körbe a dolgot, egy régebbi szalagos mérőműszert lehet hogy tudok szerezni, ami olyasmi mint az EKG, és szalagra rögzít.Jó kis cucc, csak nem tudom még a feszültség-méréshatárait...de amint van valami fejlemény, beszámolok!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 29, 2013 /
 
[quoteA Picaxe szimpatikusabbnak tűnik az én ismereteimhez. Basic-ben programozható][/quote]

Inkább ajánlani tudnám a BASCOM basic fordítót ez AVR procihoz van a legkisebbtől a legnagyobbig , én is ezt használom.
(#) Romulus válasza btoti hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Nem titkos, de szerteágazó kísérleteim teljesen lekötöttek (fagáz fejlesztő). Jelenleg két szélgenerátorom is pihen és várja a jobb időt. Az egyik nagyobb állványra költözik és lapátcserés lesz, már voltak fent képek róla. Azóta is teszi a dolgát szépen, viharokban is de nagyon rossz helyre került. Igaz már látok benne lehetőséget, így költözik! A másik a szomszédomnál fog dolgozni, remélem! Nekem kétségeim vannak az áttételt illetően, szerintem jó volt 1:1 ben is csak akkor az is rossz helyre került és kis lapátokkal. A második kísérletnél átkötöttem a tekercseit sorba, hogy nagyobb legyen a feszültség.(Párhuzamos a tekercselése) Így már tényleg egész kis szélnél is jó feszültség értékek jöttek, de a hátránya hamar megmutatkozott. Kis áramerősség, gyors leszabályzás a magas feszültség miatt.
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Légyszíves tedd már fel a 14ezres linkjét, ne keresgessem!
A szalagos, ha csak úgy lenne pótszalagokkal együtt - érdemes lenne bevetni. A fesz illesztés nem nagy ügy, legfeljebb erősítesz rajta. (Műv.IC egyenáramú erősítőként. Pl.: az LM1,2,358-k 5...35 V közt bármivel működnek.)
(#) btoti válasza Romulus hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
A "fagáz projekt" kellő magyarázat. Az is szép téma, de én a hálózati víznyomásnál nagyobb közelébe is csak óvatosan megyek, nemhogy hozzányúljak, pláne ha gáz. Bár biogáz elméletébe én is beleástam magam, de egyenlőre nem valósult meg semmi belőle. Ez ipari méret volt.
A fázisonkénti tekercseket esetleg csak harmadolva párhuzamosan és ezek sorba, ha az oszthatóság megengedi. Ez feszültség növekedést már jelentene szerényebb belső ellenállás növekedéssel az összes sorossá tételéhez képest. Biztosan átrágtad magad ezeken, csak úgy beugrott.
(Bocs, de konkrétan nem emlékszem a szélkerekedre és az igen meghízott fórumunkon csak úgy visszakeresni valamit nem fehér embernek való.) Esetleges saccolgatáshoz kellene ismerni a generátor névleges fordulatán a diódahíddal együttes belső ellenállását és az itteni üresjárati feszültségét, valamint a max. áram terhelhetőséget és persze a szélkereket.
Az ezekhez (néhány 100 W-sok) illő HAWT szélkerekeket szerintem is talán 1:1-ben rá lehet tenni bármi áttétel, vagy átforrasztgatások nélkül és inkább egyszerű terhelés, TSR szabályzással javítani.
(#) Tuttyer válasza btoti hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=121462

ez lenne az. igen, szalagos, és úgy néz ki kell majd rá erősítés.
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Kösz!
Majdnem kiugrottam a bőrömből, hogy ez az amit keresek,de:
Tud-e folyamatos adatrögzítést? (úgy értettem, hogy 1700 sort (mintavételt) tud egy lapon? rögzíteni.)
A szövegfájl, amiben rögzít, vajon átkonvertálható-e és hogyan pl. excel, vagy bármi adatkezelő számára is használható adattáblába? (Ha igen, akkor már bármit lehetne csinálni 4 folyamatos adatsorral akár egy "kivénhedt" PC bevetésével - szélméréseket, feszültség-, teljesítmény-, energia mérést, akár TSR-, terhelés szabályzást.)

Hirtelen jött ötletemen még agyalni kéne: Folyamatos rögzítést és csak visszanézést talán hangrögzítővel is meg lehetne oldani. Kellene egy analóg fesz./hangfrekvencia átalakítás, mert a hang bemenet csak váltóáramot tud fogadni.
(#) Tuttyer válasza btoti hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Olvastad azt a pdf-et?A magyar nyelvű leírást?Adnak programot is hozzá,ami grafikont rajzol!
Ott a termék lapján baloldalon lent megtalálod!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Az ok, de lehet, hogy csak az 1 (bármelyik1) lapon tárolható 1700 mintavételből? Márpedig, ha ez igaz, akkor pl. percenkénti mintavétellel ez csak 28 óra időtartam.
(#) Tuttyer hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Nem tudom sajnos,meg kell kérdezni a conradot, de sztem csak a leírásra fog hivatkozni...Sajna most a puding próbája az evés esete áll fent
(#) btoti válasza Tuttyer hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Igen csak Te leszel az előkóstoló.
Van ITT még egy érdemleges rendszer, csak nem tudom, hogy lehet csatlakozni (menny Ft, vagy ismeretség), egyáltalán lehet-e? Gaspa fórumtársunk, ha jár erre tájékoztathatna.
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Ezt a Welleman adatrögzítőt használom már régóta és már sok képet feltettem erre a fórumra,csak sajnos nem visszakereshetők.Szerintem jó,főleg ha valaki igazán meg akarja ismerni a szelet,mert az átlag szélmérők csak tájékoztatásra és átverésre jók.
Következő: »»   438 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem