Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Triak és Diak
Témaindító: csuszo_zalan, idő: Jún 18, 2008
Témakörök:
Helló!
Sürgősen kellene magyar leírás a diak és triak működéséről.Egy beszámolóhoz kellene,és Tőletek várok linkeket!
Esetleg ennek a végén: link
Magyarul nem sok minden van, vagy nem jól kerestem... Könyvekben nagyobb eséllyel található ilyen elméleti anyag.
Szia!
Legfeljebb be tudom szkennelni az iskolában átvetteket. De az eltart. Inkább holnap. Üdv. Tóbi
A triakhoz van egy könyvem djvu formátumban, Lóska Péter: A triac és kapcsolástechnikája. Bővebben: Link Ha kell elküldöm.
Az jó lenne
Ne fáradozz, két anyagot elküldtem neki.
Szia Fórumosok.
Diac helyettesitő kapcsolás érdekelne. A szokásos 30 V közeli feszültség helyett max 10 V. Tudtok segiteni?
Sziasztok!
Egy 48 VAC/50 Hz-el vezérelhető mágnesszelepet szeretnék működtetni egy hagyományos 5 V-os digit. áramkörrel. A szelepről a következőt lehet tudni.: látszólagos teljesítményfelvétele bekapcsoláskor 43 VA, a kapcsolt állapotban tartáshoz pedig 20 VA vesz fel. Ezek alapján a kapcsolást követő néhány periódusban átlagosan kb 0,9 A (43/48) fog rajta átfolyni. Gondolom, egy kis biztonsági ráhagyással min. 1 A-re kell méretezni a triakot. Addig eljutottam, hogy mivel induktív jellegű terhelésről van szó, az optikai leválasztáshoz egy NEM nullátmenetes típusú optocsatolót kell választani (fáziseltolódás miatt). Én egy MOC3052-re gondoltam, triaknak pedig egy BTW134-re (I T(RSM)= 1 A). Hát ennyi... (Ez nem sok.) És most hogyan tovább? Ha az adatlapokat nézem, akkor azt látom, hogy nagyon könnyű túlagyalni a problémát. Feltételezem van egy pár ökölszabály (szellemi mankó), amik segítenek eligazodni a műszaki paraméterek özönében. Kiindulásképp egy kapcsolási rajzot mellékelek.
Áramban nyugodtan méretezheted bőven fölé. Mondjuk 5 A. (Nem hiszem hogy sokkal többe kerül.) A triac kivezetésein az Rs és Cs mindenképp kell, mert különben hamar öngyilkos lesz. A varistor dióda szerintem elhagyható 42 V-os rendszer esetén.
Miki A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Köszi a tanácsot!
Az a helyzet, hogy én SMD kivitelű alkatrészekkel dolgozok és örültem, hogy egyáltalán sikerült beszereznem a BTW 134 ilyen változatát. Az adatlapján az szerepel, hogy nem ismétlődően (Tj = 25 ˚C-on) kibír 20 ms-ig 10 A-t (ITSM). Azt szeretném tudni, hogy az adatlapokon mi az a sok hűhó a Gate áram körül. (Millió triak és triakvezérlő megannyi adattal kínálja magát.) Mennyire kell ezt komolyan venni? A kapcsoláson szereplő áramkorlátozó R ellenállás méretezéséhez a MOC gyártója max 1 A-t ír elő. Ezt így kell kiszámolni: R = Vp AC/ITM max rep. = Vp AC/1A. Vagyis R=48 Ohm. Ez rendben van, de mit szól hozzá a triak? A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
A legtöbb alkalmazásban - ha a MOC az MT2 felől gyújtja a triacot - 39 ohmot ajánlanak 230V betápnál. Ez az érték leginkább attól függ, érzékeny kapus (5mA körüli) a triac, vagy nem. A gyújtóáram-igény erősen függ a kapcsolandó terheléstől is. Az 1A 48V nem vészes, 20 ohm körüli értékkel még az érzéketlenebb fajták is gyújtanak.
Sziasztok! szeretném megtudni, hogy a kapott kapcsolásban a triak rajzon anód-katód és gate jelölés van, az általam letöltött adatlapon pedig A/1-A/2-es valamint gate jelölés van, szeretném megtudni, hogy az anód-katód melyikkel azonos. előre is köszönöm a segítséget, Üdvözlettel: egy nem éppen profi barkácsoló
Vagy nem triak van a rajzon, vagy nem anód, katód és gate jelölés. Már csak a rajzra várunk.
Köszi Bakman! sajnos egyelöre nem találom, szeretnék egy sima kapcsolót triakkal kiváltani mert kevés a teljesítménye.szoba termosztátról van szó, a kapott kapcsoló rajzo egy 100 ohmos ellenállással, jelölte a gate visszacstolást az anódra ha jól emlékszem, de ha tudnál segíteni egy rajzzal ami egy BTA 24 600-as triakot kapcsolni tudna legalább 16 Ampert azt megköszönném üdv: GYULA
Sziasztok! Bocs a kavarásért, de a triakos topikban kaptam infót a kivezetések azonosítására, így már csak egy kérdésem van, hogy egy sima ki-be kapcsoláshoz 220-240V-os hálózaton megfelelő-e a 100 ohmos ellenállás a vezérléshez, előre is köszönöm.Üdv Gyula
|
Bejelentkezés
Hirdetés |