Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak és Diak

Témaindító: csuszo_zalan, idő: Jún 18, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) csuszo_zalan hozzászólása Jún 18, 2008 /

Helló!
Sürgősen kellene magyar leírás a diak és triak működéséről.Egy beszámolóhoz kellene,és Tőletek várok linkeket!
(#) kobold válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Esetleg ennek a végén: link
Magyarul nem sok minden van, vagy nem jól kerestem... Könyvekben nagyobb eséllyel található ilyen elméleti anyag.
(#) KTobi válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Szia!

Legfeljebb be tudom szkennelni az iskolában átvetteket. De az eltart. Inkább holnap.

Üdv. Tóbi
(#) Szárnyas válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

A triakhoz van egy könyvem djvu formátumban, Lóska Péter: A triac és kapcsolástechnikája. Bővebben: Link Ha kell elküldöm.
(#) csuszo_zalan válasza KTobi hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Az jó lenne
(#) maTaKee hozzászólása Jún 18, 2008 / 4

Üdv!
Érettségi tételem... tanár szerint jó!

11.B.doc

(#) Sebi válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Ne fáradozz, két anyagot elküldtem neki.
(#) szabics hozzászólása Jan 7, 2009 /

Szia Fórumosok.
Diac helyettesitő kapcsolás érdekelne. A szokásos 30 V közeli feszültség helyett max 10 V. Tudtok segiteni?
(#) benkor75 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Sziasztok!
Egy 48 VAC/50 Hz-el vezérelhető mágnesszelepet szeretnék működtetni egy hagyományos 5 V-os digit. áramkörrel. A szelepről a következőt lehet tudni.: látszólagos teljesítményfelvétele bekapcsoláskor 43 VA, a kapcsolt állapotban tartáshoz pedig 20 VA vesz fel. Ezek alapján a kapcsolást követő néhány periódusban átlagosan kb 0,9 A (43/48) fog rajta átfolyni. Gondolom, egy kis biztonsági ráhagyással min. 1 A-re kell méretezni a triakot. Addig eljutottam, hogy mivel
induktív jellegű terhelésről van szó, az optikai leválasztáshoz egy NEM nullátmenetes típusú optocsatolót kell választani (fáziseltolódás miatt). Én egy MOC3052-re gondoltam, triaknak pedig egy BTW134-re (I T(RSM)= 1 A). Hát ennyi... (Ez nem sok.) És most hogyan tovább? Ha az adatlapokat nézem, akkor azt látom, hogy nagyon könnyű túlagyalni a problémát. Feltételezem van egy pár ökölszabály (szellemi mankó), amik segítenek eligazodni a műszaki paraméterek özönében. Kiindulásképp egy kapcsolási rajzot mellékelek.
(#) bankimajki válasza benkor75 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Áramban nyugodtan méretezheted bőven fölé. Mondjuk 5 A. (Nem hiszem hogy sokkal többe kerül.) A triac kivezetésein az Rs és Cs mindenképp kell, mert különben hamar öngyilkos lesz. A varistor dióda szerintem elhagyható 42 V-os rendszer esetén.
Miki
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) benkor75 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Köszi a tanácsot!
Az a helyzet, hogy én SMD kivitelű alkatrészekkel dolgozok és örültem, hogy egyáltalán sikerült beszereznem a BTW 134 ilyen változatát. Az adatlapján az szerepel, hogy nem ismétlődően (Tj = 25 ˚C-on) kibír 20 ms-ig 10 A-t (ITSM). Azt szeretném tudni, hogy az adatlapokon mi az a sok hűhó a Gate áram körül. (Millió triak és triakvezérlő megannyi adattal kínálja magát.) Mennyire kell ezt komolyan venni? A kapcsoláson szereplő áramkorlátozó R ellenállás méretezéséhez a MOC gyártója max 1 A-t ír elő. Ezt így kell kiszámolni: R = Vp AC/ITM max rep. = Vp AC/1A. Vagyis R=48 Ohm. Ez rendben van, de mit szól hozzá a triak?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Sebi válasza benkor75 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

A legtöbb alkalmazásban - ha a MOC az MT2 felől gyújtja a triacot - 39 ohmot ajánlanak 230V betápnál. Ez az érték leginkább attól függ, érzékeny kapus (5mA körüli) a triac, vagy nem. A gyújtóáram-igény erősen függ a kapcsolandó terheléstől is. Az 1A 48V nem vészes, 20 ohm körüli értékkel még az érzéketlenebb fajták is gyújtanak.
(#) b11gyula hozzászólása Jan 5, 2020 /

Sziasztok! szeretném megtudni, hogy a kapott kapcsolásban a triak rajzon anód-katód és gate jelölés van, az általam letöltött adatlapon pedig A/1-A/2-es valamint gate jelölés van, szeretném megtudni, hogy az anód-katód melyikkel azonos. előre is köszönöm a segítséget, Üdvözlettel: egy nem éppen profi barkácsoló
(#) Bakman válasza b11gyula hozzászólására (») Jan 5, 2020 /

Vagy nem triak van a rajzon, vagy nem anód, katód és gate jelölés. Már csak a rajzra várunk.
(#) b11gyula hozzászólása Jan 5, 2020 /

Köszi Bakman! sajnos egyelöre nem találom, szeretnék egy sima kapcsolót triakkal kiváltani mert kevés a teljesítménye.szoba termosztátról van szó, a kapott kapcsoló rajzo egy 100 ohmos ellenállással, jelölte a gate visszacstolást az anódra ha jól emlékszem, de ha tudnál segíteni egy rajzzal ami egy BTA 24 600-as triakot kapcsolni tudna legalább 16 Ampert azt megköszönném üdv: GYULA
(#) b11gyula hozzászólása Jan 6, 2020 /

Sziasztok! Bocs a kavarásért, de a triakos topikban kaptam infót a kivezetések azonosítására, így már csak egy kérdésem van, hogy egy sima ki-be kapcsoláshoz 220-240V-os hálózaton megfelelő-e a 100 ohmos ellenállás a vezérléshez, előre is köszönöm.Üdv Gyula
(#) b11gyula hozzászólása Jan 6, 2020 /

Sziasztok! Remélem elegetek van belőlem az elhamarkodott kérdések miatt, de kissé megkésve ugyan, de megvilágosodtam a triak topikban, elnézést és köszönöm a segítséget, a kérdeseim tárgytalanná váltak.Üdv: Gyula
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem