Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Kösz !
Ebben én nem lennék ennyire biztos. Valaki nem csinált ilyen méréseket esetleg ? Érdekelne, csak úgy kíváncsiságképpen. Régebben néztem számítógép tápok (igaz az kapcsolóüzemű) hatásfokdiagramját, és mintha úgy emlékeznék hogy kb. a fele, 2/3 -ánál a névleges terhelhetőségnek volt a legjobb a hatásfoka.
Pedig abban biztos lehetsz. Bár annyit azért pontosítanék, hogy 100 % -os ohmos terhelésnél. Reaktáns terhelésnél kicsit másabb a helyzet.
Egyébként hobbi kategóriában lényegtelen egy transzformátor hatásfoka, a kapcsolás elemeinek hatásfoka ennél mindíg sokkal rosszabb. A transzformátor hatásfoka legrosszabb esetben is úgy 80 % feletti. Egy adott méretű transzformátornak a veszteségei közül a vasveszteség, ami nem függ a kivett teljesítménytől, (csak a vasmag súlyától, és a frekvenciától függ), a többi függ. rézveszteség, szórt induktivitás) De ha ennyire érdekel a téma, igazán utána nézhetnél, egyszer az életben fontos lenne, megtanulni, hogy mi miért van. Ha jutottál eredményre, megtehetnéd, hogy közzé teszed, más, a témában kezdő okulására. A PC tápegység nem trafó, bár az is van benne, hanem egy komplett elektronikai berendezés, és nem trafóval kell összehasonlítani, hanem mondjuk egy labortáppal. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Pucuka már leírta, hogy a trafó hatásfoka az egyik legutolsó szempont. Pl. az ésszerű méretezésnél inkább nagyobb vasat szokás használni, és kevesebb rezet. Ez az arány (vas-réz) egy kompromisszumos megoldás, amit a vasmag gyártók is figyelembe vesznek. Ha megnézed az EI vasmagot, ott egy adott átmérőhöz tartozik egy adott ablakméret, ami hatásfok szempontjából nem a legjobb, de még éppen optimális és ehhez kevesebb réz kell, mintha a legjobb hatásfokra törekednének, viszont az ára egy 200VA-s trafónak így jó 2000 FT-al kevesebb. Skori ír is erről a weboldalán.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Kis terhelésnél a vasveszteség(vasmag átmágnesezési vesztesége), nagy terhelésnél a rézveszteség(rézvezeték ellenállása miatti feszültségesés) miatt romlik a transzformátor hatásfoka.
Üdv!
HAGY M2 anyagminőségről ki mit tud? Én neten az M2TN-ről találtam egy kis kifejtést, ami azt írja, hogy az kb. az N27-nek fele meg. Szóval gondolom a sima M2 még rosszabb. Csak azt nem tudom, mennyire. Mert találtam pár kisebb-nagyobb EE magot. Lehet kipróbálom egy kicsi flyback-ben, és aztán magam írok róla pár sort.
Sziasztok!
Ferrit magos SMPS trafó tekercseléssel kapcsoaltos kérdésem volna. A szakirodalom azt említi, hogy a legjobb megoldás a parazita menetkapacitás csökkentésére az ún. progresszív tekercselés ("progressive winding" néven emíltik, magyar elnevezését sajnos nem ismerem). Ez a leírás szerint abból áll, hogy kb. 5 menetet feltekerek majd a további meneteket úgy viszem fel, hogy visszaugrok az adott réteg elejére onnan indítom a második réteget. A 10. menet után eljátszom ugyanezt tehát ha pl. 20 menet kell nekem akkor azt összesen 4 rétegben viszem fel. Mondjuk ez ebben a formában ez elméleti megfontolás csak mert egy átlag táphoz szükséges menet ráfér egy rétegben is a csévetestre, gondolom olyankor nem kell ilyesmivel bajlódni. De ha esetleg mégis szükség volna ilyesmire, csatoltam egy képet mert szeretném tudni, hogy jól képzelem-e el a dolgot. Nézzetek már rá legyetek szívesek. Remélem nagyjából sikerült érhető ábrát csinálnom, ezen egy 10 menetes tekercs szerepel. Köszi! A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
Sziasztok!
Meg tudná az valaki mondani, hogy a képen látható régi orosz akkutöltőnek kb. hány wattos trafója van? Mennyit lehet kihozni belőle? A vasmag keresztmetszete 8cm2.
Köszi a választ.
Csak volt, már darabokban működésképtelen állapotban, hiányosan került hozzám, ráadásul a primer is le van égve, újratekerést tervezek vele. A kép internetről való. EI magos trafóból ugyanilyen keresztmetszeten jóval kevesebb hozható ki. A hiperszil mag ennyivel jobban gerjeszthető? A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
A szokásos lemezek max 1-1.2T, a hypersil itt kezdődik, és akár 2T is lehet.
Idézet: „A hiperszil mag ennyivel jobban gerjeszthető?” Nem csak az számít. Az elrendezés miatt rövidebb az átlagos menethossz, így kevesebb huzal megy bele. Rövidebb huzal = kisebb ellenállás. Az osztott tekercsek és a nyitott elrendezés miatt sokkal nagyobb a hőleadó felület. Bár az én számításaim szerint csak közelíti a 200 W-ot.
200W is bőven elég, egyáltalán nem is számoltam ennyivel, úgy 60-70W-ra gondoltam.
Tehát, ha fordítva illesztem össze a két vasat, akkor gond lesz az elkészült trafóval? És volt a két fél között egy vékony szigetelésnek tűnő fekete festékréteg, ami igencsak le van peregve, annak van ott valami szerepe? A két vasat el kell egymástól szigetelni?
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Az a "sötét színű kence" egyáltalán nem ragasztó, esetleg mellékesen lehet ilyen szerepe is. Az egy magas permeabilitású anyag (képzelheted folyékony fémnek is), és az a dolga, hogy a tökéletesen síknak tervezett felületek tökéletlensége miatt létrejövő parányi hézagokat kitöltse. Orosz találmány, mások nem használnak ilyet.
Az viszont igaz, hogy a felületekre vigyázni kell, ha van hozzá felkészültséged, akkor finoman fel kell csiszolni (800-1000-es vászonnal), sőt akár polírozhatod is őket.
Sziasztok!
Remélem megfelelő topikba írok ez ügyben . Szeretnék kérni valami hozzáértőt aki rápillantana erre a képre . Az lenne a kérdésen a , hogy a képen látható módon ( irányban ) van feltekerve a két tekercs akkor a kezdő illetve végpontjaik megfelelnek e felette lévő áramköri rajzon lévő végpontokkal. Sajnos toroid esetében mindig keverem a szezont a fazonnal ![]() Előre is köszönöm a segítséget ! üdv. :omajoni
Sziasztok,
Találtam ezt a youtube videót és szeretném megtudni, mi az amit kivesz transzformátorból, és miért jó hogy benne van? 0:41-nél video Köszi. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Sziasztok!
Elnézést ha rossz témába írok, de ezt találtam a legmegfelelőbbnek. A transzformátorom teljesítményét szeretném meghatározni, de sajnos nekem lehetetlen eredmények jöttek ki. Erre abból következtetek, hogy 26V AC-t ad a szekundere és hatalmas áramot sikerült számolnom a teljesítményből. A képen látható transzformátorról van szó. Szeretnék segítséget kérni hogyan lehetne kiszámolni. Köszönöm!
Csak azt az egy méretet nem adtad meg, ami fontos lenne. A lényeges méret a tekercs belsejében levő vas keresztmetszete. Az egyiket megadtad, de a másikat nem. 3,6*? A 4,8 cm hogy oszlik meg a két tekercs belsejében?
Ránézésre olyan 50 W körül lehet A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Értem már. Én rossz keresztmetszettel számoltam. Az a baj hogy ki van öntve valamivel, nem tudom pontosan lemérni, de kb. 1,3cm.
Akkor: 3,6cm*1,3cm = 4,68cm^2 (4,68 * 2)^2 = 87,6 VA? Azaz akkor kb. 3,3A fog folyni, maximális terheléssel 26V-on?
Bár az én kisokosom 35 -40 W -ot mond, igaz abban csk E I, és M magok vannak, de a keresztmetszetet néztem.
Sziasztok!
Egy 14 és egy 18cm2-es EI vassal hány wattos trafót lehet csinálni? Neten van esetleg gyors kalkulátor, ami cm2 alapján adja ki a max teljesítményt? Van itthon egy pár trafóm, és nem akarok 200-szor gyököt vonni ![]()
Nem gyököt kell vonni, hanem négyzetre emelni. Az pedig még fejben is gyorsan megy (a gyök is, csak lassabban
![]()
Az jó
![]() ![]() Gondolom nem probléma, ha egy olyan trafót használok fel a tápegységemben 230/12V-ra, ami korábban fordított céllal 12V/230V-ra készült? ![]() Nem tudom, ez volt-e az akku töltő tafója is fordított üzemben, mert több kis trafó is volt mellette. Így félhetek attól, hogy az APC nem fordított sok figyelmet a trafó szigetelésére?
A transzformátor alapképletben 1!db. gyökvonás van. Itt van a témában többször is.Ki is számolhatjuk helyetted, de nem akarjuk.
![]()
Üdvözlök mindenkit! Van egy "M" vasmagos hálózati trafóm, amit szeretnék szétszedni. Át akarom majd tekertetni csöves erősítőhöz. A problémám az , hogy teljesen le van lakkozva.Próbáltam kromafágba áztatni , de csak a külső részről marta le a lakkot. Középen még mindig fogja a lakk.Hogyan tudnám a lemezeket kiszedni a csévéből? Van erre jól bevált módszer ? Vagy teljesen reménytelen ?
Felső néhány lemez beáldozása eredményes lehet. El kell tördelni a cséve tövénél a lemezeket (sziliciumos, könnyen törhető), így csak a magban lévő lemezek maradnak, ezeket egy megfelelően kialakított szerszámmal ki lehet ütni a cséve közepéből. Ezzel a módszerrel már meglazítható a következő lemez, szerencsés esetben kihúzható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |