Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kapásjelző
Lapozás: OK   12 / 20
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Akkor ne vedd ki a Led-et, hanem tedd vissza a fototranyót. Ha eltakarod a rést, majd elveszed a takarót, a Led fel villan.
Ha nem, akkor mérj feszültséget a fototranyón eltakarva, és szabadon. Eltakarva 9V körül kel lenni, szabadon 0V körül. Remélem nem az a gondod, hogy a környezeti fény zavarja a fototranyót..
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Okés nem vettem ki a ledet eltakartam a tranyót nem történt semmi.Lemértem a feszültséget a fototranyón eltakarva is meg szabadon is 8.61 et mértem. Nos remélem jól kötöttem be a fototranyot ,de már mindenféle képen próbáltam a három lábát.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Köszönöm a kitartást és a segítséget.(ezt nem tudtam volna kitalálni hogy mit kell mérni és hol). Most kipróbáltam az egérből egy másik fotótranyóval és annyit észleltem hogy a feszültség mérésnél 8,58 at mértem majd letakarva fölugrott 8.64-re. Üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Szia! Az éjszaka azt még nem írtam hogy ugye mikor ráadom a 9V-ot akkor felvillan az utólagosan odarakott led, aztán meg amiket leírtam hogy miket mértem. Valószínű hogy a fotótranyok nem jók? na de egyik sem? Üdv!
UI:Mit tudnék még csinálni?
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Hello! Az csak jó, hogy amikor bekapcsolod csippan egyet. Legalább tudod, hogy működik. De az optónál édeskevés ez a változás.
Próbáld meg növelni a tranyó kollektor ellenállását. Túlzottan nem lehet, mert akkor a környezeti fény is kinyitja a tranyót.
(Egérben várhatóan sötété van, de a kapásjelzőben nem biztos. Ez az egyik hibája az optós megoldásnak. Másik, hogy bekoszolódhat, elázhat. Harmadik, hogy a dióda mindig fogyaszt. Egy reed relé szerintem jobb választás.)
De a gond, az, hogy nem világít át a Led. És/vagy érzéketlen a csatoló, kevés a Led árama. Ezt kell kitapasztalni. Ha a jel belevilágítva a táp 1/3-ada alatt van, eltakarva 2/3-ada felett, akkor működni fog. üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Szia! Köszönöm akkor eljátszadozok egy kicsit vele még.A tranyó kollektoránál a rajzon 18K *47K-t ír,én próbáltam előszór 18-al majd 47K volt benne a végén. De akkor még emelem.
Ha minden stimmelne,a dióda és a tranyó között nincs semmi takarás,és áram alá helyezem akkor kéne sipolyon ugye? Aztán ha a kis kerék közötte lenne csak akkor kéne sipolyon ha megmozdul. jól értelmezem? Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Hello! A bemeneten egy monostabil van. Vagy is minden lefutó élből, egy állandó szélességű impulzust készít. Ennek jelét integrálja a poti-100uF. Integrált érték azonos a görbe alatti területtel, avagy a jel átlagértékével. Ha az impulzusok átlagértéke eléri a komparálálsi szintet, megszólal a jelzés. Vagy is ha az impulzusok sűrűsége elér egy értéket. Az integrálás időállandója pedig azt, hogy ilyen gyorsan éri el az átlagérték ezt a szintet. Ezt állítod a potival. Mert ha csak egy-kettőt "vacillál" az opto előtt, még nem szólal meg, csak ha sorozatosan jönnek az impulzusok. üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Szia! Köszönöm! Ez lehet hogy bamba kérdés : a kapu elött ezt az impulzust le lehet mérni multival? Na de végül a kapcsolás müködik. Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Hello! Nem kell kötelezően impulzusokat mérni. A kapu "statikus" működés mellett is ellenőrizhető. Eltakarod - méred, nem takarod el - méred. Aztán ha így jó, impulzusokkal is ugyanígy működni fog. üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Szia! Szétszedtem egy másik egeret is ebböl is próbálom a kaput de nem sok sikerrel. Egyébként a kép alapján lehet tudni melyik az E,-er és melyik a C-or? Minden féle képen próbáltam màr. Üdv.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Hello! Ha Te szedted ki, miért nem nézed meg az egeret, hogy volt bekötve. Láthatod melyik a közös láb. Az vagy a GND-re, vagy az5V-ra csatlakozik. Két láb meg megy a processzorba.. (Gondolom én.) üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Szia! Köszi.! Most csináltam egy olyat hogy bekötöttem azt a kaput amit én vettem. A 47 k ellenállással mértem 0.08V ot, majd letakarva 3,40V ot. Kicseréltem 31K-ra majd mértem 0.09 letakarva 6.21V-ot. Cseréljem még kissebbre? Meg kell lenni letakarva a 9V körül? Gondoltom most már alakul. Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Hello! Elvileg nem kel 0/9V-nak lenni, mert a kapunak van egy feszültsége ami felett H-vagy alatta L szintnek nézi a bementi jelet. De minél tágabb az opto kimeneti tartománya annál jobb. Hiszen a környezet (hő-fény) még változhat. üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Szia! Most kicseréltem egy 10 K ra és az egyik egér görgövel kipróbáltam, a led amit a poti és ellenállásra kötöttem amit tegnap írtál az nagyon szépen érzékeli de hang még sehol. Na meg a másik led se. Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Mikor "tekergeted" feszültséget kell mérni a 100µF-os kondin. Ott a sebességtől függően kell feszültségnövekedést mérni.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Nagyon nagy tekergetésnél megszolalt, majd este folytatom. De az lenne jo ha kissebb forgásnál megszólalna. Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Hello! Szerintem változtass az integráló tagon. (ha módod van rá) A 2,2kohm-ot cseréld le egy 22kohm-ra, és tegyél vele párhuzamosan egy 1N4148-as diódát (anód az IC felé). A 100µF-ot meg cseréld le 47µF-ra. Ekkor ha 1 másodpercen belül három impulzus érkezik, várhatóan meg fog szólalni.. üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Szia! Köszönöm!!! Nagyon profi vagy! Megcsináltam jó érzékeny, ha esetleg ùgy érzem hogy túl az akkor a kondit cseréljem nagyobra? Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Hello! Sok lehetőség nincs. A helyzet az, hogy alapvetően a poti és a kondi egy integrátort alkot. Az IC bemenete meg a komparátor. A komparátornak minimum majd 2/3-ad tápfesz kell, hogy bekapcsoljon. Ha az integrálási idő végtelen nagy, akkor a négyszögjel kitöltésének így kb. 66%-nál nagyobbnak kell lenni, hogy bekapcsoljon. Vagy is 66% jel, 33% szünet. Mivel a monostabil ideje közelítőleg 2,2uF*51k=110msec és ez lenne a 66%. A 33% így 55ms-ra adódik. A jel ismétlődési ideje, meg a kettő összege, vagy is 165ms. Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt, minimum 6 impulzusnak kell beérkezni, hogy bekapcsoljon. Ha az integrátor az eredeti (poti max/100uF) időzítésre van állítva, akkor 10k*100uF=1sec. Vagy is ha meg van a 6impulzus/sec bemeneti jel, akkor is a jelzés 1 másodpercet fog késni.
Ezen kell elgondolkodni, mi a jó. Érzékenyebb "vakriasztásokkal", vagy érzéketlenebb. A diódát a 22k-val azért javasoltam, hogy gyorsabban töltse a jel a kondit, és lassabban süsse ki. Vagy is hogy kevesebb impulzusra/kisebb kitöltésre legyen szükség a 2/3-adra történő feltöltéshez.
De ezek a jellemzők a mechanikai kialakítástól is függni fognak hogyan alakítod ki, menyi damil fut el ha kapás van stb.
üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Szia! Okés köszönöm szépen az infót.Hát most akkor dolgozok a kialakításán aztán meglátjuk mi lesz belőle.

Üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Nem tudok jól rajzolni de valami ilyesmire tervezem
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Szia! Nemsokára majd rakok fel képet hogy milyen lett! A kérdésem a következő lenne: Valami lehető legkevesebb alkatrészezel meg lehet oldani azt hogy a hangját lehessen lejjebb húzni? Mert mondjuk nem ártana ha lehetne a hang erősségen állítani.Ha igen mi kellene hozzá és hova kellene bekötni.? A választ előre is köszönöm! Üdv!
(#) patrik92 hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Sziasztok!
egy prologic polyphonic kapásjelző szettem van.egyik horgászatom alatt az egyik jelzőt valamiért nem érzékelte a vevőegység. nem tudom mi lehet a baj vele. a másik kettőt érzékeli még 300 méterről is. ezt az egyet viszont csak 10 méterről. új elemeket vettem bele kitisztítottam stb. de sajnos semmi hatása.. kérlek ha tudtok valami megoldást segítsetek.
köszönettel Patrik
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Hello! Mivel itt a Piezo-d egy önműködően működő valami, nem igazán tudod befolyásolni. Legfeljebb soros ellenállással, vagy "befogod a száját". Üdv!
(#) proli007 válasza patrik92 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Hello! Nem ismerem a belsejét, de lehet beázott, és/vagy elhangolódott. Egy térerőmérő vevő nélkül, elég necces beállítani szerintem. De ha van benne tekercs, azt kellene "húzogatni", próbálni, sokat nem veszíthetsz... üdv!
(#) patrik92 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Köszi a segítséget.
és ha beázott akkor azzal lehet még valamit kezdeni vagy kuka?
(#) proli007 válasza patrik92 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Kérdés, mi alá tud bejutni a víz, és esetleg mit elektrolizált le ha benne volt az elem. De desztvízzel ki lehet áztatni, majd kiszárítani. (Gyárilag is mossák így a paneleket.) Ha működik nyertél, ha nem, nem vesztes semmit. Esetleg az áramfelvételét össze lehet hasonlítani a jóval. üdv!
(#) DJmike hozzászólása Aug 12, 2013 /
 
Üdv!

Kaptam egy rossz kapásjelzőt, rájöttem hogy a reed relé adta fel, de nem tudom milyen értékű kell bele, valaki tud ajánlani mi lehet bele jó?
Bocsánat a kép kedvéért a telefon ennyit tudott.
(#) Inhouse válasza DJmike hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Ne foglalkozz értékekkel, a méretet nézd csak..meg, hogy zárós legyen (99% ilyen). Biztos, hogy az a rossz? Nem a mágnes(ek) potyogtak ki a műanyag tárcsából?
(#) DJmike válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
nem, mert olyan kereke van amin nem látod a mágneseket és van egy működő kapásjelző annak is rámértem a reléjére és az zár ha a kereket megforgatom
Következő: »»   12 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem