Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2389 / 3639
(#) elektroncso hozzászólása Dec 8, 2014 /

Sziasztok, tudom vannak itt páran akik szeretik az állatokat. Készítettem egy madáretetőt. Szerintem elég jó lett. Majd kiderül, hogy a madaraknak hogyan tetszik.
(#) pjg válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Az a baj vele, hogy a Balkáni gerlék és a macskák is hozzáférnek.
(#) elektroncso válasza pjg hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Ez még csak prototípus, több fajtát ki szándékozok próbálni, melyik válik be a legjobban.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Kis röpnyílás, kötélre függesztés. Macska és galamb mentesítés. Mindent megtalálnak a kis madarak, nem az esztétika (fém és üveg mentes), a kaja a lényeg.
(#) kitartás válasza pjg hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A madáretetés több módon értelmezhető. Madarat pl magvakkal, vagy madarat macskával
merthogy a cicának is élni kell.
(#) pjg válasza kitartás hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A macsek fog magának. Nem kell etetni. Láttam ahogy a szőlőlugas tetején ülve kapkodta el a fecskéket.

Az a madár amelyiket a macska el tud kapni az beteg. Valamelyik érzékszerve nem úgy működik ahogy kellene. A természet törvényei kegyetlenek. Aki nem való az életre az elpusztul. Amúgy nem balek a madár sem, tud az magára vigyázni. Ehhez amit mutattam talán még hozzáférne a macska, a másikhoz esélye sem lesz, mert 4 méter magasra (balkon) fog kerülni.
Ezt néztem ki magamnak a balkonra:Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Az is számít hogy a madár lássa a kaját. Ezért jó az átlátszó etető. A következő olyan lesz.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Tényleg jó kis etető és a madaraknak is tetszeni fog.
Szerintem a balkáni gerlékkel még nem is lenne baj, de a macsek ide simán felmászik. Főleg, hogy van oldalág, ahonnan elkaphatja őket. Sőt még bele is mászna. Ezért azt javasolnám tegyél keresztbe egy kisebb lécet , az etető minkét oldalára. A madarakat nem fogja zavarni , de a macska így biztosan nem tud majd belemászni.
(#) nagym6 hozzászólása Dec 8, 2014 /

Ha erősebb dróton lóg a madáretető, macsek csak sóvárogni tud a szép madárcsajok után.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Sajnos erősebb ág nincs, ez aránylag új erdő, a legtöbb fa olyan kicsi és vékony, hogy még így is a törzsén meghajlik. Ez az egy erősebb van. És a tetőanyag miatt elég súlyos lett az etető. Viszont sany ötlete tetszik, kicsit tovább fejlesztem és átlátszó műanyagból csinálok neki oldallapokat 2 vagy 4 nyílással amin befér a madár. A galamb nem zavar neki is enni kell valamit. Meg itt nincs is belőle. Nem is tudom milyen régen láttam utoljára galambot illetve gerlét.
Közben elkészült egy másik próbaetető. Egy félautomata etető. Az üvegbe megy a mag és mindig után tölt a kis tálba. Ezt nem fogja elérni a macska mert 4-5 méter magasan lesz az emeleti balkonon.

eteto04.JPG

(#) elektroncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Adtál egy jó ötletet, egy aránylag magas pózna tetejére fogok tenni etetőt a kertben. Oda nem megy fel a macska. Gondolkodtam is, hogy hátra hogyan oldjam meg az etetést, ott is sok madár van. Főleg cinege, rozsdafarkú, de múltkor láttunk rigót is. Meg persze veréb, bár mostanában kevesebbet láttam belőle valamiért. Régen csak az volt. Van amúgy két macskánk, egeret már fogtak (többet is) de madarat még nem. Pedig a verebek elég sokat bambulnak a korláton. A cinegéket csak az ablakból szokták lesni. Főleg így télen. Tudod a pincében a jó melegben jobb az egeret kergetni mint kint a hidegben a madarat. Ami ráadásul repül is. Az egér csak fut.
(#) ktamas66 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Nekem is dróton lóg, így hintázni is tudnak . Nem kell magasra rakni, könnyű legyen utántölteni (nálam napi kétszer 4 marék szotyi az adagjuk).
(#) elektroncso válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Nálam egyenlőre fél joghurtos dobozzal van kirakva. Ha megeszik akkor emelem a fejadagot. De feleslegesen nem szeretném adagolni. Tavaly is tettem ki etetőt, de egy madár nem sok annyi sem evett. Igaz amilyen a tavalyi tél volt...

Dehogy nem megy fel. Mi az első emeleten és a padláson lakunk. A hát mellett kb. 2 méterre van egy, a háznál magasabb vörösfenyő. Egyszer a lányom jön le ijedten, hogy valaki mászkál a fenyőn, meg a tetőn. Naná, hogy kacúr volt. A fenyőn közlekedett fel is, le is.8-9 m magasságban ugrott át a tetőre (ről).

A fenyőfán van vagy 30 cinegém. Szoktak ott pihenni átvonuló északi madarak is. Szép nagyok és fehérek.

Hát ha oda felmegy akkor gratulálok neki. 3 méter magasan van a falra merőlegesen a balkon alja, ez felett van még 1 méterrel a kijelölt pont. Közelben semmi fa. Ha 4 méter tud mászni teljesen függőlegesen beton falon több merőleges kiugrással akkor gratulálok neki.

10 emeletes ház falán a 8.-nál láttam felfelé mászni a patkányt. Hihetetlen.

Jó, én meg már láttam a 7.-en lovat kibámulni a balkon ablakon! De ez egy másik lapra tartozik. A legyeset meghagyom másnak.

Nem is hinnéd mire képesek.

macs.jpg

(#) nagym6 hozzászólása Dec 8, 2014 /

Fél collos cső földbe leverve, tetején talajtól kb. 1.5 méter magasan a másik madáretetőnk. Ez is macskabiztos.

Régebben fiam kapott egy távirányítós madarat, ami kinézetre madár. Szárnycsapkodásokkal repül. Leszálláskor a macsek úgy ugrott rá, hogy teljesen öszetört.
(#) Fidel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Köszönöm szépen, ezt kerestem!

Nem tudom, miért maradt meg bennem az userid!?
(#) proba válasza pjg hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Ez három lábú, vagy csak jól rejtegeti? Esetleg az ablak párkányra tette?
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) zolika60 hozzászólása Dec 9, 2014 /

(#) danielsos2 hozzászólása Dec 9, 2014 /

Vásároltunk egy Ariston BS 24 FF Fali Kombi Turbós Gázkazánt amit néhány hete be is üzemeltettünk. Az előző kazánnál ez jóval halkabb viszont ez különböző időközönként kiad egy hangos kopogó hangot amilyet az előzőnél sosem tapasztaltunk. Mi okozhatja ezt? Gondoltam mielőtt konzultálunk újra a beüzemelőkkel, kiírom ide ezt a kérdést. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) nagym6 válasza danielsos2 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Gázkonvektor csinál ilyet hőtágulás miatt, de kérdezd meg mindenképpen a beüzemelőket, mert lehet hiba is. Talán a láng bekapcsolásokkor lévő felmelegedés, kikapcsolás utáni lehűlés okozza a hangot.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) Kobra02 válasza kitartás hozzászólására (») Dec 9, 2014 / 1

Szép estét!
Már nem először látom Zoli kenyereit, minden elismerésem... a villanytűzhelyhez fűznék hozzá egy kis saját tapasztalatot.
Én is próbáltam légkeveréssel, csak alsó, csak felső sütéssel, illetve mindkettővel együtt, valamint szabadon, alá vizes edény, de a végeredmény ami bevált egy kacsasütő jénaiba (ez magasabb mint a normál) kerül a tészta, alatta sütőpapír (szilikonos) ez többször is felhasználható, nekem 4-5 sütés után szakadozik el, az edény fedelét vízzel jól bepermetezem, így nem kell a sütőbe vizes edény, csak a tálban lesz párás környezet a kenyér tésztának. Erre a sütés első szakaszában van szükség.
Alsó-felső sütési módba kezdem, 20-25 perc, majd átkapcsolom csak felső sütésre, kb. 5 perc, hogy a teteje is szépen megpiruljon, ezzel kész is. (ezt az időt érdemes eleinte kísérletezni, és annál maradni ami beválik)
Előmelegített sütőbe teszem, 220-230 fokra, de miután bekerült az edény alig-alig kapcsol be a sütő, tehát anyagilag sem megterhelő a házi kenyér villanytűzhelyben, ellentétben a kenyérsütő géppel, ami észrevehetően megterhelte a kezdetek kezdetén a családi kasszát.
Még egy apróság, én kovásszal készítem, érezhetően jobb tőle a kenyér állaga, két féle kovász van, a napokig érlelt és naponta etetett kovász, és van az úgy mond öreg tésztás kovász, én ezt használom.
Ennek elkészítése, mindössze pár perc előző nap. A többi része általános recept, mint Zolié.
(#) vicsys válasza Kobra02 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Az öregtésztás kovászról írhatnál. Nem döglik meg a sótól?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) kitartás válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Összeraktam a téttát! Most kellődik. Igyekeztem a recept szerint eljárni, de sajnos csak bl80 as lisztet találtam a spájban. A mérleg is megviccelt. Nem volt hajlandó gramm ot mérni. Neki csak az oz (nem találtam összefüggést a nagy varázslóval) volt a jó. Próbáltam gomb nyomogatást, ráolvasást, de a végén a netes átváltóra esett a választás (a másik alternatíva a földhöz csapkodás volt). Ha sikerült a mű próbálok fotót készíteni róla.
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Voltam kint megnézni a madáretetőt (még tegnap este, de valamiért elfelejtettem írni). Nem ették meg az összes magot, de java részét megették. Majd mindjárt megyek ki megnézni megint. Csak előtte befejezem a leckét.
Következő: »»   2389 / 3639
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem